פעילות גופנית לאיחוי מהיר של שבר בירך! איחוי מהיר של שבר בירך היא משאת נפשם של החולים שנפגעו והרופאים. המחקר הנוכחי טוען שהדרך להשיג זאת היא על ידי פעילות גופנית רציפה. שבר בירך או באגן בקרב מבוגרים היא תופעה שכיחה הגורמת בחלק ניכר מהמקרים לנכות ומוות. יש לאבחן את מקור הכאב באגן לטפל ולשקם. אחת הדרכים היעילות ביותר בשיקום מרפק הירך לאחר שבר הוא להמשיך לבצע פעילות גופנית. פעילות גופנית לאיחוי מהיר של שבר בירך. כול פעילות גופנית גם אם היא מינורית עשויה להאיץ את איחוי השבר.
פעילות גופנית לאיחוי מהיר של שבר בירך – רקע
בארצות הברית שוברים את מפרק הירך כול שנה יותר מרבע מיליון בני אדם. שנתיים לאחר השבר מחצית מהגברים ו- 39% מהנשים חיים עם כאבים בירך, מגבלות תנועה ותפקוד בלתי הפיכים או מתים. המשמעות של מגבלות בלתי הפיכות היא אובדן העצמאות ותלות באחרים. חולים רבים אינם מסוגלים, שנתיים לאחר השבר:
- ללכת למשך דקות ספורות
- לטפס על 5 מדרגות ועוד
הנזקים הכלכליים הנוגעים משבר בירך נאמד בארצות הברית ב 100 מיליארדי דולרים לשנה. מחצית מהסכום הזה יוצא על הטיפול הארוך טווח בסיבוכי השבר. בין הסיבוכים נציין גם התפתחות נמק במפרק הירך. יש לבצע שיקום כדי לאפשר לחולה לקבל חזרה את היכולות התנועתיות שלו ואת היכולת לתפקד באופן עצמאי במהירות הגדולה ביותר האפשרית.
שיקום הירך לאחר שבר
השיקום המוצע כיום מורכב ממספר נותני שירות שונים:
- כירופרקט או פיזיותרפיסט דואגים לצד הגופני של הבעיה. הם דואגים לשפר טווחי תנועה, לחזק את הרקמות השונות סביב המפרק ועוד.
- מרפאים בעיסוק המזהים בעיות בסביבת החיים של החולה ומסייעים בפתרונם. בין הבעיות נציין קושי להתלבש, קושי לעלות מדרגות, קושי להתכופף, קושי להתקלח, קושי ללכת ועוד
- עובד סוציאלי המעניק תמיכה וליווי לחולה ולמשפחתו. במידת הצורך יפנה אותו לגורמי סיוע אחרים כולל דיור מותאם או תעסוקה מותאמת.
- הצוות הרפואי ובכלל זה הכירורג (אם עבר ניתוח), הרופא הגריאטרי, רופא המשפחה והאחות יהיו מעודכנים ובמידת הצורך מעורבים בתהליך השיקום.
תהליך השיקום הוא ייחודי לכול חולה ומותאם:
- למצבו האישי
- חומרת פציעתו
- ליכולותיו הגופניות
שיקום יכלול לרוב מגוון תרגילים וסוגים שונים של פעילות גופנית. העיקרון שמנחה את בחירתם כולל בראש וראשונה – מהקל אל הקשה:
- הפעילות והתרגילים הראשוניים יהיו פסיביים וללא משקל גוף על המפרק הפצוע
- בהדרגה יחלו התרגילים להיות אקטיביים יותר ומול התנגדות הולכת וגדלה
יש לעתים שגם לאחר תקופת שיקום ארוכה ומפרכת לאחר השבר בירך נותרים שיירים של הסימפטומים. כפי שמצאו החוקרים במחקר המתואר כאן מטה המשך פעילות גופנית גם לאחר תום תהליך השיקום:
- יצמצם את הסימפטומים הנותרים
- יבטיח לכם איכות חיים טובה יותר ועצמאות גדולה יותר
המחקר
חולים רבים ששברו את הירך ממשיכים לסבול מקשיים תפקודיים זמן רב לאחר תום זמן השיקום שהוקדש להם. המחקר הנוכחי בדק האם בקרב חולים אלה שעברו שיקום ונותרו עם סימנים ותסמינים שונים, תרגילים המתבצעים בבית ללא השגחה עשויים להועיל ולשפר את מצבם.
החוקרים עקבו בין השנים 2008 – 2012 אחר קצב ההחלמה ושיפור במצב הסימנים והתסמינים בקרב קבוצה של 232 מבוגרים ששברו את עצם הירך ותהליך השיקום שלהם תם. הקבוצה חולקה לשניים:
- מחצית הקבוצה קיבלה הנחיות על ביצוע תרגילים בביתם במשך 6 חודשים ללא השגחה. התרגילים שהיו פונקציונליים באופיים כללו עמידה לאחר ישיבה, עלייה במדרגות ועוד
- המחצית השנייה של הקבוצה קיבלה הנחיות טלפוניות לגבי דיאטה בריאה למערכת לב וכלי דם.
ממצאי המחקר
הקבוצה שהמשיכה להתאמן בביתה שוקמה טוב יותר. לאחר 6 חודשים נמצא שהקבוצה הפעילה הראתה שיפור פיזי גדול יותר כולל שיפור בשיווי המשקל מהשיפור שממנו נהנתה הקבוצה ש"אכלה נכון יותר". השיפור נותר גם בבדיקות שנערכו לאחר 9 חודשים.
המלצות החוקרים
איחוי מהיר של שבר בירך אינו יכול להתבסס על השיקום הסטנדרטי הניתן לחולים לאחר שבר בירך. חשוב להמשיך להיות פעילים גם לאחר מכן עם זאת חוב לשמור על הדרגתיות. מאמצי יתר עלולים לגרום לפציעה והתפתחות דלקת בירך.
Journal of the American Medical Association, 02, 2014