נעילת לסתות

נעילת לסתות

נעילת לסתות מתייחסת למצב שבו קיים קושי או שזה בלתי אפשרי להניע את הלסת. מפרקי הלסת (TMJ) מחברים בין הלסת התחתונה לגולגולת. הפרעה זאת בתפקוד מפרקי הלסת יכולה להיגרם על ידי גורמים שונים, כגון טראומה, דלקת ניוונית, דלקת זיהומית, התכווצות שרירים ועוד. מלבד הקושי להניע את מפרק הלסת החולה יכול להתלונן על קושי בלעיסה, כאבי לסתות המושלכים לראש ועוד.

הטיפול בהפרעה זאת של נעילת לסתות תלוי בגורם הבסיסי ובחומרת הנזק. אפשרויות הטיפול השמרני בבעיה זאת כוללות מנוחה, שינוי הרגלים, טיפולי כירופרקטיקה ועוד. טיפול רפואי ששמור למצבים קיצוניים עשוי לכלול תרופות נוגדות דלקת, זריקות סטראודים ו/או ניתוח.

נעילת לסתות – רקע

נעילת לסתות היא מצב המשפיע על מפרק הלסת (TMJ) המחבר את הלסת התחתונה אל הגולגולת. בהפרעה זאת הלסת התחתונה נתקעת וקיים קושי או שלא ניתן להניע אותה.נעילת לסתות יכולה להיות מסווגת:

  • נעילה סגורה (לא ניתן לפתוח את הפה במלואו)
  • או נעילה פתוחה (לא ניתן לסגור את הפה במלואו)

השכיחות של נעילת לסתות משתנה בהתאם להגדרה, קריטריוני האבחון והאוכלוסייה הנחקרת. על פי סקירה שיטתית של 25 מחקרים, שכיחות נעילת הלסת נעה בין 0.8% ל -28.8%, עם הערכה משולבת של 6.1%.

נעילת הלסת עלולה לגרום לכאב, אי נוחות וקשיי אכילה, דיבור או נשימה. ישנם גורמים אפשריים רבים לנעילת לסת, כגון טראומה, מחלות פרקים, מתח נפשי, מנשך לקוי ועוד. אפשרויות הטיפול תלויות בגורם להפרעה ובחומרת המצב. הטיפול השמרני עשוי לכלול מנוחה מפעולות מחמירות כאב, שינויי הרגלים, תרגילים, עיסוי, מגיני פה, טיפולי כירופרקטיקה ועוד. טיפול רפואי השמור למקרים חריגים עשוי לכלול תרופות, זריקות או ניתוח.

סימנים ותסמינים

סימפטומים שעלולים להתלוות למצב של נעילת לסתות כוללים בין היתר:

  • כאבים בשרירי הלעיסה ו/או במפרק הלסת
  • כאבי ראש, פנים, אוזניים וכאבי צוואר
  • התכווצויות בשרירי לסת
  • טווח תנועה מופחת של הלסת, בדרך כלל פחות מ- 35 מ"מ
  • קושי לנשוך, ללעוס ולבלוע עקב ניידות לסת מוגבלת
  • קושי לדבר, אשר עלול להקשות על אנשים אחרים להבין אתכם
  • נעילת לסתות או רעשים, חריקות, קפיצות במפרק הלסת בעת פתיחה או סגירה של הפה
  • שינוי באופן שבו השיניים העליונות והתחתונות משתלבות זו בזו
  • צלצולים באוזניים
  • ירידה בשמיעה
  • סחרחורת

גורמים

נעילת לסתות מתרחשת כאשר מפרק הלסת נתקע בתנוחה המונעת פתיחה או סגירה תקינה של הפה. לנעילת הלסת יכולות להיות סיבות שונות, כגון:

הפרעות במפרקי הלסת (TMJD)

אלו מצבים המשפיעים על מפרק הלסת והשרירים הסובבים אותו. בין ההפרעות האפשריות נציין תזוזת דיסק, התכווצות שרירים, דלקות שונות, נזקים טראומתיים, ניוון של המפרק ועוד. הגורמים להפרעות אלה עשויים לכלול מתחים נפשיים, חריקת שיניים, תאונות, מחלות פרקים, הידוק לסתות, בעיות שיניים, בעיות מנשך ועוד. תסמינים של הפרעות במפרקי הלסת כוללים:

