כאב גב תחתון ליריקה לא יעילה

נוגד פרכוסים לא יעיל לכאב גב

כאב גב תחתון ליריקה לא יעילה! כאבי גב תחתון מהווים גורם שכיח לפגיעה באיכות חיים ולנכות. מדובר בתופעה שהיא לא פחות ממגפה. המחקר הנוכחי מצא שתרופות נוגדי פרכוסים לא מועילים לטיפול בכאבים בגב התחתון ובהקרנות כאב לגפיים. תרופות נוגדי פרכוסים (Anticonvulsants) כפי שמרמז שמן משמשות בעיקר לטיפול בהתקפים אפילפטיים. התרופות אנטי-אפילפטיות הללו כוללות:

  • גאבאפנטין (gabapentin).
  • פריגאבאלין או בשמה האחר ליריקה (pregabalin).
  • טופירמאט (topiramate) ועוד.

בשנים האחרונות החלו לטפל באמצעות תרופות מסוג זה גם לטיפול בכאבי גב תחתון. כאמור על פי המחקר המסוקר כאן תרופות נוגדי פרכוסים:

  • לא יעילים לטיפול בכאב גב.
  • אינם יעילים לכאבים מוקרנים לגפיים.
  • ואינם יעילים בהפחתת המוגבלות הנלוות לכאבי הגב.

נוסיף שגם זריקת קורטיזון לגב (סטרואידים) אינה יעילה. בחלק מהמקרים צריכה של התרופות הללו כרוכה בתופעות לוואי משמעותיות.

כאב גב תחתון ליריקה לא יעילה – רקע

כאבי גב תחתון פוגעת באיכות חייהם של רוב בני האדם. הגורמים לכאבים הללו כוללים בין היתר נזקים הנובעים ממחלה, מחבלה ומבלאי מצטבר כגון אלו הנגרמים מישיבה לקויה או תנוחת שינה לקויה. ברוב המקרים כאבי הגב הם ממקור לא ספציפי (nonspecific causes). בחלק מהמקרים המקור להפרעת כאב מורכבת זאת לא ברור והוא עלול לכלול:

סיאטיקה מהווה 5 -10% מהמקרים של כאבי הגב. מלבד כאבי גב החולים מתלוננים גם על:

  • הקרנות כאב לאורך הרגל.
  • נימול והירדמות בגפה.
  • חולשת שרירים ועוד.

היצרות של תעלת השדרה המותנית (Lumbar Spinal Stenosis) היא הפרעה שכיחה פחות. בהפרעה זאת נוצר לחץ על חוט השדרה המותני ועל העצבים (Neurogenic Claudication). בין הסימפטומים האופייניים להפרעה זאת נציין:

  • כאבים בשרירי הרגליים המופיעים בהליכה זקופה. במקרים הללו כפיפה של הגב לזמן קצר עשויה להפחית את הכאבים באופן דרמטי.

היצע הטיפולים בכאבי גב תחתון הוא רחב ביותר. הרפואה המדיצינית מציעה מגוון רחב של טיפולים תרופתיים לצד גישה כירורגית. שיטות ריפוי חלופיות רבות מציעות גם הן את עזרתן. רובם המכריע של שיטות הריפוי החלופיות ושל התרופות אינו יעיל. מחקרים שונים שבדקו את היעילות של התרופות הללו קבעו:

עוד נמצא שצריכה ממושכת של תרופות נוגדות דלקת שעשויות להקל מעט על כאבי גב תחתון עלולה להיות כרוכה בתופעות לוואי קשות. לעומת זאת חשוב לזכור שכירופרקטיקה מהווה את אחת השיטות הבודדות שמחקרים אישרו את יעילותן ואת בטיחותן בכול הנוגע לטיפול בכאבי גב תחתון.

המחקר

השימוש בתרופות נוגדי פרכוסים ובכלל זה ובכלל זה בגאבאפנטין, בפריגאבאלין ובטופירמאט לטיפול בכאבי גב תחתון ולכאבים הקורנים לרגל (כאבים רדיקולאריים) הפך בשנים האחרונות להיות נפוץ. מחקר זה יצא לדרך לנוכח העובדה שאין מחקרים משמעותיים התומכים בגישה הזאת. מטרת המחקר היא בדיקת היעילות של התרופות הללו בהשוואה לתרופות פלצבו.

