כאבי גב תחתון אצל ילדים

כאבי גב תחתון בקרב ילדים

כאבי גב תחתון אצל ילדים הפכו לעניין שכיח. עד לא מזמן כאב ושאר סימנים ותסמינים בגב התחתון היו נחלתם של אנשים מבוגרים בלבד. בשנים האחרונות קיימת עלייה בשכיחות כאבי גב תחתון אצל ילדים בגיל בית ספר. לטענת מומחים, עד הגיעם לגיל העשרה כמעט מחצית מהילדים סובלים מכאבי גב תחתון. פציעות ספורט מהוות רק סיבה אחת להתפתחות כאב בגב התחתון בקרב ילדים. אז מה עוד עלול לגרום להתפתחות הכאבים הללו?

קיימת טענה שהסיבה העיקרית להתפתחות כאבים בגב התחתון אצל ילדים הוא אורח החיים היושבני. ואכן, בעידן הנוכחי ילדים ובני נוער:

  • מבלים את רוב זמנם בישיבה ואינם עוסקים בפעילות גופנית

חוסר בפעילות גופנית אינו מאפשר התפתחות ראויה לשרירים שאמורים בין היתר לגונן מפני נזקים בגב. הישיבה הממושכת מעלה את העומסים על הגב התחתון ואיתם את הסיכון להתפתחות כאב גב תחתון. נתונים אלו מטרידים וזאת כיוון שחלק גדול מהילדים הללו יסבלו מכאבי גב גם בבגרותם. נתון מעניין ומשמעותי נוסף היא העובדה שרק 7% מהילדים מקבלים עזרה בגלל כאבים אלה. טיפול כירופרקטי לכאבי גב תחתון בקרב ילדים היא אפשרות טיפולית יעילה.

כאבי גב תחתון אצל ילדים – רקע

כאבי גב תחתון (LBP) הם בעיה בריאותית נפוצה המשפיעה על אנשים בכל הגילאים, כולל ילדים ובני נוער. השכיחות של כאבים בגב התחתון בקרב ילדים משתנה במידה רבה בין מחקרים. המחקרים השונים מדווחים על שכיחות של 7% ועד 74% בהתאם להגדרה ומדידה של כאבים אלה. על פי מחקרים מסוימים:

  • השכיחות של כאבי גב תחתון לכל החיים בילדים בגילאי 6-12 שנים היא 47.5%.
  • והשכיחות לכל החיים בילדים בגילאי 10-12 היא 73.6%.
  • השכיחות לשנה אחת בקרב ילדים בגילאי 10-19 היא 41.5%.
  • שכיחות הכאב בגב התחתון עולה עם הגיל והיא גבוהה יותר אצל בנות לעומת בנים.

כאבי גב תחתון בקרב ילדים יכולים להשפיע על רווחתם הפיזית, הפסיכולוגית והחברתית של ילדים. מחקרים מצאו שכאבים אלו משפיעים גם על ביצועיהם בבית הספר ועל השתתפותם בפעילויות יומיומיות. כאב גב תחתון יכול גם להגדיל את הסיכון של הילד:

  • לפתח כאב כרוני ונכות בבגרותו

חשוב לזהות את גורמי הסיכון ואת אסטרטגיות המניעה עבור כאבי גב תחתון אצל ילדים. עם זאת, במידה וכאב כזה התפתח אצל ילדכם יש להפנותו לגורם מקצועי כגון כירופרקט כדי לאבחן את מקור הכאב ובמידת הצורך לטפל בו.

גורמים לכאבי גב תחתון אצל ילדים

הגורמים לכאבי גב תחתון אצל ילדים כוללים בעיקר:

  • עומסים חוזרניים הגורמים לפציעות שימוש יתר. העומסים הללו נובעים בעיקר מישיבה לקויה אך יכולים לכלול גם יציבה לקויה, ילקוט בית ספר לא מתאים ועוד.
  • נזקים טראומטיים לגב התחתון בגלל פציעות ספורט תאונות וחבלות
  • נזקי מחלות
  • סיבות פסיכו סוציאליות  כגון מתח, חרדה, דיכאון או הערכה עצמית נמוכה

גורמי סיכון להתפתחות כאבי גב תחתון אצל ילדים

מספר גורמי סיכון עלולים להעלות את הסיכוי של ילדכם לפתח כאב בגב התחתון. אלה כוללים:

חולשת שרירים

חולשת שרירים ונוקשות הם הגורמים השכיחים ביותר לכאבי גב תחתון אצל ילדים, במיוחד אלה שפעילים גופנית או נושאים תרמילים כבדים. הכאבים יכולים לנבוע מנזק שרירי, נקעים ברצועות או פציעות שימוש יתר.

שרירי ירך אחורי תפוסים ושרירי הליבה החלשים יכולים גם הם לתרום לכאבי גב תחתון על-ידי שינוי הביומכניקה של עמוד השדרה והגברת הלחץ על הדיסקים הבין חולייתיים.

