כאבי ראש – אבחון וטיפול מהירים יצמצמו את הסיכון להתפתחות כאבים כרוניים ואולי אף חמור מכך. כאב ראש הוא מהתסמינים השכיחים ביותר לאדם. רוב בני האדם סובלים או יסבלו מהם במהלך חייהם. ברוב המקרים כאב ראש מהווים תסמין להיות נלווה ללחץ נפשי, שפעת, תסמונת קדם וסתית ועוד. כאבים על רקע זה צפויים לחלוף תוך זמן קצר גם ללא טיפול. יש לעתים רחוקות אמנם שכאבים אלו בראש הם תוצאה של מחלות שחלקן מוגדר כמחלות מסכנות חיים.
כאבי ראש מהווים בעיה קשה גם בגלל ההיבט הכלכלי. העלויות הישירות והעקיפות של בעיה זאת בארצות הברית נאמדות בעשרות מיליארדי דולרים כול שנה. בכלל זה נמנה בין היתר את עלות הטיפולים בכאב הראש, את אובדן ימי עבודה הנגרם בעטיו ועוד. בכול מקרה של כאבי ראש אבחון וטיפול עשויים לשרת את מיטב האינטרסים שלכם.
כאבי ראש אבחון וטיפול – רקע
כאב ראש הוא אחד התסמינים השכיחים ביותר המדווחים באוכלוסייה הכללית. כאבים אלה משפיעים על יותר ממחצית המבוגרים ברחבי העולם מדי שנה. השכיחות של הפרעות כאב ראש משתנה לפי אזור, גיל, מין וגורמים סוציו-אקונומיים. על פי הערכות:
- 14% מאוכלוסיית העולם סובלים ממיגרנה
- 26% מכאב ראש מסוג מתח (TTH)
- 4.6% מכאב ראש כרוני יומיומי (CDH)
להפרעות כאב ראש יש השפעה משמעותית על איכות החיים, הפרודוקטיביות ועלויות הטיפול הרפואי של הפרט והחברה. כדי לטפל ביעילות בכאבים הללו בראש יש תחילה לאבחן אותו ולסווגו באופן מדויק. יש דרכים רבות לקטלג ולסווג את כאבי ראש. הארגון הבין לאומי לכאבי ראש מסווג אותם לסוג ראשוני ולסוג משני על פי הגורם להם:
כאב ראש מהסוג הראשוני
דוגמאות לכאבים בראש מהסוג הראשוני כוללות מיגרנה, כאבי ראש מקבציים וכמובן כאב ראש מתחי (Tension headache) המהווה את כאב הראש השכיח ביותר. סוג זה של כאב המתפתח בראש לא נגרם בגלל מחלת רקע ועל כן מוגדר כראשוני.
כאב ראש מהסוג המשני
כאב ראש משני מהווה תסמין למחלת רקע אחרת. מחלות רקע אפשריות כוללות דלקת בסינוסים, דלקת בקרום המוח, דימום תוך גולגולתי, מפרצת בכלי דם מוחי, גידול סרטני במוח, שימוש יתר בתרופות, חבלה בראש וכמובן כאב המופיע בראש בגלל ליקויים צוואריים חולייתיים או שריריים הגורמים לגירוי רקמות רגישות לכאב.
