אריכות ימים זה בעיקר גנטיקה

אריכות ימים זה בעיקר גנטיקה

אריכות ימים זה בעיקר גנטיקה! גנטיקה וגורמים נוספים המשפיעים על אורך החיים שלנו זוכים שלא בצדק לאותה מידה של התייחסות. מחקרים שונים מראים שלא כך הדבר. ההבדלים באורך החיים מושפעים בעיקר מהגנים שלנו. אלה קובעים באלו מחלות נחלה וכמה זמן נחייה. ישנם אנשים שמתים צעירים ואנשים אחרים שחיים עד גיל 110 ויותר. מה גורם להבדלים הללו:

החוקרים טוענים שהאנשים שמאריכים חיים מפתחים במהלך חייהם את אותו מגוון מחלות קטלניות כמו כולנו. הם חולים כמונו בסרטן של המעי ובמחלות לב וכלי דם אך הגנים שלהם מגנים עליהם. לדעת החוקרים הגנים המסוימים הללו אינם מאפשרים למחלות הקטלניות לבוא לידי ביטוי ולקצר את החיים.

אריכות ימים זה בעיקר גנטיקה – רקע

רוב בני האדם מקווים לחיות שנים רבות וליהנות מכול מה שחיים טובים יכולים להעניק לנו. ואכן האדם המודרני חי יותר ויותר שנים. עם זאת ישנה מגבלת גיל (זמנית?) שרק מתי מעט חוצים אותה. מעט אנשים חוצים את גיל 90 מעט יותר את גיל 100 והרבה פחות את גיל 110. חוקרים שונים טוענים שבעתיד כל אדם יחיה חיים ארוכים. המדע יטפל במחלות בשלבים מוקדמים ולא יאפשר להן להרוג אותנו. עם זאת, עד שהמדע התגייס למשימה הזאת האדם צריך לדאוג לכך בעצמו. מלבד השפעה גנטית שאין לנו הרבה מה לעשות לגביה ישנם גורמים נוספים שעשויים להועיל לנו להאריך חיים. מה הם?

יש מגוון רחב של גורמים בעלי השפעה על אריכות החיים. בין יתר הגורמים שעשויים להאריך את חייכם נציין:

  • הימנעות מלחץ נפשי כרוני. אנשים שחשופים למתחים נפשיים קיצוניים כרוניים מעלים את הסיכון שלהם לחלות במחלות מקצרות חיים.
  • פעילות גופנית. לפעילות גופנית יכולת להאריך חיים ולשפר את איכותם.
  • חיים חברתיים עשירים, הכוללים עזרה הדדית
  • זוגיות טובה וחיי משפחה הרמוניים מקלים על האדם את ההתמודדות עם לחצי החיים
  • תחביבים ועיסוקים מאתגרים ומהנים

כול אלה ועוד שומרים על הבריאות של האדם ובכך מאריכים את חייו. אך כאמור על כול אלה מאפילה ההשפעה שיש לגנים שלנו.

חיים ארוכים לכולם?

ישנו פער משמעותי באריכות החיים בין המדינות השונות ולפעמים גם בין אזורים שונים באותה מדינה. האדם הממוצע בעולם המתועש יחיה יותר שנים מהאדם הממוצע באפריקה. כך למשל עשוי יפני שחי באי אוקינאווה לחיות קרוב ל- 30 שנים יותר מהאזרח הממוצע במדינה אפריקאית נחשלת. הסיבות לכך הן רבות כולל הבדלים בתנאי המחייה, חסכים תזונתיים, טיפולים רפואיים חסרים ועוד.

אריכות ימים זה בעיקר גנטיקה
אריכות ימים זה בעיקר גנטיקה

נמצא הבדלים באריכות החיים גם בין מדינות שונות באותה ארץ. כך למשל יש הבדל באורך שנות חייו של האמריקאי הממוצע המתגורר במדינה עשירה לעומת מדינה ענייה שעלול להגיע ליותר מ10 שנים. הפער בשנות חיים קיים גם בין האנשים השונים באותה מדינה. לרוב האנשים שחיים בפריפריה צפויים לחיות פחות שנים מהאנשים שחיים בערים המבוססות.

המחקר

מסקנות החוקרים:

  • אריכות ימים חריגה היא נטייה גנטית הרצה במשפחות.
  • אריכות ימים חריגה מושפעת ממגוון רחב של גנים שכול אחד מהם משפיעה מעט וביחד השפעת הגנים הללו היא משמעותית ומובילה לאורך חיים חריג.
  • ההשפעה הגנטית הולכת וגדלה ככול שהאדם מתבגר.
  • השפעת הגנים מסתכמת למעשה בהגנה על האדם מפני מחלות שהן בעלות פוטנציאל לסכן את החיים.
  • בקרב הסנטנריאנים (אלה החיים מעל גיל מאה) הנכויות מתפתחות בשלבים מאוחרים של החיים לכול המוקדם באמצע העשור התשיעי לחייהם.

Front. Genet., 30 November 2012

שימו סוף לכאב.

לאבחון מקצועי וייעוץ,
התקשרו: 03-6430372
או השאירו פרטים:

שימו סוף לכאב!

לאבחון מקצועי וייעוץ, התקשרו: 03-6430372
או השאירו פרטים ומיד נחזור אליכם:

קראו עוד באותו נושא:

עבודה משרדית תוך כדי דיווש

עבודה משרדית תוך כדי דיווש

לעבוד במשרד ולדווש? רעיון טוב לבריאות שלנו! על פי המחקר מאוניברסיטת מסצ'וסטס בהשוואה לעובדי משרד העובדים על שולחן משרדי רגיל, עובדי משרד המצוידים בשולחן עם דוושות אופניים ועושים בהם שימוש בקצב נוח מפחיתים את רמת האינסולין שלאחר אכילה.