ספורט משפר יכולות קוגניטיביות

ספורט משפר גם יכולת קוגניטיבית

ספורט משפר יכולות קוגניטיביות! לפעילות גופנית נמצאו יתרונות בריאותיים רבים. בין יתר היתרונות נמנה מניעת מחלות חיוזק רקמות ועוד. בין המחלות שפעילות גופנית מסייעת למנוע נציין:

  • השמנה
  • סוכרת סוג 2
  • מחלות לב וכלי דם
  • מחלות סרטן מסוימות ועוד
  • במחקר הנוכחי מצאו החוקרים שספורט יכול לעזור לנו גם עם שיפור של היכולות הקוגנטיביות.

בין הרקמות והאיברים שפעילות גופנית מסייעת לחזק נציין:

  • עצמות
  • שרירים
  • גידים
  • מפרקים
  • סחוסים
  • לב וכלי דם ועוד

רקמות ואיברי גוף מחוזקים משמעותם בין היתר תפקוד טוב יותר. תפקוד טוב של הגוף משמעותו:

צמצום הסיכוי לנפילות ושברים קטלניים בגיל המבוגר ועוד

עם השנים חלה התדרדרות באיכות הרקמות של בני האדם ולצערנו גם ביכולות הקוגניטיביות שלהם. בין היתר נפגעים הזיכרון ויכולת החשיבה. האם זו גזרת גורל או שיש בידנו למנוע או לכול הפחות לצמצם את התופעה? כול עוד אנו פעילים גופנית אנו משמרים ואפילו משפרים את היכולות האלה. המחקר הנוכחי טוען שיש בהחלט מה לעשות. זה כרוך במאמץ אבל זה שווה.

ספורט משפר יכולות קוגניטיביות – רקע

מהי קוגניציה? הפירוש הלטיני של המושג הזה הוא "לדעת". ההגדרה ההרחבה יותר לקוגניציה היא היכולת לעבד מידע שצברנו ממספר מקורות כולל מהחשיבה, מניסיון החיים שלנו ושל אחרים ומהחושים ולבצע בו שימוש מושכל והגיוני. התהליך כולל צבירת ידע, תפיסה, חשיבה, ידיעה, זיכרון, שיפוט ופתרון בעיות. אורח חיים יושבני וחוסר בפעילות גופנית פוגע ביכולות החשובות הללו. התקדמות בדימות מוחי מאפשרים היום "להתבונן" במוח ולהבין טוב יותר את התהליך שבו מתבצע עיבוד מידע זה וכיצד הוא משפיע על ההתנהלות ועל התחושות שלנו. מגוון רחב של גורמים הם בעלי יכולת השפעה היכולת הקוגניטיבית. איך קוגניציה קשורה לספורט? הספורטאי נדרש לכישורים קוגניטיביים גבוהים בגלל היכולת לקבל החלטות מהירות במהלך השתתפות בספורט תוך עיבוד נתונים הזורמים במהירות וללא הרף מהחושים השונים כולל בין היתר שיווי המשקל, חוש החישה העצמית, המיקומים של היריב, אפשרויות המשחק השונות ועוד.

ספורט משפר גם יכולת קוגניטיבית
ספורט משפר גם יכולת קוגניטיבית

אתלטים צריכים לבצע החלטות בשברי שניות תחת לחצים של הפעילות. אתה לא יכול להיות ספורטאי טוב אם אתה לא יכול לקרוא את המשחק, לצפות מהלכים קדימה ולהגיב בהתאם. הגורם העיקרי לירידה ביכולות הקוגניטיביות בגיל המבוגר היא מחלת האלצהיימר, הגורם השני בחשיבותו הוא הפגיעה בכלי הדם הקטנים במוח. המחקר שמוצג כאן מצא ששימוש ביכולות הקוגניטיביות עשוי לשמר אותם. גורמים נוספים שיש בכוחם להטיב עם היכולות הקוגנטיביות כוללות בין היתר גם שינה בצהריים.

