סקרואילאיטיס מניעה

סקרואילאיטיס מניעה

סקרואילאיטיס – מניעה היא השיטה הטובה ביותר להתמודד עם הפרעה זאת. דלקת במפרקי הסקרואיליאק (בעברית: העצה והכסל) מהווה גורם שכיח לכאבים. לעתים קרובות, כאבים שמקורם במפרקים הללו מאובחנים באופן שגוי ככאבים שנובעים מעמוד השדרה המותני. הקושי נובע מהדמיון בין הסימפטומים הנובעים ממפרקי הסקרואיליאק לאלו הנובעים מעמוד השדרה המותני. הכאבים שמקורם במפרקי הסקרואיליאק יכולים להופיע בגב תחתון, באגן או באזור המפשעה. כאב שבמקורו במפרקי הסקרואיליאק יכול גם להיות מושלך במורד הרגליים.

הסימפטומים הללו עלולים לנבוע גם בגלל פגיעה בעמוד השדרה המותני, פגיעה במפרק הירך ועוד. הדמיון הזה עלול לבלבל גם רופאים טובים שבאים לאבחן את מקור הכאב. הטיפול בדלקת במפרקי העצה והכסל או סקרואילאיטיס עלול להיות ממושך. מסיבה זאת אין לוותר על האבחון המדויק. עם זאת בדומה להפרעות בריאותיות אחרות תמיד עדיף למנוע אותן ולא לטפל בהן. במאמר הנוכחי "סקרואילאיטיס מניעה" נדון בנושא בהרחבה.

סקרואילאיטיס מניעה – רקע

מפרקי העצה והכסל (מפרקי הסקרואיליאק) מהווים את המפגש בין עצם העצה (Sacrum) לעצמות האגן. המפרקים הללו מעבירים את העומסים המגיעים מהקרקע לפלג הגוף העליון ואת המשקל ועומסים מפלג הגוף העליון אל הגפיים התחתונות. מדובר במפרקים נוקשים יחסית בעלי יכולת תנועה מוגבלת. מפרקי העצה והכסל נסמכים על מגוון רקמות תומכות ומניעות כדי לייצב את תנועתן. בין הרקמות נמנה רצועות, שרירי רצפת האגן ושרירי הליבה ובעיקר שרירי העכוז ושרירי הבטן.

גורמים אפשריים לפגיעה במפרקי הסקרואיליאק והתפתחות סקרואילאיטיס כוללים בין היתר:

  • פציעות, עומסי יתר, מחלות
  • חולשה של קבוצות שרירים התומכות במפרק עלולה לגרום לתנועת יתר במפרקי העצה והכסל
  • נוקשות גדולה מידי של המפרק גורמים לעומסי יתר מקומיים, פציעה וכאבים
  • שינויים הורמונליים

סימנים ותסמינים נוספים בגלל פגיעה במפרקי העצה והכסל כוללים מלבד כאבים מקומיים שעלולים להיות מושלכים מטה גם מגבלות תנועה של האגן. לא אמורים להיות סימנים ותסמינים נוירולוגיים.

השכיחות של סקרואילאיטיס משתנה בהתאם לאוכלוסייה ולקריטריונים שבהם נעזרו לאבחון. כמה מחקרים מדווחים כי סקרואילאיטיס קיימת ב -10% עד 25% מהחולים עם כאבי גב תחתון כרוניים. מחקרים אחרים מעריכים שהפרעה זאת מתפתחת בקרב 25% עד 70% מהחולים עם דלקת מפרקים פסוריאטית.

האבחון של סקרואילאיטיס מתבסס מידע שמופק מהמפגש שלנו עם החולה ועל הליך של אבחנה מבדלת. בהליך זה ממיינים ומסננים את כלל הגורמים האפשריים לתסמינים הדומים לאלו של סקרואילאיטיס. כך למשל נרצה לשלול סיאטיקה על רקע פריצת דיסק מותני, דלקת בעצם הזנב, כאבים בירך ועוד. הטיפול בסקרואילאיטיס תלוי בגורם ובחומרת הנזק.

