ספורט ודלקת פרקים ניוונית בברכיים או בירך נשמע כמו רעיון רע. האם יש הגיון שאדם שסובל מדלקת פרקים בירך או בברך יעסוק בפעילות גופנית? התשובה היא כן. מתברר שפעילות גופנית טובה גם למפרקים חולים בדלקת פרקים ניוונית. למרות התובנה הזאת רק חולים מועטים בדלקת פרקים ניוונית בברכיים או במפרקי הירך עוסקים בספורט. רק מעט מאוד מהחולים (10%) עומדים במינימום השבועי המומלץ של פעילות גופנית. למה זה קורה?
חולים עם דלקת פרקים ניוונית לא מבצעים מספיק פעילות גופנית בגלל מספר סיבות:
- ראשית לא כל החולים עם דלקות פרקים קיבלו את המידע החשוב הזה
- שנית כי זה נשמע כמו רעיון רע. אתם סובלים מכאבים בברכיים או בירך בגלל דלקת פרקים ניוונית. התחושה שלכם היא שצריך לנוח כי רק במנוחה אתם מרגישים פחות כאב אז מה זה הדיבורים הללו על פעילות גופנית במצב הזה?
- שלישית חוסר בזמן. חולים הסובלים מדלקת פרקים ניוונית אינם עוסקים בפעילות גופנית כי כמו לרובנו אין להם זמן. העידן המודרני אינו מותיר לנו מספיק זמן להרבה דברים חשובים ובכלל זה לפעילות גופנית.
המחקר שלפנינו מצא שאין צורך ב- 150 הדקות השבועיות המומלצות של פעילות גופנית. למעשה קובעים החוקרים, די ב- 45 דקות של פעילות גופנית בשבוע כדי לגרום לשיפור משמעותי בתפקוד המפרקים החולים ובתפקוד היומי של אנשים מבוגרים עם דלקות פרקים. לדעת החוקרים ספורט ודלקת פרקים ניוונית יכולים לחיות יחדיו בשלום ובבריאות.
ספורט ודלקת פרקים ניוונית – רקע
דלקת פרקים ניוונית היא מחלת המפרקים השכיחה ביותר. רוב בני האדם יראו סימנים של המחלה כבר לאחר גיל 40. חלק ניכר מהאנשים הללו יסבלו גם מסימנים ותסמינים של המחלה. דלקת פרקים ניוונית גורמת לשחיקת סחוסים ולשינויים ניווניים נוספים במפרק. להיכנס למיטה ולנוח בגלל מפרק דלקתי או כאב זה לא תמיד רעיון טוב. שהייה ממושכת מידי במיטה ללא תנועה תגרום למגוון רחב של נזקים ניווניים לברך.
פירוט נזקים הנובעים ממנוחה ממושכת:
- ניוון השרירים
- אובדן האיזון של השרירים הפועלים על המפרק
- הפחתת מסת העצם
- אובדן שיווי המשקל
- פגיעה בחוש החישה העצמית ועוד
כול אלה מתרחשים במהירות עצומה, יומיים שלושה של מנוחה במיטה והתהליך הניווני הזה כבר מתחיל. לכן כאשר קלינאי אומר לכם כנסו למיטה ותנוחו עד שיעבור הכאב תחליפו אותו. תעדיפו קלינאי שמעודד אתכם לבצע פעילות גופנית ושובר את הראש כדי למצוא עבורכם פעילות חלופית שאינה מזיקה לכם.
פעילות גופנית מונעת את הנזקים הללו
פעילות גופנית מונעת את הניוון המתואר למעלה ואף מוסיפה לבנות את מגוון הרקמות במפרק ובכך יוצרת הגנה סביב המפרק הדלוק. יחד עם זאת לא כול פעילות גופנית טובה לכול מצב פתולוגי של מפרק כזה או אחר. כדי למנוע נזקים מפעילות גופנית יש לתכנן פעילות שאינה יוצרת עומסי יתר על המפרק המסוים הזה. מלבד פעילות גופנית חשוב לנקוט בדרכי ריפוי נוספות ובכלל זה:
- אמצעים לריפוי דלקות כמו לייזר רך
- הנעה ומניפולציה של המפרק וטכניקות לשיפור טווחי תנועה פסיביים ואקטיביים של המפרק ושל הרקמות הפועלות ומניעות אותו
ולסיכום
דלקת מפרקים ניוונית היא מחלה שכיחה המשפיעה על המפרקים. תסמיני המחלה כוללים כאב, נוקשות, נפיחות, מגבלות תנועה ותפקוד. הפרעה זאת מתרחשת כאשר הסחוס שמרפד את קצות העצמות נשחק עם הזמן. פגיעה בשכבת הסחוס מובילה לחיכוך עצם על עצם ודלקת.