המחקר

החוקרים עקבו אחר 70 מבוגרים שגילם הממוצע היה 74 וסבלו מירידה קלה ביכולת החשיבה והזיכרון. מחצית הקבוצה השתתפה בפעילות גופנית שנמשכה שעה ונערכה שלוש פעמים בשבוע לאורך חצי שנה. הפעילות הגופנית כללה פעילות אירובית כמו הליכה נמרצת. המחצית השנייה קיבלה מידע אודות ירידה קוגניטיבית ודיאטה בריאה אך לא עסקה בפעילות גופנית.

היכולות המנטליות של המשתתפים נבחנו בתחילת המחקר ובסופו. המבחנים בדקו יכולות חשיבה כלליות, יכולות תפקוד ניהוליות כגון תכנון וארגון וכן כיצד הם מתמודדים עם הפעילות היומית שלהם.

ממצאי המחקר

הקבוצה הפעילה הראתה שיפור קטן אך משמעותי ביכולת החשיבה וביכולת הזיכרון. אבל 6 חודשים לאחר תום המחקר נבחנו שוב היכולות הקוגניטיביות של 70 המבוגרים ולא נמצא הבדל משמעותי ביכולות. השיפור הקל שהראתה הקבוצה שהייתה פעילה גופנית נעלם.

מסקנות החוקרים

חלק מההתדרדרות הקוגניטיבית נגרמת בגלל פגיעה בכלי הדם הקטנים במוח. לפעילות גופנית יתרונות רבים כולל שמירה על זרימת הדם במוח ובכך שמירה על היכולות הקוגניטיביות. יתרונות נוספים של פעילות גופנית כוללים הורדה של לחץ הדם וגם בכך היא מפחיתה את הסיכון לפגיעה קוגניטיבית המתרחשת כאשר יש לחץ דם גבוה. פעילות גופנית היא אמצעי טיפול זמין וזול ולכן גם מומלץ.

Oct. 19, 2016, Neurology

שימו סוף לכאב.

לאבחון מקצועי וייעוץ,
התקשרו: 03-6430372
או השאירו פרטים:

שימו סוף לכאב!

לאבחון מקצועי וייעוץ, התקשרו: 03-6430372
או השאירו פרטים ומיד נחזור אליכם:

קראו עוד באותו נושא:

מדרסים בהתאמה אישית לדורבן - מיותר

מדרסים בהתאמה אישית לדורבן – מיותר

מדרסים יקרים לדורבן? לא חובה! חולים הסובלים מכאבים בכף הרגל ובעיקר בעקב בגלל תופעה הקרויה דורבן פונים כדי להקל על התסמינים בין היתר גם ליצרני מדרסים על פי מידה. עלותם של מדרסים מותאמים אישית היא גבוהה משמעותית לעומת מדרסים אחידים.

אגודל שחקנים

אגודל שחקנים

אגודל שחקנים היא תופעה קלינית של העידן החדש. עידן הטכנולוגי בו אנו חיים הביא עמו גם בעיות בריאות חדשות כולל בין היתר פציעות בעמוד השדרה הצווארי וכאבי צוואר, פציעות בעמוד השדרה המותני וכאבי גב תחתון וגם פציעות גידים כמו "אגודל שחקנים". 

בלי סטרואידים לתעלה הקרפלית

בלי סטרואידים לתעלה הקרפלית

בלי סטרואידים לתעלה הקרפלית? תסמונת התעלה הקרפלית היא פציעה הנגרמת בעידן המודרני עקב תנועות חוזרניות. אכן, זריקות סטרואידים יכולות להקל על התסמינים הנובעים מהתסמונת. אלא שמדובר בהשפעה זמנית בלבד ולכן עדיף להתחיל בטיפול שמרני.

מחלה אוטואימונית אבחון וטיפול

מחלה אוטואימונית אבחון וטיפול

מחלה אוטואימונית? אבחון וטיפול מהירים עשויים למנוע נזקים קשים בגופכם. מיחושים והפרעות בריאותיות עלולים להיגרם גם בגלל מחלה אוטואימונית. בחולאים מסוג זה המערכת החיסונית פוגעת ברקמות ובתאי הגוף. אבחון מהיר ומדויק יאפשר טיפול מיטבי.