ספורט משפר יכולות קוגניטיביות

ספורט משפר גם יכולת קוגניטיבית

ספורט משפר יכולות קוגניטיביות! לפעילות גופנית נמצאו יתרונות בריאותיים רבים. בין יתר היתרונות נמנה מניעת מחלות חיזק רקמות ועוד.

במחקר הנוכחי מצאו החוקרים שספורט יכול לעזור לנו גם עם שיפור של היכולות הקוגניטיביות.

עם השנים חלה התדרדרות באיכות הרקמות של בני האדם ולצערנו גם ביכולות הקוגניטיביות שלהם. בין היתר נפגעים הזיכרון ויכולת החשיבה. האם זו גזרת גורל או שיש בידנו למנוע או לכול הפחות לצמצם את התופעה? כול עוד אנו פעילים גופנית אנו משמרים ואפילו משפרים את היכולות האלה. המחקר הנוכחי טוען שיש בהחלט מה לעשות. זה כרוך במאמץ אבל זה שווה.

ספורט משפר יכולות קוגניטיביות – רקע

הידרדרות קוגניטיבית ונכות הן בעיות בריאותיות חמורות המשפיעות על מיליוני אנשים ברחבי העולם. פגיעה קוגניטיבית מתייחסת לירידה הדרגתית בתפקודים קוגניטיביים כגון זיכרון, תשומת לב, חשיבה ושפה. נכות קוגניטיבית מתייחסת לליקוי בתפקודים קוגניטיביים המפריע לפעילות יומיומית ולהשתתפות חברתית. השכיחות של הידרדרות קוגניטיבית ונכות משתנה בהתאם להגדרה, למדידה ולאוכלוסייה הנחקרת. עם זאת, ניתן לתת כמה הערכות כלליות על סמך מחקרים קיימים.

על פי ארגון הבריאות העולמי (WHO):

  • כ -50 מיליון אנשים סובלים מדמנציה, שהיא הגורם העיקרי לנכות קוגניטיבית
  • מספר זה צפוי לעלות ל-82 מיליון עד 2030 ול-152 מיליון עד 2050

דמנציה שכיחה יותר בקרב מבוגרים, ומשפיעה על כ-5% מבני 60 ומעלה. עם זאת, דמנציה יכולה להתרחש גם אצל אנשים צעירים בשל גורמים גנטיים או סביבתיים.

סיבה שכיחה נוספת לנכות קוגניטיבית היא שבץ. הפרעה בריאותית זאת מתרחשת כאשר אספקת הדם לחלק מהמוח נקטעת. שבץ יכול לגרום לנזק קבוע או זמני למוח, המשפיע על תפקודים קוגניטיביים שונים. על פי ארגון הבריאות העולמי, כ -15 מיליון אנשים סובלים משבץ מדי שנה, וכשליש מהם מתים. בקרב הניצולים, כמחצית חווים מידה מסוימת של מוגבלות קוגניטיבית.

הידרדרות קוגניטיבית יכולה להתרחש גם מבלי להוביל לנכות קוגניטיבית. לדוגמה, ליקוי קוגניטיבי קל (MCI) הוא מצב המאופיין בירידה קלה בתפקודים קוגניטיביים שאינם מפריעים לפעילות היומיומית. MCI יכול להשפיע על עד 20% מהאנשים בגילאי 65 ומעלה, והוא עשוי להתקדם או לא להתקדם לדמנציה. גורמים אחרים שיכולים לתרום להידרדרות קוגניטיבית כוללים הזדקנות, מחלות כרוניות, שימוש בתרופות, מתח, דיכאון והרגלי חיים.

להידרדרות קוגניטיבית ולמוגבלות יש השפעות משמעותיות על איכות החיים של יחידים ובני משפחותיהם. הם יכולים גם להציב אתגרים למערכות הבריאות ולחברה בכללותה. לכן, חשוב למנוע, לאבחן, לטפל ולתמוך באנשים עם הידרדרות קוגניטיבית ונכות, כמו גם לקדם בריאות קוגניטיבית ורווחה לאורך כל החיים.

