בדיקת MRI למה זה טוב? בדיקת MRI נחשבת לבדיקה מדויקת, נטולת קרינה, המשמשת להדמיה איכותית של חלקי הגוף השונים. מכשיר דימות תהודה מגנטי (Magnetic Resonance Imaging) מהווה את חוד החנית בכל הנוגע לביצוע הדמיות של הפרעות בריאותיות שונות. בין ההפרעות נמנה גידולים סרטניים, בלט או פריצת דיסק, קרע לברום בכתף או קרע לברום בירך, מומים מולדים ועוד.
דימות MRI גם משמש למטרות מחקריות. חסרון הבדיקה מצוי בעלויות הגבוהות שלה. העליות הגבוהות גורמות לכך שלמרות האמינות והבטיחות הגבוהים של הבדיקה השימוש במכשיר מצומצם.
בדיקת MRI למה זה טוב – רקע
בדיקת MRI נמשכת בין 20 דקות לחצי שעה. לצורך יצירת ההדמיה מכניסים את החולה לתוך מגנט עצמתי בעל יכולת מגנטית שהיא פי 30 גבוהה יותר מהשדה המגנטי של כדור הארץ. באמצעות קרינת רדיו מייצר מכשיר MRI שוני בתנועת הפרוטונים המצויים באטומי המימן בגופנו. החזר האנרגיה מרקמות הגוף שנסרקו נמדדות באמצעות מחשב. המחשב באמצעות חישוב השינויים בתנועת הפרוטונים יוצר תמונה חדה של האזור הנסרק.
נכון להיום (14/10/13) תעריף ביצוע הדמיה באמצעות דימות תהודה מגנטי עומד על 2,200 שקלים. לעומת זאת התעריף הנוכחי לבדיקת CT עומד על 600 שקלים בלבד. קופות החולים מפנות את החולים לבדיקת CT הזולה יותר. הפניות לבדיקות CT מתבצעות למרות הקרינה המייננת המשמעותית הכרוכה בהן. אין ספק שבעולם אידאלי היו מכשירי MRI מקבלים עדיפות על מכשירי הדמיה אחרים. בטיחות השימוש, היותם מדויקים ונטולי קרינה מייננת הופכת את האפשרות הזאת לראויה מאוד.
מה קורה בבדיקת MRI
במהלך הבדיקה אתם נשכבים על המיטה שנעה לכיוון הסורק. סורק MRI מופעל על ידי טכנאי רנטגן שאומן לכך. אנשי המקצוע הללו שולטים בסורק באמצעות מחשב המצוי בחדר סמוך הרחק מהשדה המגנטי. הקשר עם טכנאי הרנטגן נעשה באמצעות אינטרקום ומסך טלוויזיה. במהלך הסריקה המכשיר ישמיע רעשים חזקים למדי ועל כן יבקשו מכם להגן על האוזניים עם אטמים. חשוב להימנע מתנועה במהלך הבדיקה. טכנאי הרנטגן ידריך אתכם ויבקש מכם בין היתר לעצור את נשימתכם למספר שניות. תהליך הסריקה נמשך בין 15 – 90 דקות תלוי בגודל האזור הנסרק וכמה סריקות יש לבצע.
איך עובד סורק MRI?
גוף האדם מורכב ברובו ממולקולות של מים הכוללות אטומים של חמצן ומימן. במרכזו של אטום מימן קיים חלקיק זעיר הקרוי פרוטון. הפרוטונים הם מגנטים זעירים הרגישים לשדה מגנטי. הסורק המגנטי העוצמתי גורם לפרוטונים בגוף להתיישר באותו כיוון בדיוק כפי שהמחט במצפן מצביע לצפון. גלי רדיו שמשודרים אל הנבדק גורמים לפרוטונים לנוע ממקומם ועם תום השידור לחזור למיקומם הראשוני. השינויים הללו במיקום הפרוטונים נקלטים באמצעות מקלט. באמצעות המידע שמופק מקבלים מידע על המיקום של הפרוטונים בגוף. סוג הרקמה שבה ממוקמים הפרוטונים נקבע על פי המהירות שבה הם מתיישרים. למעשה מידע שמופק מתנועתם של מיליוני הפרוטונים בגוף יוצרת את תמונת הסורק.