כאב גב תחתון ליריקה לא יעילה
כאב גב תחתון ליריקה לא יעילה

שיטת המחקר

החוקרים אספו מידע רלוונטי מחמישה מרכזי מידע שונים. בסך הכול ניתחו החוקרים תשעה מחקרים שכללו 859 נבדקים עם כאב גב תחתון לא ספציפי או כאב המקרין מהגב התחתון אל הגפה ובכלל זה סיאטיקה וצליעה לסירוגין על רקע פגיעה עצבית (neurogenic claudication). הנבדקים טופלו בנוגדי פרכוסים או פלסבו. תוצאות הטיפול שכללו את רמת הכאב, רמת המוגבלות ותופעות לוואי דווחו על ידי החולים. הדיווחים הללו שוכללו באופן סטטיסטי.

ממצאי המחקר

ב- 14 מתוך 15 ההשוואות שנערכו נמצא שטיפולים באמצעות נוגדי פרכוסים לא יעילים לכאבי גב ו/או להפחתת הכאב המוקרן לרגליים. כמו כן נמצא שתרופות אלו לא הועילו גם בהפחתת המוגבלות בקרב חולים הסובלים מכאבי גב תחתון ו/או מכאבי גב תחתון עם הקרנות כאב לגפה. כאמור, הטיפול בגאבאפנטין לא השפיע כלל על כאבי הגב התחתון או על רמת המוגבלות אך היה כרוך בסיכון גבוה לתופעות לוואי כולל בין היתר סחרחורות ובחילות.

מאידך הטיפול בטופירמט הפחית את הכאב בשיעור זעיר ובאופן זמני ולא היה כרוך בסיכון לתופעות לוואי בעוד. אף לא אחת מהתרופות לא השפיעה על כאבים המוקרנים לגפה. בהשוואה לפלסבו, נמצא שיעור גבוה יותר של תופעות לוואי בקרב המטופלים בגאבאפנטין.

מסקנות החוקרים

יש הוכחות ברמת איכות בינונית עד גבוהה שטיפול עם נוגדי פרכוסים לא יעילים לכאבי גב תחתון או כאבים המוקרנים מהגב התחתון לגפה התחתונה. יש הוכחות ברמת איכות גבוהה שטיפול עם בגאבאפנטין כרוך בסיכון גבוה לתופעות לוואי.

לסיכום

תרופות נוגדות פרכוסים הן סוג של תרופות המשמשות לטיפול בהתקפים, כאב נוירופתי וכמה הפרעות פסיכיאטריות. הם נקבעו גם לכאבי גב תחתון וכאבים רדיקולריים מותניים, שהם גורמים שכיחים לנכות ולירידה באיכות החיים. על פי מספר מחקרים יעילותן של תרופות נוגדות פרכוסים לטיפול בכאבי גב מוטלת בספק. סקירה שיטתית ומטא-אנליזה של תשעה ניסויים מצאה כי תרופות נוגדות פרכוסים, כגון gabapentin, pregabalin ו topiramate, לא היו יעילות כדי להפחית כאב או נכות בכאבי גב תחתון או כאב רדיקולרי מותני.

יתר על כן, השימוש בתרופות נוגדות פרכוסים היה קשור בסיכון גבוה יותר לתופעות לוואי, כגון:

  • סחרחורת, עייפות, בלבול ובחילות

מחקר אחר דיווח כי למרות היעדר ראיות תומכות, המרשם של תרופות נוגדות פרכוסים לכאבי גב תחתון עלה בעשור האחרון ב-500%. מחברי מחקרים אלה מציעים כי אין להמליץ על תרופות נוגדות פרכוסים לכאבי גב תחתון וכי יש להעדיף התערבויות לא פרמקולוגיות ומשככי כאבים שאינם אופיואידים.

