כאבים בצלעות אבחון וטיפול

כאבים בצלעות אבחון וטיפול

כאבים בצלעות – אבחון וטיפול מהירים יקצרו את עוגמת הנפש הכרוכה בפציעה זאת. נזק לצלעות, לסחוסי הצלעות ולשרירים הבין צלעיים עלול להוות מקור לסימפטומים שונים. סימפטומים אפשריים כוללים כאבים בחזה, קשיי נשימה, קשיי תנועה של פלג הגוף העליון ועוד. הגורם העיקרי לנזקים אלו היא חבלה מקומית בעקבות נפילה, תאונה, פציעת ספורט ועוד. יש שגם "תנועה לא נכונה", מאמץ קיצוני או מחלה עלולים לגרום לכך.

ברוב המקרים הכאב בחזה נובע מנזק מינורי וצפוי לחלוף תוך ימים אחדים. עם זאת כאבים בחזה או בכלוב הצלעות עלול להופיע גם בגלל פתולוגיות שחלקן מסכנות חיים. מסיבה זאת חשוב לאבחן במדויק את מקור הכאב ובמידת הצורך לטפל בו במהירות.  סוג הטיפול בסימפטומים הללו בבית החזה תלוי בסוג הרקמה שניזוקה ובחומרת הנזק. טיפול כזה יכול להיות מנוחה בלבד או קיבוע וטיפול אינטנסיבי. במאמר "כאבים בצלעות אבחון וטיפול" נדון בכך בהרחבה.

כאבים בצלעות אבחון וטיפול – רקע

כאב בצלעות הוא תלונה נפוצה בקרב חולים עם הפרעות שרירים ושלד שונות. בין יתר ההפרעות שעלולות לגרום לכאב בצלעות נציין שברים בצלעות, קוסטוכונדריטיס, תסמונת טיצה, נוירלגיה בין-צלעית, תסמונת החלקה של הצלע, ליקוי בוושט ועוד. שכיחות כאבי הצלעות משתנה בהתאם לגורם, לאוכלוסייה ולהגדרה של כאב כרוני. לפי סקירה שיטתית, השכיחות של כאבי חזה במבוגרים שנובעים מהפרעות שריר-שלד:

  •  נעה בין 20% ל-46%

השכיחות של כאב חזה כרוני לאחר הליך כירורגי הכולל חיתוך דרך דופן בית החזה:

  • מוערכת ב-27.5%

שברים בצלעות, שיכולים לנבוע מטראומה או מחלות רקע כגון אוסטאופורוזיס, קשורים גם הם לסיכון גבוה לכאב כרוני. מחקר מצא:

  • ש-59% מהמטופלים עם שברים בצלעות סבלו מכאבים חודשיים לאחר הפציעה

כאבי צלעות יכולים להשפיע באופן משמעותי על איכות החיים והמצב התפקודי של החולים, כמו גם להגדיל את עלויות הטיפול הרפואי וניצולו. לכן, חשוב לזהות את הגורם והחומרה של כאבי הצלעות ולספק טיפול ומעקב מתאימים.

תהליך האבחון של כאב בצלעות

טיפול יעיל בכאבי צלעות הנגרמים מסיבות מכניות מחייב אבחון מדויק. כאבי צלעות מכניים עלולים להיגרם בשל:

  • מתיחה או קרע של השרירים בין הצלעות או שרירי החזה
  • פציעה של סחוס הצלע
  • סדק או שבר באחת או יותר מהצלעות

טיפול המתבסס על אבחון מדוקדק ימנע נזקים וכאבים כרוניים. כמו בתסמונות כאב אחרות גם האבחון של כאבים בצלעות ישלב:

  • לקיחת ההיסטוריה הרפואית של הבעיה
  • בדיקה גופנית
  • ובמידת הצורך ניעזר באמצעי הדמיה ובבדיקות מעבדה

היסטוריה רפואית

אבחון כאבים בצלעות יכלול תשאול של החולה אודות תלונותיו. בין היתר נברר:

  • מה הם הסימנים והתסמינים שעליהם הוא מתלונן
  • מיקום הכאב בחזה
  • מתי החל וכמובן כיצד החל (נפילה, הרמה, פציעת ספורט, מחלה)
  • מה סוג הכאב (חד, קהה, שורף…)
  • האם הכאב מעיר אתכם מהשינה
  • מה מפחית ומה מחמיר את הכאב (נשימות, תנועות, שכיבה על הצד)
  • האם ישנם סימנים ותסמינים נוספים (נימול, חולשה, אובדן משקל בלתי מוסבר) ועוד

במהלך ההיסטוריה הרפואית נלמד גם אודות:

  • הרקע הבריאותי של החולה ומשפחתו (מחלות גנטיות?)
  • המקצוע והתחביבים של החולה
  • פעילות גופנית מועדפת על החולה

לאחר מכן נמשיך בבדיקה הגופנית של החולה.

