כאבי ירך מאחור מה גורם להם? כאבים בחלק האחורי של הירך היא תלונה שכיחה. יש חשיבות לאבחן את מקור הכאב במהירות ובדיוק כדי למנוע נזקיםותסמינים כרוניים. על המאבחן לקחת בחשבון שהכאבים בירך עלולים להגיע ממגוון הפרעות בריאותיות רחב כגון פציעות שרירים, גידים ורקמות אחרות בירך וכלה בגידולים סרטניים מקומיים.
כאבים בירך יכולים להופיע גם בגלל נזק חלק מרוחק המשליך כאב אל עבר אזור הירך. כך פגיעה בעמוד השדרה המותני עלולה לגרום לדלקת מקומית והשלכה של כאב אל אזור הירך. ברשימה זו נתרכז בגורמי כאב המצויים בתחום המומחיות שלנו וניתנים לטיפול במרפאתנו. במאמר הנוכחי נדון בשאלה: כאבי ירך מאחור מה גורם להם?
כאבי ירך מאחור מה גורם להם – פירוט
מגוון רחב של גורמים אפשריים לכאבים בחלק האחורי של הירך ובכללם:
דלקת פרקים באזור האגן והירך
גורם אפשרי שכיח לכאבים באזור הירך הוא פגיעה במפרקים הפועלים בטריטוריה זאת. דלקת פרקים ניוונית היא דלקת הפרקים השכיחה ביותר. דלקת זאת עלולה לפגוע בירך ובמפרקים סמוכים לירך ולגרום בין היתר גם כאב בירך. בין המפרקים מלבד מפרק הירך שעלולים להיפגע נמנה:
- חוליות המותן, מפרק עצה וכסל, עצם הזנב.
– דלקת פרקים במפרק הירך
כאבי ירך עלולים להתפתח עקב דלקת פרקים מסוגים שונים. הסוג השכיח ביותר הוא דלקת פרקים ניוונית (Hip Osteoarthritis). התוצאה: שחיקת הסחוס התוך מפרקי בירך, צליעה, נוקשות של המפרק ומגבלת טווח תנועה. בשלבים מתקדמים של המחלה הכאבים מתגברים הופכים קבועים ויכולים אף לשבש את שנת הלילה.
– דלקת פרקים במפרקי העצה והכסל
דלקת פרקים עלולה לתקוף גם את מפרקי העצה והכסל להתפתחות סקרואילאיטיס. כאשר מדובר בדלקת פרקים ניוונית במפרק עצה וכסל התסמינים יכללו:
- כאבים ונוקשות באגן.
- כאבים במפשעה.
- כאב באזור העכוז והגב התחתון ועוד.
- כאשר הכאב חריף במיוחד תיתכן צליעה.
- יתכנו גם הקרנות כאב במורד הרגל והמפשעה ולעתים גם כאבי ירך מאחור.
- הכאבים יחמירו במצב של הליכה, טיפוס על מדרגות ופעילויות אחרות היוצרות עומס על האגן.
דלקת במפרק העצה והכסל עלולה להיות מחלה מערכתית אוטואימונית. במקרה הזה ידווח החולה על סימנים ותסמינים נוספים הקשורים לאותה מחלה.
- כאשר מדובר בדלקת פרקים פסוריאטית החולה התלונן גם על נגעים עוריים אופייניים.
- כאשר מדובר בדלקת פרקים הנלווית לתסמונת רייטר החולה התלונן גם על דלקות עיניים.
– דלקת פרקים בעמוד השדרה המותני
דלקות פרקים תוקפות גם את עמוד השדרה. גם במקרה הזה דלקת הפרקים השכיחה ביותר היא דלקת הפרקים הניוונית. תהליכי הניוון אינם פוסחים על חוליות ומפרקי עמוד השדרה המותני. חוקרים הצליחו לזהות שינויים ניווניים בעמוד השדרה אצל חלק מהנבדקים כבר לאחר גיל 20. הליכים ניווניים פוגעים בשלמות המבנה וביכולת התפקוד של החוליות ושל הרקמות סביבם. בין הסימנים והתסמינים המתפתחים במצב של דלקת פרקים ניוונית בחוליות הגב התחתון נכלול גם:
- כאבים בגב התחתון שעלולים להשליך מטה ולגרום גם כאבי ירך, ישבן ורגל.
