כאבי מרפק מאחור מה גורם להם? כאבים במרפק ופציעות בחלק האחורי של המרפק מהווים תופעה שכיחה. פגיעה בכל אחת מהרקמות במרפק עלולה לגרום לכך. רקמות במרפק שמרבות להיפגע כוללות שרירים, גידים, סיבי עצבים, בורסה ועוד. הרקמות בחלק האחורי של המרפק חשופות לפציעות וכאבים הנגרמים בגלל נזקי חבלה, שימוש חוזרני או מחלות. כאבים במרפק יכולים להיות גם מושלכים בפגיעה ברקמה מרוחקת כגון כתף, צוואר או לב.
בכול מקרה חשוב לאבחן באופן מדויק ולזהות את הרקמה שנפגעה. רק כך נוכל להעניק את הטיפול היעיל ביותר ולמנוע נזקים כרוניים. עוד נוסיף שכדי למנוע כאבים בחלק האחורי של המרפק חשוב גם להכיר את גורמי הסיכון להתפתחות כאבים אלו. במאמר הנוכחי "כאבי מרפק מאחור מה גורם להם" נפרט אודות הגורמים האפשריים לכאב באזור הזה.
כאבי מרפק מאחור מה גורם להם – רקע
כאבי מרפק הם סימפטום נפוץ שיכול להשפיע על אנשים בגילאים שונים ובעיסוקים שונים. כאבים אלה יכולים לההתפתח על ידי גורמים שונים, כגון:
- שימוש יתר, טראומה, דלקת פרקים, דחיסה עצבית ועוד.
שכיחות כאבי המרפקים באוכלוסייה הכללית נעה:
- בין 7% -14%, בהתאם לקבוצת הגיל ולהגדרת כאבי המרפק.
המיקום השכיח ביותר של כאבי מרפק הוא בחלקו החיצוני ועל כן, מרפק טניס היא האבחנה השכיחה ביותר. כאבי מרפק יכולים להתרחש גם אצל ספורטאים, במיוחד אלה המבצעים פעילויות חוזרות או בעלות השפעה גבוהה המערבות את מפרק המרפק, כגון:
- זריקה, טניס, באולינג או התעמלות.
האספקט המדיאלי של המרפק מועד יותר לפציעות אצל ספורטאים צעירים, בשל העומס על הרצועה הקולטרלית האולנרית והעצב האולנרי. כאב במרפק יכול להיות קשור גם לארגונומיה לקןיה בעבודה, כגון:
- תנועות חוזרות ונשנות וכוחניות, תנוחות לא ניטרליות, רטט או עומסים כבדים.
עובדים החשופים לגורמי סיכון אלה עלולים לפתח:
- דלקות גידים, תסמונת התעלה הרדיאלית או נוירופתיה של עצב הגומד במרפק ועוד.
גורמים אלה ואחרים יכולים לגרום גם להתפתחות כאבי מרפק מאחור.
פירוט גורמי כאב לחלק האחורי במרפק
פציעות וכאבים במרפק מהווים עניין שכיח. הפציעות הללו נגרמות למגוון הרקמות המניעות ומרכיבות את מפרק המרפק. להלן פירוט של הפציעות הללו על פי הרקמות שנפגעו:
נזקים לגידים במרפק
תפקידם של הגידים לחבר את השריר אל העצם ולמעשה להעביר את הכוח לביצוע התנועה. עקב העומס המוטל עליהם הגידים והשרוולים העוטפים אותם נוטים להיפצע. סיבה נוספת היא נזקים טראומטיים. לעתים מנוחה היא כל מה שאתם צריכים כדי לרפא את הגיד.
מרפק טניס
פגיעה בגיד פושט כף היד הממוקם בצד החיצוני של המרפק תגרום למרפק טניס (Tennis elbow). מדובר בפציעה שכיחה ביותר הנגרמת לרוב משימוש יתר חוזרני. תנועות ומטלות שעלולות לגרום לפגיעה בגיד הזה כוללות בין היתר:
- פעולות הברגה
- שימוש במחבט טניס
- עבודה עם פטיש ועוד
הסימנים והתסמינים האופייניים למרפק טניס כוללים:
- כאב מקומי בחלק החיצוני של המרפק
- הכאב עלול להיות מושלך מטה וסביב המרפק
- הכאב מחמיר בעת מתיחת כף היד לאחור ובמצב של אחיזה.
