נעלי עקב מכערות את כפות הרגליים! נעלי שפיץ יפות יובילו על ציר השנים לעיוות של כפות הרגליים, נזקים ולהתפתחות דלקת בכף הרגל. נעליים עם עקב וקצה מחודד עלולים לגרום בין היתר להתפתחות הלוקס ולגוס, יבלות (Bunions), דורבן בכף הרגל, תסמונת כרית השומן בעקב, ציפורניים חודרניות, זיהום פטרייתי בציפורניים והפרעות אחרות. הפרעות אלה הופכות את כפות הרגליים שלכן למכוערות וכואבות.
הלוקס ולגוס (Hallux valgus) היא הפרעה שכיחה בקרב אנשים שנועלים נעלי עקב עם קצב קדמי מחודד. הפרעה זאת שמעוותת במיוחד את הבוהן הגדולה בכף הרגל שכיחה בקרב 48% מהנשים שנועלות נעליים בהשוואה ל2% בלבד מקרב הנשים שהולכות יחפות. עם זאת חשוב לציין שגם גנטיקה מהווה גורם בהתפתחות ליקויים בכפות הרגליים. אם אחד מהוריכם סבל מבעיות בכפות רגליים סיכוייכם לסבול מהם גדולים. לסיכום נציין: נעלי עקב מכערות את כפות הרגליים!
נעלי עקב מכערות את כפות הרגליים -רקע
עקבים גבוהים הם בחירה אופנתית פופולרית עבור נשים רבות, אך הם עלולים גם להוות סיכונים חמורים לבריאות כף הרגל. נעילת עקבים גבוהים משנה את הביומכניקה ואת היציבה של הגפיים התחתונות, ומגדילה את הסיכון לפציעות שונות. בין יתר הפציעות על רקע זה נציין:
הלוקס וולגוס, דלקת בכרית כף הרגל, בוניונים, בהונות פטיש, יבלות ואחרות, ציפורניים חודרניות, פלנטר פשיאיטיס, דלקת ניוונית בברך ועוד. מצבים אלה עלולים לגרום לכאב, דלקת, זיהום וניידות מופחתת. יתר על כן, עקבים גבוהים יכולים להשפיע על היציבה ועל שיווי המשקל. בכך, נעלי עקב, מגדילים את הסבירות של נפילות ופציעות.
לכן, נשים שנועלות עקבים גבוהים צריכות להיות מודעות לנזקים הפוטנציאליים ולנקוט באמצעי מניעה כדי להפחית אותם, כגון:
- בחירת נעליים מותאמות היטב וקלות משקל עם מדרסים רכים וסוליות נדנדה מעוקלות
- הגבלת משך ותדירות נעילת עקבים גבוהים
- החליפו בין גבהים וסגנונות של העקב כדי להימנע מהפעלת לחץ רב מדי על חלק אחד של כף הרגל
- ביצוע תרגילים כדי למתוח ולחזק את השרירים והגידים של הגפיים התחתונות
במידה הצורך יש לפנות לגורם מקצועי לצורך אבחון וטיפול בכאב כף הרגל.
פירוט נזקים אפשריים מנעליים עם עקבים
למרות חוסר הנוחות שיש בנעילתן ולמרות הנזקים הבריאותיים שידוע שהן גורמות נשים רבות לא תוותרנה על נעלי עקב אלגנטיות כדי להשלים הופעה מרשימה. ואולי בכול זאת תחשבו שוב. נעלי עקב גובים מחיר בריאותי יקר מחלקי גוף רבים ולא רק מכפות הרגליים. מחקרים הראו שהם משנים את היציבה ואת צורת ההליכה ובכך פוגעים בחלקי הגוף השונים.
