איך לבחור תיק תלמיד? הבחירה הנכונה של ילקוט בית ספר היא קריטית לבריאות עמוד השדרה ויתר חלקי גופו של הילד. יותר ויותר ילדים בעידן המודרני מתלוננים על כאבי גב. בין הגורמים לכאבי גב בקרב ילדים נמנה: ישיבה מרובה ולקויה, ריהוט לא מותאם בבית ובבית הספר, חוסר בפעילות גופנית, שרירי הליבה חלשים וילקוט לא מתאים.
במדריך זה ננסה לעזור לכם לבחור תיק תלמיד הנכון לבריאות ילדכם. עם זאת רצוי שתזכרו ששימוש בתיק בית ספר שלא תוכנן על פי עקרונות הארגונומיה הוא רק אחד הגורמים ליציבה לקויה בקרב ילדים בשלבי התפתחותם. גורמים נוספים כגון אורח חיים יושבני (שיעורי בית, טלוויזיה, מחשב, גיים בוי…), חוסר פעילות גופנית וחוסר מודעות וידע לגבי הבריאות של גופם בכלל ולגבי איכות היציבה שלהם בפרט.
איך לבחור תיק תלמיד – רקע
כהורים עליכם לתת את הדעת לכך שאין בבחירת התיק האידאלי מספיק כדי למנוע נזקים ליציבה ועמוד השדרה. יש להביא בחשבון את כל הגורמים הנוספים אחרת לא בטוח שתוכלו לעזור…עודדו את ילדכם לפעילות גופנית בונה שרירים ולצמצם להם את פרקי הזמן שהם נייחים. הגוף שלנו נועד לנוע! ועל כן יש לעודד את הילד לתנועה ולהפסקות דינמיות רבות ככל האפשר מישיבה ממושכת. השימוש בילקוט מאפשר לסחוב יותר ספרים ומחברות מאשר בידיים חשופות. אך העומס יתר בשל כך טומן בחובו סיכון לנזק.
נזק גופני בגלל תיק תלמיד שאינו מתאים
תיק תלמיד כבד מדי עלול לשנות את היציבה של הילד (רכינה קדימה) ובכך לגרום לאובדן שיווי משקל ונפילה. ילקוט כבד מדי עלול לגרום לשינויים כגון:
- שינוי של הקימורים הטבעיים של עמוד השדרה
- פגיעה ברקמות כגון שרירים וחוליות וגרימת כאבי גב וכאבי צוואר
- התפתחות ליקוי יציבתי שכיח – כתפיים מעוגלות.
פוטנציאל הנזק לעמוד השדרה ולכתפיים בגלל תיק תלמיד כבד מדי, תיק תלמיד שאינו נוח לנשיאה או תיק תלמיד שאינו ממוקם טוב הוא גדול מכדי שנוכל להתעלם. התעלמות מהבטיחות ומידת ההתאמה של הילקוטים לגב ויתר חלקי הגוף של הילד מזמינה נזקים ופציעות. וברמה הכללית נציין שהאפשרות שמגפת כאבי הגב השכיחה כל כך תהפוך להיות שכיחה יותר אמורה להדיר שינה מהעיניים שלנו. עוד יותר עם כל המשמעות האישית והכלכלית של התופעה מחייבת אותנו לתת את דעתנו לבחירה נכונה של ילקוטים לילדינו.
איך לבחור תיק תלמיד – כללים מנחים
בעת בחירת תיק בית הספר עבור הילד שלך, חשוב לקחת בחשבון מספר גורמים:
1) תיק תלמיד כבד?
בראש ובראשונה, משקל ילקוט מקסימלי צריך להיות 10-15% ממשקל הילד. לצורך כך יש לבדוק שהילד נושא רק את הדברים להם הוא זקוק באותו יום. לחלופין ניתן לדאוג לשני סטים של ספרים כאשר סט אחד נשאר בארון בכיתה וסט אחד נותר בבית לצורך שיעורי בית.
2) טכניקת הרמה והורדה של תיק תלמיד
למד את ילדך איך להרים ולהוריד נכון את הילקוט (השתמש בשרירי הרגליים, הילקוט צמוד לגוף, להימנע מכפיפה וסיבוב של הגב)
3) ריפוד
החלק האחורי של תיק תלמיד (החלק שצמוד לגב) צריך להיות מרופד בריפוד נוח.
4) חלוקת משקל וגישה נוחה
תאים מרובים לחלוקת משקל בתוך תיק תלמיד וכמו כן קבלת גישה נוחה לתוכן התיק.
5) אחסון נבון
אכסון הספרים הכבדים בחלק האחורי של הילקוט (החלק הצמוד לגב).
6) צבעים זוהרים ומחזירים
צבעי תיק תלמיד צריכים להחזיר אור על מנת להגביר את הבטיחות.
7) רצועות ניתנות לכוונון
בחר תיק תלמיד שהרצועות שלו ניתנות לכיוון.
