להתייעץ עם דוקטור גוגל זה רעיון טוב קובע מחקר שנערך באוסטרליה. יש זלזול וחוסר לגיטימציה לאיכות הנתונים הרפואיים שמופקים מגלישה באינטרנט. במחקר שנערך בדיוק בנושא הזה נמצא שגלישה כזאת מכינה אתכם טוב יותר לפגישה עם הרופא.
כאבי גב וגם כאבי חזה גורמים לסבל רב ופגיעה באיכות החיים של רוב האוכלוסייה בעולם. לעתים כאבי חזה עלולים גם לבשר על בעיה לבבית קטלנית. לחולים שחשים בכאבים הללו חסר מידע כדי לדעת כיצד לנהוג. ההפרעות הבריאותיות שעלולות לגרום לסימפטומים הללו עלולות להיות קטלניות. החולים מבקשים ללמוד על ההפרעות הללו את מירב הפרטים האפשריים. הם זקוקים למידע עכשיו.
החולים רוצים לדעת:
- מה עלול להיות הגורם לכאבים שלהם
- כמה זמן הם צפויים הכאבים להימשך
- ומה נכון לעשות לגביהם
ולמרבה ההפתעה ובניגוד גמור להמלצות של רוב הרופאים, מתברר:
- לאחר "ההתייעצות" עם ד"ר גוגל אתם תשאלו את הרופא שלכם את השאלות הנכונות.
להתייעץ עם דוקטור גוגל – מחקר
נפח החיפושים באינטרנט שנושאם הוא בריאות הוא אדיר. חיפושים בגוגל שעוסקים בבריאות מהווים 5% מכלל החיפושים. בשנת 2016 מספר החיפושים בנושאי בריאות נאמד בשני טריליון חיפושים. שליש מהבוגרים מחפש באינטרנט מידע על בעיות הבריאות שלהם לפני הגיעם לחדרי מיון. חלק ניכר מהאנשים ובעיקר אנשים צעירים ובעלי רקע במחשבים מחפש מידע בריאותי באינטרנט באופן קבוע. מה ההשפעה של חיפושים אלה על התנהלות החולים ועל מערכת היחסים של החולה עם הרופא? על שאלה זאת יצאו החוקרים לענות.
מטרת המחקר
מטרת המחקר הייתה בחינה של השכיחות שבה חולים בחדרי מיון נוהגים להתייעץ עם ד"ר גוגל או לערוך חיפושים באינטרנט על הבעיות הרפואיות שלהם. עוד בחן המחקר את ההשפעה שיש לחיפושים הללו בנושאי בריאות על מערכת היחסים של החולה עם הרופא ובכלל זה ההשפעה שיש לחיפושים אלה על התייחסות לאבחון של הרופא וכן על מילוי ההנחיות הרפואיות של הרופא על ידי החולה.
אופן ביצוע המחקר
מחקר זה בוצע באמצעות שאלון אנונימי בן 51 שאלות שאותו מלאו 400 חולים בשני חדרי מיון בבתי חולים מרכזיים במלבורן אוסטרליה. המחקר נערך בשנת 2017 בין התאריכים הראשון לפברואר – 31 במאי. 51.8% מהחולים היו גברים וגילם הממוצע של החולים היה 47.1 שנים. מלבד אודות החיפוש שבצעו על הסימנים והתסמינים שלהם נשאלו החולים בין היתר גם לגבי מערכת היחסים שלהם עם הרופאים. הממצאים שהופקו מהמחקר נותחו וסוכמו באופן שיטתי באמצעות חישובים סטטיסטיים.
ממצאי המחקר
כמחצית מקבוצת המחקר (49.0%) 195 חולים מתוך 400 חולים חיפשו בגוגל מידע רפואי באופן סדיר. 139 חולים מתוכם (34.8%) חיפשו באינטרנט מידע רפואי רק לגבי הבעיה האישית שממנה סבלו טרם הפנייה לרופא בחדר המיון. בקרב הגולשים באינטרנט 150 חולים (77.3%) דיווחו שהחיפוש אחר מידע רפואי הועיל למערכת היחסים שלהם עם הרופא, 32 חולים (16%) דיווחו שהחיפוש באינטרנט היה כרוך בהשפעה שלילית ואילו 14 חולים (7%) דיווחו שלחיפוש באינטרנט לא הייתה כל השפעה עליהם.
132 מקרב 195 הגולשים באינטרנט הסכימו או הסכימו מאוד שהחיפוש באינטרנט עזר להם לתקשר באופן יעיל יותר עם הרופא, 155 מקרב הגולשים הסכימו או הסכימו מאוד שהחיפוש באינטרנט הועיל להם להבין טוב יותר את דברי הרופא במהלך הפגישה עמו ו- 155 חולים הסכימו או הסכימו מאוד שהחיפוש הועיל להם לשאול שאלות מדויקות יותר.
77 חולים מתוך 195 הגולשים באינטרנט הסכימו או הסכימו מאוד שחיפוש המידע באינטרנט גרם להם לדאגה וחרדה. 153 חולים (78.9%) מהגולשים באינטרנט דיווחו שהמידע שהושג באינטרנט לא גרם להם להטיל ספק באבחון של הרופא, 174 חולים מהגולשים באינטרנט טענו שהם מעולם לא שינו או ישנו את הטיפול שקיבלו בגלל שעל פי החיפוש שלהם באינטרנט סברו שהם סובלים מבעיה אחרת או אמורים לקבל טיפול אחר.
להתייעץ עם דוקטור גוגל – מסקנות המחקר
ברוב המקרים ערכו החולים חיפוש בגוגל אודות הבעיה הרפואית שממנה סבלו, טרם פגישתם עם הרופא. החיפוש הזה שיפר את האינטראקציה שבין החולה לרופא וברוב המקרים לא פגע באופן שבו החולה העריך את הרופא או ביצע את הוראותיו. במקום לשלול את התופעה הזאת, יכול להיות מועיל לרופאים ולחולים כאחד לדון על המידע שאתו מגיע החולה ולא לתקוף את ההרגל המועיל הזה. לדעת החוקרים להתייעץ עם ד"ר גוגל לא רעיון רע בכלל. גם כהכנה לקבלת חוות דעת שנייה כדי לקבל רקע מקדים בגוגל.
Medical Journal of Australia Published online: 20 August 2018