בדיקה גופנית

במהלך הבדיקה הגופנית ננסה:

  • לשחזר את הכאב שעליו אתם מתלוננים
  • לזהות את הרקמה בבית החזה שניזוקה
  • להעריך את חומרת הנזק

פציעה של הצלעות והרקמות הסובבות אותן הן תופעה כואבת. לצורך שיחזור הכאב נבקש מהחולה:

  • לבצע תנועות מסוימות
  • לנשום נשימות עמוקות
  • להתעטש ולהשתעל

הבדיקות תכלולנה תצפית על האופן שבו הנבדק נושם עמוקות, מניע את פלג גופו העליון משתעל ומתעטש. בעזרת מישוש נאתר את האזור הרגיש למגע. נבצע בדיקות טווח תנועה במצבים שונים, נבצע בדיקות אורתופדיות, נבצע בדיקות נוירולוגיות ובדיקות כירופרקטיות.

אמצעי הדמיה ובדיקות מתקדמות

כאבים בצלעות אבחון וטיפול
כאבים בצלעות אבחון וטיפול

ברוב המקרים זה כל מה שנדרש כדי לקבוע אבחון אמין. אם יש ספק נפנה את החולה ליצוע בדיקות מתקדמות כולל דימות כגון שיקוף רנטגן ובדיקות מעבדה. במקרה של חשד לשבר בצלעות ניעזר בצילומי רנטגן כדי לוודא שאין סיבוכים, שכן אין מגבסים צלעות שבורות. סיבוכים אפשריים שעלולים להתפתח בגלל שברים בצלעות כוללים:

  • פגיעה באיברים פנימיים
  • נזק לקרום הריאה מהקצה החד של השבר
  • חזה צנוח (Flail chest) שהיא פגיעה שכיחה יחסית.

מצב של חזה צנוח מתרחש כאשר שלוש צלעות או יותר נשברות ביותר מנקודה אחת. הצלעות שאינן מחוברות לכלוב בית החזה (צפות) לא מתנהגות כמו שאר בית החזה. במצב של נשימה נוצר לחץ שלילי והן נשאבות פנימה. עקב כך תיפגם יכולת הריאות לתפקד ותיתכן בעיה של חוסר חמצן לתאי הגוף.

דגלים אדומים וצהובים

נוכחות של תסמינים המעלים חשד שהגורם להתפתחות כאבים בצלעות אינו מכאני מהווים אות אזהרה ודגל אדום. תסמינים מסוג זה מחייבים הפנייה לחדר מיון לצורך ובירור רפואי עמוק. דגלים אדומים נחשבים התסמינים הבאים:

  • פגיעה בשליטה על הסוגרים
  • חום המתלווה לתלונות על כאבים בצלעות
  • תחושת שריפה במתן שתן או נוכחות של דם בשתן
  • ירידה בלתי מוסברת במשקל
  • שימוש ממושך בתרופות על בסיס סטרואידים

תסמינים נפשיים כגון דיכאון וחרדות מהווים דגלים צהובים וסימן ומורכבות אפשרית של הטיפול.

כאבים בצלעות אבחון עצמי

מגוון ההפרעות הגדול שעלול לגרום להופעת כאב בבית החזה הוא גדול. חלק מההפרעות הללו הן קטלניות ולכן, אבחון עצמי של כאב בצלעות אינו מומלץ. הסיבה לכך היא בפשטות שאבחון כזה עלול לפספס הפרעה מסכנת חיים. הדברים הללו נכונים גם אם האבחון העצמי שלכם נשען על רכישת ידע אינטנסיבית באינטרנט.

כאבים בצלעות טיפול

אופן הטיפול בתלונות על כאבים בצלעות משתנה בהתאם לגורם לכאבים הללו. טיפול עצמי עשוי להספיק כאשר מדובר בכאב קל הנגרם בגלל מתיחה קלה באחד מהשרירים בין צלעות. נזקים משמעותיים יותר וקושי בנשימה מחייב אבחון ובמידת הצורך טיפול מקצועי יותר.

טיפול עצמי

רוב המקרים של כאבים בצלעות נגרמים מסיבות מכניות כלומר מתנועות, עומסים וחבלות. פציעות מסוג זה ראוי לטפל בהן לפחות בהתחלה באופן שמרני. לעיתים גם ניתן להסתפק בטיפול עצמי שמרני. התנהגות נכונה כאשר הכאבים מתחילים הכאבים היא קריטית לרפוי עצמי מהיר וללא סיבוכים. לא מומלץ לנוח מנוחה ממושכת במיטה. מנוחה כזאת גורמת לניוון ולהאטה של תהליך ההחלמה. הכלל שצריך להנחות אתכם הוא מקסימום פעילות עם אפס כאב. המשיכו לבצע כל פעילות שתוכלו להמשיך לבצע ללא כאב.

נסו לאתר תנוחת שינה שאינה מכאיבה. נשמו רדוד או נשמו נשימות עמוקות באופן איטי והימנעו מתנועות בית החזה שאינן נדרשות. השתמשו בתרופות להורדת כאב רק עם לא ניתן להימנע מכאב על ידי שיפור בתנוחה שלכם. ניתן להשתמש בחגורה מיוחדת לצורך תמיכה בצלעות ולהקלה נוספת בכאב. זכרו גם כאשר הכאב נעלם אתם עדין צריכים לנהוג באופן זהיר עוד שבועות ספורים כדי לאפשר לפציעה להחלים באופן יסודי.

