כאבי גב תחתון אל מהרו לנתח

כאבי גב תחתון אל תרוצו לניתוח

כאבי גב תחתון אל מהרו לנתח! כאבי גב תחתון מהווים בעיה קשה ושכיחה ביותר לבני האדם. כאבים אלו פוגעים באיכות חיינו וגורמים לנטל כלכלי עצום. העלויות של הטיפול במגפת כאבי הגב התחתון נאמדות בעשרות עד מאות מיליארדי דולרים לשנה. מגוון רחב של טיפולים מוצעים לחולה הסובל מכאבים בגבו, רובם חסרי ערך. מחקר שערכו נוירוכירורגים וראומטולוגים ופורסם בירחון רפואי נחשב קבע: "בטווח הארוך והבינוני ניתוחי פריצת דיסק מותני הגורם סיאטיקה אינם טובים יותר מטיפול שמרני".

מחקרים רבים החלו בשנים האחרונות לבדוק את היעילות של הטיפולים השונים בכאבי גב תחתון. בין הטיפולים שיעילותם נחקרה נציין:

  • כירופרקטיקה
  • טיפולים רפואיים כגון זריקות סטרואידים לחלל האפידורלי
  • וכמובן טיפול כירורגי

המחקר המסוקר כאן מצא שבטווח הבינוני והארוך אין יתרון להליך כירורגי כדי לטפל בסכיאטיקה. המחקר התייחס לניתוחים מטרתם הסרת הבלט או פריצת הדיסק המותני שלוחץ על העצב הסיאטי. לנוכח הממצאים ולנוכח תופעות הלוואי האפשריות של ניתוח עמוד השדרה יש להעדיף טיפול שמרני תחילה. בכל מקרה של כאבי גב תחתון אל מהרו לנתח, בדקו את האופציות שלכם.

כאבי גב תחתון אל מהרו לנתח – רקע

בלט או פריצת דיסק מותני הלוחצים על שורש עצב או על חוט השדרה עלולים לגרום בין היתר:

  • להתפתחות כאבי גב תחתון
  • הקרנות כאב לצד אחד של האגן
  • השלכות כאב לרגל
  • ותסמינים עצביים כגון נימול וחולשה בגפיים, פגיעה בהחזר גידים ועוד

צילום רנטגן של הגב התחתון יגלה לעיתים קרובות היצרות המרווח הבין חולייתי. לעתים התווספו לכך גם סימנים נוספים של דלקת פרקים ניוונית. MRI עשוי להעניק את מירב התועלת בזיהוי:

  • מיקום הנזק
  • חומרת הנזק לדיסק הבין חולייתי (בלט דיסק או פריצת דיסק)

עם זאת חשוב לציין שקיימת המלצה לצמצם את בדיקות הדמיה ובדיקות מעבדה עקב שימוש מוגזם בהם. ברוב המקרים כאבי גב תחתון הנובעים מנזקים לדיסקים הבין חולייתיים יחלפו ללא כול טיפול. לעתים יהיה צורך בטיפול שמרני כמו כירופרקטיקה. מאידך, הזנחה של הגב עלולה להוביל להתפתחות בעיית גב חמורה וצורך בניתוח. ניתוח סיאטיקה הוא נושא שנוי במחלוקת, שכן הראיות התומכות ביעילותו ובבטיחותו אינן חד משמעיות.

גורמים לכאבי גב תחתון וסיאטיקה

סיאטיקה היא מצב הנגרם על ידי דחיסה או גירוי של העצב הסיאטי. מקורו של העצב הסיאטי נמצא בעמוד השדרה המותני וומשם הוא יורד במורד החלק האחורי של הרגל. הסיבה השכיחה ביותר לסכיאטיקה היא פריצת דיסק מותנית. פריצת דיסק מתרחשת כאשר החומר הפנימי של דיסק בין-חולייתי בולט דרך קרע בשכבה החיצונית ולוחץ על שורש עצב. ניתוח סיאטיקה נועד להסיר או להפחית את פריצת הדיסק ולשחרר את שורש העצב, ובכך להקל על הכאב ולשפר את התפקוד. עם זאת, ניתוח טומן בחובו גם סיכונים, כגון זיהום, דימום, פגיעה עצבית ופריצת דיסק חוזרת.