References:

Enke O, New HA, New CH, Mathieson S, McLachlan AJ, Latimer J, Maher CG, Lin CC. Anticonvulsants in the treatment of low back pain and lumbar radicular pain: a systematic review and meta-analysis. CMAJ. 2018 Jul 3;190(26):E786-E793.

Enke O, New HA, New CH, et al. Anticonvulsants in the treatment of low back pain and lumbar radicular pain: a systematic review and meta-analysis. CMAJ. 2018;190(26):E786-E793. .

Maher C, Underwood M, Buchbinder R. Non-specific low back pain. Lancet. 2017;389(10070):736-747. https://doi.org/10.1016/S0140-6736(16)30970-9

Konstantinou K, Dunn KM. Sciatica: review of epidemiological studies and prevalence estimates. Spine (Phila Pa 1976). 2008;33(22):2464-2472.

Genevay S, Atlas SJ. Lumbar spinal stenosis. Best Pract Res Clin Rheumatol. 2010;24(2):253-265.

Bogduk N. On the definitions and physiology of back pain, referred pain, and radicular pain. Pain. 2009;147(1-3):17-19.

Qaseem A, Wilt TJ, McLean RM, Forciea MA; Clinical Guidelines Committee of the American College of Physicians. Noninvasive treatments for acute, subacute, and chronic low back pain: a clinical practice guideline from the American College of Physicians. Ann Intern Med. 2017;166(7):514-530.

Foster NE, Anema JR, Cherkin D, et al; Lancet Low Back Pain Series Working Group. Prevention and treatment of low back pain: evidence, challenges, and promising directions. Lancet. 2018;391(10137):2368-2383.

Mathieson S, Maher CG, McLachlan AJ, et al. Trial of pregabalin for acute and chronic sciatica. N Engl J Med. 2017;376(12):1111-1120.

שימו סוף לכאב.

לאבחון מקצועי וייעוץ,
התקשרו: 03-6430372
או השאירו פרטים:

שימו סוף לכאב!

לאבחון מקצועי וייעוץ, התקשרו: 03-6430372
או השאירו פרטים ומיד נחזור אליכם:

קראו עוד באותו נושא:

דלקת פרקים ניוונית בקרב נשים

דלקת פרקים ניוונית בקרב נשים

דלקת פרקים ניוונית נשים? לא מפתיע. המגדר הנשי נמצא בקבוצת סיכון לחלות במחלה השכיחה הזאת. מחלת פרקים ניוונית היא מחלה טורדנית התוקפת את מפרקי הגוף וגורמת בין היתר לפגיעה בסחוס התוך מפרקי, לצמיחת זיזי עצם ולמגבלות תנועה משמעותיות.

כאבים מאחורי הברך

אבחון ברך לפי מיקום הכאב

כאבים מאחורי הברך? אבחון על פי מיקום הכאב בברך היא דרך טובה לזהות הרקמה הפצועה. חשוב לדעת שאבחון מדויק ומהיר הוא הבסיס לטיפול יעיל. אבחון לקוי משמעותו לעתים קרובות הוא טיפול לקוי או טיפול לא יעיל והתפתחות נזקים ותסמינים כרוניים ואולי אף צורך בניתוח. 

אספירין למניעת מחלות לב וכלי דם

אספירין למניעת מחלות לב וכלי דם

אספירין למנוע חולי כלי דם ולב? התשובה לשאלה זאת אינה חד משמעית. אספירין ניתן בין היתר במטרה להפחית את הסיכון ללקות במחלות לב וכלי דם. על פי המחקר הנוכחי ההמלצה על נטילת אספירין כדי למנוע מחלות לב וכלי דם אינה צריכה להיות גורפת אלה פרטנית. 

דלקת מפרקים ניוונית במפרק הירך

דלקת מפרקים ניוונית בירך

דלקת ניוונית במפרק הירך? אבחון וטיפול מהירים עשויים למנוע ניתוח להחלפת הפרק. דלקת זאת הבאה לידי ביטוי בין היתר באמצעות שחיקת הסחוס התוך מפרקי ובלאי היקפי היא נחלתם של מבוגרים רבים שחצו את גיל 60. הגורמים כוללים גיל, טראומה, עומס יתר ועוד.