ניהול יומן כאב
על מנת להקל על הליך האבחון אני ממליץ לכל אדם שסובל מכאב ראש למלא יומן מעקב. רישום ביומן יכול לקצר את פרק הזמן עד לריפוי או להקלה. היומן צריך לכלול את המידע הבא:
- מיקום הכאב
- מתי החל
- אופיו
- סימנים ותסמינים מקדימים להופעתו
- חשיפה אפשרית לאור חזק או ריח חריף
- תדירות כאבי ראש
- כמה זמן הם נמשכים
- האם כאבי הראש זהים בכל התקף
עוד תנסו לזהות האם יש קשר אפשרי בין הכאב לבין:
- שיבושים הורמונליים או לבין מחזור חודשי
- לאוכל מסוים
- לפעילויות מסוימות
- למתח נפשי
- לעישון
- לשוני בהרגלי שינה
כאבי ראש – אבחון
כרבע מהסובלים כאב בראש סובלים ממנו באופן כרוני יום יומי או כמעט יום יומי. ההצלחות בטיפול בכאבים בראש מושגות רק לאחר מיון קפדני ושיוך החולה לסוג כאב הראש הנכון. לעיתים כאב הראש מורכב מיותר מסוג אחד ועל כן יש צורך "לתפור" טיפול מיוחד. כך למשל יכולה אישה לסבול מכאב ראש הנובע משיבוש הורמונלי וגם מתפקוד צווארי לקוי. במקרה זה יש תחילה לאזנה הורמונלית ואז לשפר את תפקוד הצוואר שלה.
המשימה העיקרית של המאבחן היא שלילת האפשרות שהכאב הוא משני למחלה מסכנת חיים. "הכלים" שאנו משתמשים בהם לצורך ביצוע האבחון כוללים לקיחת היסטוריה רפואית, בדיקה גופנית ובמידת הצורך גם בדיקות מתקדמות.
היסטוריה רפואית
בשלב הזה נלמד על:
- הרקע הבריאותי הכללי שלכם ושל משפחתכם
- קיומם של מחלות עם נטייה גנטית שעלולות לגרום בין היתר לכאבים הללו בראש
- רקע משפחתי של כאבים בראש
- סבלתם בעבר מכאבים בראש
- טיפולי שיניים או טיפול כלשהו אחר בפנים (מפרק הלסת?)
- חבלה בצוואר (צליפת שוט?) בראש או בפנים?
- האם זה הכאב הראש הראשון שלכם?
- סובלים מכאבים דומים לעיתים קרובות?
- כאבי ראש אלו זהים לאלו שהיו לכם בעבר?
- סימנים ותסמינים אחרים המקדימים את הכאב בראש?
- מתי החל הכאב (בעקבות טראומה? בעקבות משבר נפשי?)
- איך התחיל הכאב (באופן הדרגתי או באופן חד)
- מאפיינים של הכאב (כאב פועם? כאב לוחץ? כאב דוקר?)
- עוצמת הכאב (בין 1-10)
- המיקום המדויק של הכאב בראש? אחורי, מצחי, צידי?
- מה מחמיר אותו ומה מפחית את כאבי הראש הללו
- האם יש היסטוריה משפחתית של כאב ראש
- סימנים ותסמינים נוספים הנלווים לכאבי הראש?
- טיפולים תרופתיים שעלולים לגרום לכאב ראש חוזר (Drug-rebound headaches)
בדיקה גופנית
בשלב הבא נערוך את הבדיקה הגופנית. גם פה המטרה העיקרית של הבדיקה היא שלילת האפשרות שמחלה מסכנת חיים גרמה כאב ראש. הבדיקה תכלול בין היתר:
- בדיקת לחץ דם
- מישוש עורקי הרקה
- ובדיקה מקיפה של עמוד השדרה הצווארי ושל מפרקי הלסת
במקרה הצורך נעזר בבדיקות מעבדה ואמצעי הדמיה לאשרור האבחון או לשלילה של פתולוגיות אחרות.
חשוב לערוך בדיקה נוירולוגית מקיפה הכוללת את:
- עצבי הגולגולת
- החזרי גידים
- תחושתיות
- החזרים פתולוגיים
- תפקודים מוטוריים
- ותפקודים מנטליים
בדיקות אלו עשויות להועיל בזיהוי הפרעות תוך גולגולתיות. כולל סימנים אופייניים לגירוי דלקתי בקרום המוח (Kernig's and Brudzinski's signs) הנוצרים בדלקת בקרום המוח.
