דלקת בסינוסים מה גורם לזה

דלקת בסינוסים מה גורם לזה

דלקת בסינוסים מה גורם לזה? סינוסיטיס היא דלקת של הריריות באחד או יותר מחללי הסינוסים (הגתות) המצויים בגולגולת. הסימנים והתסמינים האפשריים בהפרעה זאת עלולים לכלול בין היתר נזלת, התעטשויות, תחושת מלאות בפנים, כאבי פנים, כאבי ראש, חום ותחושת חולשה כללית. אבחון וטיפול מהירים יפחיתו הסיכון לתופעות לוואי לא רצויות.

הסינוסים (גתות) הם חללים המצופים בחלקם הפנימי ברירית. הגתות ממוקמות במצח (Frontal sinuses), בין העיניים (ethmoid and sphenoid sinuses) ובעצמות הלחי (maxillary sinuses). קרבת חללי הסינוסים למערות האף מאפשרים חדירת פתוגניים. פתוגני אלה גורמים לדלקות בריריות וייצור מוגבר של ריר והפרשות. הסימפטומים של סינוסיטיס (Sinusitis) מופיעים כאשר פתחי הניקוז שלהם נחסמים. חסימה זאת של פתחי הניקוז גורמת להיווצרות לחץ ונזק פנימי בתוך חללי הסינוס.

דלקת בסינוסים מה גורם לזה – רקע

סינוסיטיס הוא מצב שכיח המשפיע על הריריות של הסינוסים, על ידי גרימת דלקת וזיהום. דלקת בסינוסים יכולה להיות חריפה או כרונית, בהתאם משך ותדירות הסימפטומים. סינוסיטיס חריפה נמשכת בדרך כלל פחות מארבעה שבועות ולעתים קרובות מופעלת על ידי זיהום ויראלי בדרכי הנשימה העליונות. לעומת זאת, סינוסיטיס כרונית נמשכת יותר מ -12 שבועות או חוזרת יותר מארבע פעמים בשנה. סוג זה של סינוסיטיס, קשור לגורמי סיכון שונים כגון אלרגיות, אסטמה, פוליפים באף, הפרעות אנטומיות, עישון וכשל חיסוני.

סינוסיטיס מתרחשת בשכיחות דומה בין גברים ונשים. ברוב המקרים הסובלים מהמחלה יהיו בגילים צעירים או שייכים לקבוצת גיל הביניים, היינו, בני 40 ומעלה. בארצות הברית מאובחנים כ-20 מיליון מקרים בשנה של דלקת חיידקית במערות האף. בקרב מחצית מהחולים מקור המחלה הוא חיידקי. לסינוסיטיס כרונית בארצות הברית יש שכיחות משוערת של:

  • 1% עד 5%
  • במחוז מסוים במינסוטה, נמצא שסינוסיטיס כרונית משפיעה על 2% מהאוכלוסייה

עלויות הטיפולים נאמדת בביליונים של דולרים לשנה. עיכוב בטיפול עלול להפוך את הדלקת לכרונית. צריך לזכור שסינוסיטיס עלול במקרים קיצוניים להסתבך ואף לסכן חיים וזאת בגלל הסמיכות של הסינוסים למערכת העצבים המרכזית ולמערכות הניקוז של הוורדים ושל הלימפה.

גורמים אפשריים

דלקת של הסינוסים יכולה להיגרם ממיקרואורגניזם, לרוב, ווירוסים או חיידקים. עם זאת הגורם השכיח ביותר הוא וירלי (Rhinovirus, Influenza virus, Paraifluenza virus). למעשה כול צינון בחורף יכול להוביל להתפתחות דלקת בסינוסים על רקע וירלי. בחלק מהמקרים דלקת וירלית בסינוסים עלולה להסתבך ולהתפתח לדלקת חיידקית.

גורמים נוספים שחושפים אותנו לסינוסיטיס כוללים: נזלת אלרגית, מחלות הפוגעות בתקינות הריר המופרש (סיסטיק פיברוזיס), חסימת מכנית של המעברים בין הסינוסים (מבנה אנטומי, חבלה, פוליפים, גוף זר), צרכני סמים (הסנפה) ואנשים עם מחלות כרוניות וחולשה של המערכת החיסונית. חיידקים שכיחים הגורמים למחלה כוללים סטרפטוקוק פנאומוניה (Streptococcus pneumoniae או pneumococcus) המופילוס אינפלואנזה (Haemophilus influenzae).