סיבות
לדלקת מפרקים ניוונית יכולות להיות סיבות שונות:
- הזדקנות
- גנטיקה
- השמנת יתר
- ופציעות מפרקים
אחד מגורמי הסיכון האפשריים לפתח דלקת מפרקים ניוונית הוא פציעות ספורט. על פי כמה מקורות, טראומה של פציעת ספורט עלולה:
- לפגוע בסחוס ובמבנים אחרים של המפרק
פגיעה סחוסית מעלה את הסיכון של המפרק לחלות בדלקת פרקים ניוונית מאוחר יותר בחיים. הדבר נכון במיוחד עבור ענפי ספורט הכוללים פעילויות בעלות השפעה גבוהה, כגון:
- ריצה, קפיצה, כריעה, טיפוס מדרגות, טיולים רגליים ועמידה ממושכת
- ענפי ספורט הדורשים שימוש חוזר וממושך בזרועות תקורה, כגון טניס, הרמת משקולות עילית וציור.
סוגי ספורט אלה יכולים להגדיל את הסיכויים לפציעה במפרק שלעיתים מובילה לדלקת מפרקים ניוונית. עם זאת, אין זה אומר כי אנשים שעוסקים בספורט צריכים להפסיק להתאמן או להימנע מפעילות גופנית לחלוטין.
יתרונות של פעילות גופנית
לפעילות גופנית יתרונות רבים למניעה וניהול של דלקת מפרקים ניוונית, כגון:
- חיזוק השרירים התומכים ומייצבים את המפרקים
- שיפור זרימת הדם ואיכות הנוזל הסינוביאלי בתוך המפרקים
- הפחתת דלקת בכל הגוף
סוגי ספורט למניעת דלקת פרקים ניוונית
המפתח למניעת בדלקת פרקים ניוונית היא פעילות גופנית ותרגילים בעלי השפעה נמוכה. תרגילים אלה שאינם מעמיסים את המפרקים יותר מדי. בין סוגי הספורט ההלונציין:
- שחייה, רכיבה על אופניים, הליכה, יוגה וטאי צ'י
תרגילים אלה יכולים לסייע בשמירה על בריאות ותפקוד המפרקים מבלי לגרום נזק או כאב נוספים. בנוסף, אנשים העוסקים בספורט צריכים לתרגל צורה נכונה ולהתחמם לפני שהם עוסקים בפעילותם, כמו גם ללבוש ציוד מגן ולעקוב אחר כללי הבטיחות כדי למנוע פציעות.
מה עושים במקרה של פציעה?
אם מתרחשת פציעה, עליהם לפנות לטיפול מקצועי ולעקוב אחר תוכנית הטיפול המומלצת כדי למנוע סיבוכים והשלכות ארוכות טווח. לסיכום, פציעות ספורט יכולות להיות גורם לדלקת מפרקים ניוונית במקרים מסוימים, אך אין זה אומר שספורט מזיק למפרקים. פעילות גופנית מועילה למניעה וניהול של דלקת מפרקים ניוונית, כל עוד היא נעשית בצורה בטוחה ומתאימה. אנשים שעוסקים בספורט צריכים להיות מודעים לסיכונים הפוטנציאליים ולנקוט באמצעי מניעה כדי להגן על המפרקים שלהם מפני פציעה וניוון.
המחקר
החוקרים במחקר המסוקר כאן עקבו אחר תפקודם של 1600 גברים ונשים בגיל 49 ויותר שסבלו מדלקות פרקים ונוקשות במפרקי הירך או מפרקי הברכיים או בכפות הרגליים.
ממצאי המחקר
החולים שעסקו בפעילות גופנית בעצימות בינונית כמו הליכה מהירה בת 45 דקות בשבוע היו בעלי סיכוי של 80% לשפר:
- את התפקוד של המפרקים
- ואת מהירות ההליכה
וזאת בהשוואה לאלה שלא עסקו בפעילות.
מסקנות החוקרים
למרות העובדה שיותר פעילות גופנית משמעותה יותר יתרונות ושיפור גופני גדול יותר גם מעט פעילות טובה יותר מכלום. עבור אלה שהפעילות הגופנית המומלצת בת 150 הדקות כול שבוע נשמעת להם יותר מידי יכולים לצמצם את פרק הזמן המוקדש לפעילות גופנית. החוקרים טוענים שניתן להסתפק ב- 45 דקות של פעילות גופנית כול שבוע ועדיין ליהנות מהיתרונות הרבים של העיסוק בספורט.
journal Arthritis Care & Research, Jan. 2017