ילקוט עלול לגרום כאבי גב! שוב נמצא קשר בין השניים. כול שנה מטופלים בארצות הברית כ- 15,000 ילדים בגלל ילקוטים כבדים. הילקוטים הכבדים יוצרים עומסי יתר על עמוד השדרה ועל הרקמות הסובבות אותו של הילד המתפתח וגורמים לכאבי גב, כאבים בצוואר, כאבים בכתפיים ועוד. כאבי גב בקרב ילדים הפכו כבר מזמן למגפה. הבעיה הגדולה היא שהמגמה אינה מעידה על בלימת המגפה. מחקרים שונים מדווחים על שכיחות שונה של כאב גב בקרב ילדים.
הערכות של המחקרים לגבי שכיחות התופעה מתחילות החל מ- 18% וכלה ב-73% מכלל הילדים. כאבי גב שכיחים יותר בקרב ילדים גדולים ובקרב בנות. גם אם נתייחס למספר הנמוך עדיין מדובר בלא פחות מקטסטרופה. הסיבה לחומרת העניין היא העובדה שילדים אלו צפויים לסבול מכאבי גב גם בהתבגרותם. כאבים בגב בקרב מבוגרים מהווים את הגורם השכיח ביותר לנכויות ולקשיי תפקוד לאחר גיל 45.
ילקוט עלול לגרום כאבי גב – רקע
עד לאחרונה כולם ידעו שכאבי גב היא בעיה של מבוגרים. כאשר ילדים התלוננו על כאבי גב היה ברור שלא מדובר בסתם פציעה אלא בבעיה חמורה. ובכן, התפיסה הזאת צריכה להשתנות. כאבי גב בקרב ילדים בשנים האחרונות הפכו לעניין שכיח. גורמים שכיחים לכאבי גב בקרב ילדים ובני נוער כוללים בין היתר:
- חוסר או עודף של פעילות גופנית
- נזקי חבלה
- ליקוים ארגונומיים בריהוט של הילד
- ילקוטים כבדים ולא מותאמים לילד ועוד
ילקוטי בית הספר מהווים גורם סיכון משמעותי לכאבי גב בקרב ילדים כאשר הילקוט:
- הכבד מידי
- לא נוח ופוצע כיוון שלא הושקעה בו חשיבה ארגונומית
חשוב ללמד את הילדים כיצד להתנהל עם ילקוט גם כאשר הוא במשקל הנכון ומעוצב ארגונומית.
המלצות להתנהלות עם ילקוט בית ספר:
מומחים לנושא פרסמו מספר המלצות להתנהלות עם ילקוט בית ספר:
- הכניסו לילקוט רק מה שבאמת נחוץ
- אזנו והדקו את רצועות הילקוט
- מקמו קרוב לגב של הילד את הפריט הכבד ביותר
- למדו את הילד לכופף ברכיים לצורך הנחת התיק או הרמתו
- אל תניחו את הילקוט במעברים כדי למנוע נפילות
המלצות להורים:
- עודדו את ילדכם לדווח על תסמינים כגון כאב ונימול
- יהיו ערים לשינויים ביציבה של ילדכם,
- תקשרו עם בית הספר לגבי פתרונות אחסון.
בכול הנוגע למשקל המרבי הכולל של ילקוט בית ספר נקבע אצלנו בארץ בשנת 2009 תקן. התקן קובע שמשקל הילקוט כולל תכולתו לא יעלה על 15% ממשקל הילד. אל תסמכו על הילד או על גורם חיצוני אחר שיבדוק ויתאים את הילקוט לילד. האחריות לבדיקה ולהתאמה של הילקוט לילד מוטלת על ההורים.
האם ילקוט עלול לגרום כאבי גב אצל ילדכם?
בשנים האחרונות ילדים רבים מתלוננים על כאבי גב תחתון. כאבי גב תחתון משפיעים על 3 – 4 מכל 10 ילדים ומתבגרים בכל נקודת זמן. אצל 30-50% מהם הכאב:
- נמשך מעבר ל-3 חודשים, מתרחש על בסיס קבוע ומשפיע על פעילויות יומיומיות חשובות כמו לימודים והשתתפות בפעילות גופנית.
את עיקר האשמה בכך ספגו ילקוטי בית הספר. הטענות האלה נגד ילקוטי בית ספר כבדים התייחסו במיוחד לגיל ההתבגרות, שבו הילקוטים הכפילו את משקלם, ובני נוער מעדיפים להשתמש ברצועה אחת על כתפם ולא בשתי הרצועות. בעקבות זאת הוצגו המלצות כי ילקוטים לא יעלו על 10% ממשקל הילד, אחרת הם עלולים לפתח כאבי גב.
ואכן מחקרים רבים מראים שיש קשר בין ילקוט בית ספר כבר לסיכון של ילדכם לסבול מכאבי גב. עם זאת, ישנן גם סקירות שיטתיות ומטא-אנליזות שלא מצאו קשר כזה. חשוב לציין שאין מחקרים אחרונים אלה טוענים שאין קשר הם לא מצליחים לבודד את ילקוט הבית ספר כאשם בכאבי הגב של הילדים.
אז מהם הגורמים התורמים לכאבי גב אצל ילדכם?