פגיעות גידים ו/או שרירים באזור הירך וסביבו
במפרק הירך ובמפשעה פועלים גידים ושרירים שמאפשרים את מגוון התנועות הרחב שמאפיינים את המפרק הזה. מתיחה או קרע חלקי או מלא של אחד הגידים ו/או השרירים הפועלים באזור הירך עלול להיות הגורם להתפתחות כאבי ירך. הגורם לפציעה הוא לעתים חבלה חדה אך לרוב תנועות חוזרניות ועומסי יתר. היסטוריה רפואית ובדיקה גופנית תסייע בזיהוי הרקמה הפצועה.
– פציעת גידים ו/או שרירים פושטי הירך
אנו עושים שימוש בפשיטת הירך במגוון מצבים רחב כולל במעבר לעמידה, בהליכה וריצה, בעלייה במדרגות ועוד. השרירים פושטי הירך חשובים גם בכול הנוגע ליציבה נכונה ויציבות מפרק הירך והאגן. פציעה של הגידים או השרירים או חולשה של השרירים יכולים לגרום לשרירים ומפרקים אחרים לבצע תנועות פיצוי ולעלות בכך את הסיכון לפציעות גידים, שרירים ומפרקים.
ישיבה ממושכת היא גורם שכיח להתפתחות חולשה בשרירים הפושטים של הירך. השרירים פושטי הירך המרכזיים כוללים את שריר העכוז הגדול (Gluteus Maximus) ואת שרירי המיתר (Hamstrings).
שרירי המיתר הכוללים את:
- שריר הירך הדו ראשי (Biceps femoris).
- השריר החצי קרומי (Semimembranosus).
- השריר החצי גידי (Semitendinosus) פועלים גם לצורך כפיפת הברכיים.
הפעילות האינטנסיבית של שרירי המיתר במהלך פעילות ספורט חושפת אותם לנזקי מתיחה (Hamstring Strain), קריעה (Hamstring Tear) או חבלה (Contusion) ולגרום להתפתחות כאבי ירך.
– פציעת גידים ו/או שרירים מכופפי הירך
נזק לאחד או יותר מקבוצת השרירים העיקריים מכופפי הירך עלול לגרום לכאבי מפשעה ומפרק הירך. קבוצה זאת כוללת את:
- שריר הכסל והמותניים (Iliopsoas Muscle).
- השריר מותח המחתלה הרחבה (Tensor Fascia Latae).
- שריר הירך הישר (Rectus Femoris).
שרירים אלו ובעיקר שריר הכסל והמותניים פועלת במרץ על מנת לכופף את הירך באופן חוזרני ובכך הם נחשפים לפציעות.
– פציעת גידים ו/או שרירים מרחיקי הירך
פעילות ספורטיבית שבה עושים שימוש אינטנסיבי במפרקי הירך והאגן כמו במשחקי כדור או אומנויות לחימה קבוצת השרירים והגידים מרחיקי הירך מייצבים אתכם ומאפשרים את מגוון התנועות הרחב של הירך. קבוצת השרירים מרחיקי הירך כוללת בעיקר את:
- שריר העכוז האמצעי (Gluteus medius).
- ושריר העכוז הקטן (Gluteus minimus).
פציעה של הגידים ו/או השרירים בקבוצה זאת יכולה לגרום לכאב מקומי באזור מפרק הירך אך גם בגב התחתון עקב ביצוע תנועות פיצוי.
– פציעת גידים ו/או שרירים המסובבים פנימה את הירך
לשרירים מסובבי מפרק הירך פנימה יש תפקיד כפול. שריר מותח המחתלה הרחבה (Tensor Fascia Latae) מבצע כיפוף של הירך אך גם מסייע בסיבובו פנימה וכך גם שרירי העכוז האמצעי (Gluteus medius) והקטן (Gluteus minimus) שמבצעים הרחקה של הירך אך גם מסייעים בסיבוב הירך פנימה. פגיעה בשרירים הללו תפגע בתנועה של השרירים פושטי הירך. בשל כך צפויים להיפגע גם מעגל ההליכה ויתר הפעילויות המערבות את הירך. מפרקים ושרירים אחרים יחלו לבצע תנועות פיצוי ובשל כך מעגל הפציעות עלול להתרחב.
