דלקת ניוונית בברך לאחר ניתוח היא תופעה שכיחה. קרע מיניסקוס הוא מהגורמים השכיחים להתפתחות כאב בברכיים. עד לפני שנים אחדות הטיפול המועדף בגין בעיה זאת היה ניתוח. מחקרים מצביעים על תופעת לוואי מדאיגה לניתוחים אלו – דלקת פרקים ניוונית. לטענת החוקרים במחקר המסוקר כאן דלקת ניוונית בברך לאחר ניתוח היא כמעט וודאית. יש לקחת בחשבון גם את העובדה הזאת לפני שמקבלים החלטה לנתח.
לפי מחקרים אלו ניתוחי ברכיים עלולים בסבירות גבוהה להוביל להתפתחות דלקת פרקים ניוונית מוקדמת. בכלל זה גם ניתוחים זעירים לתיקון קרעים במיניסקוס. במחקר שאנו סוקרים את תוצאותיו נבדקו ברכיהם של חולים שסבלו מקרע במיניסקוס. חלקם טופלו באופן כירורגי וחלקם טופלו באופן שמרני. 100% מהחולים שנותחו בגין קרע מיניסקוס פיתחו תוך שנה דלקת פרקים ניוונית. לעומת זאת דלקת פרקים ניוונית התפתחה רק בקרב 59% מהחולים עם קרע מיניסקוס שלא נותחו. יש להעדיף תחילה את הטיפול השמרני.
דלקת ניוונית בברך לאחר ניתוח – רקע
דלקת מפרקים ניוונית (OA/Osteoarthritis) היא מחלת הפרקים השכיחה ביותר לאדם. המחלה עלולה לפגוע בכל מפרקי הגוף אך פוגעת בעיקר במפרקים נושאי המשקל. או מפרקים אחרים הנתונים לעומסים: כולל ברך, מפרקי עמוד השדרה, מפרק הירך, פרקי האצבעות והאגודלים. מסיבה זאת דלקת ניוונית בברך היא אחת מדלקות הפרקים השכיחות ביותר לאדם. בין יתר הנזקים שנגרמים בגלל דלקת פרקים ניוונית נציין:
- פגיעה בסחוס
- צמיחת זיזים גרמיים
- עיוות המפרק
- יצירת ציסטות סובכונדרליות
- סקלרוזיס של העצם מסביב
- פיברוזיס של מעטפת המפרק ועוד
לאחר גיל 40 דלקת פרקים ניוונית מתפתחת באופן טבעי בקרב רוב האוכלוסייה. אחד מגורמי הסיכון להתפתחות דלקת פרקים ניוונית הוא גיל:
- ככול שאנו מתבגרים כך עולה השכיחות של המחלה
לאחר גיל 65 כ- 80% מהאנשים יראו סימנים לקיומה של המחלה. במילים אחרות כל מי שחי מספיק שנים יחלה בדלקת פרקים ניוונית. גורמי סיכון נוספים להתפתחות דלקת פרקים ניוונית כוללים:
- מצב גופני (משקל גוף, מבנה גוף ועוד)
- עישון
- ליקויים מבניים מולדים או נרכשים במפרק
- פעילויות ומקצועות היוצרים עומסי יתר על המפרקים ועוד
הגורמים להתפתחות דלקת פרקים ניווניות לפני גיל 40 כוללים:
- שימוש יתר בברכיים כמו בקרב כדורגלנים
- נזקי חבלה במפרק (נפילה, פציעת ספורט ועוד)
- ניתוחים במפרק
המחקר
המחקר התמקד במיניסקוס, פיסת סחוס בצורת טריז בברך הפועלת כבולם זעזועים בברכיים. שני המניסקים בכל ברך ממלאים תפקיד חשוב ביציבות המפרקים. קרעים מניסקליים הם בין פציעות הברך הנפוצות ביותר, וניתוח מבוצע לעתים קרובות כדי להקל על הכאב. לטענתו של ד"ר פרנק רומר, מבית הספר לרפואה של אוניברסיטת בוסטון בבוסטון ומאוניברסיטת ארלנגן-נירנברג בארלנגן, גרמניה:
- "ניתוח מניסקלי הוא אחד ההליכים האורתופדיים הנפוצים ביותר המבוצעים כדי להקל על הכאב ולשפר את תפקוד המפרקים" . "עם זאת, מצטברות ראיות הולכות וגדלות המצביעות על כך שניתוח מניסקלי עלול להזיק למפרק הברך".