סימנים ותסמינים

בין יתר התסמינים שעלולים להתפתח בגלל דלקת בסינוסים נציין:

  • הסימפטום הבולט היא נזלת במגוון מרקמים וצבעים. תיתכן גם נזלת מוגלתית וגודש באף
  • נזלת עונתית וכוללות לרוב נזלת מימית שקופה
  • התעטשויות
  • עיניים ואף מגורים
  • כאבי פנים
  • כאבי ראש
  • לחץ ו/או מלאות באזור הפנים
  • ירידה בחוש הריח

במקרים קיצוניים חולים יכולים לסבול גם מכאבי ראש חמורים, חולשה וחום. הכאבים מחמירים לעיתים קרובות בעת ביצוע תנועות ראש בעיקר לפנים.

אזור הכאב בפנים יכול להיות מושפע מזהות הסינוס הדלקתי ומיקומו. כך למשל מעורבות של הסינוסים בעצמות הלחי (Maxillary sinus) יכולים לגרום לכאבי שיניים ומעורבות של הסינוסים בין העיניים (Ethmoid sinus) יכול לגרום לכאבים אחרי העין. תיתכן גם מלאות באוזניים. חשוב לזכור שכאבי פנים וראש אינם אופייניים לילדים הסובלים מסינוסיטיס.

דלקת בסינוסים – אבחון

דלקת בסינוסים מה גורם לזה
דלקת בסינוסים מה גורם לזה

סינוסיטיס מאובחן לרוב על ידי רופאי אף אוזן גרון. לצורך האבחון הרופא יערוך בדיקות דם מקיפות, יבחן בחינה מדוקדקת את ההפרשות מהאף ויבדוק את חום גופכם ואת הרגישות של הפנים. באפשרותו לבצע בדיקה של הסינוסים באמצעות אור היכולה לזהות את הגודש הפנימי. לטופוגרפיה ממוחשבת יכולת טובה יחסית לאבחון המחלה. יש להבדיל בין סינוסיטיס לבין זיהום של דרכי האוויר העליונות או נזלת אלרגנית. הסימפטומים של נזלת אלרגית הם לעיתים קרובות: .

האבחנה של סינוסיטיס מבוססת על נוכחות של שניים או יותר מהתסמינים הבאים: גודש באף, הפרשות מהאף, כאב או לחץ בפנים וירידה בחוש הריח. בנוסף, נדרשת עדות אובייקטיבית לדלקת בסינוסים, כגון ממצאים אנדוסקופיים של ריר או פוליפים מוגלתיים בחלל האף, או ממצאים רדיוגרפיים של עיבוי רירית או רמות נוזל אוויר בסינוסים. עם זאת, הדמיה רדיוגרפית אינה מומלצת להערכה שגרתית של סינוסיטיס חריפה לא מסובכת, שכן יש לה ספציפיות נמוכה ואינה מתואמת היטב עם התוצאות הקליניות.

דלקת בסינוסים – טיפול

הטיפול בסינוסיטיס תלוי בחומרה, משך הזמן והאטיולוגיה של המצב. במרבית המקרים סינוסיטיס חולף לבד גם ללא טיפול. כך למשל דלקת וירלית בסינוסים תחלוף לרוב ללא טיפולים תוך 7-10 ימים. עם זאת כאשר מדובר בדלקת חיידקית ההמלצה היא לא לקחת סיכון ולטפל באמצעות אנטיביוטיקה. לעיתים רחוקות יהיה צורך בהתערבות תרופתית חזקה (סטרואידים) או לעיתים רחוקות יותר התערבות כירורגית לשינוי מבני של הסינוסים. הניתוח נועד לשחזר את מסלולי הניקוז, להסיר רקמות חולות או פוליפים, ולשפר את הגישה לתרופות מקומיות.

אנטיביוטיקה מומלצת לחולים עם סינוסיטיס חיידקית חריפה, שאינם משתפרים תוך שבעה ימים או שמצבם מחמיר. מומלץ על טיפול אנטיביוטי גם כאשר החולה סובל מתסמינים בינוניים עד חמורים כגון חום או כאב עז, או מדוכאי חיסון. הטיפול עבור סינוסיטיס ויראלי, כולל משככי כאבים, תרופות אנטי היסטמיניות ותרופות להפחתת הגודש. קורטיקוסטרואידים תוך אפיים עשויים גם לעזור להפחית דלקת ולשפר את הסימפטומים.

