איך מונעים חריקת שיניים? הידוק לסתות וחריקת שיניים מתרחשים לרוב במהלך השינה. פעולות אלה הן חלק מדרכי התגובה הטבעיות של הגוף במצבים של דחק. לפעולות בלתי רצוניות אלו עלולות להיות השלכות בריאותיות משמעותיות ובכלל זה כאבי ראש, כאבים בלסתות ונזקים כבדים לשיניים וללסתות. מניעת חריקת שיניים עשויה למנוע נזקים קשים ודלקות במפרקי הלסת וברקמות הסובבות. פציעה של מפרקי הלסת ושל הרקמות הסובבות בגלל חריקת שיניים, הידוק לסתות או מסיבה אחרת עלולה לגרום למגוון רחב של סימנים ותסמינים כולל כאבי פנים ועוד.
ארגון השינה הארצי בארצות הברית הוציא המלצות למלחמה בחריקת שיניים: חריקת שיניים היא סימן למתח. עזרו לעצמכם להוריד מתחים על ידי הרגלי שינה שגרתיים. שמרו על חדר השינה קריר, מוחשך ונוח. הקפידו על מספיק שעות שינה. שמרו על רמת פעילות גופנית גבוהה. נסו להירדם על הצד לא על הגב.
איך מונעים חריקת שיניים – רקע
חריקה ושחיקת שיניים היא התופעה המתרחשת לרוב בגלל מתחים נפשיים. התופעה יכולה להתפתח בכול גיל גם בקרב ילדים. חריקת שיניים מתרחשת לרוב בשנת הלילה אך עלולה להתרחש גם ביום בעודכם ערים. במצב של ערות חריקת שיניים מתרחשת כאשר אנשים נמצאים במצב של ריכוז ובלי משים מהדקים לסתות וחורקים שיניים.
סימנים ותסמינים
חריקת שיניים עלולה לגרום למגוון רחב של תסמינים וסימנים כולל בין היתר כאבים בפנים, כאבי ראש, כאבי אוזניים, נוקשות צווארית, שרירי לסתות מפותחים במיוחד ועוד. על פי מחקרים שונים אדם שמהדק לסתות נמצא בסיכון גבוה פי 3 לסבול מכאבי ראש. אין לשכוח את הנזקים שמתרחשים לשיניים עצמן. החריקה פוגעת גם באמייל, שכבת מגן חיצונית של השן וגם בחודים המצויים בקצה העליון של השן. השן הולכת ומשתטחת, השיניים גם עלולות להיסדק, להישבר, לנשור ועוד. בגלל חריקת שיניים עלולה להיחשף שכבת הדנטין ולגרום לתסמינים שונים בעת חשיפה לחום או לקור.
מה גורם לחריקת שיניים
הסיבה העיקרית לחריקת שיניים היא מתחים נפשיים ושאר מצבים נפשיים כולל דיכאון, חרדות ועוד. על פי מחקרים שונים 70% ממקרי חריקת השיניים נגרמים בגלל גורמים נפשיים כולל כאלה המתפתחים במקומות עבודה לחוצים. גורמי סיכון ידועים כוללים, עישון, שתיית יתר של אלכוהול, צריכת יתר של קפאין, מנשך לא תקין ועוד. עוד נציין שנמצא קשר בין אנשים שמרבים לנחור ואנשים עם דום נשימה בשינה (sleep apnea) לבין חריקת שיניים.
טיפול
הטיפול בכאבים במפרקי הלסת יכלול שילוב של בין היתר טכניקות טיפול ידניות ואמצעי עזר מודרניים לשיכוך דלקות כולל לייזר רך אולטרסאונד ועוד. הטיפול בחריקת שיניים מתבסס בעיקר על שינה עם סד לילה ומגוון שיטות למניעת חריקת שיניים. עוד ניתן להשתמש בסד לילה לצורך הגנה על השיניים. ישנם סדי לילה מוכנים שניתן להתאים אותם למנשך שלכם לאחר שהות קצרה במים חמים וכמובן ישנם סדים שמכין טכנאי השיניים על מדידה מדוקדקת.
חשוב לציין שסד לילה אכן יגן על השיניים אך ברוב המקרים אינו יעיל משמעותית במניעת נזקים למפרק ולשרירי הלסת. ישנו אביזר נוסף המוכנס לפה ומסייע ללסת התחתונה להתמקם מעט קדימה. מיקום זה מסייע במניעת חריקת שיניים וגם במניעת דום נשימה בשינה.
איך מונעים חריקת שיניים?
ישנן מספר שיטות למניעת חריקת שיניים. מניסיוני כדאי לשלב מספר רב של שיטות ודרכים על מנת למקסם את התוצאה. בין היתר מומלץ לפעול במישורים הבאים:
- שמרו על היציבה של הפה. וודאו שאין מפגש בין השיניים העליונות לשיניים התחתונות אלא רק לצורץ לעיסה.
- אם הגורם לחריקת שיניים הוא מתח בעבודה יש לפעול להפחתת המתחים. ניתן לעשות זאת בין היתר באמצעות מדיטציות, דמיון מודרך, ספורט ועוד
- הימנעו מ"מהידוק" כול שרירי הגוף לא רק מהידוק הלסתות. במצבי מנוחה וודאו שכלל שרירי הגוף רפויים. במצבים פעילים וודאו שרק השרירים שצריכים לפעול אכן פועלים. יתר השרירים צריכים להיות רפויים.
- אם הגורם לחריקת שיניים הוא מנשך לקוי יש לבקש מרופא השיניים להסדיר את המנשך
- בחלק מהמקרים סד לילה עשוי למנוע פגיעה בשיניים ולצמצם את הידוק הלסתות. עם זאת, ישנם מקרים שבהם סד לילה עלול להחמיר את הידוק הלסתות
- עסו את שרירי הלעיסה
במידה והגורם לחריקת שיניים הם הפרעות שינה טפלו בהם. ניתן לעשות זאת באמצעות:
- פעילות גופנית יומית
- הקפדה על שגרת שינה
- שמירה על טמפרטורה קרירה בחדר השינה
- הקפדה על חדר שינה מוחשך
- שינה על מזרן נוח ועל כרית מתאימה
- הקפידו על מספר מתאים של שעות שינה
- הקפדה על שינה בתנוחת צד ולא על הגב
ארגון השינה הארצי בארצות הברית 11, 2013