השמנת יתר

השמנת יתר היא גורם סיכון נוסף לכאבי גב תחתון, שכן עודף משקל יכול להגביר את העומס על עמוד השדרה ולגרום לשינויים ביציבה.

גורמי סיכון נוספים כוללים:

  • מגדר נשי
  • פרץ גדילה לאחרונה
  • פציעה קודמת בגב
  • היסטוריה משפחתית של LBP
  • פעילות גופנית רבה או תחרותיות מאוד בספורט
  • כאבי גפיים תחתונות במקביל
  • כושר גופני ירוד
  • אורח חיים יושבני
  • יציבה לקויה

הפרעות שגורמות לכאבי גב תחתון אצל ילדים?

ברוב המקרים הגורמים לכאבי גב אצל ילדים הם שפירים, ורק חלק קטן מהם דורש הערכה וטיפול נוספים. הפרעות הגורמות כאבי גב תחתון בקבוצת גיל זו עשויים לכלול הפרעות:

  • מכניות, דלקתיות, זיהומיות, ניאופלסטיות או פסיכוסומטיות.

להן פירוט הפרעות בריאותיות אפשריות:

חלק מהילדים והמתבגרים עשויים לחוות כאבי גב תחתון עקב הפרעות מבניות או פציעות בעמוד השדרה. מצבים אלה יכולים לגרום לכאב מקומי, נוקשות, עיוות או לחץ עצבי. בין יתר ההפרעות נציין הפרעות כגון:

  • ספונדילוליזיס – שבר מאמץ של pars interarticularis, חלק של החולייה המחבר את מפרקי הפאצט העליון והתחתון. היא נפוצה אצל ספורטאים צעירים המבצעים הארכות חוזרות ונשנות של עמוד השדרה, כמו למשל מתעמלים וצוללנים.
  • ספונדילוליסטזיס – החלקה קדימה של חוליה אחת על פני אחרת, בדרך כלל כתוצאה מספונדילוליזיס. זה יכול לגרום לכאבי גב תחתון, כאבי רגליים או תסמינים נוירולוגיים.
  • עקמת – עקמומיות לרוחב של עמוד השדרה שיכולה להיות אידיופתית או משנית למצבים אחרים. זה יכול לגרום לכאבי גב, בעיות קוסמטיות או בעיות נשימה אם הוא חמור
  • קיפוזיס – עקמומיות קדמית מוגזמת של עמוד השדרה שיכולה להיות מולדת, יציבה או עקב מחלת שוירמן. זה יכול לגרום לכאבי גב, מראה גיבן או דחיסת חוט השדרה
  • פריצת דיסק – בליטה של החלק הפנימי של הדיסק הבין חולייתי דרך קרע בשכבה החיצונית. זה יכול לגרום לכאבי גב תחתון, סכיאטיקה או תסמונת זנב הסוס.

הפרעות חמורות

סיבות אחרות פחות שכיחות אך חמורות יותר לכאבי גב תחתון אצל ילדים ומתבגרים כוללות:

זיהומים – יכולים לערב את החוליות (אוסטאומיאליטיס), את הדיסקים (דיסקיטיס), או את החלל האפידורלי (מורסה אפידורלית). הם יכולים לגרום לחום, חולשה, ירידה במשקל או ליקויים נוירולוגיים.

ממאירויות – יכולות לנבוע מעמוד השדרה (גידולים ראשוניים) או להתפשט מאתרים אחרים (גידולים גרורתיים). הם יכולים לגרום לכאבי לילה, תסמינים מערכתיים או דחיסת חוט השדרה.

מחלות דלקתיות – כגון ספונדיליטיס ankylosing או דלקת מפרקים אידיופטית לנוער יכולות לגרום לכאבי גב תחתון כרוניים ונוקשות כי הם גרועים יותר בבוקר ולשפר עם הפעילות.

אנומליות מולדות – כגון ספינה ביפידה או תסמונת חבל הטבור קשורות עלולות לגרום לכאבי גב תחתון יחד עם תסמינים נוירולוגיים או אורולוגיים.

אבחון וטיפול

כאבי גב תחתון אצל ילדים
כאבי גב תחתון אצל ילדים

האבחנה של כאבי גב תחתון אצל ילדים מבוססת על היסטוריה מעמיקה ובדיקה גופנית. ההיסטוריה צריכה לכלול את:

  • הופעת הכאב
  • משך, מיקום ועוצמת הכאב
  • תדירות ואיכות הכאב
  • כל גורם מחמיר או מקל
  • סימנים ותסמינים קשורים
  • היסטוריה של טראומה, מחלות, אשפוזים
  • כל היסטוריה משפחתית של בעיות גב
  • כל השפעה על הפעילות היומיומית

הבדיקה הגופנית צריכה לכלול:

  • התבוננות והערכה של היציבה והיישור של עמוד השדרה
  • מישוש רקמות הגב התחתון
  • הערכת טווח התנועה והכוח
  •  הערכה לליקויים נוירולוגיים
  • סינון סימנים מערכתיים

במידת הצורך ניעזר במחקרי הדמיה כגון רדיוגרפיה, דימות תהודה מגנטית (MRI), טומוגרפיה ממוחשבת (CT) או סריקת עצם. אלה עשויים להיות מסומנים אם יש דגלים אדומים מסיבות חמורות או אם הטיפול השמרני כשל.