חזרה לשגרה

חיזרו לפעילות שגרתית באופן הדרגתי וללא כאב. צמצמו במהלך התקופה הראשונית את התפוקה שלכם בעבודה. את החזרה לפעילות הגופנית התחילו עם הליכה ורק לאחר מכן נסו לשחות, לרכב על אופניים ולחזור לפעילות בחדר הכושר. פעילות גופנית שנעשית נכון תאיץ את תהליכי ההחלמה. במהלך ההתאוששות מסימנים ותסמינים בבית החזה ובכלל זה כאבים בצלעות נסו להימנע מפעילויות הכרוכות בריצה, משחקי כדור או כל פעילות המחייבת שינוי כיוון מהירים של פלג הגוף העליון.

טיפול כירופרקטי בכאבי צלעות

כאבים בצלעות שמוסיפים להטריד או אינם מגיבים לטיפול עצמי מחייבים עזרה מקצועית. כירופרקטיקה יכולה לתת מענה ברוב המקרים של כאבים בצלעות. הכירופרקט ומרפאתו מצוידים במיטב הידע והמכשור כדי לאבחן, לטפל ולשקם פציעות של הצלעות ו/או של הרקמות הרכות הסובבות ומניעות אותן. לאחר התשאול, הבדיקה הגופנית, ההבנה הביומכנית של הפציעה ואבחונה יתחיל השלב הטיפולי. הטיפול ככלל אינו אמור לכאוב, עם זאת תיתכן לעיתים תגובה של כאב קל לאחר הטיפולים הראשונים שתימשך זמן קצר.

הטיפול במיחושים שנובעים מפגיעה בצלעות נעשה במרפאה באמצעות מיטב המכשור הרפואי הקיים כולל אולטרה סאונד וגם לייזר רך. לאחר השלב הדלקתי יתחיל השלב השיקומי שמטרתו להכשיר את בית החזה והצלעות לעמוד בעומס פעילות מלא. במידת הצורך יופנה המטופל לטיפול בתרופות אנטי דלקתיות. האופציה הכירורגית קיימת אך עם זאת יש להשתמש בה רק כמוצא אחרון.

References:

Wise CM. Major causes of musculoskeletal chest pain in adults. UpToDate. https://www.uptodate.com/contents/major-causes-of-musculoskeletal-chest-pain-in-adults (accessed May 21, 2021).

Safdari M, Ghasemi M, Shafiee S, et al. Prevalence of chronic post-thoracotomy pain in patients with lung cancer: a systematic review and meta-analysis. Sci Rep 2021;11:3159.

Bulger EM, Arneson MA, Mock CN, Jurkovich GJ. Rib fractures in the elderly. J Trauma 2000;48:1040-6.

Marasco SF, Davies AR, Cooper J, et al. Prospective randomized controlled trial of operative rib fixation in traumatic flail chest. J Am Coll Surg 2013;216:924-32.

Rib Cage Pain: Causes, Identification, and Treatment. Healthline. https://www.healthline.com/health/rib-cage-pain (accessed May 21, 2021).

Rib Fracture (Broken Rib): Symptoms, Healing Tips & Treatment. Cleveland Clinic. https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/17434-rib-fracture-broken-rib (accessed May 21, 2021).

Musculoskeletal chest wall pain. RACGP. https://www.racgp.org.au/afp/2015/august/musculoskeletal-chest-wall-pain/ (accessed May 21, 2021).

שימו סוף לכאב.

לאבחון מקצועי וייעוץ,
התקשרו: 03-6430372
או השאירו פרטים:

שימו סוף לכאב!

לאבחון מקצועי וייעוץ, התקשרו: 03-6430372
או השאירו פרטים ומיד נחזור אליכם:

קראו עוד באותו נושא:

כאבים בברך או בירך מה עדיף

כאבים בברך או בירך מה עדיף

עדיף כאב בברך ולא בירך! קל הרבה יותר לטפל בדלקת פרקים ניוונית במפרק הברך לעומת הטיפול בדלקת כזאת במפרק הירך. יתכן ואחת הסיבות לכך היא העובדה שברך דלקתית מצויה במצב תמידי של תיקון עצמי בעוד שתיקון עצמי מעין זה לא נצפה במפרק ירך.

כירופרקטיקה יעילות ובטיחות

כירופרקטיקה יעילות ובטיחות

כירופרקטיקה? יעילות ובטיחות של המקצוע הזה נבדקו ונבחנו באופן יסודי ביותר והמסקנות ברורות. במעל 100 השנים האחרונות מטפלים קלינאים מהתחום הזה ביעילות ובבטיחות מרובה בחולים מכול שכבות הציבור ובכול טווחי הגילים הסובלים  ממגוון ליקויים בריאותיים במערכות שריר ושלד.