  • כאב, נוקשות, חריקות וקפיצות במפרק, נעילת לסתות ועוד

מתח נפשי

מתח וחרדה יכולים לגרום להידוק לא רצוני או חריקת שיניים, במיוחד במהלך השינה. מצבים נפשיים אלה יכול להוביל להתפתחות סימנים ותסמינים רבים ובכללם:

  • לחץ או כאב בלסת ובפנים, נעילת לסתות, מתח יכול גם לגרום לכאב ראש מתחי.

חריקת שיניים (ברוקסיזם)

זהו הרגל של חריקת שיניים או הידוק שיניים, לרוב במהלך השינה, אך גם במצב של ערות. הגורמים לכך כוללים מתח נפשי, גנטיקה, הפרעות בשיניים ועוד. חריקת שיניים והידוק לסתות יכולים לגרום:

  • לכאבי לסת, כאבי אוזניים, כאבי ראש, נזק לשיניים ונעילת לסת.

לעיסת יתר

לעיסת מסטיק, ציפורניים או חומרים אחרים באופן חוזרני חושפת את מפרקי הלסת והשרירים לעומסי יתר. על ציר הזמן, עומסים אלה עלולים לגרום לנזקים ולתסמינים שונים כגון:

דלקת מפרקים שגרונית (RA)

זוהי מחלה אוטואימונית הגורמת לדלקת ונזק למפרקים ולרקמות אחרות. כאשר דלקת פרקים שגרונית מתפתחת במפרק הלסת היא עלולה לגרום לנזקים מבניים ותסמינים שונים כגון:

  • כאב, נוקשות, נפיחות, נעילת לסתות ועוד. הפרעה זאת יכולה להשפיע גם על חלקים אחרים של הפנים והגוף.

דלקת מפרקים ניוונית (OA)

זוהי מחלה ניוונית הגורמת לשחיקה של הסחוס והעצם במפרקים. כאשר דלקת פרקים ניוונית מתפתחת במפרק הלסת היא עלולה לגרום לנזקים מבניים ותסמינים שונים כגון:

  • כאב, נוקשות, רעשים, פתיחה לא סימטרית של הפה, נעילת לסתות ועוד. הפרעה זאת יכולה להשפיע גם על מפרקים אחרים בגוף.

טטנוס

זהו זיהום חיידקי חמור המשפיע על מערכת העצבים וגורם להתכווצויות שרירים בכל הגוף. לרוב נוקשות השרירים המערבת את הלסת והצוואר ולאחר מכן מתקדמת לחלקים אחרים בגוף. מוות יכול לנבוע מקשיי נשימה חמורים או הפרעות לב. הפרעה זאת גורמת לתסמינים כגון:

  • נעילת לסתות, נוקשות בצוואר וביתר חלקי הגוף, קשיי בליעה, עוויתות, הזעה וחום. ניתן למנוע הפרעה זאת באמצעות חיסון.

טראומה בפנים

פגיעה בפנים או בלסת עלולה לגרום נזק לעצמות, לשרירים, לעצבים או לרצועות השולטים בתנועת הלסת. טראומה בפנים יכולה להיגרם על ידי תאונות, נפילות, קטטות, ספורט או ניתוח. תסמינים שונים אפשריים כגון:

  • כאב, נפיחות, עיוות של הלסת, שטפי דם, דימום או נעילת לסתות ועוד.