כירופרקטיקה או כירופרקט לא יכולים לתת מענה למחלה הזאת. לעיתים מגיעים למרפאתי אנשים עם כאבי ראש שהמקור שלהם הוא סינוסיטיס. הטיפול בכאבי הראש שנובעים מתופעה זאת הוא לרוב סימפטומטי. הרופא ייתן לכם תרופות להפחתת הגודש והכאב ובזה לרוב יסתיים העניין. אם זוהה המקור יש כמובן לנסות לנטרל אותו. כך למשל אם מקור למחלה היא אלרגיה יש לטפל באלרגיה בניסיון להשפיע על מהלך המחלה. אם קיימת בעיה מכנית במבנה (גידול סרטני) של הסינוסים והמעברים יש כמובן לפתור את הבעיה הזאת תחילה.

References:

Epidemiology of Chronic Rhinosinusitis: Prevalence and Risk Factors https://www.jaci-inpractice.org/article/S2213-2198%2822%2900032-0/pdf

Insightful Data & Trends on Sinusitis in 2020-2019 https://www.sinusandallergywellnesscenter.com/blog/sinusitis-statistics-2020-2019-sinusitis-facts-and-data-trends

Sinusitis Diagnosis | Journal of Sinusitis https://openaccesspub.org/sinusitis/sinusitis-diagnosis

Chronic rhinosinusitis | The BMJ https://www.bmj.com/content/364/bmj.l131

Acute Rhinosinusitis in Adults | AAFP https://www.aafp.org/pubs/afp/issues/2011/0501/p1057.html

Intranasal Corticosteroids for Acute Sinusitis | Cochrane https://www.cochrane.org/CD012248/ENT_intranasal-corticosteroids-acute-sinusitis

Chronic Rhinosinusitis: Management for Optimal Outcomes | AAFP https://www.aafp.org/cme/cme-topic/all/chronic-rhinosinusitis.html

Functional Endoscopic Sinus Surgery for Chronic Rhinosinusitis | Cochrane https://www.cochrane.org/CD004458/ENT_functional-endoscopic-sinus-surgery-chronic-rhinosinusitis.

Lemiengre MB, van Driel ML, Merenstein D, Liira H, Mäkelä M, De Sutter AI. Antibiotics for acute rhinosinusitis in adults. Cochrane Database Syst Rev. 2018 Sep 10;9(9):CD006089.

Shashy RG, Moore EJ, Weaver A. Prevalence of the Chronic Sinusitis Diagnosis in Olmsted County, Minnesota. Arch Otolaryngol Head Neck Surg. 2004;130(3):320–323. doi:10.1001/archotol.130.3.320

Sedaghat AR. Chronic Rhinosinusitis. Am Fam Physician. 2017 Oct 15;96(8):500-506. PMID: 29094889.

DeBoer DL, Kwon E. Acute Sinusitis. [Updated 2023 Aug 7]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2024 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK547701/

Battisti AS, Modi P, Pangia J. Sinusitis. [Updated 2023 Mar 2]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2024 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK470383/

Aring AM, Chan MM. Current Concepts in Adult Acute Rhinosinusitis. Am Fam Physician. 2016 Jul 15;94(2):97-105. PMID: 27419326.

שימו סוף לכאב.

לאבחון מקצועי וייעוץ,
התקשרו: 03-6430372
או השאירו פרטים:

שימו סוף לכאב!

לאבחון מקצועי וייעוץ, התקשרו: 03-6430372
או השאירו פרטים ומיד נחזור אליכם:

קראו עוד באותו נושא:

הטלפון החכם גורם לנו להשמין

הטלפון החכם גורם להשמנה

הטלפון החכם גורם להשמנה! השמנת יתר כרוכה במחלות קטלניות. אורח החיים המודרני הכולל חוסר פעילות גופנית וישיבה ממושכת הם מהגורמים העיקריים להשמנה. הטלפון החכם מעודד את אורח החיים הפסיבי וזאת למרות שלא צריך לשבת כדי להשתמש בו.

קפאין להפחתת טינטון

קפאין מפחית טינטון באוזניים

קפאין להפחתת טינטון? על פי המחקר הנוכחי מספר כוסות קפה ביום עשויים להועיל בהפחתת הטנטון. טינטון היא תסמונת שהסובלים ממנה שומעים רעשים שאינם קיימים במציאות. במשך זמן רב שתיית משקאות שכללו קפאין נחשבה לגורם סיכון להתפתחות טינטון. 

פציעות ריצה השכיחות ביותר

פציעות הריצה השכיחות ביותר

פציעות שכיחות מריצה מתפתחות לרוב בברכיים ומתחת להם. פציעות ריצה יכולות להיות קשות ומגבילות ובחלק מהמקרים עלולות להפוך לכרוניות. למרות זאת חשוב לזכור שריצה היא ספורט נפלא ללב, לשמירה על משקל הגוף ולשיפור המצב הנפשי.