בטיחות המכשיר
מכשיר MRI מוגדר כאחד מהמכשירים הרפואיים הבטוחים ביותר. שימוש המכשיר גם אינו גורם לכאב. עם זאת, אנשים עם נטייה קלסטרופובית עלולים לחוש חוסר נוחות קיצונית. במקרים גבוליים ניתן לגבור על החשש באמצעות הסיוע של טכנאי הרנטגן. יש לעתים שנעזרים בתרופות הרגעה או הרדמה כדי לבצע סריקה של חולים לחוצים. מכשירי MRI מודרניים מצוידים בתעלה רחבה מספיק כדי למנוע את תחושת הקלסטרופוביה. סריקת MRI אינה מומלצת לאנשים עם חלקי מתכת בגופם ובכלל זה שתלים מתכתיים, קוצב לב ועוד.
מה ניתן לאבחן באמצעות MRI
סורק MRI יכול לייצר תמונות חדות של כמעט כל סוגי הרקמות. רקמה עם פחות תאי מימן כמו העצם תופיע כהה בעוד שרקמה עם הרבה תאי מימן כמו שומן תופיע בהירה. יכולותיו אלו הפכו אותו למכשיר אבחוני מדויק בכל הנוגע לפתולוגיה של איברים פנימיים, רקמות רכות, עצמות וכל מבנה גופני פנימי.
באמצעות דימות תהודה מגנטי ניתן לזהות:
- פגיעות מוחיות: גידולים סרטניים ומחלות כגון טרשת נפוצה ועוד
- הפרעות בעמוד בשדרה: בלט דיסק, פריצת דיסק, היצרות תעלת השדרה, גידולים סרטניים ועוד
- נזקים טראומטיים ונזקי מחלה במפרקים: קרע מיניסקוס בברך, קרע גיד בכתף או קרסול, נזקים למפרק הלסת ועוד
- פתולוגיות באיברים פנימיים כגון כבד, לב, דרכי מרה, חזה אגן ועוד
הדמיה זאת משמשת גם לבדיקות פונקציונלית של הלב, של כלי הדם, של המוח ושל איברים נוספים. תמונות MRI נבדקות על מסך המחשב, מוצאות להדפסה או מועברות לדיסק מחשב.
יתרונות וחסרונות
דימות תהודה מגנטית (MRI) היא טכניקת הדמיה רפואית המשתמשת בשדה מגנטי חזק ובגלי רדיו כדי להפיק תמונות מפורטות של מבני הגוף ותפקודיו. ל-MRI מספר יתרונות וחסרונות על פני שיטות הדמיה אחרות, כגון:
יתרונות MRI
יתרונותיו העיקריים של מכשיר זה מצויים בעובדה שהשימוש בו:
- אינו כרוך בחשיפה לקרינה מייננת שעלולה להגביר את הסיכוי לחלות בסרטן
- מכשיר MRI יוצר תמונות חדות וברורות של רוב הרקמות הרכות בגוף. הוא מספק ניגודיות טובה יותר לרקמות רכות מאשר טומוגרפיה ממוחשבת (CT) ויכול להבדיל בין שומן, מים, שרירים ורקמות אחרות. ניתן לקבל תמונות חדות של האיברים הפנימיים, מערכת העצבים המרכזית והפריפרית, עמוד השדרה, מפרקים ועוד.
- הוא יכול לדמיין כל חלק בגוף בכל מישור, מבלי להיות מושפע מעצם או אוויר.
- ברוב המקרים, לא דורש חומרי ניגוד שיכולים לגרום לתגובות אלרגיות או בעיות בכליות אצל חלק מהחולים.
- יכול לחשוף תהליכים פיזיולוגיים, כגון זרימת דם, חילוף חומרים ופעילות מוחית.