מרפק גולף
תסמונת "מרפק גולף" (Golfer's elbow) דומה למרפק טניס אך מערבת גיד הממוקם בצד הפנימי של המרפק. בדומה למרפק טניס גם פציעה זו עלולה להיגרם בגלל:
- מעומס יתר הנובע מביצוע חוזר ונשנה של אותן תנועות ו/או מאמצים (גולף, נגרות, פס יצור ועוד)
הסימנים והתסמינים האופייניים למרפק גולף כוללים:
- כאב מקומי בחלק הפנימי של המרפק שעלול להקרין מטה וסביב המפרק
- הכאב עלול להחמיר בעת כפיפה של כף היד לפנים ובמצב של באחיזה
דלקת בגיד הדו ראשי
כאב במרפק עלול להיגרם בגלל דלקת בגיד של שריר הזרוע הדו-ראשי (Musculus biceps brachii). דלקת בגיד של שריר הקיבורת מתפתחת לרוב בגלל עומס יתר חוזרני או בגלל נזקי חבלה. עומס יתר חוזרני נוצר בעקבות ביצוע מטלות חוזרניות. נזקי חבלה בגיד הדו ראשי עלול להיווצר בגלל נפילה על יד מושטת לפנים או פציעת ספורט. סימנים ותסמינים אופייניים לדלקת בגיד של שריר הזרוע הדו-ראשי:
- כאב בקדמת המרפק שמחמירה בכפיפה של האמה מול התנגדות
- מגבלות תנועה ותפקוד
דלקת בגיד התלת ראשי
כאבי מרפק מאחור עלולים להתפתח בגלל פגיעה בגיד שריר הזרוע התלת-ראשי (Musculus triceps brachii). גם במקרה הזה הפגיעה עלולה להיגרם בשל עומסים חוזרניים או של חבלה. סימנים ותסמינים אופייניים לדלקת בגיד של שריר הזרוע התלת-ראשי כוללים:
- כאב בחלק אחורי של המרפק שמחמיר ביישור האמה מול התנגדות
- מגבלות תנועה ותפקוד
דלקות מפרקים
כאבים במרפק יכולים להתפתח גם מדלקות פרקים. דלקת מפרקים הנפוצה ביותר היא דלקת פרקים ניוונית (אוסטיאוארטריטיס). דלקת זאת שוחקת את הסחוס, פוגעת בתפקוד המפרק וגורמת נזקים נוספים. דלקות פרקים נוספות שעלולות להיות הגורם להתפתחות כאבי מרפק מאחור כוללות בין היתר:
- דלקת פרקים שגרונית (Rheumatoid Arthritis)
- מחלת פרקים הנלווית לפסוריאזיס – דלקת פרקים פסוריאטית (Psoriatic Arthritis)
- דלקת חוליות מקשחת (Ankylosing Spondylitis)
- שיגדון (Gout) זוהי דלקת פרקים המתרחשת כאשר גבישי חומצת שתן מצטברים במפרקים.
אולקרנון בורסיטיס
בורסה או בשמה העברי אמתחת היא שק נוזלים דק המפריד בין סוגי רקמה שונים. שק זה מונע בעד רקמה קשיחה כמו עצם להתחכך עם רקמה רכה אחרת. האולקרנון בורסה (Olecranon bursa) ממוקם בחלקו התחתון של המרפק בין העור למפרק.
גירוי חוזר ונשנה של האולקרנון בורסה יוביל להתפתחות אולקרנון בורסיטיס (Olecranon bursitis). פציעת הבורסה במרפק מתרחשת לרוב בגלל טראומה או בגלל הישענות חוזרנית עם המרפק על משטח קשה. הסימנים והתסמינים האופייניים כוללים:
- כאב מקומי חד בחלק האחורי של המרפק
- הכאב מחמיר בהנחת המרפק על משטח קשה או בהנעת המרפק
- נפיחות במרפק. בעקר בחלק האחורי של המרפק
- אדמומיות מקומית
תסמונת הצביטה במרפק
יישור ונעילה חוזרת ונשנית של המרפק עלולה לגרום להתפתחות תסמונת הצביטה במרפק (Elbow impingement). פעולות חוזרניות של יישור ונעילת מרפק מתקיימים במשחק טניס, כדורסל, אומניות לחימה, שחייה ועוד. בתסמונת זאת זיז המרפק (Olecranon) מכה באופן חוזרני על הרקמות המצויות בשקע זיז המרפק ׁׂ(Olecranon fossa). סימפטומים של תסמונת הצביטה האחורית במרפק (Posterior Impingement of the Elbow) כוללים:
- כאבים בחלק האחורי של המרפק
- מגבלות תנועה ותפקוד
פגיעות בעצבים פריפריים
אחד הגורמים השכיחים לכאבים בידיים הוא לכידה של עצב פריפרי. העצבים היוצאים מעמוד השדרה הצווארי חשופים במהלך מסלולם עד לקצות האצבעות בכפות הידיים, ללחצים וחבלה. סיבי העצבים העוברים בסמיכות למפרק המרפק ולמפרק כף היד עלולים להינזק ממגוון סיבות ולגרום להתפתחות תסמינים מגוונים גם באמה.