הגורמים לסיאטיקה כוללים לרוב:

  • בלאי מצטבר של הדיסקים הבין חולייתיים על רקע עומסים חוזרניים. עומסים ומאמצים חוזרניים על הגב התחתון נגרמים לרוב בגלל ישיבה ממושכת וחוזרנית.
  • יש לעתים שהנזקים הללו לדיסקים הבין חולייתיים נגרמים על רקע טראומטי. פציעות ספורט תאונות דרכים, נפילות ועוד

גורמי סיכון לכאבי גב תחתון וסיאטיקה

גורמי סיכון להתפתחות כאבי גב תחתון כוללים:

  • אורח חיים יושבני
  • עיסוקים מקצועיים המחייבים ישיבה ממושכת או הרמת חפצים כבדים
  • גיל – ככול ש/אנו מתבגרים כך עולה הסיכון
  • ניתוחי גב או פציעות גב קודמות ועוד

הטיפול הכירופרקטי הוא מהטיפולים הנפוצים והיעילים ביותר בכאבי גב תחתון. פרוצדורות הכירורגיות צריכות להישמר רק לאותם מקרים שבהם טיפול שמרני לא הועיל. גם במקרים שבהם יש חסר נוירולוגי מתפתח, אובדן שליטה על הסוגרים או כאבים בלתי נסבלים הנמשכים זמן רב מומלץ לנתח.

סימנים ותסמינים של פריצת דיסק מותני

הדיסקים הבין חולייתיים מעניקים לעמוד השדרה את יכולת התנועה. תפקידם העיקרי של הדיסקים הללו הוא לבלום את הזעזועים המוטחים בעמוד השדרה. הדיסק עצמו מורכב ממעטפת וגרעין גלטיני. עומסי יתר חוזרניים או נזקי חבלה עלולים לגרום לדיסק להיפגע. פגיעה בדיסק תגרום לבליטתו (בלט דיסק) או לחומר הגלטיני לפרוץ מבעד למעטפת (פריצת דיסק). התוצאה האפשרית של נזק זה היא לחץ על שורשי העצבים או על חוט השדרה. כאשר הנזקים הללו מתרחשים בעמוד השדרה המותני אנו עלולים לחוש:

  • כאבי גב תחתון
  • הקרנות כאב לאורך הגפה
  • נימול וחולשה בגפה התחתונה
  • ולעתים גם חסרים נירולוגיים נוספים כגון פגיעה בהחזר גידים ועוד

לתסמונת הכוללת סימנים ולתסמינים הנגרמים בגלל לחץ על שורש עצב מותני קוראים סיאטיקה.

ניתוחי גב בגלל כאבי גב תחתון

ניתוח לכריתת הדיסק המותני מסיר את החלק מהדיסק שפרץ. בכך פוחת הלחץ מעל שורש העצב המעורב והתסמינים נעלמים בהדרגה. במקרים שבהם מאתרים חוסר יציבות של עמוד השדרה ממליצים הכירורגים על ניתוח קיבוע. ניתוח קיבוע מתבצע באמצעות שתל הנלקח ממקום אחר בגוף או באופן אחר. תוך יום או יומיים משתחררים רוב המנותחים שעברו ניתוח לכרית הדיסק. השחרור נעשה עם הנחיות ברורות לגבי מה מותר ומה אסור ומתי ניתן לחזור לשגרה. תוך שבועיים ימליצו הכירורגים על תחילת פיזיותרפיה שיקומית. לפני שבוחרים לעבור הליך כירורגי חשוב לקחת בחשבון גם את תופעות הלוואי של הניתוחים הללו. בכל מקרה של כאבי גב תחתון אל מהרו לנתח בדקו מה הן האפשרויות האחרות שלכם.

