לייזר רך לטיפול בדלקת? טיפול באמצעות לייזר רך נחשב לטיפול יעיל בתסמונות כאב שמקורם במערכות עצב שריר ושלד ובתסמונות נוספות. רוב האמצעים הקיימים לרשות המטפלים שמטרתם טיפול בכאב אינם אלא גימיקים חסרי תועלת. מה לגבי לייזר רך? מדובר במכשיר לא חודרני ואפקטיבי.
לייזר רך הוא מכשיר סטרילי לא חודרני שפותח לראשונה בשנת 1967. במכשיר שנקרא באנגלית Low Level Laser Therapy או בקיצור LLLT, מטפלים ביעילות בסוגים שונים של פציעות וכאבים. ברחבי העולם המערבי תרפיה באמצעות לייזר הופכת להיות אמצעי בחירה ראשון לטיפול בתסמונות כאב ודלקות שמקורן מערכות שריר ושלד וכן פצעים ונגעים עוריים.
לייזר רך לטיפול בדלקת – רקע
לייזר בעוצמה נמוכה או לייזר רך הוא סוג של לייזר שפולט קרן אור בעוצמה נמוכה ביחס ללייזרים אחרים. קרן האור הממוקדת המופקת בספקטרום המותיר אותה קרה (לעומת לייזר המשמש לחיתוך) המטרה של לייזר בעוצמה נמוכה היא להשפיע על התאים ולעודד את התחדשותם, התקנתם או הריפוי שלהם. לייזר בעוצמה נמוכה משמש בעיקר לטיפול בדלקות, פצעים, כאבים, נשירת שיער ועוד.
לייזר בעוצמה נמוכה משתמש באורך גל מוגדר אחד, שנע בשלב אחד ובכיוון אחד. האור הנפלט הוא מונוכרומטי (בצבע אחד) וקוהרנטי. העוצמה של האור משתנה בין 1 ל-1000 מילי וואט (mW), בהתאם למטרת הטיפול.
אחד האופנים הנפוצים של לייזר בעוצמה נמוכה הוא לייזר אדום, שמשתמש באורך גל של 630-670 ננומטר (nm). לייזר אדום מחדיר אנרגיה לתאים, מעלה את רמת ה-ATP (אדנוזין טרי-פוספט) שבהם, ומעניק להם תנאים משתנים לחיווי.
איך פועל מכשיר לייזר רך?
יכולת המדע לפתח מכשיר שיכול למקד גלי אור מוגדרים ולמדוד את כמות האנרגיה הנפלטת בכול רגע נתון היא שאפשרה להשתמש באור ככלי לריפוי. מכשיר הלייזר מפציץ את אזור הפגיעה בפוטונים של אור. גלי האור כמעט בכול אורכי הגל של הספקטרום הנראה מסוגלים לחדור לגוף דרך שכבות העור השונות, רקמות החיבור והשומן בדרכן אל האזור הפצוע.
עם זאת לגלי האור באורך גל של 660- 830 nm המכילים את האור האדום וגם את האינפרה רד יש את החדירות הגבוהה ביותר. בהגיעו לרקמה הפגועה מתחילים הפוטונים להשפיע על ההליכים שמובילים להאצת ההחלמה.
איך לייזר רך מרפא דלקות?
תרפיה באמצעות לייזר היא למעשה ריפוי באמצעות אור. הלייזר הרך עושה שימוש באנרגיה בטוחה שיש לה השפעה חיובית על תאי הגוף השונים. לקרני הלייזר השפעות על תהליכים פוטו-כימיים ותהליכים פוטו-ביולוגיים המתרחשים בתאי הגוף השונים. קרן הלייזר מעוררת בתאים שבהם היא פוגעת את תהליכי הייצור של אנרגיה (ATP). אנרגיה זמינה זו מגבירה את המטבוליזם של התא ומשמשת לצורך האצת ההליכים של ריפוי והחלמה. אם תאים שניזוקו מתו הרי שאנרגיית הלייזר מעודדת חלוקה של התאים הסמוכים ובכך מאיצה בניית רקמה חדשה.
באלו בעיות ניתן לטפל עם לייזר רך?
לייזר רך הוא בעל השפעה מטיבה על רקמות רכות פצועות ובכלל זה:
- רקמות חיבור כגון סחוסים, גידים, שרירים ועוד.
בין השימושים של הלייזר הרך נמנה:
- הפחתת כאב.