בדיקות מתקדמות
ברוב המקרים המידע שהופק:
- מהיסטוריה הרפואית
- ומהבדיקה הגופנית
יספיק כדי לאבחן ולסווג את כאב הראש. כאשר יש חשד שהאבחנה אינה נכונה נפנה את החולה לבדיקות מתקדמות. בין היתר נשקול ביצוע:
- בדיקות דם
- דיקור מותני לבדיקת הנוזל המוחי-שדרתי
- צילום רנטגן
- מיפוי מוח
- CT ו/או MRI
דגלים אדומים וצהובים
סימפטומים שמעלים את הסבירות שהכאבים נובעים מהפרעה מערכתית מהווים דגלים אדומים ומחייבים הפניה מידית להמשך בירור רפואי. סימנים ותסמינים אלו כוללים בין היתר כאבי ראש:
- שהחלו לראשונה אחרי גיל 50 (גידול סרטני? דלקת עורק הצדע? ועוד)
- שהחל באופן חד (דימום תוך גולגולתי? דלקת בקרום המוח? ועוד)
- שאליהם נלווים חסרים נוירולוגיים מוטוריים, תחושתיים ו/או קוגניטיביים (גידול סרטני? דימום מוחי? ועוד)
- חזקים במיוחד (דימום? זיהום בתוך הגולגולת? ועוד)
- שאליהם נלווה חום (דלקת בקרום המוח? דלקת ברקמת המוח? מחלה זיהומית אחרת? ועוד)
- בקרב אנשים עם רקע של מחלות סרטן, דיכאון, שימוש ממושך בתרופות ועוד
הקשר ההדוק שיש בין כאבי ראש לבין מצבנו הנפשי (כאב הראש השכיח ביותר נגרם על רקע לחץ נפשי) מחייב מודעות גם לסימנים ותסמינים הנובעים ממצב נפשי ירוד. סימנים ותסמינים המהווים דגל צהוב וקיומם מעלה את הסיכוי להחלמה איטית כגון:
- דיכאון
- חרדות
- קשיים חברתיים ועוד
אבחנה מבדלת
המאפיינים של כאבי ראש ראשוניים אינם משתנים. החולים יודעים לרוב:
- אלו גירויים מפעילים אותם
- מה מפחית אותם
- ולא פחות חשוב חולים אלה נהנים מתקופות של רוגע בין ההתקפים
כאבים בראש מהסוג המשני יכולים להופיע באופנים שונים. יש לחפש סימנים ותסמינים שמצביעים על האפשרות שכאב הראש הוא משני למחלה, או פתולוגיה אחרת. נחשוד שישנה אפשרות כזאת כאשר:
- יש קיים רקע של מחלת סרטן או כאשר ישנם סימנים ותסמינים מערכתיים
סימנים ותסמינים מערכתיים אפשריים כגון:
- חום, אובדן משקל בלתי מוסבר, בדיקות דם לא תקינות ועוד. אלה עלולים להצביע על נוכחות של דלקת זיהומית או גידול סרטני.
נחשוד במחלה כגורם לכאב ראש כאשר ישנם ממצאים לא תקינים בבדיקה נוירולוגית כגון:
- דיבור לקוי, הליכה משובשת, בלבול, אובדן שיווי משקל, סחרחורת ועוד. אלה עלולים להצביע על גידול מוחי או פגיעה מוחית על רקע פתולוגיה של כלי דם.
כאבי ראש חריפים המתחילים לראשונה באופן חד ומהיר עלולים להצביע על מפרצת במוח או על דימום בתוך הגולגולת. גם כאבי ראש שמתחילים לפני גיל 5 או אחרי גיל 50 צריכים לעורר את חשדנו שמדובר בכאבים משניים למחלת רקע. כך גם לגבי כאב ראש שנעשה חריף יותר ויותר באופן עקבי.
