השמנה והסיכון לדלקת פרקים שיגרונית? מה הקשר? ובכן, מתברר שיש קשר. דלקת מפרקים שיגרונית היא מחלה כרונית, אוטואימונית, מזיקה ומקצרת חיים. המחלה פוגעת ב 3% מהאוכלוסייה, בכל גיל ובעיקר נשים (3:1). חולים עם משקל עודף והשמנה אינם נהנים מהפוגות בתסמינים (רמיסיה) בהשוואה לחולים בעלי משקל תקין.
יתכן שהסיבה לכך היא שהיעילות של התרופות נפגעת כאשר הן ניתנות לאנשים בעלי משקל גבוה. חשוב לציין שמחלת פרקים זאת נוטה לתקוף בגלים עם הפוגות ארוכות בין ההתקפים החריפים. חוסר היכולת ליהנות מהפוגה מהווה פגיעה משמעותית באיכות חייו של החולה. זכרו: השמנה – גורם סיכון לדלקת פרקים שיגרונית!
השמנה והסיכון לדלקת פרקים שיגרונית – רקע
קרוב לשני שליש מהאנשים שסובלים מדלקת פרקים שגרונית מוגדרים כבעלי משקל עודף או כשמנים. מלבד הסיכון הידוע לחלות במחלות לב וכלי דם להשמנה ולמשקל עודף בקרב חולים עם דלקת פרקים שגרונית ישנן משמעויות נוספות. ראשית נציין שרקמת שומן מעלה את רמת הדלקתיות של הרקמות. במקרה של חולים עם דלקת פרקים שגרונית רמת הדלקתיות מורמת מלכתחילה.
תאי השומן משחררים חלבונים קטנים הנקראים ציטוקינים (Cytokines). תפקידם של החלבונים הללו הוא לאפשר תקשורת בין תאים של המערכת החיסונית לבין תאים של רקמות גוף אחרות. רמה גבוהה של חלבונים אלה גורמים לדלקת בדרגה נמוכה בגוף. ככול שהחולה שמן יותר כך ישחרר גופו יותר ציטוקינים, הדלקת בגופו תחמיר וכך גם חומרת דלקת הפרקים השגרונית.
על פי מחקרים שונים השמנה פוגעת גם ביעילות התרופות הניתנות לחולים עם דלקת פרקים שגרונית. למעשה יעילותן של התרופות אצל חולים אלה נאמדת רק ב- 50% בלבד. שברגע שהחולים הללו מרזים התרופה חוזרת להשפיע באופן דומה להשפעתה על חולים עם משקל נורמלי. אין לשכוח כמובן את ההשפעה שיש למשקל העודף המונח על המפרקים החולים בדלקת פרקים שגרונית. על הציר של הזמן העומסים הללו מחמירים את הנזקים הנגרמים מהמחלה עצמה.
מעט על עודף משקל והשמנה
השמנה ועודף משקל נגרמים בגלל חוסר איזון בין מספר הקלוריות הנצרכות לבין מספר הקלוריות הנשרפות. חוסר איזון קלורי זה נגרם בעיקר בגלל אורח החיים היושבני שמאפיין את העידן המודרני. אנשים עובדים בישיבה, מבלים בישיבה ואינם עוסקים בפעילות גופנית. אורח חיים יושבני בעיקר בשעות הפנאי מול הטלוויזיה מעודד אכילת יתר ונשנושים.
להמחשת היקף מגפת ההשמנה ועודף המשקל להלן הנתונים כפי שפורסמו על ידי ארגון הבריאות העולמי:
- מאז שנת 1975 מגפת ההשמנה שילשה את עצמה ברחבי העולם
- שני מיליארד אנשים ברחבי העולם הוגדרו כבעלי משקל עודף (2016)
- 650 מיליוני בני אדם הוגדרו שמנים (2016)
- 39% מהאנשים מעל גיל 18 הוגדרו כבעלי עודף משקל ו- 13% מהם הוגדרו כשמנים (2016)
- 40 מיליוני ילדים מתחת לגיל 5 הוגדרו כשמנים או בעלי עודף משקל בשנת 2016
- 340 מיליוני ילדים בגילים 5 – 19 הוגדרו כשמנים או בעלי עודף משקל (2016)
מה המשמעות הבריאותית של השמנה ועודף משקל? אנשים הסובלים ממסת גוף גבוהה מידי חשופים למגוון רחב של מחלות ובכלל זה מחלות לב וכלי דם שמהווים גורם מוביל למוות, סוכרת סוגים מסוימים של סרטן ובכלל זה סרטן החזה, סרטן השחלות, סרטן הפרוסטטה, סרטן הכבד, סרטן כיס המרה, סרטן הכליות, סרטן המעי הגס ועוד. עוד מציין ארגון הבריאות העולמי את הנזקים הצפויים למערכת שריר ושלד של אנשים שמנים ובעלי עודף משקל ובעיקר דלקת פרקים ניוונית. דלקת זאת מהווה גורם מרכזי להתפתחות כאבי מפרקים ובכלל זה כאבי ברכיים, כאבים בירך, כאבי גב תחתון, כאבים בכפות הרגליים ועוד. עוד מציין ארגון הבריאות העולמי שהשמנה ניתנת למניעה. חשוב לציין שכאבי מפרקים עלולים להתפתח בגלל מגוון רחב של הפרעות בריאותיות. מסיבה זאת חשוב לבצע הליך של אבחנה מבדלת כדי לאבחן את הגורם המדויק.
ראומטואיד ארטריטיס, מה זה?
דלקת פרקים שגרונית (Rheumatoid arthritis) תפגע תחילה ברקמה הסינוביאלית של המפרקים ובהדרגה תפגע ביתר הרקמות במפרקים. התוצאה הסופית עלולה להיות הרס המפרקים ועיוותם. המחלה פוגעת בעיקר במפרקים הקטנים שבידיים – במפרקים הבין גלילים הקריבניים והאמצעיים (PIP – Proximal interphalangeal) וברגליים המפרקים בין עצמות המסרק לאצבעות (Metatarsal-phalangeal). גם מפרקי הברכיים ומפרקי הירך עלולים להיפגע.
מלבד הפגיעה במערכת עצב, שריר ושלד פוגעת המחלה גם בעור, בעיניים, בריאות, בלב, בכלי הדם וברירית הפה. ללא טיפול מתאים בשלבים מתקדמים של המחלה יחול הרס כבד של המפרקים. החולים במחלה זאת יתלוננו אמנם על כאבים ונפיחות במפרקים אך גם על סימנים ותסמינים מערכתיים כגון חום, עייפות ותחושת חולי כללית. כמובן שפגיעה באיברים פנימיים כגון לב, ריאות ועיניים יגרמו לסימנים ותסמינים אופייניים לאיברים אלו.
American College of Rheumatology, 11/2014