למה אני לא אוהב להתאמן? נכון לעת הזאת רק חלק קטן מהאוכלוסייה עוסק בפעילות גופנית סדירה ומשמעותית. לפחות בחלק מהמקרים הסיבה לכך היא תחושת הסבל הנגרמת בשל כך. מדוע לא כולם חשים סבל במהלך ביצוע פעילות גופנית? פעילות גופנית משפרת את התפקודים של רקמות הגוף, מונעת מחלות ומאריכה חיים. למרות התובנה הזאת עדיין ישנם הבדלים דרמטיים בגישה של האנשים לפעילות גופנית.
חלק מהאנשים מלאי מוטיבציה לעסוק בפעילות גופנית וחלק אחר עושה זאת ללא כל חשק. אין לשכוח את אותו חלק באוכלוסייה שאינו טורח לבצע כל פעילות גופנית כי הם פשוט מתעבים את זה. חלק מהאנשים הולכים מלאי חדווה ואנרגיה לחדרי הכושר וחלק סובל מפעילות גופנית ועל כן מוותר על החוויה. במאמר הבא "למה אני לא אוהב להתאמן" נרחיב בנושא.
למה אני לא אוהב להתאמן? – רקע
בין היתרונות הידועים של ספורט נמנה:
- חיזוק רקמות ואיברי הגוף השונים
- שיפור התפקוד של חלקי הגוף השונים
- צמצום הסיכון להתפתחות מחלות קטלניות כגון מחלות לב וכלי דם, סרטן וסוכרת ועוד
היתרונות הרבים הופכת את העובדה שרוב בני האדם אינם עוסקים בספורט לבלתי מובנת. היתרונות הללו באים לידי ביטוי באופן מובהק גם אצל ילדים ובני נוער. אכן, ספורט מונע מחלות אצל ילדים ובני נוער. אך ספורט עושה דברים חשובים נוספים. עיסוק בספורט בשלבים המוקדמים של החיים מלמד ומסגל לילדים תכונות שהצטרכו בהמשך החיים. בין היתר הילדים שעוסקים בספורט מפתחים:
- יכולת התמדה
- התמודדות עם קשיים
- הכרת החשיבות של עבודת צוות ושל התקשורת בתוך הקבוצה ועוד
עוד נציין שילדים שעוסקים בספורט נהנים גם:
- משיפור יכולות קוגניטיביות
- הפחתת לחצים נפשיים
- פחות אלכוהול וסמים
עם כל היתרונות הללו מדוע רוב אוכלוסיית העולם לא עוסקת בספורט? מדוע חלק מהאנשים עוסקים בספורט כאשר הם מלאי חדווה ואנרגיה? איך זה שרוב האנשים מתאמנים ללא חשק או לא מתאמנים כלל? מדוע קיימים ההבדלים הללו? במחקר הנוכחי "למה אני לא אוהב להתאמן" נרחיב בנושא.
אז למה אני לא אוהב להתאמן?
ישנן סיבות אפשריות רבות מדוע מישהו לא אוהב לעשות ספורט. סיבות אלה אינן ממצות או סותרות זו את זו. לאנשים מסוימים עשויה להיות יותר מסיבה אחת לא לאהוב ספורט. הדבר החשוב הוא לכבד את הבחירות של כולם ולמצוא דרכים להיות פעילים ומאושרים שעובדות עבורם. חלק מהסיבות הם:
חוסר הבנה או תרגול
ספורט יכול להיראות מסובך או מאיים בגלל החוקים, הציוד, המיומנויות והאסטרטגיות המעורבות. אנשים מסוימים עשויים להרגיש מתוסכלים או מיואשים אם אינם יודעים לשחק או לשפר את ביצועיהם.
חוויות שליליות
ספורט יכול גם להיות מלחיץ או לא נעים אם מישהו התמודד עם לחץ, ביקורת, הקנטות, בריונות, פציעה או כישלון בעבר. אנשים מסוימים עשויים לקשר ספורט עם:
- רגשות או זיכרונות שליליים ולהימנע מהם.
העדפות אישיות
ספורט הוא לא הדרך היחידה ליהנות, להישאר בריא או להביע את עצמך. אנשים מסוימים עשויים להעדיף פעילויות אחרות המתאימות יותר לתחומי העניין, הכישרונות, הערכים או המטרות שלהם. חלק מהאנשים עשויים גם למצוא את הספורט:
- משעמם, חוזר על עצמו, תחרותי או אגרסיבי ולא ליהנות מהם.