מניעה של כאבים במפרק הסקרואיליאק

כדי למנוע סקרואילאיטיס יש להכיר את הגורמים ואת גורמי הסיכון להתפתחות הפרעה זאת. הגורמים לסקרואילאיטיס כוללים בין היתר:

  • נזקי חבלה
  • עומסי יתר על רקע שימוש חוזרני במפרק
  • מגוון מחלות מפרקים ועוד

גורמי הסיכון להתפתחות סקרואילאיטיס כוללים בין היתר:

  • גמישות יתר של רקמות החיבור התומכות
  • חולשה של השרירים המניעים את המפרקים הללו
  • יציבה לקויה
  • מקצועות או ענפי ספורט היוצרים עומסים חריגים על הגב התחתון והאגן ועוד

בהתבסס על ידיעת הגורמים וגורמי הסיכון הללו ניתן לנסות ולמנוע סקרואילאיטיס בדרכים הבאות:

לא להתעלם מכאב

על מנת להוריד את הסיכון להתפתחות סקרואילאיטיס או דלקת במפרקי העצה והכסל עליכם להקפיד על מספר כללים. ראשית אל תתעלמו מכאב. עצרו כל פעילות עם הופעת סימן ראשון לכאב. אם מספר ימים של הימנעות מגירוי הכאב לא פותרת את הבעיה בררו באופן מקצועי מה קרה.

שפרו את היציבה

אין חולק על הקשר שבין יציבה נכונה לבריאות של מערכת שריר ושלד. בעניין הזה מפרקי העצה והכסל ועמוד השדרה אינם חריגים. שמירה על קשתות עמוד השדרה מפחיתה את העומסים השליליים המוטלים על חלקי הגוף השונים. הפחתת העומסים מעל האגן ומפרקי העצה והכסל מצמצמת הסיכון להתפתחות סקרואילאיטיס. יציבה טובה, שומרת על מרכז הכובד ומקנה לגופנו את החוזק, היציבות והגמישות הנדרשים לתפקוד נכון.

הקפידו על ארגונומיה תקינה

גם לארגונומיה תפקיד קריטי במניעת כאבים ובכלל זה במפרק העצה והכסל:

  • הקפידו לעשות שימוש רק בציוד ובריהוט מותאמים אליכם באופן אישי
  • עבדו רק על עמדת עבודה ארגונומית
  • הקפידו על ישיבה נכונה שבה עצמות האגן נושאות ברוב העומס
  • צמצמו את הישיבה ו/או את הנהיגה למינימום אפשרי. אל תשבו רצוף. קטעו את הישיבה מספר רב של פעמים שבהם תהלכו
  • התכופפו נכון
  • הימנעו מהרמת משא או לחלופין עשו זאת נכון
  • הימנעות מתנועות חוזרות שעלולות להעמיס על הגב התחתון והירכיים. פעילויות כגון כיפוף, פיתול או הרמת חפצים כבדים יכולות להחמיר את העומסים על מפרקי הסקרואיליאק.
  • אל תעמדו ממושכות
  • הימנעו מנעילת נעלי עקב
  • אל תישנו על הבטן

פעילות גופנית

סקרואילאיטיס מניעה
סקרואילאיטיס מניעה

פעילות גופנית חשובה ביותר לצורך שיפור התפקוד של הגוף ובכלל זה של מפרקי העצה והכסל. פעילות גופנית חשובה גם כדי למנוע הישנות כאבים ודלקות במפרקים אלו. עם זאת פעילות גופנית לקויה תיתן תוצאה הפוכה. התחילו את הפעילות הגופנית באופן הדרגתי. הפעילות הגופנית המונעת חייבת לכלול:

  • פעילות אירובית (עם עדיפות להליכה, ריצה ו/או שחייה)
  • תרגילים לחיזוק שרירי הליבה (חדר כושר)
  • פעילות לשיפור הקואורדינציה
  • תרגילים לשיווי המשקל
  • תרגול של חוש החישה העצמית
  • פעילות לאיזון הכוח והגמישות של השרירים הפועלים לאורך השרשרת הקינמטית
  • במיוחד חשוב לחזק את שרירי העכוז ואת שרירי הבטן. הסיבה לכך היא הקשר של שרירים אלו לתפקוד של מפרקי העצה והכסל.

הפחיתו משקל

עודף משקל והשמנה מהווים גורם סיכון לפגיעה במפרקים נושאי המשקל ובכלל זה מפרקי העצה והכסל. על פי נתונים שמתפרסמים כשליש מתושבי ארצות הברית ומספר דומה של ישראלים סובלים מהשמנה. המשמעות הישירה של נתון זה הוא סיכון גבוה יותר לפגיעה ברקמות הגב התחתון.