טיפול בכאבים בראש
מספר צעדים פשוטים עשויים לעזור לכם להפחית את עוצמת כאבי הראש ואת התכיפות שלהם. המלצות כגון: הפסקת עישון, הפחתה או אפילו הפסקה של שתיית אלכוהול, הפסקה או אפילו הפחתה של קפאין, הקפידו על זמני אכילה ושינה קבועים, הקפידו לבצע פעילות גופנית מספר פעמים בשבוע.
מתי לבקש עזרה מקצועית?
במקרים של כאבי ראש קלים אשר תכיפותם אינה פוגעת בשגרת חייכם ניתן לנסות ולטפל בזה באופן עצמאי. במקרים הבאים מומלץ להשיג עזרה מקצועית:
- תכיפות כאבי הראש היא גבוהה מאוד (יום יומי או אפילו שבועי).
- עוצמת כאבי הראש גבוהה והכאבים אינם מאפשרים לכם לחיות את חייכם.
- רק כמות גדולה של משככי כאב מצליחים להקל על כאבי הראש שלכם.
- כאבי ראש מלווים בחום, בחילות, הקאות, אובדן משקל.
- כאשר כאבי ראש החלו בעקבות טראומה
- לכאבים בראש מתלווים סימנים ותסמינים נוירולוגיים
טיפול כירופרקטי
מחקרים רבים שנעשו בשנים האחרונות מראים שיש ביכולתה של הכירופרקטיקה להביא הקלה ומזור לחלק גדול מן הסובלים. כאבי ראש על רקע של לחץ נפשי (Tension headache) וכך גם כאבי ראש צוואריים (Cervicogenic headache) הנגרם על רקע נזקים ותפקוד לקוי של עמוד השדרה הצווארי בעיקר של חוליות הצוואר הראשונות (C1, C2, C3), מגיבים היטב לטיפול כירופרקטי.
גם חולי כאבי ראש מסוג מיגרנה נמצאו נשכרים מהטיפול הכירופרקטי. במחקר שנערך בארצות הברית נחלקו 127 חולי מיגרנה (לפחות התקף אחד כל חודש) לשתי קבוצות. קבוצה אחת טופלה על ידי כירופרקט שבהתאם לממצאים ולבדיקות שערך ביצע מניפולציה בעמוד השדרה הצווארי ואילו הקבוצה השנייה קבלה טיפול סרק. חולי הקבוצה הראשונה דיווחה על שיפורים כגון בתכיפות ההתקפים, באורך ההתקף וכן ירידה במוגבלות האופיינית להתקפי מיגרנה.
שיפור ביומכני של חוליות הצוואר
טיפול כירופרקטי בכאב הראש מתחיל בהבנה ואשרור של הגורם להם והדרכה כיצד להימנע מחשיפה לגורמים הללו. כך למשל כאשר יציבה לקויה והעומס שהיא מטילה על הצוואר גורמת להתפתחות כאבי ראש:
- נדריך את החולה כיצד לשפר את יציבתו
- נטפל ברקמות הרכות בצוואר ובגב העליון
- נניע את חוליות עמוד השדרה הצווארי
הנעת החוליות – אותו "כוונון" מכני של עמוד השדרה הצווארי המבוצע על ידי הכירופרקט נמצאו לא פחות יעילים ובמקרים רבים אף יותר יעילים מתרופות להורדת העצמה והתכיפות של כאבי ראש.
מחקרים רבים מצביעים על השיפור בתפקודו המכני של הצוואר בעקבות הטיפול הכירופרקטי כגורם לירידה בכאב הראש. עד לפני שנים ספורות התפיסה שכאבים יכולים להתפתח בראש בגלל פציעה ותפקוד לקוי של חוליות צוואר הייתה זרה לרפואה.