תופעות לוואי לניתוחים לכריתת דיסק

כמו בניתוחים אחרים גם הניתוח להסרת הלחץ מעל שורש העצב בעמוד השדרה נושא סיכון לתופעות לוואי לא רצויות. חשוב לציין שרק חלק קטן מהמנותחים יסבול מהתופעות הללו. להלן תופעות לוואי אפשריות לניתוח להסרת דיסק:

כאבי גב תחתון ממשיכים

כאמור ברוב המקרים תוך זמן קצר החולה צפוי לחוש שיפור משמעותי במצבו. התחושה של כאבי גב תחתון ושאר הסימנים והתסמינים אמורים להיעלם בהדרגה. בחלק קטן מהמקרים הכאבים בגב התחתון ולעתים גם לאורך הגפה ממשיכים להתקיים. הסימפטומים הללו:

  • יכולים להמשיך להתקיים ללא כל שינוי גם לאחר הניתוח
  • עשויים להיעלם לאחר הניתוח להתפתח שוב תוך ימים, שבועות, חודשים או שנים אחדות

הגורם לכך עלול להיות היווצרות של זיז גרמי, בלט דיסק חדש, בלט או פריצת דיסק מחודשת או היווצרות צלקת היוצרת לחץ על שורש העצב.

דלקת זיהומית

אחת מתופעות הלוואי השכיחות ביותר לניתוח גב תחתון הוא זיהום. ברוב המקרים טיפול אנטיביוטי מסיבי יכול להתמודד עם זיהום כזה.

קריש דם

ניתוח לכרית דיסק בגב התחתון עלול לגרום להתפתחות קריש דם לרוב בכלי הדם המובילים לרגל. זיהוי מהיר של קריש הדם הזה יאפשר טיפול יעיל בו. עיכוב בזיהוי עלול להוביל לסיבוכים נוספים כולל היווצרות תסחיף ריאתי ועוד.

קרע בקרום הדורה

השק הדורלי העוטף את חוט השדרה והעצבים עלול להיקרע במהלך הניתוח לכריתת דיסק. זיהוי מהיר יאפשר תיקון הבעיה ומניעת נזילה של הנוזל השידרתי.

פגיעה בעצב

ניתוח לכרית דיסק עלול לגרום לפגיעה בעצב או עצבים ובכך לגרום לפגיעה תפקודית משמעותית. חשוב לציין שלא מדובר בסיבוך שכיח אך מדובר בסיבוך רציני שעלול לגרום לשיתוק.

מוות

כמו בכל ניתוח עמוד השדרה או ניתוח רציני אחר ישנו גם סיכוי למוות. שוב, למען ההגינות חשוב לציין שמדובר בסיכון נדיר ביותר אך קיים. גורמי מוות אפשריים בגלל ניתוח כוללים קריש דם שעושה דרכו למוח וחוסם כלי דם מרכזיים, אובדן דם וכמובן תגובה לא תקינה להרדמה.

המחקר

כאבי גב תחתון אל תרוצו לניתוח
כאבי גב תחתון אל תרוצו לניתוח

השכיחות העצומה של כאבי גב תחתון בגלל נזק דיסקאלי גורמים לריבוי מחקרים שעוסקים בנושא. המחקרים שבדקו את יעילות הטיפול הכירורגי בבעיה בהשוואה לטיפול השמרני לא הניבו תוצאות חד משמעיות. החוקרים השוו בין התוצאות קצרות המועד והארוכות המועד שהושגו באמצעות שתי השיטות הללו:

  • טיפול שמרני לעומת טיפול כירורגי.

