השמנה מחייבת יותר קרינה מייננת! בהשוואה לאנשים רזים, אנשים הסובלים מהשמנה זקוקים להרבה קרינה מייננת לצורך צילום רנטגן. צילומי רנטגן או בדיקת CT העושים שימוש בקרינה מייננת עלולים להזיק לחומר הגנטי בתאי הגוף. שיבוש של החומר הגנטי בתאים עלול לגרום להתפתחות גידולים סרטניים. לצורך ביצוע הדמיות רנטגן או CT:
- אנשים הסובלים מעודף משקל או השמנה זקוקים למנת קרינה גדולה משמעותית מזו של אדם רזה
יש צורך במנת קרינת X- ray מוגדרת כדי לחדור גוף ולקבל תמונה של החלק הרצוי. כאשר החולה הוא בעל משקל עודף או סובל מהשמנה:
- צריך להגדיל את כמות הקרינה על מנת לשפר את איכות התמונה
כמות גדולה יותר של קרינה משמעותה סיכוי גבוה יותר לגרימת נזק ולפגיעה בבריאות. למניעת הצטברות קרינה לרמה מזיקה יש לקחת בחשבון את הקרינה העודפת הזאת.
השמנה מחייבת יותר קרינה מייננת – רקע
האוכלוסייה בעולם המערבי הפכה בשנים האחרונות להיות שמנה יותר. אורח החיים המודרני המאופיין:
- בחוסר פעילות גופנית
- ישיבה ממושכת
- זלילה מסיבית
גרמו לכך שרוב האוכלוסייה בארצות הברית סובלת מעודף משקל או השמנה. מדינות אחרות במערב ובכלל זה ישראל לא נמצאות הרחק מאחור בכול הנוגע למשקל. משקל עודף והשמנה גורמים לנזקים בריאותיים רבים ומחלות רבות חלקן קטלניות. אנשים בעלי עודף משקל נמצאים בסיכון גבוה יותר לחלות במחלות רבות כולל:
- מחלות לב וכלי דם
- שבץ מוחי
- סוכרת
- מחלות סרטן מסוימות ועוד
אין לשכוח שהשמנה ועודף משקל מהווים גם גורמי סיכון לנזקים במערכות שריר ושלד. בין הנזקים האפשריים שהשמנה ועודף משקל עלולים לתרום להתפתחותם נציין:
- התפתחות דלקת פרקים ניווניות
- בלט או פריצות דיסקים בין חולייתיים
- שחיקת סחוסים ועוד
המחקר הנוכחי מצביע על חיסרון נוסף. כאשר הם צריכים צילום רנטגן או סריקת CT נדרשת קרינה מרובה כדי לחדור את גופם. בכך גדל הסיכוי של אנשים הסובלים מהשמנה או עודף משקל להתפתחות נזקים לחומר הגנטי וסרטן. הקרינה שנדרשת לצורך צילומי רנטגן של אנשים בעלי עודף משקל או השמנה עלולה להגיע עד:
- לפי 40 מהקרינה הנדרשת לצורך צילום רנטגן של אדם רזה.
סביר להניח, מציינים החוקרים שאנשים הסובלים מהשמנה ונאלצים לספוג באופן חד פעמי קרינה הגבוהה פי 40 יותר מאדם רזה לא חורגים ממנת הקרינה הבטוחה. שום רע לא צפוי לאנשים הללו. עם זאת, שואלים החוקרים, מה קורה כאשר יש לבצע מספר רב של צילומים כאלה? האם אז יש נזק מצטבר המסכן את בריאות החולה?
השפעות של קרינה מייננת
האדם עושה שימוש בקרינה מייננת במגוון תחומים. בין התחומים נציין:
עם זאת, החשיפה לקרינה מייננת מסכנת את הבריאות של החומר הגנטי בתאים. הנזקים הללו לחומר הגנטי עלולים להיות מידיים ו/או ארוכי טווח. על ציר הזמן תאים שניזוקו מקרינה מייננת עלולים לגרום להתפתחות גידולים סרטניים. חשיפה לקרינה מייננת עלולה לגרום גם להיווצרות מוטציות אצל תינוקות.
המחקר
מטרת המחקר הייתה להשוות בין רמות הקרינה הנדרשות לצורך ביצוע צילום רנטגן עבור:
- אנשים שסובלים מעודף משקל או משמנה
- לעומת אנשים שהם בעלי משקל גוף רזה
כמות הקרינה היעילה לצורך צילום רנטגן של החזה ושל הבטן חושבה באמצעות סימולציות.
ממצאים ומסקנות
חשוב לצמצם את כמות הקרינה הזאת כדי למנוע קרינה ונזקים מצטברים. מנת קרינת הרנטגן שאליה נחשפים חולים הסובלים מעודף משקל ומהשמנה עלולה להגיע:
- לעד פי 40 מהקרינה המייננת הנדרשת לצילום רנטגן בודד של אדם רזה
מומלץ להפחית את כמות הקרינה של אדם הסובל מהשמנה או עודף משקל גם באמצעות:
- מיקום נכון של החולה הסובל מהשמנה מול מכונת הרנטגן
Radiology. 2009 Jul;252(1):128-39