אבחון נעילת לסתות

אבחון מוקדם וטיפול מתאים חיוניים למניעת סיבוכים ולשיפור במצב של נעילת לסתות. הליך האבחון כולל למידת ההיסטוריה הרפואית ובדיקה גופנית. עם זאת, טכניקות הדמיה כגון טומוגרפיה ממוחשבת (CT) או הדמיית תהודה מגנטית (MRI) עשויות להועיל כדי לשלול סיבות אחרות או להעריך את חומרת המצב. בשלב של ההיסטוריה הרפואית נברר:

  • על התסמינים, כיצד הופיעו, משך, תדירות וחומרת התסמינים
  • ועל היסטוריה של טראומה, מתח, ברוקסיזם, דלקת פרקים או מצבים רפואיים אחרים שעלולים להשפיע על הלסת

בשלב של הבדיקה הגופנית:

  • נתבונן, נמשש ונניע את מפרקי הלסת
  • נחפש תנועות חריגות, מגבלות תנועה, כאב, תפקוד לקוי, חריקות ורעשים

במידת הצורך וכדי לאשר את האבחנה ולשלול סיבות אחרות לכאבים בלסת ניעזר בבדיקות הדמיה:

  • צילומי רנטגן דנטליים לבדיקת השיניים והלסת
  • סריקת CT כדי לספק תמונות מפורטות של העצמות המעורבות במפרק
  • MRI לגילוי בעיות בדיסק של המפרק או ברקמה הרכה שמסביב
  • ארתרוסקופיה של TMJ לצפייה בתוך המפרק

טיפול

נעילת לסת
נעילת לסת

אפשרויות הטיפול במצב של נעילת לסתות תלויות בגורם הבסיסי ובמשך ותדירות התסמינים. חלק מהטיפולים הנפוצים כוללים:

שינוי באורח חיים

חינוך המטופל הוא היבט חשוב במניעת נעילת לסתות. כמה טיפים למניעת נעילת לסתות הם:

  • הפחיתו ונהלו מתחים נפשיים
  • להימנע מלעיסות מיותרות (מסטיק, ציפורניים)
  • הימנעו ממזון קשה כגון גזר
  • לבשו מגן ספורט כדי להימנע מפציעה טראומטית בלסת
  • עסו בעדינות את שרירי הלסת עם האצבעות
  • הניחות כרית חמה על הלסת
  • הימנעו מפתיחת פה רחבה מידי בעת פיהוק או אכילה
  • שמרו על יציבה, הימנעו מהישענות על הסנטר או מהחזקת הטלפון בין הכתף לאוזן
  • הקפידו על היגיינת פה טובה
  • פנו לעזרה מקצועית אם ישנם תסמינים מתמשכים או חמורים של נעילת לסתות

סדים לפה או מגיני פה

אלה מכשירים שמניחים מעל השיניים כדי למנוע מהם להילחץ או להישחק, ולהחמיר את נעילת הלסתות. התקנים אלה יכולים גם לעזור להפחית את הלחץ על מפרק הלסת ולשפר את מיקומו. ניתן לקנות סדים לפה או מגיני פה או לייצר אותם בהתאמה אישית אצל רופא שיניים.

כירופרקטיקה

כירופרקט המתמחה בתחום יגדיל את טווחי התנועה וישפר את התפקוד של מפרקי הלסת ושל השרירים המניעים אותם. הטיפול הכירופרקטי שכולל גם לייזר רך מקצועי ואמצעים נוספים יפחית גם את הדלקת והכאב.

תרופות

אלה כוללים משככי כאבים, נוגדי דלקת שאינם סטרואידים, מרפי שרירים ותרופות נוגדות דיכאון, בוטוקס. מטרת התרופות להקל על הסימפטומים של נעילת לסתות. עם זאת, תרופות אלה עלולות לגרום לתופעות לוואי שליליות ויש להשתמש בהן בזהירות.

ניקור מפרק

זהו הליך זעיר פולשני הכולל החדרת מחטים קטנות לתוך מפרק הלסת ושטיפתו. שטיפת תוצרי לוואי דלקתיים עשויים לשפר את תנועת המפרק ולמנוע נעילת לסתות.

ניתוח

חולה עם נעילת לסתות שאינה מגיבה לטיפול שמרני יופנה לכירורג. ניתוח יכול לכלול הסרה או תיקון של מבנים פגומים במפרק כגון הידבקויות, תזוזת דיסק או זיז גרמי או החלפת מפרק במפרק מלאכותי. ניתוח טומן בחובו סיכונים וסיבוכים, כגון זיהום, דימום, נזק עצבי וצלקות.

References:

Al-Moraissi EA et al., "Etiology of temporomandibular joint ankylosis: A systematic review and meta-analysis", Journal of Cranio-Maxillofacial Surgery 2019; 47(3): 419-432.