שיטת המחקר

במחקר עוקבה (Cohort study) נלמדו הנתונים של 370 חולים שטופלו שמרנית או באמצעות כירורגיה בגין כאבי גב תחתון וסימנים ותסמינים נוספים הנגרמים בגלל נזק לדיסק בין חולייתי. החולים מילאו שאלונים וטפסים שונים שבהם פירטו את מצב הכאבים, את היכולת התפקודית, את הסימנים והתסמינים העצביים ואת איכות החיים שלהם לאחר 6 שבועות, 12 שבועות, 52 שבועות ו- 104 שבועות.

ממצאי המחקר

חולים עם כאבי גב תחתון שעברו טיפול כירורגי דיווחו מוקדם יותר – כבר לאחר 6 שבועות – על הקלה בכאב בהשוואה לחולים שעברו טיפול שמרני. בטווח הבינוני והארוך החולים שטופלו שמרנית סגרו את הפער והראו שיפור דומה בכאב ובמגבלות הפיזיות שנלוו לכאבי הגב התחתון.

מסקנות החוקרים

ישנם יתרונות רבים לטיפול שמרני ולטיפול כירורגי בתלונות על כאבי גב תחתון וסיאטיקה על רקע פריצת דיסק או בלט דיסק מותני. בהשוואה לטיפול השמרני בסוג זה של בעיה, הטיפול הכירורגי מפחית את הכאבים מהר יותר אך לאחר 3 חודשים אינו מראה יתרון כלשהו. הטיפול הכירורגי עשוי על כן להוות בחירה נכונה כאשר מדובר בחולים הסובלים מכאבים נוראיים וצריכים הקלה מהירה או לחולים שהטיפול השמרני לא הועיל.

מחקר נוסף

סקירה שיטתית ומטא-אנליזה שנערכה לאחרונה על ידי Liu et al (2023) השוותה טיפול כירורגי לעומת טיפול לא ניתוחי בסיאטיקה עקב פריצת דיסק מותני, בהתבסס על 24 ניסויים מבוקרים אקראיים עם סך של 3,391 משתתפים.

ממצאי המחקר

המחברים מצאו כי ניתוח, בעיקר כריתת דיסקטומיה, היה עדיף על טיפול לא ניתוחי או זריקות סטרואידים אפידורליות בהפחתת כאבי רגליים ונכות בטווח הקצר עד בינוני (עד 12 חודשים), אך ההשפעות היו קטנות עד בינוניות ולא משמעותיות קלינית. יתר על כן, הוודאות של הראיות הייתה נמוכה או נמוכה מאוד, כלומר ההשפעה האמיתית יכולה להיות שונה באופן מהותי מההערכות המדווחות.

החוקרים ציינו גם כי ניתוח לא שיפר כאבי גב, איכות חיים או שביעות רצון מהטיפול בהשוואה לטיפול לא ניתוחי או זריקות סטרואידים אפידורליות. יתר על כן, ניתוח היה קשור לתופעות לוואי רבות יותר מאשר טיפול לא ניתוחי, כגון קרע דוראלי, פגיעה בשורש העצבים, זיהום, המטומה וניתוח חוזר. הממצאים של Liu et al (2023) עולים בקנה אחד עם סקירות שיטתיות קודמות ומטא-אנליזות שהעריכו את היעילות והבטיחות של ניתוח סכיאטיקה.

מסקנות

ביקורות אלה הגיעו גם למסקנה כי ניתוח עשוי לספק הקלה מהירה יותר של כאבי רגליים ונכות מאשר טיפול לא ניתוחי, אך היתרונות אינם מתמשכים בטווח הארוך ואינם עולים על הסיכונים והעלויות של הניתוח. בנוסף, סקירות אלה הדגישו את ההטרוגניות והמגבלות המתודולוגיות של הניסויים הקיימים, כגון וריאציות בבחירת המטופלים, טכניקות כירורגיות, התערבויות לא כירורגיות, מדדי תוצאה ומשכי מעקב. לכן, נדרשים ניסויים איכותיים יותר כדי לספק ראיות חזקות בעד או נגד ניתוח סכיאטיקה.