יתרונות אלה מקלים על הקלינאי על מלאכת האבחון ומאפשרים טיפול נכון יותר לחולה. עם זאת מכשיר MRI אינו חף מחסרונות ובכללן:
חסרונות MRI
השימוש במכשיר MRI בטוח. עם זאת צריך להיות מודע למספר חסרונות:
- מכשיר MRI משתמש בשדה מגנטי חזק. חולים שבגופם חלקים מתכתיים לא יכולים להיבדק באמצעותו ומופנים ל CT או לצילום רנטגן. ההגבלה חלה על חולים עם ברגים, רסיסים, פלטינה, קוצבי לב, התקנים תוך רחמיים וכיוצא בזה.
- השימוש הנהוג בחומר ניגודי לצורך ביצוע חלק מהבדיקות עלול לגרום לתגובה אלרגית. חומר ניגודי שניקרא גדוליניום (Gadolinium) אינו מכיל יודין ומפחית את הסיכון לכך. מצבים בריאותיים מסוימים כגון מחלות כליות חמורות אינם מאפשרים שימוש בחומר ניגודי. חולים עם מחלות כליות נדרשים לעדכן את הרדיולוג לגבי מצבם הרפואי.
- לא הוכח שבדיקת MRI מסכנת את העובר ברחם. עם זאת, הנטייה היא לא לבצע דימות MRI במהלך הריון. ניתן לשקול דימות MRI בהריון רק עם היתרונות עשויים להיות גדולים מהסיכון.
- קלאוסטרופוביה. מכשיר MRI מחייב שהייה במקום סגור וקטן יחסית ולגבי אנשים קלאוסטרופוביים אפשרות זאת מפחידה. אנשים עם חששות מסוג זה עשויים ליהנות מתרופת הרגעה טרם ביצוע הסריקה. דגמים חדישים של מכשירי דימות תהודה מגנטיים אינם סגורים לגמרי.
- קיים קושי להבדיל באמצעות MRI בין סרטן ראשוני לסרטן ממאיר.
- יש קושי להבדיל באמצעות בדיקת MRI בין רקמה סרטנית לבין הצטברות בצקת
- לבדיקות MRI מסוימות יש לצום 8 – 12 שעות לפני הבדיקה.
- חולה העובר סריקת MRI נדרש לא לנוע או לעצור את נשימתו. סריקות המתבצעות בתנאים הללו תצאנה חדות וללא שיבושים.
- אנשים הסובלים מהשמנה מתקשים להיכנס לתוך מכשיר MRI.
- בדיקת MRI יקרה ביחס לאמצעי הדמיה אחרים.
- פרק הזמן שנדרש לבדיקת MRI ארוך יותר
References:
Benefits and Risks | FDA. https://www.fda.gov/radiation-emitting-products/mri-magnetic-resonance-imaging/benefits-and-risks
MRI: Types, indications, contraindications, advantages | Kenhub. https://www.kenhub.com/en/library/anatomy/mri-the-basics
Advantages And Disadvantages Of MRI – CBSE Library. https://bing.com/search?q=advantages+of+MRI
MRI scan | healthdirect. https://www.healthdirect.gov.au/magnetic-resonance-imaging-mri
Advantages and Disadvantages of MRI | SpringerLink. https://link.springer.com/chapter/10.1007/978-1-4613-2081-4_9
Chen YC, Chen YW, Hsu HL, et al. Magnetic resonance imaging: basic principles and applications in dentistry. J Formos Med Assoc. 2004;103(2):96-110.
Haacke EM, Brown RW, Thompson MR, Venkatesan R. Magnetic Resonance Imaging: Physical Principles and Sequence Design. 2nd ed. Wiley; 2014.
McRobbie DW, Moore EA, Graves MJ, Prince MR. MRI from Picture to Proton. 3rd ed. Cambridge University Press; 2017.
Nishimura DG. Principles of Magnetic Resonance Imaging: A Signal Processing Perspective. IEEE Press; 1996.
Westbrook C, Kaut Roth C. MRI in Practice. 5th ed. Wiley Blackwell; 2018.