אילוצי זמן ותקציב
ספורט יכול לגזול הרבה זמן ואנרגיה שאנשים מסוימים עשויים להזדקק להם עבור סדרי עדיפויות אחרים, כגון עבודה, בית ספר, משפחה או נושאים חברתיים. ייתכן שלחלק מהאנשים לא תהיה גישה למתקני ספורט, ציוד, תחבורה או הזדמנויות שמתאימות:
- ללוח הזמנים או לתקציב שלהם.
ומה עם נטייה גנטית?
ישנם חוקרים הטוענים שגם במקרה הזה הגנים משחקים תפקיד משמעותי. לדעת החוקרים הללו:
- רוב האנשים המבצעים פעילות גופנית מתוגמלים על ידי כימיקל הקרוי דופמין. דופמין המופרש ופועל במוח אחראי לתחושות כמו מוטיבציה, עונג ותחושות טובות אחרות.
- בקרב חלק מהאנשים קיים שיבוש גנטי הפוגם בחיישנים של הדופמין ועקב כך פוגם במערכת התגמול הזאת.
- נתון זה מסביר מדוע 25% מהאנשים אינם מבצעים כול פעילות גופנית או פורשים ממנה בשלבים מוקדמים.
גנטיקה ופעילות גופנית מחקר בנושא
הבדלים אינדיבידואליים בהתנהגות גופנית בגיל ההתבגרות מושפעים מאוד מגורמים גנטיים. התגובה הרגשית לפעילות גופנית היא מקור פוטנציאלי להשפעות גנטיות אלה. כדי לבחון את תפקידו במוטיבציה להתאמן, הערכנו את התורשתיות של התגובות הרגשיות במהלך האימון ולאחריו ואת החפיפה עם הגורמים הגנטיים המשפיעים על התנהגות גופנית רצונית קבועה.
עיצוב
226 זוגות תאומים ו-38 אחים השלימו שני מבחני אימון תת-מקסימליים על ארגומטר והליכון ומבחן אימון מקסימלי על ארגומטר מחזור. תגובות רגשיות הוערכו על ידי סולם הרגשות (FS), דירוג המאמץ הנתפס של בורג ורשימת שם התואר Activation-Deactivation.
שיטות
מודלים של משוואות מבניות רב-משתניות שימשו להערכת התורשתיות של התגובות הרגשיות במהלך ואחרי פעילות גופנית תת-מקסימלית ומקסימלית ואת המתאם (הגנטי) עם דיווח עצמי על התנהגות גופנית רצונית סדירה בשנה האחרונה.
תוצאות
גורמים גנטיים הסבירו חלק מההבדלים האישיים בקרב קבוצת המחקר. ללא יוצא מן הכלל, תגובות רגשיות חיוביות יותר היו קשורות לכמויות גבוהות יותר של פעילות גופנית סדירה (0.15 < r < 0.21) וקשר זה הוסבר על ידי חפיפה בגורמים גנטיים המשפיעים על תגובה רגשית והתנהגות גופנית.
מסקנות
קיימות הערכות תורשתיות נמוכות עד בינוניות לתגובה הרגשית במהלך ואחרי פעילות גופנית. ישנם קשרים משמעותיים (גנטיים) עם התנהגות גופנית רצונית קבועה. הבדלים אינדיבידואליים מולדים אלה בתגובות הרגשיות לפעילות גופנית צריכים להילקח בחשבון בהתערבויות שמטרתן להניע מתבגרים לאמץ ולשמור על פעילות גופנית סדירה.
Main reference:
Nienke M. Schutte, Ineke Nederend, James J. Hudziak, Meike Bartels, Eco J.C. de Geus. Heritability of the affective response to exercise and its correlation to exercise behavior, Psychology of Sport and Exercise, Volume 31, 2017, Pages 139-148.
More references:
Genetics and sports performance: the present and future in the identification of talent for sports based on DNA testing
Genes and Athletic Performance: The 2023 Update
Effects of Genetic Variation on Endurance Performance, Muscle Strength, and Injury Susceptibility in Elite Athletes
The genetics of sports success: a systematic review of candidate gene studies
Genetic aspects of athletic performance: the African runner's phenomenon
The ACTN3 R577X polymorphism in East Asian populations and its association with athletic performance in sprint/power events
The ACE gene and endurance performance during the South African Ironman Triathlons
Genetic variants associated with exercise performance in both moderately trained and highly trained individuals
The COL5A1 gene is associated with an increased risk of anterior cruciate ligament ruptures in female participants
Genetic variants influencing the effectiveness of exercise training programs in obesity – an overview of human studies