צילום רנטגן למה צריך את זה? צילום רנטגן המתבצע באמצעות קרני רנטגן הנפלטים ממכשיר הרנטגן מהווה בדיקה שכיחה ביותר. קרני הרנטגן התגלו בשנת 1895 על ידי וילהלם רנטגן. לקרניים אלה יכולת חדירה המותירה שיקוף של עצמים צפופים כגון עצמות.
בזכות קרני הרנטגן החל עידן רפואי חדש עם יכולת אבחון משופרת. בדיקת רנטגן עשויה להעניק לקלינאים יכולת להתבונן אל תוך הגוף בלי לחתוך. מידע כזה עשוי לאפשר לנו בחלק מהמקרים לאבחן ולטפל במגוון רחב של הפרעות בריאותיות. עם זאת, חשיפה לקרני רנטגן כרוכה גם בקרינה מזיקה המחייבת שימוש זהיר וחסכוני. ניתן לאבחן ולטפל באופן יעיל ומדויק במגוון כאבים ודלקות ללא צילומי רנטגן. בגלל שאינו יכול לשקף נזק ברקמות רכות ישנו קושי לאבחן באמצעותו הפרעות רקמות רכות כגון:
- סיאטיקה
- קרע מיניסקוס בברך
- או היצרות תעלת השדרה ועוד
אז, צילום רנטגן למה צריך את זה?
צילום רנטגן למה צריך את זה – רקע
בשנת 1895 במהלך ניסוי בשפופרת הריק התגלו באקראי קרני הרנטגן. הפיזיקאי הגרמני וילהלם קונרד רנטגן הוא האיש שעמד אחרי התגלית הזו וזכה על כך בנובל. את הקרניים הבלתי מזוהות שנפלטו מן השפופרת הקתודית כינה וילהלם רנטגן קרני X. מאוחר יותר קיבלו קרניים אלו את שמו. וילהלם רנטגן גם ביצע את צילום הרנטגן הראשון.
הצילום היה של כף ידה של אשתו כאשר על אצבעה מתנוססת טבעת הנישואים. צילום רנטגן זה הפך זה מכבר לחלק מההיסטוריה של הרפואה. שנים מאוחר יותר הוכיח מדען אחר (מקס פון לאואה) שקרני הרנטגן ממש כמו גלי האור נשברות בעוברן דרך גביש. מסיבה זאת מדובר למעשה בקרינה אלקטרומגנטית עם אורכי גל קצרים בתחום של 5 פיקומטר עד 10 ננומטר.
השימוש בצילום רנטגן נעשה באזורים גופניים שבהם אתם חשים כאב או סימנים ותסמינים אחרים. בין ההפרעות שנוכל לאבחן באמצעות צילום או צילומי רנטגן נכלול:
- שברים
- פריקות מפרקים
- דלקת פרקים
- זיהום בשיניים
- סרטן העצמות ועוד
באמצעות צילום רנטגן נוכל גם להעריך ולעקוב אחר צפיפות העצם שלכם.
מכשיר רנטגן
מכשיר רנטגן הוא למעשה סוג של מצלמה אשר במקום אור נראה עושה שימוש בקרני רנטגן לחשוף את הפילם. השפופרת הקתודית פולטת את קרני הרנטגן (קרני X). קרני X אנרגטיים יותר מקרני האור ויכולים לחדור באופן משתנה דרך מגוון גדול של חומרים. כאשר פוגעות קרני הרנטגן בפילם הן חושפות אותו בדיוק כפי שקרני אור עושות זאת. בשימוש רפואי קלסי קרני הרנטגן חוצים את גוף החולה ומעבירים את המידע שנאסף אל לוח הצילום המצוי בצד השני.
על הפילם ניתן יהיה לראות את רקמות הגוף השונות על פי יכולתן לבלוע את קרני הרנטגן:
- סידן בעצמות יכול לבלוע או לספוג את הכמות הגדולה ביותר של קרני רנטגן בגוף. לכן עצמות יראו על שקף הרנטגן לבנות.
- שומן ורקמות רכות אחרות יכולות לבלוע או לספוג הרבה פחות קרינה. לכן רקמות אלה תופענה על השקף בגוונים שונים של אפור
- אוויר סופג הכי פחות קרינה ועל כן צבע הריאות על השקף יהיה לבן.
שימושים שכיחים של קרני רנטגן
שימושים רפואיים
למכשיר הרנטגן שימושים רבים אך עיקר השימוש בו הוא סריקת חלקי גוף שונים לצורך אבחון בעיות רפואיות שונות. תכונותיהם של קרני הרנטגן לשקף עצמים צפופים ולעבור באין מפריעה דרך רקמות או עצמים רכים הופך את מכשיר הרנטגן לכלי עבודה חיוני בכול אותם ענפי רפואה שבודקים את שלמות העצמות, מיקומם התקין או עיוותים מולדים ובכללם אורתופדיה וכירופרקטיקה. לעתים נעזר תחילה בצילומי רנטגן ורק במידת הצורך נפנה לאמצעי הדמיה מתקדמים יותר כמו CT או MRI. הפרעות בריאותיות שננקוט בדך הזאת נמנה:
- כאבי צוואר, שברים, סרטן העצמות, דלקת פרקים, כאבי גב תחתון, כאבי ברכיים, כאבי כתפיים או כאבי מפרקים אחרים.