– פציעת גידים ו/או שרירים המסובבים החוצה את הירך
הגידים והשרירים שאחראים על התנועה הסיבובית של הירך החוצה עובדים קשה ועל כן חשופים לפציעות ודלקות. קבוצת שרירים זאת כוללת את:
- השריר הסותם החיצון (Obturator externus).
- השריר הסותם הפנימי (Obturator internus).
- שריר התאומים העליון (Gemellus superior).
- שריר התאומים התחתון (Gemellus inferior).
- השריר הירך המרובע (Quadratus femoris).
- השרירי האגסי (Piriformis).
במצב שבו מפרק הירך נמצא במנח ניטרלי השריר האגסי מסייע לו לבצע סיבוב החוצה. במצב שבו מפרק הירך כפוף השריר האגסי מסייע לו בביצוע סיבוב פנימה. חשוב לציין שלחץ חוזר ונשנה על השריר האגסי עלול לגרום גם ללחץ על העצב הסיאטי (Sciatic nerve). במצב של שרירים מסובבי ירך קצרים מידי האדם יסגל הליכה שבה כפות הרגליים שלו פונות החוצה והגב התחתון מאבד מעומק הקעור שלו על כל המשתמע מכך.
נזק לרקמות רכות סביב מפרק הירך
– קרע לברום בירך
קרע לברום במפרק הירך עלול גם הוא לגרום לכאבים במפשעה ובאזור מפרק הירך. הקרע של הלברום עלול להתרחש בגלל טראומה כמו תאונת דרכים או נפילה ובגלל עומסי יתר על רקע ביצוע תנועות חוזרניות.
– דלקת לבורסה של שריר המותן כסל
שריר הכסל והמותניים (Iliopsoas) כולל למעשה שני שרירים הנמצאים בבטן ובאגן ותפקידם העיקרי לכופף את מפרק הירך. המיקום של הבורסה (Iliopsoas bursa) בין שריר המותן כסל למפרק הירך מאפשר לו למלא את ייעודו שהוא מניעת חיכוך. עם זאת המיקום הזה חושף את הבורסה לעומס יתר (בעיקר ספורט) ולהתפתחות דלקת ברקמת הבורסה (Iliopsoas Bursitis). סימנים ותסמינים אפשריים כוללים בין היתר:
- כאבי ירך בקדמת המפרק שיכולים להקרין מטה עד לברך ו/או במעלה האגן ומאחור
- הכאבים עלולים להיות חמורים יותר בהליכה, בבוקר עם הקימה ולאחר מנוחה ארוכה
- מגבלות תנועה ותפקוד של הירך
– דלקת לבורסת הירך
אמתחת התל הגדול בירך (הבורסה הטרוכנטרית) ממוקמת בצד החיצוני של הירך מעל בליטה גרמית שנקראת תל הירך הגדול ומטרתה מניעת חיכוך בין הבליטה לבין החיבור של שריר העכוז האמצעי (Gluteus medius) ושריר העכוז הקטן (Gluteus minimus). פעולות חוזרות ונשנות כמו בריצה או בגלל גירוי חיצוני כמו בנפילה על הצד נוצרת דלקת בבורסה ומתפתחת תופעה הקרויה בורסיטיס בירך או "דלקת באמתחת תל הירך" (Trochanteric Bursitis). בין יתר הסימנים והתסמינים בגין דלקת באמתחת התל הגדול נמנה:
- כאבים בחלק החיצוני של הירך שעלולים להשליך אל המפשעה, הגב התחתון הישבן ובמורד הירך
- נפיחות מקומית
- מגבלות תנועה ותפקוד ועוד
פגיעה בעצבי עמוד השדרה המותני
כאבי ירך יכולים להופיע גם ללא כול נזק בירך. אחד מהמקורות האפשריים להשלכת (הקרנת) כאב לירך הוא נזק עצבי לאחד משורשי העצבים בעמוד השדרה המותני.