נעילת נעליים תומכות

נעליים המספקות ריפוד הולם ותמיכה בקשת יכולות לסייע במניעת סקרואילאיטיס. השפעה זאת מושגת באמצעות ספיגת הזעזועים ושיפור התפקוד של פלג הגוף התחתון.

הימנעו מנפילות ותאונות דרכים

כאבים במפרק העצה והכסל נובעים לפעמים גם מחבלות, נפילות ותאונות הגורמות לנזקים במפרק. לכן מידה מסוימת של זהירות לא תזיק. חוץ מזהירות הקפידו לאמן את היכולות שלכם למנוע את הנפילות הללו. שיפור היכולת להימנע מנפילות ניתנת להשגה באמצעות פעילות גופנית. פעילות גופנית מומלצת לצורך הזה כוללים:

  • אימוני שיווי משקל
  • אימוני חוש החישה העצמית (פרופריוצפטיבית)

הימנעו מעישון

הקשר שבין עישון לכאבי גב ובכלל זה סקרואילאיטיס הוכח באופן חד משמעי. למה זה קשור לא ברור לגמרי. השערות בכל הנוגע למנגנון לכך כוללות את:

  • הפגיעה באספקת הדם הנגרמת על ידי עישון
  • השיעולים החוזרניים המאפיינים את המעשנים

הפחיתו את מתחים הנפשיים

למצב הנפשי יש השפעה דרמטית על הבריאות ובכלל זה על הבריאות של הגב התחתון והאגן. מתח נפשי ודיכאון מהווים גורם סיכון להתפתחות מחלות רבות שחלקן כרוכות בכאבים בגב התחתון. עוד נוסיף שמתחים נפשיים כרוניים גם מאטים את קצב ההחלמה מהמחלות הללו.

References:

https://www.thewomenshealthmagazine.com/sacroiliitis-types-causes-symptoms-diagnosis-prevention-treatments-and-home-remedies/

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/sacroiliitis/diagnosis-treatment/drc-20350751

https://www.spine-health.com/conditions/sacroiliac-joint-dysfunction/sacroiliac-joint-dysfunction-exercises

https://www.webmd.com/back-pain/sacroiliitis-treatment

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6380828/

https://www.healthline.com/health/sacroiliac-joint-injection

https://www.spine-health.com/treatment/injections/radiofrequency-ablation-sacroiliac-joint-pain

https://www.spineuniverse.com/treatments/pain-management/electrical-stimulation-sacroiliac-joint-pain

https://www.spineuniverse.com/treatments/surgery/minimally-invasive/minimally-invasive-sacroiliac-joint-fusion

שימו סוף לכאב.

לאבחון מקצועי וייעוץ,
התקשרו: 03-6430372
או השאירו פרטים:

שימו סוף לכאב!

לאבחון מקצועי וייעוץ, התקשרו: 03-6430372
או השאירו פרטים ומיד נחזור אליכם:

קראו עוד באותו נושא:

איך להתנהג כשיש כאבים בגב

איך נכון להתנהג עם כאבים בגב

כאבי גב? כללי התנהגות כוללים בין היתר הקפדה על ישיבה נכונה, צמצום זמן הישיבה, הרמה נכונה ועוד. כאבי גב היא אחת התלונות השכיחות ביותר של בני אדם. עם זאת הם לא בלתי נמנעים והקפדה על מספר כללים עשויה להקל ואף למנוע את התפתחותם. 

הטלפון החכם גורם לנו להשמין

הטלפון החכם גורם להשמנה

הטלפון החכם גורם להשמנה! השמנת יתר כרוכה במחלות קטלניות. אורח החיים המודרני הכולל חוסר פעילות גופנית וישיבה ממושכת הם מהגורמים העיקריים להשמנה. הטלפון החכם מעודד את אורח החיים הפסיבי וזאת למרות שלא צריך לשבת כדי להשתמש בו.

ריצה יחפה זה בטבע שלנו

ריצה יחפה זה בטבע שלנו

ריצה יחפה? זה בטבע שלנו! הספר "נולדנו לרוץ" שנכתב על ידי כריסטופר מקדוגל (בהוצאת אחוזת בית) מחזק מגמה הולכת וגדלה לרוץ יחף או לרוץ עם נעלי ריצה מינימאליות. תסכוליו של הסופר ש"אסף" עוד ועוד פציעות ריצה, הם שהובילו אותו לכתיבת הספר.