למידה תמידית מונעת דמנציה! דמנציה פוגעת באופן משמעותי ביכולות הקונטיביות של האדם ובכלל זה בזיכרון ביכולת החשיבה, ביכולת לזהות אנשים וחפצים, ביכולת ההתמצאות ועוד. התוצאה העגומה היא חוסר יכולת תפקודית. למידה למניעת דמנציה היא אחת הדרכים היעילות להתמודד עם חולי אכזרי זה. דמנציה, שיטיון או בשמה העכשווי קיהיון היא מחלה הפוגעת ביכולות הקוגניטיביות של בעיקר קשישים וגורמת עקב כך לירידה ביכולת השכלית והתפתחות ליקויים חברתיים ותפקודיים.
דמנציה מהווה מחלה אחת מבין מספר מחלות המתרחשות לרוב בזקנתנו. השכיחה שבהן היא אלצהיימר. המחלה הזאת פוגעת בקליפת המוח ויחד עם זאת לירידה ביכולות המנטליות והקוגניטיביות של החולה בלי לפגוע במצב ההכרה שלו. בשל כך החולה מתחיל להתבודד מבחינה חברתית ומבחינות אחרות. למידה וגירוי חשיבתי דוחה דמנציה. המלצות החוקרים: למידה תמידית מונעת דמנציה!
למידה תמידית מונעת דמנציה – רקע
דמנציה היא למעשה הליך של ניוון שכלי שעלול להיגרם בגלל מספר מחלות. בישראל ישנם עשרות אלפי אנשים החולים בדמנציה. בין יתר המחלות השכיחות שעלולות לגרום לדמנציה נכלול:
- אלצהיימר (60% – 70%)
- דמנציה וסקולארית (כ-20%)
- ודמנציה עם גופי לוי (10% -20%)
מדובר במחלה קשה הגורמת לפגיעה קשה בתפקוד החולה ופגיעה באיכות חיי החולה ומשפחתו. העיקרון של השתמש בזה או תאבד את זה פועל בצורה ברורה גם בנוגע ליכולות השכליות שלנו. למידה תמידית מונעת דמנציה! אנשים שמשתמשים בשכלם באופן רציף ומאתגר כמו באמצעות למידה נוטים להפחית את הסיכון ללקות בדמנציה או שיטיון. יחד עם זאת חשוב לציין שברגע שהדמנציה פוגעת במוח לימודים אינם יכולים לעזור יותר. למרות זאת ללמידה תמידית יש תפקיד גם במקרים הללו, הם, יוצרים רזרבה תפקודית של המוח וכאשר המוח מתחיל להתדרדר האדם יכול לתפקד לאורך יותר זמן באופן הגיוני.
הקשר שבין שמירה על כישורים שכליים לבין למידה הוכח לאחרונה מחקרית על 11,000 אירופאים מבוגרים (Neuroepidemiology 2017;48:9-20). במחקר הזה עברו מבחן זיכרון בתחילת המחקר ולאחר כול שנתיים במשך כ 10 שנים. תוצאות המחקר הראו באופן חד משמעי שאנשים בעלי השכלה גבוהה הראו פחות סימנים של דמנציה. היתרונות הללו לגבי היכולות השכליות אינן מגיעות מלמידה פורמלית בלבד. למעשה כול למידה שדורשת חשיבה, או רכישת מיומנות חדשה עשויים להועיל כך למשל:
- למידה
- משחקי קלפים כמו ברידג'
- לימוד שפה חדשה
- הרכבת פזלים
- מילוי תשבצים ועוד
כמובן שישנם גורמים נוספים שהם בעלי השפעה על היכולות השכליות שלנו ובכלל זה:
- פעילות גופנית
- תזונה ועוד
- בזיכרון
- ביכולת החשיבה
- בהתמצאות בזמן ובמרחב
- וביכולת לזהות אנשים וחפצים
- בלבול
- רוגז
- חשדנות
- ואף התקפי אלימות
המחקר
הגורמים לדמנציה לא ברורים דיים אבל בסבירות גבוהה כוללים גם:
- גנטיקה
- גורמים סביבתיים
- וגורמי סיכון שונים
החוקרים החליטו לבדוק האם ידיעת שתי שפות מעניקה הגנה כלשהי מפני המחלה.
החוקרים במחקר הזה כמו במחקרים רבים אחרים חקרו מה עשוי להועיל במניעה או לכול הפחות דחייה של מחלת הדמנציה. נבדקו 648 חולים עם דמנציה כאשר 391 מקרבם היו דו לשוניים. נלקחו בחשבון משתנים רבים אחרים כולל גיל, רמת השכלה ועוד.
תוצאות המחקר
למידה תמידית מונעת דמנציה! באמצעות למידה תמידית ניתן לעכב ואולי אף למנוע את מחלת הדמנציה. החוקרים הגיעו למסקנה שלמידה מתמדת וגירויים חשיבתיים עשויים להפחית משמעותית את הסיכון ללקות במחלת השיטיון בגיל מתקדם.
על פי המחקר מתברר שגם ללמידה חלקית ולמאמץ חשיבתי מצומצם יש השפעה מטיבה על היכולת למנוע או לדחות את הופעת מחלת הדמנציה בגיל מתקדם. אנשים שדיברו שתי שפות חלו בדמנציה 4.5 שנים מאוחר יותר בהשוואה ליתר חברי הקבוצה.
מסקנת המחקר
למידה תמידית מונעת דמנציה. חשוב להפעיל את המוח בכל גיל. אף פעם לא מאוחר מידי.
Neurology Nov 2013