– סיאטיקה
עמוד השדרה נתון לעומסים כבדים. עומסים אלו הנובעים בין היתר מישיבה עלולים לגרום לנזקים לדיסקים הבין חולייתיים מותניים כולל בלט דיסק, בקע דיסק או פריצת דיסק. כול אחד מסוגי הנזקים הללו יכול להוביל לגירוי דלקתי של אחד משורשי העצב המותניים שיחדיו יוצרים את העצב הסיאטי. גירוי דלקתי של העצב הסיאטי גורם להתפתחות סיאטיקה. בין יתר הסימנים והתסמינים של סיאטיקה נציין כאבי גב תחתון היורדים במורד הרגל כולל בירך.
– תסמונת זנב הסוס
לחץ על צמת העצבים המכונה "זנב הסוס" (Cauda equina) היוצאת מהחלק התחתון של חוט השדרה תגרום להתפתחות תסמונת קליניקה הקרויה תסמונת זנב הסוס (Cauda equina syndrome). מדובר במצב קליני מסוכן ונדיר המחייב התערבות כירורגית דחופה. הסימנים והתסמינים שעלולים להיגרם בתסמונת זאת הם:
- כאבי גב תחתון
- אובדן תחושה במפשעה (אובדן תחושה אוכפי)
- אימפוטנציה
- אובדן שליטה על הסוגרים של פי הטבעת ושלפוחית השתן ועוד
הגורם לתסמונת זאת הוא ברוב המקרים פריצת דיסק מסיבית היוצרת לחץ קשה על העצבים.
– היצרות תעלת השדרה
כאבי ירך מאחור וכאבי גב עלולים להתפתח גם בגלל היצרות תעלת השדרה המותנית (Lumbar spinal Stenosis) והקושי של התעלה להכיל את חוט השדרה. הגורמים להיצרות התעלה הם לרוב שינויים ניווניים. בין הסימנים ותסמינים שנגרמים במצב קליני זה נכלול כאבי גב תחתון, כאב לאורך הרגליים, מגבלות תנועה וחסרים נוירולוגיים.
כאבי ירך מאחור מה גורם להם? אולי פגיעה בעצבים פריפריים
לחץ פיזי או נזקי חבלה עלולים להיות מנת חלקם של סיבי העצבים המעצבבים את הגפיים התחתונות. סיבי העצבים הבוקעים מחוט השדרה המותני ועושים דרכם עד לאצבעות הרגליים חשופים לנזקים הנובעים מעומסים חוזרניים או חבלה החל מבקיעתם מחוט השדרה ועד הגעתם אל קצות האצבעות.
– מרלגיה פרסטטיקה
כאבי ירך, בחלק הקדמי ותחושת נימול עלולים להצביע על כך שאתם סובלים מתופעה דלקתית הנקראת מרלגיה פרסטטיקה (Meralgia paresthetica). תסמונת דלקתית זאת כאשר העצב הפמורלי התחושתי הצדדי (Lateral femoral cutaneous nerve) נתון ללחצים וגיריים חוזרים ונשנים במהלך חצייתו של העצב את האגן.
– תסמונת השריר האגסי
עומס חוזר על השריר האגסי (Piriformis Muscle) עלול לגרום לשינויים במבנה שלו. כתוצאה מכך עלול השריר ללחוץ על העצב הסיאטי ולגרום להתפתחות סיאטיקה. סיאטיקה על רקע זה מוגדרת כתסמונת השריר האגסי (Piriformis Muscle Syndrome). העצב הסיאטי שמקורו בסיבים הבוקעים מחוט השדרה המותני חשוף במהלך מסלולו דרך האגן ולעתים גם דרך השריר האגסי בעצמו ללחצים וגירויים חוזרים ונשנים. תסמינים שכיחים כוללים בין היתר כאבים באזור הירך היורדים במורד הרגל.