תסמונת מוצא בית החזה
כאבי צוואר, כאבים לאורך הזרוע, חסרים נוירולוגיים, שינויים בטמפרטורה ובגוון של העור וכן סימנים ותסמינים נוספים עלולים להעיד על קיומה של תסמונת מוצא בית החזה (Thoracic Outlet Syndrome). תסמונת זאת מתפתחת כאשר נוצר לחץ על סיבי עצבים ועל כלי דם בעודם חוצים את הדרך בין בסיס הצוואר לבית השחי. המיקום המדויק של הלחץ והלכידה ישנה את הסימנים והתסמינים.
תסמונת התעלה הקוביטלית
לחץ על העצבים העוברים בסמיכות למרפק עלולים להילחץ ולגרום לסימפטומים מגוונים. כך למשל עצב הגומד (Ulnar) עובר בתעלת הקוביטל בחלק האחורי פנימי של המרפק. לחץ על העצב לרוב בגלל גירוי מקומי או חבלה מקומית יוביל להתפתחות תסמונת התעלה הקוביטלית (Cubital tunnel syndrome) הכוללת כאבים מקומיים שיכולים להקרין גם לחלק האחורי של המרפק ושינויים תחושתיים ומוטוריים באצבע הקטנה ובאצבע הטבעת.
תסמונת התעלה הרדיאלית
ענף של עצב החישור (Radial) הקרוי "העצב הבין גרמי האחורי" (Posterior interosseous nerve) הוא עצב נוסף שחולף בסמיכות למרפק ועלול להילחץ על ידי שריר או רצועה הסמוכים למרפק ולגרום לתופעה הקרויה תסמונת התעלה הרדיאלית (Radial tunnel syndrome). תסמינים אופייניים: דומים לאלו של מרפק טניס – כאבים בחלק החיצוני של המרפק המקרינים במורד האמה. חולשה שרירית ואפשרות של הקרנה מטה במורד האמה וחולשה של השרירים הפושטים באמה יכול להעיד על קיומה של תסמונת זאת.
תסמונת התעלה הקרפלית
תסמונת התעלה הקרפלית או בשמה העברי תסמונת מנהרת שורש כף היד (Carpal tunnel syndrome) היא תסמונת שכיחה ביותר. בשנים האחרונות היא התפתחה לכדי מגפה. תסמונת התעלה הקרפלית מתפתחת בגלל לחץ על עצב התווך, בעוברו בתעלה המצויה בשורש כף היד. הגורם לכך הוא לרוב: שימוש יתר בכף היד ובאצבעות כף היד. תסמינים אופייניים כוללים:
- כאבים מקומיים בשורש כף היד בעלי יכולת להשליך כאב מטה לאצבעות ומעלה עד למרפק
- נימול ו/או הירדמות של חלק מכף היד
- חולשה מוטורית של השרירים בכף היד המקבלים את העיצבוב שלהם מעצב התווך
תסמונת פרונטור
כאבים באמה עלולים להתפתח בגלל גירוי של עצב התווך (Median) במרפק במהלך עוברו בין שני הראשים של שריר הכפן העגול (Pronator teres). תופעה זאת הקרויה תסמונת פרונטור (Pronator syndrome) תגרום:
- כאבים חריפים באזור המרפק ובקדמת האמה
יתכנו גם תסמינים נוירולוגיים ובכלל זה:
- נימול באזור המרפק ובצד החיצוני של כף היד כולל אגודל ושתיים וחצי האצבעות הצמודות לו
הקרנות כאב מרקמה מרוחקת
נזק עצבי בעמוד השדרה הצווארי
כאבים במרפק יכולים להיות מושלכים מנזק בעמוד השדרה הצווארי. הגורם השכיח ביותר לכאבים המושלכים מהצוואר ליד הוא בלט דיסק צווארי או בקע דיסק צווארי או פריצת דיסק צווארי היוצרים לחץ וגירוי דלקתי של אחד משורשי העצבים בצוואר. גירוי זה עלול לגרום למגוון רחב של סימנים ותסמינים כולל:
- כאב רדיקולרי שמושלך לאמה
- מגבלות תנועה של הצוואר
- קשיי תפקוד עם הצוואר
- נימול וחולשה ביד ועוד
פגיעה בצמת העצבים הברכיאלית
כאבים במרפק עלולים להופיע בגין פציעה בעלת פוטנציאל גדול לנזק – פציעה של הצמה הברכיאלית (Brachial Plexus Injury). הצמה הברכיאלית ממוקמת בצוואר ועל כן חשופה לנזקים שעלולים להתרחש בצוואר בגלל למשל תאונת צליפת שוט.