במהלך השנים התפתחה טכניקה לזיהוי ליקויים על ידי קרני רנטגן גם ברקמות רכות ובמערכות שאינן גרמיות כמו מערכת העיכול ומערכת השתן וזאת באמצעות הזרקה או בליעה של חומרי ניגוד כימיים כגון יוד ובריום. גם רופאי שיניים נעזרים רבות בקרני רנטגן על מנת לאבחן פגיעה ברקמת השיניים.
שימושים לא רפואיים
עם השנים נמצאו לקרני הרנטגן שימושים שאינם רפואיים. קרני הרנטגן עוזרים לבעלי מקצוע בתחומים נרחבים לצורך זיהוי סדקים במבנים, סריקת מטענים ומזוודות בנמלי התעופה, בקרת איכות בתעשייה ועוד.
טיפולים בהקרנות רנטגן
הקרנות באמצעות קרני רנטגן (רדיותרפיה) מתבצעים כדי לטפל בחולי סרטן. ברוב המקרים הקרנות אלו מתבצעות לאחר הסרת הגידול הסרטני וזאת כדי לוודא השמדה על תאים סרטניים שאולי נותרו.
לעיתים מקבלים החולים הקרנות שמטרתם הקטנת הגידול הסרטני וזאת כדי למזער את ההסרה הכירורגית. במצב מיטבי, קרני הרנטגן יוצרים אנרגיה שחודרת אל האזור הסרטני, הורסת את התאים הסרטניים ובולמת את התפשטות הגידול. אלא, שלא מדובר בנשק כירורגי מדויק נגד הסרטן, מקרני רנטגן אלו נפגעים גם תאים בריאים.
צילום רנטגן יתרונות חסרונות
היתרונות של מכשיר רנטגן מרובים. פיתוחו של מכשיר הרנטגן לפני מעל 100 שנים שדרג דרמטית את יכולת האבחון והמחקר הרפואי. למעשה עם כניסת מכשיר הרנטגן החל עידן חדש ברפואה. עידן שבו ניתן לאשר או לשלול אובייקטיבית אבחון כזה או אחר שניתן על ידי הרופא. עשרות שנים לאחר תחילת השימוש במכשיר הרנטגן הגיע לעולם סורק טומוגרפיה ממוחשב (CT). לאחריו הופיע כמובן מכשיר MRI (מכשיר דימות תהודה מגנטי). שני המכשירים עם היותם מתקדמים ומדויקים מאוד לא ייתרו את הצורך בצילומי רנטגן. זריזות השימוש במכשיר הרנטגן וגם עלות התפעול הנמוכה הם יתרונות נוספים שראוי למנות.
חסרונו העיקרי של מכשיר הרנטגן מצוי בקרינה האלקטרומגנטית המייננת המזיקה:
- קרינה מייננת באורך גל 5 פיקומטר עד 10 ננומטר עלולה לגרום גם לסרטן
- אנשים הסובלים מהשמנה נזקקים לכמות מוגברת של קרינה מייננת ועלולים להינזק ביתר קלות
- ילדים בשלבים המוקדמים של החיים רגישים לקרינה הזאת
מסיבה זו נמנעים מצילומי רנטגן של נשים הרות ושל ילדים. כך למשל:
- צילום רנטגן של היד או הרגל כרוך בקרינה שוות ערך לשהייה של 3 שעות ברחוב
- בדיקת CT של עמוד השדרה כרוכה בקרינה שוות ערך לשהייה של שנתיים ברחוב
- צנתור לב וירטואלי כרוך בקרינה שוות ערך לקרינה שתספגו משהייה של 4 שנים ברחוב
יש לציין שגם בתחום הקרינה נעשה רבות. מכשירי רנטגן בטוחים היום לאין שיעור ממכשירים ששימשו את הרפואה לפני עשרות שנים. עם זאת רצוי לא לבצע בדיקות רפואיות מיותרות ובעיקר CT.
References:
Chieng R. X-ray film. Radiopaedia. https://radiopaedia.org/articles/x-ray-film (accessed 14 Nov 2023).
WebMD. X-Rays (Medical Test). https://www.webmd.com/a-to-z-guides/what-is-x-ray (accessed 14 Nov 2023).
Johns Hopkins Medicine. X-Rays. https://www.hopkinsmedicine.org/health/treatment-tests-and-therapies/xrays (accessed 14 Nov 2023).
The Free Dictionary. X-ray film. https://medical-dictionary.thefreedictionary.com/x-ray+film (accessed 14 Nov 2023).
NHS. X-ray. https://www.nhs.uk/conditions/x-ray/ (accessed 14 Nov 2023).
Johns Hopkins Medicine. X-rays of the Spine, Neck or Back. https://www.hopkinsmedicine.org/health/treatment-tests-and-therapies/xrays-of-the-spine-neck-or-back (accessed 14 Nov 2023).
Bushong SC. Radiologic Science for Technologists: Physics, Biology, and Protection. 12th ed. Elsevier; 2017.
Carter C. Digital Radiography: An Introduction for Technologists. 2nd ed. Elsevier; 2019.
Dendy PP, Heaton B. Physics for Diagnostic Radiology. 4th ed. CRC Press; 2019.
Fauber TL. Radiographic Imaging & Exposure. 6th ed. Elsevier; 2020.
Frank ED. Patient Care in Radiography: With an Introduction to Medical Imaging. 10th ed. Elsevier; 2020.
Kremkau FW. Sonography: Principles & Instruments. 10th ed. Elsevier; 2020.
Mettler FA Jr., Guiberteau MJ. Essentials of Nuclear Medicine Imaging: Expert Consult – Online & Print. 6th ed. Elsevier; 2012.