לפני שנים אחדות ד"ר פטר רוטברט רופא מרדים מקנדה הגיע למסקנה שכאבים שאנו חשים בראש על רקע פגיעות צוואר הוא מציאות. ד"ר רוטברט פרסם מאמר בטורונטו סטאר – מן העיתונים הנפוצים ביותר בקנדה – תחת הכותרת "A Pain in the Neck," ובהמשכה ציין: "הכירופרקטים צדקו!" מסקנת המאמר הייתה שאכן כאבי ראש רבים נגרמים על ידי נזקים לעמוד השדרה הצווארי.
ד"ר רוטברט הזכיר במאמרו את פרופ' ניקולאי בוגדוק – רופא ומרצה לאנטומיה מאוסטרליה – ופרופסור מיין הצרפתי שהיו מהראשונים שחשפו את הקשר שבין ליקויים בעמוד השדרה הצווארי וכאבי ראש וסבלו מלעגם של הקולגות. נכון להיום רופאים וכמובן גם כירופרקטים רבים הוכיחו וממשיכים להוכיח קשר זה. עם זאת לצערנו גם היום מידע זה אינו נחלת כל הרופאים.
טיפול תרופתי
הטיפול הנפוץ ביותר לכאבי ראש על כל סוגיו הנו הטיפול התרופתי ואולם לעיתים קרובות טיפול זה אינו יעיל ואף עלול להחמיר את הסימפטומים. לכאורה, באופן פרדוקסלי, חולים רבים חווים החזר והנצחה של כאבי ראש שמהם הם סובלים בעקבות שימוש בתרופות. התופעה המוגדרת כ"analgesic rebound headaches" נגרמת בשל שימוש אינטנסיבי בתרופות לשיכוך כאבים כגון:
- אספירין
- קודאין
- ארגוטמין ועוד
תרופות אלה הניטלות באינטנסיביות גורמות להופעתם והגברתם של כאבי ראש שמהם אנו מנסים להיפטר. מובן שכאבים אלה הנגרמים משמוש ממושך ואינטנסיבי של תרופות מצריך הפסקת נטילתם לשם החלמה.
References:
Steiner TJ, Stovner LJ, Vos T, Jensen R, Katsarava Z. Migraine is first cause of disability in under 50s: will health politicians now take notice? J Headache Pain. 2018;19(1):17.
Vos T, Lim SS, Abbafati C, Abbas KM, Abbasi M, Abbasifard M, et al. Global burden of 369 diseases and injuries in 204 countries and territories, 1990–2019: a systematic analysis for the Global Burden of Disease Study 2019. Lancet. 2020;396(10258):1204–22.
Stovner LJ, Nichols E, Steiner TJ, Abd-Allah F, Abdelalim A, Al-Raddadi RM, et al. Global, regional, and national burden of migraine and tension-type headache, 1990–2016: a systematic analysis for the Global Burden of Disease Study 2016. Lancet Neurol. 2018;17(11):954–76.
Scher AI, Stewart WF, Ricci JA, Lipton RB. Factors associated with the onset and remission of chronic daily headache in a population-based study. Pain. 2003;106(1–2):81–9.
Latinovic R, Gulliford M, Ridsdale L. Headache and migraine in primary care: consultation, prescription, and referral rates in a large population. J Neurol Neurosurg Psychiatry. 2006;77(3):385–7.
Silva CE, Joseph AM, Khatib M, Knafo J, Karas M, Krupa K, Rivera B, Macia A, Madhu B, McMillan M, Burtch J. Osteopathic Manipulative Treatment and the Management of Headaches: A Scoping Review. Cureus. 2022 Aug 9;14(8).
Ayzenberg I, Katsarava Z, Sborowski A, Chernysh M, Osipova V et al. The prevalence of primary headache disorders in Russia: a countrywide survey. Cephalalgia. 2012;32(5):373–81.
Kulkarni GB, Rao GN, Gururaj G et al. Prevalence and pattern of headache in urban community in South India: a population based study. Neurol Asia. 2013;18(3):211–7.