אוטם שריר הלב
"התקף לב" או אוטם שריר הלב (Myocardial infarction) עלול לגרום לכאבים בזרוע ובמרפק. אוטם שריר הלב מתרחש כאשר קריש דם חוסם את אחד או יותר מהעורקים הכליליים המספקים דם ללב. חשוב לאבחן ולטפל מהר בהתקף לב כדי למנוע נזק בלתי הפיך לתאי שריר הלב. תסמינים אופייניים כוללים:
- כאב פתאומי ובעוצמה משמעותית בבית החזה ובאזור הסרעפת
- לעיתים יקרין הכאב לזרוע שמאל או לצוואר וללסת
- קוצר נשימה
- חולשה
- הזעה
- דפיקות לב מואצות
- סחרחורת
- בחילה
- הקאות
- חרדה ועוד
מזהים את התסמינים? סעו לחדר מיון גם אם יש לכם ספק. בעיקר עשו זאת אם יש לכם היסטוריה רפואית הכוללת יתר שומנים בדם, יתר לחץ דם, עישון, משקל יתר ועוד.
פגיעות טראומטיות במרפק
כאבים במרפק עלולים להתפתח על רקע נזקים טראומטיים. בין הנזקים נמנה:
- שבר באמה (Distal Radius and Ulna Fractures), שבר אולקרנון
- פריקה של מפרק המרפק (Elbow dislocation)
- מתיחה או קרע חלקי או מלא ברצועות במרפק (Elbow Ligament Injuries)
- ומתיחה או קרע חלקי או מלא של גידים במרפק (Tendon Injuries of the Elbow) ועוד.
מרפק האומנת
כאב מקומי במרפק, כאב המושלך לזרוע ו/או לאמה, כאב במרפק המוחמר בתנועה, סירוב של הילד להניע את המרפק עלול להיגרם בשל נזק טראומטי הקרוי "מרפק האומנת" (Nursemaid's elbow) או "מרפק משוך" (Pulled elbow). הנזק כאן הוא פריקה של ראש עצם הרדיוס (Radial head) מתוך הרצועה הטבעתית (Annular ligament) האוחזת בו. הרצועה הזאת בקרב ילדים רפויה וגמישה ונוטה להחליק אל מחוץ לראש של הרדיוס בקלות יחסית. כול שנדרש הוא משיכה נמרצת בידו של הילד. את המשיכה הזאת "מעניקים" לרוב האם, האב או האומנת.
גורמים נוספים לכאבים במרפק
עוד גורמים שעלולים לגרום לכאבים במרפק כוללים:
- טרשת נפוצה (Multiple Sclerosis)
- מחלות עור כולל דלקת בעור (Eczema), סקביאס (Scabies), ילפת שטוחה (Lichen Planus) ועוד
- דלקות זיהומיות במרפק (Infectious Mononucleosis)
- גידולים סרטניים שפירים או ממאירים במרפק
- שלבקת חוגרת (Shingles) ועוד
References:
Javed M, Mustafa S, Boyle S, Scott F. Elbow pain: a guide to assessment and management in primary care. Br J Gen Pract. 2015;65(640):610-612. doi:10.3399/bjgp15X687625
Lee AT, Lee MJ. Elbow injuries in athletes: a review. Singapore Med J. 2014;55(8):395-401.
Descatha A, Dale AM, Jaegers L, et al. Self-reported physical exposure association with medial and lateral epicondylitis diagnosis in a large longitudinal study. Occup Environ Med. 2013;70(9):670-673. doi:10.1136/oemed-2012-101261
Kachooei AR, Ring D. Elbow Pain: A Common Complaint with Many Causes. In: Ring D (ed). Orthopaedic Knowledge Update: Musculoskeletal Infection. Rosemont: American Academy of Orthopaedic Surgeons; 2017: 35-46.
Li W, Hadizadeh M, Yusof A, Naharudin MN. Distribution and Prevalence of Elbow Pain (EP) in Elite Swimmers in Tianjin, China—A Regional Epidemiological Study. Healthcare. 2023;11(19):2612. doi:10.3390/healthcare11192612