הליכה לטיפול בדלקת פרקים ניוונית? מחקרים רבים שחלקם מופיעים באתר אצלנו, מציינים את ההשפעות הברוכות שיש לפעילות גופנית ובכלל זה על הליכה על הבריאות שלנו. האם ההשפעות המטיבות של ההליכה חלות גם כאשר מפרקים נושאי משקל כמו ברכיים, מפרקי ירך ועמוד השדרה חולים בדלקת פרקים ניוונית? שנים רבות טענו "מומחים לבריאות" שהליכה כאשר אתם סובלים מדלקת בפרקים ניוונית בברכיים עלולה להיחמיר את שחיקת הסחוסים ולהחמיר את המצב.
מתברר שלא זו בלבד שהליכה אינה גורמת לשחיקת סחוסים בברכיים היא משפרת אותם. הליכה היא הפעילות הגופנית הטבעית ביותר שלנו. ללכת מידי יום 30 עד 60 דקות מהווה מזור להרבה חוליים כולל:
- שמירה על משקל גוף תקין
- שיפור של הכושר הגופני
- שמירה על בריאות הלב
- שיפור ושמירה של צפיפות העצם
- שמירה ושיפור של מערכת שיווי המשקל
- שיפור מצב הרוח
וכפי שמציע המחקר הנוכחי גם מועילה לדלקת הפרקים הניוונית שלכם. הליכה לטיפול בדלקת פרקים ניוונית היא שיטה שעובדת. הקפידו ללכת מידי יום.
הליכה לטיפול בדלקת פרקים ניוונית – רקע
לאנשים הסובלים מדלקת פרקים ניוונית הליכה היא תרופה. ההליכה היא פשוטה, בריאה וכמעט כול אחד יכול ללכת. כמה זמן ללכת? באיזו מהירות ללכת? באיזו תדירות ללכת? ובכן התשובה הפשוטה היא כמה שאפשר וכמה שיותר. במידה ואתם לא גורמים לנזקים וכאבים לכו כול יום למשך שעה במהירות גבוהה. אבל גם הליכה מועטה יותר ובמהירות מופחתת יותר ובתדירות פחותה יועילו לבריאות שלכם. כמובן שאם אתם מתחילים עכשיו ללכת בפעם הראשונה יש לעשות זאת באופן הדרגתי אחרת תגרמו לנזקים.
ההליכה מחזקת את השרירים ובכך עוזרת להפחית עומסים מעל המפרק, הליכה מפחיתה משקל ובכך מפחיתה עומסים מעל המפרקים, הליכה משפרת את שיווי המשקל ובכך מפחיתה את הסיכון ליפול ולפצוע מפרקים שהם גורם משמעותי בהתפתחות דלקת פרקים ניוונית, אבל ההשפעה החשובה ביותר שיש להליכה על המפרקים החולים בדלקת פרקים ניוונית היא התזונה הטובה יותר שמקבלים המפרקים החולים בזכותה. ההליכה יוצרת לסירוגין לחץ על הסחוסים בתוף המפרקים נושאי המשקל. לחצים חוזרניים אלה גורמים לנוזל הסינוביאלי לנוע על פני הסחוסים, לספק להם חמצן וחומרי הזנה ולפנות חומרי פסולת דלקתיים.
שינויים אפשריים באופן ההליכה
כאמור יש לשנות קצב הליכה, תדירות הליכה ומרחקי הליכה בהתאם לתחושות שלכם. כואב? האטו, צמצמו, נוחו יותר בין הליכה אחת לשנייה. את הדקות הראשונות של ההליכה בצעו באופן איטי יחסית כדי להתחמם וכך גם את הדקות האחרונות של ההליכה כדי להתקרר.
שינויים נוספים ניתן לעשות בגודל הצעדים. שנו את גודל הצעד בהתאם לתחושות שלכם. צעדים קטנים יפחיתו את העומסים מעל המפרקים נושאי המשקל. שינויים נוספים מתייחסים לסוג המשטח שעליו אתם הולכים. משטח רך ומישורי יהיה קל יותר מאשר משטח הררי או על כביש. במידת הצורך נסו להשתמש בתומכי מפרק למיניהם, שנו סוגי נעליים ומדרסים.
המחקר
אי הוודאות בכל הנוגע להשפעות של הליכה על ברכיים החולות בדלקת פרקים ניוונית הובילו את החוקרים לבחון את הנושא. במחקר שלפנינו בדקו החוקרים מה ההשפעה שיש לצעידה על דלקת פרקים ניוונית בברכיים.
תוצאות המחקר
הליכה בת 6000 צעדים ביום יכולה להאט ואף לעצור את דלקת הפרקים הניוונית בברכיים. לדעת החוקרים צעידה יומית בת שעה משפרת את תפקודם של השרירים, מפחיתה את סימני ותסמיני מחלת הפרקים בברכיים ומפחית ואף מונעת את המגבלות הנלוות לדלקת פרקים ניוונית.
המלצות החוקרים
הליכה לטיפול בדלקת פרקים ניוונית היא אסטרטגיה טובה ויעילה.הקפידו להמשיך להניע את המפרקים גם כאשר אתם סובלים ממחלת פרקים ניוונית. הליכה היא דרך טובה להניע את המפרקים. יחד עם זאת חשוב להזכיר לאלה שרוצים להתחיל לצעוד: התחילו באופן הדרגתי.
Arthritis Care & Research, 06/2014