פגיעה בעמוד שדרה ובמפרקים
נעלי עקב גורמים בין היתר לפגיעות בעמוד השדרה, במפרקי הירך, בברכיים, בקרסוליים ובכפות רגליים. מיד עם נעילת נעלי העקב הגוף הנשי מגיב באמצעות תהליכי פיצוי וממקם את חלקי הגוף השונים באופן אחר: החזה נדחף לפנים, הקשת המותנית גדלה ובכך נוצר עומס מוגבר על חוליות עמוד השדרה המותני ונפגעת יכולתו לבלום עומסים. נעילת נעלי עקב באופן ממושך עלולים לגרום נזק לרצועות, למפרקים ולדיסקים הבין חולייתיים בעמוד השדרה.
הביומכניקה של עמוד השדרה ומפרקי הירך משתנה, הלחץ המופעל על הברכיים גדל וזאת בגלל הנטייה ללכת עם ברכיים מעט כפופות. הלחץ על כריות כפות הרגליים גדל. השינוי בביו מכניקה של המפרקים הללו פוגעת ביעילות שלהם ומגדילה את העומסים שנוצרים עליהם. התוצאה יותר פציעות ובלאי מואץ ואכן מחקר מסוים הראה שנעלי עקב מעלים את הסיכון הכולל לחלות בדלקת פרקים ניוונית. בסיכום ניתן לומר נעילת נעלי עקב מובילה בסבירות גבוהה יותר להתפתחות:
- כאב גב
- כאבים באגן (למשל: סקרואילאיטיס)
- כאב במפרקי הירך (למשל: בורסיטיס בירך)
- כאבים בברכיים (למשל: קרע מיניסקוס בברך)
- כאב בשוקיים (למשל: שין ספלינט)
- כאבים בכפות הרגליים (למשל: דורבן בעקב) ועוד
פגיעה בשרירים
אין לשכוח כמובן שהמפרקים השונים מוקפים ברקמות רכות ומופעלים על ידי שרירים. גם הרקמות הללו מצויות תחת עומס חריג וצפויות להיפגע בשל נעילת נעלי עקב מחודדות. כדי לשמר את האיזון ושיווי המשקל של הגוף לאחר נעילת נעלי עקב שרירי השוק, הגב והירך נדרכים ומתכווצים.
נעילה ממושכת של נעלי עקב גורמת להתקצרות של שרירי השוק, שרירי הגב והירך. שרירים קצרים מידי עלולים לעלות את הסיכון להתפתחות כאבי גב וכאבי רגליים על רקע התכווצות שרירים, דלקות ופציעות שרירים.
אבחון של הפרעות בריאותיות בכפות רגליים
כאבים בכפות הרגליים הם תלונה נפוצה. הכאבים הללו יכולים להתפתח מסיבות שונות ולהשפיע על חלקים שונים בכף הרגל. כמה גורמים אפשריים לכאבים בכפות הרגליים כוללים:
- פציעות, שימוש יתר, זיהומים, דלקת פרקים, נזק עצבי, סוכרת ובעיות מבניות.
אבחנה של כאבים בכפות הרגליים מתבססת על ממצאים שמופקים מהמפגש עם המטופל. הממצאים הללו מופקים מההיסטוריה הרפואית, מהבדיקה הגופנית ובמידת הצורך מבדיקות המעבדה והדימות. בין יתר הנתונים שנבקש ללמוד נציין:
- מיקום הכאב, חומרה, משך וסוג הכאב
כמה בדיקות אבחון שניתן להשתמש בהן כדי לקבוע את הגורם לכאבים בכפות הרגליים הן:
צילומי רנטגן
אלה יכולים להראות שברים, דורבן עצם, דלקת פרקים, או הפרעות אחרות בעצמות ובמפרקים של כף הרגל.
MRI
זה יכול לספק תמונות מפורטות של רקמות רכות, רצועות, גידים, שרירים, ועצבים של כף הרגל. זה יכול לעזור לאבחן נקעים, מתחים, דמעות, דלקת, או גידולים.
אולטרסאונד
זה יכול לייצר תמונות של כלי הדם והרקמות הרכות של כף הרגל. זה יכול לעזור לאבחן קרישי דם, ציסטות, או בעיות אחרות במחזור הדם או במבנה של כף הרגל.