- האצה בקצב היווצרות רקמה חדשה ועוד.
הלייזר הרך מטפל ביעילות במגוון רחב של בעיות. היעילות של הלייזר הרך יחד עם היעילות של טכניקות הריפוי של כירופרקטיקה מאפשרות לנו בהרבה מקרים למנוע ניתוחים. אנו במרפאה עושים שימוש בלייזר הרך כדי לרפא דלקות וכאבים המתפתחים במערכות שריר ושלד. בין יתר הבעיות שאנו מטפלים בהן עם לייזר רך נמנה: דלקות גידים בכתפיים, דלקות גידים במרפק, כאבי גב תחתון בגלל מגוון סיבות, כאבי בצוואר, כאבים בגב העליון, דלקת בגיד אכילס, כאבי ברכיים ועוד.
בין כלל הבעיות שמטופלות באמצעות לייזר רך ניתן למנות מגוון גדול של תסמונות כאבים ודלקות ובכלל זה:
- כאב ראש.
- כאבי צוואר בגלל סיבות שונות כולל צליפת שוט (whiplash).
- דלקת עצב פריפרית כמו בתסמונת התעלה הקרפלית.
- פציעות ספורט למיניהן.
- ואפילו האצת הליכי איחוי שברים.
מה לצפות בטיפול בלייזר רך?
לגבי הרוב המכריע של האנשים הפוטונים המיוצרים באמצעות מכשיר הלייזר אינם מייצרים חום (כמו מכשיר האולטרה סאונד), כאב או רגישות באזור הפגיעה. התחושה היחידה היא מגע המכשיר בעור. חלק מזערי מהמטופלים (עד 5%) מדווחים גם על תחושה של דגדוג או חום מקומי. השיפור במצב יכול להגיע כבר לאחר טיפול בודד או לאחר מספר טיפולים וזאת:
- תלוי בסוג הנזק.
- חומרתו.
- כמה זמן הוא קיים.
- גילו ומצבו הכללי של המטופל.
בעיקרון בעיות כרוניות מצריכות יותר טיפולים. קראו עוד אודות בטכנולוגיות נוספות המצויות במרפאתנו לטיפול וריפוי דלקות וכאבים במערכות עצב, שריר ושלד ובכללם מכשיר אולטרה סאונד ומכשיר גלי הלם.
האם הלייזר הביתי יעיל?
ההבדלים בין מכשירי הלייזר הביתיים למכשירי הלייזר המקצועיים הוא במילה אחת עוצמה. מכשירי הלייזר הביתיים מוזנים לרוב באמצעות בטריות עם וולט נמוך. מסיבה זאת הם חלשים ובעלי יכולת ריפוי מוגבלת. יחד עם זאת, במקרים קלים כאשר אין פציעה או הרס רקמות משמעותי המכשירים הללו עשויים להועיל. המבנה של הלייזר המקצועי והעובדה שהוא מוזן באמצעות מתח גבוה (220 וולט) מעניקים לו יכולת מיקוד גבוהה יותר באופן דרמטי וכך גם לגבי יכולת הריפוי.
מכשיר הלייזר שלנו
מכשיר הלייזר שבו אנו משתמשים במרפאתנו משלב:
- אנרגיית לייזר פועמת.
- ואנרגיית אינפרה-אדום רחבת פס.
- אור אדום גלוי.
- שדה מגנטי סטטי.
לא לכול אחת מהאנרגיות הללו בפני עצמה יש את היכולת לרפא. השילוב של האנרגיות הללו למכשיר אחד מעצים את היכולות של המכשיר. אנו נשענים בין היתר על יכולותיו של המכשיר הזה כאשר אנו ממליצים:
- שבכול מקרה של כאבי גב תחתון אל מהרו לנתח.
- וכך גם לגבי כאבים בכתפיים או כאבים בברכיים.
מחקרים
מחקרים שבדקו את השימוש בלייזר בעוצמה נמוכה אישרו את יעילותו בטיפול במגוון הפרעות בריאותיות. בכל הנוגע למערכת שריר ושלד הוכחה יעילותו בהפרעות הבריאותיות הבאות:
- פציעות שרירים.
- כאבי גב תחתון ממקור לא ספציפי.
- כאבי צוואר כרוניים.
- כאבים חריפים בצוואר.
- דלקת פרקים שגרונית.
- פרעות בריאותיות כרוניות במפרקים.
- הפחתת כאב שנובע מדלקת פרקים ניוונית במפרקים.
