דלקת בסינוסים מה גורם לזה? סינוסיטיס היא דלקת של הריריות באחד או יותר מחללי הסינוסים (הגתות) המצויים בגולגולת. הסימנים והתסמינים האפשריים בהפרעה זאת עלולים לכלול בין היתר נזלת, התעטשויות, תחושת מלאות בפנים, כאבי פנים, כאבי ראש, חום ותחושת חולשה כללית. אבחון וטיפול מהירים יפחיתו הסיכון לתופעות לוואי לא רצויות.
הסינוסים (גתות) הם חללים המצופים בחלקם הפנימי ברירית. הגתות הללו ממוקמים:
- במצח (Frontal sinuses)
- בין העיניים (ethmoid and sphenoid sinuses)
- ובעצמות הלחי (maxillary sinuses)
חללי הסינוסים הם באופן נורמלי סטריליים אך קרבתם למערות האף מאפשרים חדירת פתוגניים. פתוגני אלה גורמים לדלקות בריריות וייצור מוגבר של ריר והפרשות. הסימפטומים של סינוסיטיס (Sinusitis) מופיעים כאשר פתחי הניקוז שלהם נחסמים. חסימה זאת של פתחי הניקוז גורמת להיווצרות לחץ ונזק פנימי בתוך חללי הסינוס.
דלקת בסינוסים מה גורם לזה – רקע
סינוסיטיס מתרחשת בשכיחות דומה בין גברים ונשים. ברוב המקרים הסובלים מהמחלה יהיו בגילים צעירים או שייכים לקבוצת גיל הביניים, היינו, בני 40 ומעלה. בארצות הברית מאובחנים כ20 מיליון מקרים בשנה של דלקת חיידקית במערות האף. בקרב מחצית מהחולים מקור המחלה הוא חיידקי.
עלויות הטיפולים נאמדת בביליונים של דולרים לשנה. עיכוב בטיפול עלול להפוך את הדלקת לכרונית. דלקת סינוסים הנמשכת פחות מארבעה שבועות מוגדרת כחריפה, דלקת סינוסים הנמשכת מעל 12 שבועות מוגדרת ככרונית. צריך לזכור שסינוסיטיס עלול במקרים קיצוניים להסתבך ואף לסכן חיים וזאת בגלל הסמיכות של הסינוסים למערכת העצבים המרכזית ולמערכות הניקוז של הוורדים ושל הלימפה.
גורמים אפשריים
דלקת של הסינוסים יכולה להיגרם ממיקרואורגניזם, לרוב, ווירוסים או חיידקים. עם זאת הגורם השכיח ביותר הוא וירלי (Rhinovirus, Influenza virus, Paraifluenza virus). למעשה כול צינון בחורף יכול להוביל להתפתחות דלקת בסינוסים על רקע וירלי. בחלק מהמקרים דלקת וירלית בסינוסים עלולה להסתבך ולהתפתח לדלקת חיידקית.
גורמים נוספים שחושפים אותנו לסינוסיטיס כוללים: נזלת אלרגית, מחלות הפוגעות בתקינות הריר המופרש (סיסטיק פיברוזיס), חסימת מכנית של המעברים בין הסינוסים (מבנה אנטומי, חבלה, פוליפים, גוף זר), צרכני סמים (הסנפה) ואנשים עם מחלות כרוניות וחולשה של המערכת החיסונית. חיידקים שכיחים הגורמים למחלה כוללים סטרפטוקוק פנאומוניה (Streptococcus pneumoniae או pneumococcus) המופילוס אינפלואנזה (Haemophilus influenzae).
סימנים ותסמינים
בין יתר התסמינים שעלולים להתפתח בגלל דלקת בסינוסים נציין:
- הסימפטום הבולט היא נזלת במגוון מרקמים וצבעים. תיתכן גם נזלת מוגלתית וגודש באף
- כאבי פנים
- לחץ ו/או מלאות באזור הפנים
- ירידה בחוש הריח
במקרים קיצוניים חולים יכולים לסבול גם מכאבי ראש, חולשה וחום. כאבים לעיתים קרובות מוחמרים מתנועות ראש בעיקר לפנים.
אזור הכאב בפנים יכול להיות מושפע מזהות הסינוס הדלקתי ומיקומו. כך למשל מעורבות של הסינוסים בעצמות הלחי (Maxillary sinus) יכולים לגרום לכאבי שיניים ומעורבות של הסינוסים בין העיניים (Ethmoid sinus) יכול לגרום לכאבים אחרי העין. תיתכן גם מלאות באוזניים. חשוב לזכור שכאבי פנים וראש אינם אופייניים לילדים הסובלים מסינוסיטיס.
דלקת בסינוסים – אבחון
סינוסיטיס מאובחן לרוב על ידי רופאי אף אוזן גרון. לצורך האבחון הרופא יערוך בדיקות דם מקיפות, יבחן בחינה מדוקדקת את ההפרשות מהאף ויבדוק את חום גופכם ואת הרגישות של הפנים. באפשרותו לבצע בדיקה של הסינוסים באמצעות אור היכולה לזהות את הגודש הפנימי. לטופוגרפיה ממוחשבת יכולת טובה יחסית לאבחון המחלה. יש להבדיל בין סינוסיטיס לבין זיהום של דרכי האוויר העליונות או נזלת אלרגנית. הסימפטומים של נזלת אלרגית הם לעיתים קרובות: נזלת עונתית וכוללות לרוב נזלת מימית שקופה, התעטשויות ועיניים ואף מגורים.
דלקת בסינוסים – טיפול
כירופרקטיקה או כירופרקט לא יכולים לתת מענה למחלה הזאת. לעיתים מגיעים למרפאתי אנשים עם כאבי ראש שהמקור שלהם הוא סינוסיטיס. הטיפול בכאבי הראש שנובעים מתופעה זאת הוא לרוב סימפטומטי. הרופא ייתן לכם תרופות להפחתת הגודש והכאב ובזה לרוב יסתיים העניין. אם זוהה המקור יש כמובן לנסות לנטרל אותו. כך למשל אם מקור למחלה היא אלרגיה יש לטפל באלרגיה בניסיון להשפיע על מהלך המחלה. אם קיימת בעיה מכנית במבנה (גידול סרטני) של הסינוסים והמעברים יש כמובן לפתור את הבעיה הזאת תחילה.
במרבית המקרים סינוסיטיס חולף לבד גם ללא טיפול. כך למשל דלקת וירלית בסינוסים תחלוף לרוב ללא טיפולים תוך 7-10 ימים. עם זאת כאשר מדובר בדלקת חיידקית ההמלצה היא לא לקחת סיכון ולטפל באמצעות אנטיביוטיקה. לעיתים רחוקות יהיה צורך בהתערבות תרופתית חזקה (סטרואידים) או לעיתים רחוקות יותר התערבות כירורגית לשינוי מבני של הסינוסים.