השלכות כאב מאזורים אחרים בגוף
כאבי ירך יכולים להיות מושלכים ממקור מרוחק. נזק בכול אחד מהמפרקים והרקמות התומכות לאורך הגפה האגן ועמוד השדרה המותני עלול לגרום להקרנת כאב גם לירך. בכלל זה נמנה נזקים כגון:
- הפרעות בעמוד השדרה המותני
- דלקת במפרקי העצה והכסל
- הפרעות במפרקי הירך
- וכמובן הפרעות בברכיים (Knee Sprain)
כאבי ירך בקרב ילדים
בעיות מבניות מולדות של ראש הירך (Developmental hip dysplasia), פציעה תמימה חסרת חשיבות או פגיעה באספקת הדם לראש הירך – מחלת פרתס (Legg Calve Perthes disease). כול אלה ועוד יכולים לגרום להתפתחות כאבי ירך אצל ילדים. כמובן שיש חשיבות קלינית גדולה לאבחן מהר ומדויק את מקור הכאב כדי לטפל ולנהל נכון את המקרה ולמנוע מהילד נזקים בלתי הפיכים בעלי משמעות לעתיד.
הפרעות בזרימת דם פריפריות
זרימת דם לקויה בגפיים יכולה לגרום להתפתחות כאבי ירך בעכוז ובשוק. תסמונות הנובעות מפגיעה בזרימת דם שגורמות בין היתר לכאבים ברגליים כוללות:
- איסכמיה של הרגל (limb ischemia).
- פקקת של הורידים העמוקים (Deep vein thrombosis) ועוד.
התסמינים וחומרתם תלויים במיקום של החסימה של כלי הדם ובחומרת החסימה. סימנים ותסמינים אפשריים כוללים:
- כאבי גב תחתון.
- כאבים בעכוז ובירך מאחור.
- חולשה ברגל.
- ניוון השרירים ברגל.
- נפיחות.
- שינוי בצבע העור.
- דופק חלש או חסר ועוד.
המאפיין של כאבים על רקע פגיעה בכלי דם הוא ההקלה המיידית בחומרת הכאב הנגרמת במצב של מנוחה גם בעמידה. בעוד שכאב על רקע היצרות תעלה השדרה עלול להמשך גם במצב שכיבה אם מופעל לחץ על חוט השדרה והקלה ברמת הכאב תושג רק במצב ישיבה או כפיפה. גורמי סיכון לסבול מפגיעה בזרימת הדם כוללים השמנה, אורח חיים יושבני, סוכרת, לחץ דם גבוה, רמות שומן גבוהות בדם, עישון וכמובן גיל.
עוד גורמים לכאבי ירך
עוד גורמים שעלולים להוביל להתפתחות כאבי ירך כוללים:
- פציעות טראומטיות כגון שברים או פריקה של עצם הירך (Femoral Fractures) או של מפרק הירך או האגן (Pelvic Injuries).
- דלקות זיהומיות באחת מרקמות הרגל.
- דלקת באחד מהאיברים הפנימיים כגון ערמונית (Prostatitis).
- התפתחות סרטנית ראשונית או גרורות שלה.
- חסימה בדרכי השתן העליונות (Upper Urinary Tract Obstruction).
- דלקת נוירופתית של העצבים הפריפריים בעקבות סוכרת (Diabetic Neuropathy) ועוד.
References:
Dickson T, Koulouris G. Acute posterior thigh pain in an athlete. Skeletal Radiol. 2017;46(1):141-142. doi:10.1007/s00256-016-2500-x
Lee JH, Kim YJ, Kim YH, et al. A 42-year-old man with posterior thigh pain. J Korean Neurosurg Soc. 2018;61(4):511-514. doi:10.3340/jkns.2017.0404.005
Kaya DO, Toprak U, Baltaci G, et al. Left posterior thigh pain only in sitting position: a case report of high hamstring tendinopathy with partial rupture of proximal hamstring origin. J Back Musculoskelet Rehabil. 2019;32(2):341-345. doi:10.3233/BMR-181155
Chu SK, Rho ME. Hamstring Injuries in the Athlete: Diagnosis, Treatment, and Return to Play. Curr Sports Med Rep. 2016 May-Jun;15(3):184-90.
Monteiro, E. R., Victorino, A., Muzzi, R., de Oliveira, J. C., & Cunha, M. (2021). Manual Therapies for Posterior Thigh Muscles Enhanced Ten-Repetitions Maximum Test Performance and Hip Flexibility in Young Soccer Players. Perceptual and Motor Skills, 128(2), 766-780.
Long V, Tham S. Thigh pain after a stroke BMJ 2020; 371 :m3697