מלבד ילקוט כבד ישנם גורמים רבים נוספים שמשפיעים על התפתחות כאבי גב אצל ילדכם. בין יתר הגורמים האפשריים נמנה:
- בריאות נפשית ירודה (חרדה, דיכאון, הערכה עצמית נמוכה)
- מעט מידי או יותר מידי פעילות גופנית
- מגדר נשי
- שימוש ברכב כדי להגיע לבית הספר ולא להגיע בהליכה
- צפייה ממושכת וחוזרני בטלוויזיה
מניעת כאבי גב אצל ילדכם
למניעת כאבי גב תחתון אצל ילדכם חשוב לנטרל את גורמי הסיכון לנזק לחוליות, לדיסקים ולשאר רקמות עמוד השדרה. עליכם לוודא שהילד עוסק בפעילות גופנית מאוזנת, הולך ברגל לבית הספר ואינו מבלה שעות ארוכות מול מסך הטלוויזיה או כל מסך אחר. וכן, גם לוודא שילקוט בית הספר אינו כבד מידי. עם זאת חשוב לא פחות:
- לבנות את היכולת הפיזית של הילד כדי שיוכל להתמודד עם ילקוט כבד.
- ללמד את הילד איך צריך להרים ולהתנהל נכון עם ילקוט
טיפול בילד עם כאבי גב
מומלץ לפנות לקבלת עזרה מקצועית אם ילדכם סובל מכאבי גב חמורים או מתמשכים. כירופרקט עשוי לאבחן ובמידת הצורך להמליץ על טיפול בכאבים הללו. במידה והגורם לכאבי הגב אצל ילדכם אינו נמצא בתחום מומחיותו של הכירופרקט הוא יפנה אותו למומחה הרלוונטי.
מחקר בנושא
ילדים בבתי ספר יסודיים משתמשים בילקוטים כדי לשאת חומר לימוד, אם כי התיקים הכבדים קשורים לעתים קרובות לבעיות שרירים ושלד, במיוחד כאבי גב. תרגול זה דורש כוח, אשר משנה באופן משמעותי את תנוחת הגוף ואת דפוס ההליכה, מה שמוביל בהמשך לשכיחות כאבי גב כתופעת לוואי. מטרת מחקר זה, אם כן, היא לנתח את ההבדלים בעומס התיקים בין ילדי בית ספר יסודי באזור עירוני ופרברי, וכן לנתח את הקשר עם התרחשות כאבי גב.
תכנון ושיטות
זה היה מחקר חתך, שהשתמש בדגימה אקראית מרובדת כדי לבחור 2 בתי ספר יסודיים שכל אחד מהם מייצג את האזורים העירוניים והפרבריים. כמו כן, נבחר מדגם כולל של 164 תלמידים, שמשקל הילקוט שלהם נמדד במשך 5 ימים רצופים, במיוחד בשעות הבוקר עם הגעת המשיבים לבית הספר.
תוצאות
התוצאות הראו נוכחות של הבדלים משמעותיים ביותר במשקל הילקוטים של המשיבים באזורים עירוניים ופרבריים, כמו גם בין בתי ספר המשתמשים בתוכנית הלימודים 2013 ואחרים.
מסקנות
לסיכום, קיים מתאם בין המשקל הנמדד לבין התרחשות כאבי גב, ולכן מומלץ לאמץ את תכנית הלימודים לשנת 2013 בכל בתי הספר היסודיים. גם כאן החוקרים מסיימים את המחקר בדרישה לרשויות הרלוונטיות לספק ארוניות לתלמידים ולהציל בכך את הגב של הנוער. אין לשכוח שנער או נערה המתחילים לפצוע את הגב שלהם בגיל הזה מעלים את הסיכון להמשיך ולסבול מכאבי גב גם בהמשך החיים.
Main reference:
Layuk S, Martiana T, Bongakaraeng B. School bag weight and the occurrence of back pain among elementary school children. J Public Health Res. 2020 Jul 3;9(2):1841.
Mor references:
Layuk S, Martiana T, Bongakaraeng B. School Bag Weight and the Occurrence of Back Pain among Elementary School Children. Journal of Public Health Research. 2020;9(2).
Spiteri K, Busuttil ML, Aquilina S, Gauci D, Camilleri E, Grech V. Schoolbags and back pain in children between 8 and 13 years: a national study. Br J Pain. 2017 May;11(2):81-86.
López Hernández, T.; Caparó Ferré, M.; Giné Martí, S.; Salvat Salvat, I. Relationship between School Backpacks and Musculoskeletal Pain in Children 8 to 10 Years of Age: An Observational, Cross-Sectional and Analytical Study. Int. J. Environ. Res. Public Health 2020, 17, 2487.
Oak, Gauri & Ranade, Ashish. (2019). Back pain and school bag weight -a study on Indian children and review of literature. Journal of Pediatric Orthopaedics B. 0-000.
Kamper, S. J., Yamato, T. P., & Williams, C. M. (2016). The prevalence, risk factors, prognosis and treatment for back pain in children and adolescents: an overview of systematic reviews. Best Practice & Research Clinical Rheumatology, 30(6), 1021-1036.
Calvo‐Muñoz, I., Kovacs, F. M., Roqué, M., & Seco‐Calvo, J. (2020). The association between the weight of schoolbags and low back pain among schoolchildren: A systematic review, meta‐analysis and individual patient data meta‐analysis. European Journal of Pain, 24(1), 91-109.
Frosch, M., Mauritz, M. D., Bielack, S., Blödt, S., Dirksen, U., Dobe, M., … & Zernikow, B. (2022). Etiology, risk factors, and diagnosis of back pain in children and adolescents: evidence-and consensus-based interdisciplinary recommendations. Children, 9(2), 192.