מה המשמעות של קוגניציה?

מהי קוגניציה? הפירוש הלטיני של המושג הזה הוא "לדעת". יכולות קוגניטיביות הן מיומנויות מנטליות המאפשרות לנו לרכוש, לעבד וליישם מידע בתחומי חיים שונים. הם כוללים פונקציות כגון:

  • תשומת לב
  • זיכרון
  • הנמקה
  • ידיעה
  • חשיבה
  • פתרון בעיות
  • שיפוט
  • קבלת החלטות
  • שפה

היכולות הקוגניטיביות מושפעות מגורמים גנטיים וסביבתיים כאחד. הן יכולות להשתנות עם הזמן עקב הזדקנות, למידה או פגיעה מוחית. יכולות קוגניטיביות נמדדות לעיתים קרובות על ידי מבחנים מתוקננים המעריכים היבטים ספציפיים של קוגניציה, כגון:

  • אינטליגנציה, כישרון או הישגים

עם זאת, יכולות קוגניטיביות אינן קבועות או סטטיות. ניתן לשפר יכולות קוגניטיביות על ידי:

  • אימון, חינוך או תוכניות התערבות המכוונות למיומנויות קוגניטיביות ספציפיות.

מגוון רחב של גורמים הם בעלי יכולת השפעה היכולת הקוגניטיבית. אורח חיים יושבני וחוסר בפעילות גופנית פוגע ביכולות החשובות הללו. התקדמות בדימות מוחי מאפשרים היום "להתבונן" במוח ולהבין טוב יותר את התהליך שבו מתבצע עיבוד מידע זה וכיצד הוא משפיע על ההתנהלות ועל התחושות שלנו.

מה תרומת הספורט לשיפור או מניעת התדרדרות הקוגניציה?

לספורט ישנה השפעה אדירה על הנפש ועל הגוף. פעילות גופנית מחזק רקמות, מונעת מחלות, משפרת את מצבנו הנפשי ועוד. בין הרקמות והאיברים שפעילות גופנית מסייעת לחזק נציין:

  • עצמות
  • שרירים
  • גידים
  • מפרקים
  • סחוסים
  • לב וכלי דם
  • כפי שמדגים המחקר הנוכחי גם את הקוגניציה

רקמות ואיברי גוף מחוזקים משמעותם בין היתר תפקוד טוב יותר. תפקוד טוב של הגוף משמעותו צמצום הסיכוי לנפילות ושברים קטלניים בגיל המבוגר ועוד. בין המחלות שפעילות גופנית מסייעת למנוע נציין:

  • השמנה
  • סוכרת סוג 2
  • מחלות לב וכלי דם
  • מחלות סרטן מסוימות ועוד

ומה לגבי קוגניציה?

פעילות גופנית יכולה להיות בעלת השפעות חיוביות על יכולות קוגניטיביות, כגון זיכרון, תשומת לב, תפקודים ניהוליים וקבלת החלטות. מספר מחקרים הראו כי ספורט יכול:

  • לשפר את גמישות המוח
  • להגביר את זרימת הדם והחמצן למוח
  • לעורר שחרור של גורמים נוירוטרופיים
  • לווסת מנגנונים אפיגנטיים

שינויים ביולוגיים אלה יכולים לשפר את הביצועים הקוגניטיביים ואת הרווחה אצל אנשים בריאים, כמו גם בחולים עם מצבים כרוניים, כגון סרטן. ספורט יכול גם לסייע לחולי סרטן להתמודד עם האתגרים הפסיכולוגיים והרגשיים של האבחון והטיפול שלהם, כגון מתח, חרדה, דיכאון ועייפות. יתר על כן, ספורט יכול לתמוך בחולי סרטן בקבלת החלטות מושכלות ומסתגלות לגבי בריאותם והטיפול בהם, על ידי שיפור השליטה הקוגניטיבית שלהם, ויסות עצמי ומסוגלות עצמית. לכן, ספורט יכול להיחשב משאב יקר כדי לשפר את היכולות הקוגניטיביות ואת הרווחה אצל חולי סרטן.