בדיקות דם
אלה יכולות לבדוק סימנים של זיהום, דלקת, או מחלות מערכתיות שעלולות להשפיע על כף הרגל, כגון סוכרת, גאוט, או דלקת מפרקים שגרונית.
הטיפול בהפרעות אלה
הטיפול בכאבי כפות רגליים תלוי בסיבה הבסיסית לכאב ובחומרת הסימפטומים. כמה צעדים כלליים שעשויים לעזור להקל על כאבי כפות רגליים הם:
- מנוחה של כף הרגל הפגועה והימנעות מפעילויות המחמירות את הכאב.
- מריחת שקיות קרח להפחתת נפיחות ודלקת.
- הרמת כף הרגל מעל גובה הלב לשיפור זרימת הדם ולהפחתת נפיחות.
- נטילת משככי כאבים ללא מרשם כגון איבופרופן או פרצטמול כדי להקל על אי הנוחות.
- נעילת נעליים נוחות המתאימות היטב ומספקות תמיכה וריפוד נאותים לכף הרגל.
- שימוש ברפידות, תומכי קשת או סדים לתיקון בעיות מבניות או לשיפור היישור והתפקוד של כף הרגל.
- ביצוע תרגילים או מתיחות לחיזוק ושיפור גמישות שרירי וגידי כף הרגל.
במקרים מסוימים, ייתכן שיהיה צורך בטיפולים ספציפיים יותר כדי לטפל בגורם לכאבים בכפות הרגליים. אלה עשויים לכלול:
- אנטיביוטיקה לזיהומים
- זריקות סטרואידים לדלקת או בעיות עצביות
- ניתוח לפציעות חמורות או עיוותים
כאבים בכפות הרגליים יכולים להשפיע על איכות החיים של האדם ועל יכולתו לבצע פעילויות יומיומיות. לכן, חשוב לפנות לטיפול רפואי אם כאבי כפות הרגליים נמשכים, מחמירים או מפריעים לתפקוד תקין. אבחון וטיפול מוקדם יכולים למנוע סיבוכים ולשפר את התוצאות.
אז מה לעשות?
על פי AAOS Women’s Health Issues Advisory Board, June 2012 אם אתן לא מוותרות על נעלי עקב אז לכול הפחות הקפידו על הכללים הבאים:
- הגבילו את גובה העקב לעד 5 ס"מ
- אל תנעלו נעלי עקב לפרקי זמן ממושכים. נעלו נעלים שטוחות ושמרו את נעלי העקב בתיק. נעלו את נעלי העקב רק כשאתן ממש חייבות. מיד בסיום האירוע חזרו לנעליים השטוחות.
- הקפידו על רפידה מעור בתוך הנעל כדי למנוע גלישת כף הרגל.
References:
Zeng Z, Liu Y, Hu X, Li P, Wang L. Effects of high-heeled shoes on lower extremity biomechanics and balance in females: a systematic review and meta-analysis. BMC Public Health. 2023;23:726. https://bmcpublichealth.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12889-023-15641-8
Menz HB, Bonanno DR. Footwear comfort: a systematic search and narrative synthesis of the literature. Journal of Foot and Ankle Research. 2021;14:63. https://jfootankleres.biomedcentral.com/articles/10.1186/s13047-021-00500-9
Barnish MS, Barnish J. High-heeled shoes and musculoskeletal injuries: a narrative systematic review. BMJ Open. 2016;6:e010053. https://bmjopen.bmj.com/content/bmjopen/6/1/e010053.full.pdf
Kowalski EJ, Esquivel JH. The Postural and Biomechanical Effects of High Heel Shoes: A Literature Review. Logan University Senior Research Thesis. 2012. https://www.logan.edu/mm/files/LRC/Senior-Research/2012-Apr-18.pdf
Morris PH, White J, Morrison ER, Fisher K. Why Women Wear High Heels: Evolution, Lumbar Curvature, and Attractiveness. Frontiers in Psychology. 2017;8:1875. https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fpsyg.2017.01875/full