לסיכום

בהתבסס על הראיות הנוכחיות, ניתוח סכיאטיקה צריך להיחשב רק כאפשרות מוצא אחרון עבור חולים שיש להם תסמינים חמורים או מתמשכים שאינם מגיבים לניהול שמרני או שיש להם חולשה רדיקולרית גדולה או תסמונת זנב הסוס. יש ליידע מטופלים השוקלים ניתוח על היתרונות והנזקים הפוטנציאליים של ניתוח לעומת טיפול לא ניתוחי, כמו גם העדפותיהם וציפיותיהם. יש לאמץ גישה משותפת לקבלת החלטות כדי לעזור למטופלים לקבל החלטות מושכלות לגבי הטיפול שלהם.

References:

Gugliotta M, da Costa BR, Dabis E, Theiler R, Jüni P, Reichenbach S, Landolt H, Hasler P. Surgical versus conservative treatment for lumbar disc herniation: a prospective cohort study. BMJ Open. 2016 Dec 21;6(12):e012938.

Liu C, Ferreira GE, Abdel Shaheed C, Chen Q, Harris IA, Bailey CS, et al. Surgical versus non-surgical treatment for sciatica: systematic review and meta-analysis of randomised controlled trials. BMJ 2023;381:e070730.

Jacobs WCCH, van Tulder M, Arts M, Rubinstein SM, van Middelkoop M, Ostelo R et al. Surgery versus conservative management of sciatica due to a lumbar herniated disc: a systematic review. Eur Spine J 2011;20:513-22.

Lewis RA, Williams NH, Sutton AJ, Burton K et al. Comparative clinical effectiveness of management strategies for sciatica: systematic review and network meta-analyses. Spine J 2015;15:1461-77.

Pinto RZ et al. Epidural corticosteroid injections in the management of sciatica: a systematic review and meta-analysis. Ann Intern Med 2012;157:865-77.

Schmid AB et al. Early surgery for sciatica. BMJ 2023;381:p791.

שימו סוף לכאב.

לאבחון מקצועי וייעוץ,
התקשרו: 03-6430372
או השאירו פרטים:

שימו סוף לכאב!

לאבחון מקצועי וייעוץ, התקשרו: 03-6430372
או השאירו פרטים ומיד נחזור אליכם:

קראו עוד באותו נושא:

מוח צעיר בעשר שנים זה אפשרי

פעילות גופנית שומרת על מוח צעיר

מוח צעיר בעשר שנים היא שאיפה של כולם. אחת מבעיות הזקנה הקשות היא ליקוי בתפקוד המוח. מבוגרים משלימים עם פגיעה ביכולות התנועה שלהם אך מזדעזעים מהמחשבה לאבד את חדות שכלם. פעילות גופנית עשויה להקנות עוד 10 שנים של מוח תקין.

חיזוק שרירי הבטן לגב בריא

חיזוק שרירי הבטן לגב בריא

חיזוק שרירי הבטן לגב בריא! חוליות עמוד שדרה מותני הן החוליות הפגיעות ביותר בעמוד השדרה. חוליות והרקמות סביבן אלו מהווים את המקור העיקרי לפציעות והתפתחות דלקות. מחקרים טוענים ששרירי בטן חזקים המהווים רכיב מרכזי בשרירי הליבה עשויים למנוע פגיעות באזור הזה.

תסמונת הצביטה בכתף מה גורם לה

תסמונת הצביטה בכתף מה גורם לה

צביטה בכתף? גורמים ותסמינים שונים עשויים להועיל לנו באבחון ובאומדן חומרת הנזק. תסמונת זאת נגרמת כאשר נוצר לחץ מכאני חוזר ונשנה על הגידים בעוברם במרווח המצוי מתחת לזיז שיא הכתף. התוצאה היא לרוב מיחושים ומגבלות תנועה של המפרק.