הטיפול בכאבי גב תחתון אצל ילדים ובני נוער תלוי בסיבה הבסיסית ובחומרתה. רוב המקרים של כאבי גב תחתון שריריים או מכניים מגיבים לאמצעים שמרניים כגון מנוחה יחסית, טיפול בחום או בקרח, כירופרקטיקה, תרגילי מתיחה, תרגילי חיזוק ליבה, משככי כאבים, תרופות אנטי דלקתיות ועוד.

References:

Calvo-Muñoz I, Gómez-Conesa A, Sánchez-Meca J. Prevalence of low back pain in children and adolescents: a meta-analysis. BMC Pediatr. 2013;13:14.

Vidal-Conti J, Borràs PA, Palou P, Muntaner-Mas A. Prevalence of Low Back Pain among School-Aged Children between 10 and 12 Years. Sustainability. 2021;13(21):12254.

Kamper SJ, Henschke N, Hestbaek L, Dunn KM, Williams CM. Musculoskeletal pain in children and adolescents. Braz J Phys Ther. 2016;20(3):275-284.

Jeffries LJ, Milanese SF, Grimmer-Somers KA. Epidemiology of adolescent spinal pain: a systematic overview of the research literature. Spine (Phila Pa 1976). 2007;32(23):2630-2637.

Cardon G, Balagué F. Low back pain prevention's effects in schoolchildren: what is the evidence? Eur Spine J. 2004;13(8):663-679.

Kovacs FM, Gestoso M, Gil del Real MT, López J, Mufraggi N, Méndez JI. Risk factors for non-specific low back pain in schoolchildren and their parents: a population based study. Pain. 2003;103(3):259-268.

Frosch M, Mauritz MD, Bielack S, et al. Etiology, Risk Factors, and Diagnosis of Back Pain in Children and Adolescents: Evidence- and Consensus-Based Interdisciplinary Recommendations. Children (Basel). 2022;9(2):192. doi:10.3390/children9020192

Frosch M, Mauritz MD, Bielack S, et al. Treatment and Prevention of Back Pain in Children and Adolescents: Evidence- and Consensus-Based Interdisciplinary Recommendations. Children (Basel). 2022;9(2):193. doi:10.3390/children9020193

Kamper SJ, Yamato TP, Williams CM. The prevalence, risk factors, prognosis and treatment for back pain in children and adolescents: An overview of systematic reviews. Best Pract Res Clin Rheumatol. 2016;30(6):1021-1036. doi:10.1016/j.berh.2017.05.001

Jeffries LJ, Milanese SF, Grimmer-Somers KA. Epidemiology of adolescent spinal pain: a systematic overview of the research literature. Spine (Phila Pa 1976). 2007;32(23):2630-2637. doi:10.1097/BRS.0b013e318158d70b

Hakala P, Rimpelä A, Salminen JJ, Virtanen SM, Rimpelä M. Back, neck, and shoulder pain in Finnish adolescents: national cross sectional surveys. BMJ. 2002;325(7367):743-745.

שימו סוף לכאב.

לאבחון מקצועי וייעוץ,
התקשרו: 03-6430372
או השאירו פרטים:

שימו סוף לכאב!

לאבחון מקצועי וייעוץ, התקשרו: 03-6430372
או השאירו פרטים ומיד נחזור אליכם:

קראו עוד באותו נושא:

ויוקס תרופה קטלנית

ויוקס תרופה קטלנית

ויאוקס (Vioxx) היא תרופה אנטי דלקתית לא סטרואידית שנחשבה עד לפני שנים ספורות לתרופת פלא. שמה נישא כדוגמא לתרופה ש"עובדת" ובטוחה לשימוש. התרופה נאסרה לשיווק לאחר שנתגלה שהיא מגבירה דרמטית את הסיכון לשבץ מוחי ומחלות לב.

צפייה בטלוויזיה רק לאחר פעילות גופנית

צפייה בטלוויזיה רק לאחר פעילות גופנית

ספורט ורק אחר כך טלוויזיה! הורים צריכים להציב גבולות לילדים כדי למנוע שהייה ממושכת מידי מול הטלוויזיה, חוסר פעילות גופנית והשמנה. משקל יתר והשמנה מהווים מגיפה בעולם המערבי. אחת הסיבות לכך היא אורח החיים היושבני הנובע בין היתר מצפייה ממושכת בטלוויזיה. 

מרלגיה פרסטטיקה טיפול

מרלגיה פרסטטיקה טיפול

מרלגיה פרסטטיקה? אבחון וטיפול נדרשים כדי למנוע תסמינים כרוניים ולכידה חוזרנית של העצב. מרלגיה פרסטטיקה היא דלקת  של "עצב עור הירך הצידי" המתרחשת באזור הרצועה המפשעתית בגלל לחץ. התסמינים כוללים תחושת שריפה בקדמת הירך ועוד.