- שיפור התפקוד של מפרק הלסת.
- דלקות גידים.
- כתף קפואה.
סיכום היתרונות של טיפול בלייזר רך מקצועי?
טיפול בלייזר ברמה נמוכה (LLLT) הוא שיטת טיפול לא פולשנית. אמצעי זה משתמש באור בעוצמה נמוכה כדי לעורר תהליכים תאיים ולשפר את ריפוי הרקמות. הוכח כי ל-LLLT יש השפעות מועילות שונות לפציעות שרירים ושלד. בין היתר הוא מפחית דלקת, כאב ובצקת, ומקדם התחדשות ותיקון רקמות. LLLT יכול להיות מיושם על סוגים שונים של פציעות שרירים ושלד. פציעות כגון דלקת מפרקים ניוונית, דלקת גידים, נקעים, מתחים, שברים ופצעים. LLLT יכול גם לשפר את התוצאות של התערבויות אחרות, כגון תרגיל טיפולי, טיפול ידני ואלקטרותרפיה.
חלק מהיתרונות של LLLT לטיפול בפציעות שרירים ושלד הם:
- זה בטוח ונסבל היטב על ידי רוב החולים, עם תופעות לוואי מינימליות או התוויות נגד.
- קל לשימוש.
- יכול להתמקד ברקמות עמוקות ולהגיע לאזורים שקשה לגשת אליהם בשיטות אחרות.
- מווסת את התגובה הדלקתית ולהפחית את הייצור של ציטוקינים פרו דלקתיים פרוסטגלנדינים.
- משפר את הפעילות של גורמי גדילה ומעורר התרבות והתמיינות של סוגי תאים שונים. בין התאים נציין פיברובלסטים, קרטינוציטים, תאי אנדותל, ולימפוציטים.
- מגביר את הסינתזה של קולגן וחלבוני מטריצה חוץ-תאיים, ולשפר את חוזק המתיחה ואיכות רקמת הצלקת.
- מאיץ את תהליך הריפוי ומפחית את משך הסימפטומים ואת הנכות.
- משפר את התפקוד ואת טווח התנועה של המפרקים והשרירים הפגועים.
- מונע או מפחית את הסיכון לסיבוכים, כגון זיהום, כאב כרוני, או ניוון.
- מפחית את הצורך בתרופות או ניתוח, ולהפחית את עלויות הבריאות.
References:
Huang ZY, Ma J, Chen J, Shen B, Pei FX, Kraus VB. The effectiveness of low-level laser therapy for nonspecific chronic low back pain: a systematic review and meta-analysis. Arthritis Res Ther. 2015;17:360.
Bjordal JM, Johnson MI, Iversen V, Aimbire F, Lopes-Martins RA. Low-level laser therapy in acute pain: a systematic review of possible mechanisms of action and clinical effects in randomized placebo-controlled trials. Photomed Laser Surg. 2006;24(2):158-68.
Chow RT, Johnson MI, Lopes-Martins RA, Bjordal JM. Efficacy of low-level laser therapy in the management of neck pain: a systematic review and meta-analysis of randomised placebo or active-treatment controlled trials. Lancet. 2009;374(9705):1897-908.
de Almeida P, Lopes-Martins RA, De Marchi T, Tomazoni SS, Albertini R, Corrêa JC et al. Red (660 nm) and infrared (830 nm) low-level laser therapy in skeletal muscle fatigue in humans: what is better? Lasers Med Sci. 2012;27(2):453-8.
Ganjeh S, Rezaeian ZS, Mostamand J. Low Level Laser Therapy in Knee Osteoarthritis: A Narrative Review. Adv Ther. 2020;37(9):3433-3449.
Posten W, Wrone DA, Dover JS et al. Low-level laser therapy for wound healing: mechanism and efficacy.Dermatol Surg 2005;31(3):334–40.
Bjordal JM et al., A systematic review with procedural assessments and meta-analysis of low level laser therapy in lateral elbow tendinopathy (tennis elbow). BMC Musculoskelet Disord 2008;9:75.
Alfredo PP et al., Efficacy of low level laser therapy associated with exercises in knee osteoarthritis: a randomized double-blind study.Clin Rehabil 2012;26(6):523–33.
Hegedus B et al., The effect of low-level laser in knee osteoarthritis: a double-blind randomized placebo-controlled trial. Photomed Laser Surg 2009;27(4):577–84.