באיזה אופן קוגניציה קשורה לספורט?

איך קוגניציה קשורה לספורט? הספורטאי נדרש לכישורים קוגניטיביים גבוהים בגלל היכולת לקבל החלטות מהירות במהלך השתתפות בספורט תוך עיבוד נתונים הזורמים במהירות וללא הרף מהחושים השונים כולל בין היתר שיווי המשקל, חוש החישה העצמית, המיקומים של היריב, אפשרויות המשחק השונות ועוד.

ספורט משפר גם יכולת קוגניטיבית
ספורט משפר גם יכולת קוגניטיבית

אתלטים צריכים לבצע החלטות בשברי שניות תחת לחצים של הפעילות. אתה לא יכול להיות ספורטאי טוב אם אתה לא יכול לקרוא את המשחק, לצפות מהלכים קדימה ולהגיב בהתאם. הגורם העיקרי לירידה ביכולות הקוגניטיביות בגיל המבוגר היא מחלת האלצהיימר, הגורם השני בחשיבותו הוא הפגיעה בכלי הדם הקטנים במוח. המחקר שמוצג כאן מצא ששימוש ביכולות הקוגניטיביות עשוי לשמר אותם. גורמים נוספים שיש בכוחם להטיב עם היכולות הקוגניטיביות כוללות בין היתר גם שינה בצהריים.

המחקר

החוקרים עקבו אחר 70 מבוגרים שגילם הממוצע היה 74 וסבלו מירידה קלה ביכולת החשיבה והזיכרון. מחצית הקבוצה השתתפה בפעילות גופנית שנמשכה שעה ונערכה שלוש פעמים בשבוע לאורך חצי שנה. הפעילות הגופנית כללה פעילות אירובית כמו הליכה נמרצת. המחצית השנייה קיבלה מידע אודות ירידה קוגניטיבית ודיאטה בריאה אך לא עסקה בפעילות גופנית.

היכולות המנטליות של המשתתפים נבחנו בתחילת המחקר ובסופו. המבחנים בדקו יכולות חשיבה כלליות, יכולות תפקוד ניהוליות כגון תכנון וארגון וכן כיצד הם מתמודדים עם הפעילות היומית שלהם.

ממצאי המחקר

הקבוצה הפעילה הראתה שיפור קטן אך משמעותי ביכולת החשיבה וביכולת הזיכרון. אבל 6 חודשים לאחר תום המחקר נבחנו שוב היכולות הקוגניטיביות של 70 המבוגרים ולא נמצא הבדל משמעותי ביכולות. השיפור הקל שהראתה הקבוצה שהייתה פעילה גופנית נעלם.

מסקנות החוקרים

חלק מההתדרדרות הקוגניטיבית נגרמת בגלל פגיעה בכלי הדם הקטנים במוח. לפעילות גופנית יתרונות רבים כולל שמירה על זרימת הדם במוח ובכך שמירה על היכולות הקוגניטיביות. יתרונות נוספים של פעילות גופנית כוללים הורדה של לחץ הדם וגם בכך היא מפחיתה את הסיכון לפגיעה קוגניטיבית המתרחשת כאשר יש לחץ דם גבוה. פעילות גופנית היא אמצעי טיפול זמין וזול ולכן גם מומלץ.

Oct. 19, 2016, Neurology

שימו סוף לכאב.

לאבחון מקצועי וייעוץ,
התקשרו: 03-6430372
או השאירו פרטים:

שימו סוף לכאב!

לאבחון מקצועי וייעוץ, התקשרו: 03-6430372
או השאירו פרטים ומיד נחזור אליכם:

קראו עוד באותו נושא:

שברי מאמץ אבחון וטיפול

שברי מאמץ אבחון וטיפול

שברי מאמץ? אבחון וטיפול נידרשים כעת כדי למנוע כאבים כרוניים ואולי אף התפתחות של שבר מלא. שברי מאמץ והסימנים והתסמינים הנלווים להם שכיחים בקרב טירונים, רקדנים ואתלטים. מדובר בשבר זעיר שנוצר באחת מהעצמות נושאות המשקל.