Bae YS et al., "The effect of psychological stress on temporomandibular joint disorder", Journal of Dental Anesthesia and Pain Medicine 2019; 19(5): 261-268.

Klasser GD et al., "Temporomandibular disorders: a review for primary care physicians", Canadian Family Physician 2020; 66(11): e332-e339.

Lee JH et al., "The relationship between bruxism and temporomandibular disorders", Journal of Korean Academy of Prosthodontics 2020; 58(4): 325-333.

Al-Saleh MA et al., "Temporomandibular disorders among Saudi adolescents: prevalence and association with age, gender, stress levels and lifestyle: Matheson EM, Fermo JD, Blackwelder RS. Temporomandibular Disorders: Rapid Evidence Review. Am Fam Physician. 2023;107(1):52-58.

What is Lockjaw? (Causes, Symptoms & Treatment) – NewMouth. https://www.newmouth.com/oral-health/lockjaw/

de Souza RF, Lovato da Silva CH, Nasser M, Fedorowicz Z, Al-Muharraqi MA. Interventions for the management of temporomandibular joint osteoarthritis. Cochrane Database Syst Rev. 2012;(4):CD007261.

Prevalence of temporomandibular joint disorders: a systematic review … https://link.springer.com/article/10.1007/s00784-020-03710-w

Unlocking the lock jaw: Temporomandibular joint dysfunction – Harvard Health Blog – Harvard Health Publishing. https://www.health.harvard.edu/blog/unlocking-the-lock-jaw-temporomandibular-joint-tmj-dysfunction-2017022211146

Al-Moraissi EA et al. Stabilization splint therapy for the treatment of temporomandibular myofascial pain: a systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. J Oral Rehabil. 2018;45(9):682-690.

La Touche R et al. Effectiveness of physical therapy in patients with TMD: a systematic review of 48 randomized controlled trials. Orthod Craniofac Res. 2016;19(3):139-157.

Scrivani SJ et al. Pharmacological management of chronic TMD pain. Oral Maxillofac Surg Clin North Am. 2008;20(2):197-210.

Al-Moraissi EA et al. Does arthrocentesis have a positive effect on patients with temporomandibular joint disc displacement without reduction? A systematic review and meta-analysis of randomized clinical trials. Int J Oral Maxillofac Surg. 2019;48(11):1500-1510.

שימו סוף לכאב.

לאבחון מקצועי וייעוץ,
התקשרו: 03-6430372
או השאירו פרטים:

שימו סוף לכאב!

לאבחון מקצועי וייעוץ, התקשרו: 03-6430372
או השאירו פרטים ומיד נחזור אליכם:

קראו עוד באותו נושא:

הבהרה משפטית

הבהרה משפטית

הבהרה משפטית המפורטת מטה מגדירה את התוקף ואת הזכויות על החומר הכתוב באתר. המידע המופיע באתר מיועד רק לצרכי לימוד והעשרה של הציבור הרחב ושל אנשי מקצוע בתחום הרפואה. כל המידע המופיע באתר נכתב על ידי ד"ר יצחק בכר – כירופרקט ומשקף את דעתו בלבד.

אל תגזימו בשתיית מים זה מסוכן

חשוב לשתות מים במידה

שתו מים, אך לא יותר מידי! מים מהווים 66% מגוף האדם. בלי לשתות מים אין לנו חיים, אך שתייה של יותר מידי מים עלולה להיות קטלנית. שתיית יתר עלולה לגרום בין היתר להתכווצות שרירים, בחילות, הקאות, עילפון, אובדן הכרה ואפילו למוות.

ספונדילוליסטזיס אבחון וטיפול

ספונדילוליסטזיס אבחון וטיפול

ספונדילוליסטזיס? אבחון וטיפול צריכים עשויים למנוע החמרה במצב וצורך עתידי בניתוח. הפרעה זאת נגרמת כאשר חוליה אחת זזה ממקומה קדימה או אחורה ביחס לחוליות האחרות. תופעה זאת מתפתחת בעקבות שבר מאמץ בקשת האחורית של החוליה.