8) רצועות רחבות ומרופדות
הרצועות של תיק תלמיד צריכות להיות רחבות ומרופדות מספיק לחלוקת עומס נוחה על הכתפיים.
9) להדק במידה
רצועות תיק תלמיד לא צריכות להיות מהודקות יתר על המידה אך גם לא רפויות.
10) שתי רצועות בלבד
השתמש בשתי הרצועות לצורך נשיאת תיק תלמיד. שימוש ברצועה אחת ייצור חוסר איזון ועומס יתר על צד אחד.
11) חגורה להפחתת העומס
לוודא קיומה של חגורה היוצאת מן הילקוט ומתחברת לפנים באזור האגן להפחתת העומס מהגב.
12) מקם נכון את התיק על הגב
תיק תלמיד צריך להיות ממוקם גבוה ובמרכז. אל תניח לו לגלוש נמוך מידי לכיוון הגב התחתון. אל תעלה את הילקוט מעל גובה קו הכתפיים.
13) גלגלים ומוט
רצוי לבחור תיק תלמיד המצויד בגלגלים ובמוט אחיזה ארוך. למרחקים ארוכים עדיף לגלגל את הילקוט ולא לשאתו.
התיק כבד מדי -סימני אזהרה
1) יציבה לא נכונה
שינויים ביציבה בעת נשיאת תיק תלמיד (על מנת לאזן את כובד הילקוט).
2) קשיי תמרון
קושי בהורדה ובהעמסה של תיק תלמיד.
3) כאבים
כאבי גב, כאבי צוואר וכאבים בכתפיים בעת נשיאת תיק תלמיד ואולי גם לאחריו.
4) נימול או הירדמות
תחושה של מחטים וסיכות או אפילו הירדמות של הידיים בעת נשיאת תיק תלמיד
5) סימנים אדומים
סימנים אדומים על הכתפיים בגלל תיק תלמיד
מחקר בנושא
נשיאת תיקי בית ספר כבדים עלולה להוביל לבעיות שרירים ושלד, המשפיעות על יציבת הילדים ועל בריאותם הכללית. במחקר שכלל 694 תלמידים מכיתות א' עד י', נצפה כי:
- 80% מהילדים השתמשו בילקוטים כבדים
- מתוכם, 55% נשאו תיקים העולים על 10% ממשקל גופם
- ואילו 19.2% נשאו תיקים כבדים מאוד העולים על 20% ממשקל גופם.
בעיות שרירים ושלד היו קשורות באופן משמעותי לנשיאת תיקים כבדים; ילדים עם תיקים כבדים היו בסיכון גבוה פי כמה לחוות בעיות כאלה בהשוואה לילדים שלא נשאו תיקים כבדים. גורמים תורמים אחרים כללו נשיאת התיק על רצועה אחת, שימוש ברצועה ארוכה, החזקת תיק בגודל גדול ושמירה על יציבה לקויה בזמן נשיאת התיק.
References:
Janakiraman, Balamurugan. (2014). School Bags and Musculoskeletal Pain Among Elementary School Children in Chennai City. School bags and musculoskeletal pain among elementary school children in Chennai city. 1. 302-309.
Pascoe DD, Pascoe DE, Wang YT, Shim DM, Kim CK. Influence of carrying book bags on gait cycle and posture of youths. Ergonomics 1997;40(6):631-40.
Children Avantika Rai, Shalini Agarawal. Back Problems Due to Heavy Backpacks in School. IOSR Journal of Humanities and Social Science (IOSR-JHSS) Volume 10, Issue 6 (May. – Jun. 2013), PP 22-26
Meenakshi, Saini SK, Bharti B, Gopinathan NR, Kavita. Impact of Educational Intervention in Reducing the Weight of School Bags in Selected School Children. Indian J Community Med. 2023 Jul-Aug;48(4):533-538.
Mandic S, Kentala K, Situmorang ML, Rahman ML, King K, García Bengoechea E, Fox AM, Oliveira R, Coppell KJ. School Bag-Related Factors and Their Implications for Walking and Cycling to School among New Zealand Adolescents. Int J Environ Res Public Health. 2021 Dec 13;18(24):13125.
Rontogiannis, Dimitrios & Tsaklis PhD, Panagiotis & Mavromoustakos, Savvas & Stavros, Kottaras. (2017). COMPARISON BETWEEN TWO DIFFERENT TYPES OF SCHOOL BAGS AND MUSCULOSKELETAL SYMPTOMS IN PRIMARY SCHOOL STUDENTS.
Picavet HS, Berentzen N, Scheuer N, Ostelo RW, Brunekreef B, Smit HA, et al. Musculoskeletal complaints while growing up from age 11 to age 14: the PIAMA birth cohort study. Pain 2016;157.
Janakiraman B, Ravichandran H, Demeke S, Fasika S. Reported influences of backpack loads on postural deviation among school children: A systematic review. J Educ Health Promot 2017;6:41.