השיטה: מחקר תצפיתני
לצורך המחקר, ד"ר רומר ועמיתיו בחנו נתונים "מיוזמת אוסטאוארתריטיס", מחקר תצפיתי גדול ומתמשך על היארעות והתקדמות של דלקת מפרקים ניוונית בברך. החולים במחקר היו בממוצע בני 60.2 שנים ובעיקר בעלי עודף משקל, עם מדד מסת גוף ממוצע (BMI) של 28.3. כשני שלישים מהחולים היו נשים.
- החוקרים בחנו בדיקות דימות תהודה מגנטית (MRI) של 355 ברכיים שפיתחו דלקת מפרקים ניוונית במהלך תקופה של חמש שנים, וקבוצת ביקורת שהותאמה לגיל, מין, חומרת דלקת פרקים בשתי הברכיים ו-BMI.
- מתוך כלל הברכיים, 31 עברו ניתוח מניסקלי במהלך השנה שקדמה לאבחון דלקת המפרקים, ול-280 ברכיים היו סימנים של נזק מניסקלי ב-MRI אך לא עברו ניתוח.
- החוקרים העריכו את הסיכון לפתח דלקת פרקים ואובדן סחוס במהלך השנה שלאחר מכן עבור הקבוצות השונות.
ממצאי המחקר
"מצאנו כי חולים ללא דלקת מפרקים ניוונית בברך שעברו ניתוח מניסקלי היו בסיכון מוגבר לפתח דלקת מפרקים ניוונית ואובדן סחוס בשנה שלאחר מכן בהשוואה לאלה שלא עברו ניתוח, ללא קשר לנוכחות או היעדר קרע מניסקלי בשנה הקודמת"
כל 31 הברכיים שעברו ניתוח מניסקלי בשנה הקודמת פיתחו דלקת מפרקים ניוונית, לעומת 165 (59%) מהברכיים עם נזק מניסקלי שלא עברו ניתוח. בנוסף, אובדן סחוס היה שכיח הרבה יותר בקרב ברכיים שעברו ניתוח:
- 80.8% מהברכיים שעברו ניתוח הראו אובדן סחוס, לעומת 39.5% מהברכיים עם נזק מניסקלי וללא ניתוח.
חלופה לניתוח היא ניהול שמרני. בניהול שמרני, טיפול גופני יכול לעזור לשמור ולשחזר את כוח השרירים ואת טווח התנועה. הסימפטומים מטופלים בדרך כלל עם קרח ותרופות נוגדות דלקת לא סטרואידים.
מסקנות החוקרים
"ייתכן שיהיה צורך לדון בזהירות רבה יותר באינדיקציות לניתוח מניסקלי על מנת למנוע ניוון מואץ של מפרק הברך". הניתוח לתיקון קרעים במיניסקוס עלול להגביר את הסיכון לדלקת מפרקים ניוונית ואובדן סחוס אצל חלק מהחולים. הממצאים מראים כי ההחלטה על ניתוח דורשת שיקול דעת זהיר על מנת למנוע התפרצות מואצת של מחלה ניוונית.
References:
Frank W. Roemer, at al. Common Knee Surgery May Lead to Arthritis and Cartilage Loss. Radiological Society of North America, 12, 2014
Enweze LC, Varshneya K, Sherman SL, Safran MR, Abrams GD. Risk of Subsequent Knee Arthroplasty After Sports Medicine Procedures. J Am Acad Orthop Surg Glob Res Rev. 2020 Aug;4(8):e20.00125.
Winter AR, Collins JE, Katz JN. The likelihood of total knee arthroplasty following arthroscopic surgery for osteoarthritis: a systematic review. BMC Musculoskelet Disord. 2017 Oct 4;18(1):408. doi: 10.1186/s12891-017-1765-0. Erratum in: BMC Musculoskelet Disord. 2022 Jul 25;23(1):709.
Kise N J, Risberg M A, Stensrud S, Ranstam J, Engebretsen L, Roos E M et al. Exercise therapy versus arthroscopic partial meniscectomy for degenerative meniscal tear in middle aged patients: randomised controlled trial with two year follow-up BMJ 2016; 354 :i3740
Katz JN, Shrestha S, Losina E, Jones MH, Marx RG, Mandl LA, Levy BA, MacFarlane LA, Spindler KP, Silva GS; METEOR Investigators; Collins JE. Five-Year Outcome of Operative and Nonoperative Management of Meniscal Tear in Persons Older Than Forty-Five Years. Arthritis Rheumatol. 2020 Feb;72(2):273-281.