הליכה יומית בקצב רגיל ללב בריא! מה הסוג הנכון של פעילות גופנית עבור חולה שהנו בעל משקל יתר וצריך לעבור תהליך של שיקום הלב? לטענת החוקרים מאמצים קצרים ומהירים פחות יעילות בהפחתת משקל וחיזוק הלב מהליכה יומית בקצב נמרץ.
אתם לא אוהבים לרוץ או שבעברכם רצתם ועכשיו פציעה כרונית אינה מאפשרת לכם לרוץ? ובכן אין בעיה, בכול הנוגע לבריאות הלב גם ללכת בקצב נמרץ זה מספיק. הליכה נמרצת יכולה לנטרל ממש כמו ריצה את גורמי הסיכון למחלות לב וכלי דם ובכלל זה:
- לחץ הדם גבוה
- רמה גבוהה של כולסטרול
הליכה נמרצת יכולה למנוע ממש כמו ריצה את הסיכון לחלות:
- בסוכרת
- מחלות לב ועוד
למסקנות אלה הגיע מחקר שנערך בארצות הברית (Arteriosclerosis Thromb Vasc Biol. 2013 May;33(5):1085-91). המחקר שנמשך 6 שנים התבסס על נתונים שנלקחו מהאנשים הבאים:
- 33,060 אנשים שרצים
- 15,045 אנשים שצועדים
הליכה יומית בקצב נמרץ ללב בריא – רקע
לפעילות גופנית ובכלל זה הליכה יומית יש יתרונות רבים. בין היתרונות נציין:
- חיזוק הרקמות ובכללן הסחוסים והשרירים
- שיפור בכלי הדם ובזרימת הדם
- אימון של מערכת שיווי השקל ועוד
הטיפול בתחלואי הלב וכלי הדם, מניעת מחלות אלו או מניעת הישנותם הוא תהליך מתמשך. כדי למנוע תחלואה של הלב וכלי הדם יש להתמודד ללא הרף עם גורמי הסיכון ובכללם:
- השמנה
- מחלות כגון סוכרת
- רמת שומנים גבוהה בדם
- לחץ דם גבוה
- מתח נפשי
- עישון ועוד
כדי למנוע מחלות לב חשוב להיעזר בבעלי מקצוע בתחומי התזונה, פעילות גופנית וכמובן קרדיולוגים. בעיקר נכונים הדברים לגבי:
- חולי לב
- אנשים שנמצאים בקבוצת סיכון לחלות במחלות לב
- או כול אדם שחפץ לשמור על בריאותו ועל בריאות לבו
מומחים אלה יעזרו לכם להפחית משמעותית את הסיכון לתחלואת לב או תחלואת לב חוזרת באמצעות:
- להקפיד על תזונה מאוזנת
- על ביצוע עקבי של פעילות גופנית כולל פעילות אירובית
- ובמידת הצורך היעזרות בתרופות קרדיולוגיות
חשוב לציין שהימנעות מחלות הלב וכלי הדם אינה מחייבת היעזרות במרכזי השיקום הייעודיים. גם טיפול ושיקום בבית או בחדרי הכושר תחת פיקוח נמצאו יעילים. היתרון הגדול במרכזי שיקום הוא העובדה שכול המומחים מצויים תחת קורת גג אחת. וכולם מפוקחים על ידי הקרדיולוג. הפעילות הגופנית מותאמת ליכולת האישית של המתאמן, מומחה תזונה מתאים את הדיאטה, פסיכולוג מוודא שאין בעיה מנטלית והקרדיולוג משלב במידת הצורך את התרופות הנדרשות. במהלך הפעילות הגופנית הגוף מנוטר ובכלל זה הדופק, לחץ הדם, רמת חמצן ועוד. כמובן שבכול אימון גופני יש סיכון להיפצע. פציעות ספורט גם משחייה עלולות לעצור את תהליך השיקום של הלב ולכן כול כך חשוב למנוע אותן. רצוי להיבדק טרם תחילת האימונים.
המחקר
עקב אחר 74 חולי לב בעלי משקל עודף שהחלו בתהליך שיקום הלב. קבוצת החולים חולקה באופן אקראי לשתי קבוצות כאשר האחת החלה לבצע פעילות מתונה (הליכה) יומית שנמשכה 45 – 60 דקות שמטרתה שריפה של 3,000- 3,500 קלוריות בשבוע והקבוצה השנייה החלה את התוכנית הסטנדרטית שכללה פעילות גופנית אינטנסיבית (הליכה, חתירה ואופניים) שנמשכה 25 – 40 דקות שהתבצעה שלוש פעמים בשבוע שמטרתה שריפת 700-800 קלוריות בשבוע.
ממצאי המחקר
לאחר 5 חודשים הקבוצה שביצעה פעילות יומית גילו שיפור גדול יותר מהקבוצה השנייה בכול הפרמטרים החשובים לחולי לב כולל: רגישות להורמון האינסולין רמת כולסטרול, לחץ הדם, משקל גוף, אחוזי שומן ושיפור כושר לב ריאה.
הליכה של 45 – 60 דקות מידי יום או כמעט מידי יום בקצב בינוני, שורפת יותר קלוריות, משפרת יותר את תפקוד הלב, מפחיתה יותר משקל ומפחיתה יותר שומן בגוף ממאמצים קצרים ומהירים כגון חתירה או רכיבת אופניים המתבצעים למשך 25 – 40 שלוש פעמים בשבוע. לטענת החוקרים החשיבות של הורדת משקל בשיקום הלב אינה מודגשת מספיק. הליכה יכולה לשרוף קלוריות יותר משחייה או רכיבה על אופניים ולכן היא עדיפה.
מסקנות החוקרים
הליכה יכולה להועיל בנטרול גורמי הסיכון למחלות לב וכלי דם ובכלל זה הפחתת משקל ועוד. יש לעודד חולי לב בפרט לבצע הליכות ארוכות יחסית על בסיס יומי כדרך לשקם את ליבם. חשוב לציין שהפסקת הפעילות הגופנית תעלה את שבועות ספורים את הסיכון למחלות לב וכלי דם.
May 11, 2009, online edition of Circulation