קטאפלם או ארקוקסיה מה עדיף כדי לטפל בכאב שלי? שאלה זאת נשאלת תדיר במרפאות שונות. שתי התרופות הללו הן תרופות נוגדות דלקת שאינם סטרואידים (NSAIDs). הן גם יעילות בניהול כאב ודלקת הקשורים למצבים כגון דלקת פרקים, כאבי גב ועוד. בהשוואה לקטאפלם ארקוקסיה מסכנת פחות את מערכת העיכול אך מסכנת יותר את המערכת הקרדיווסקולרית. בשל כך ארקוקסיה אסורה לשימוש בארצות הברית. עם זאת, שתי התרופות דורשות שיקול זהיר בשל תופעות הלוואי האפשריות והאינטראקציות עם תרופות אחרות.
ולכן, אני מציע לעכב את הטיפול עם התרופות הללו ולהתחיל עם חלופות בטוחות ויעילות. בין היתר אני ממליץ על חלופות טיפוליות כגון פעילות גופנית, שינויים באורח חיים וטיפולי כירופרקטיקה. במאמר הנוכחי "קטאפלם או ארקוקסיה" נדון בהשפעות התרופות הללו ובטיפולים חלופיים לכאב ודלקת.
קטאפלם או ארקוקסיה – רקע
המודעות לתופעות הלוואי האפשריות של תרופות נוגדות דלקת שאינם סטרואידים כמו קטאפלם או ארקוקסיה גדולה. אנשים רבים מחפשים חלופות בטוחות והוליסטיות יותר לניהול הכאב שלהם. בעוד שהתרופות האלה עשויות לספק הקלה זמנית, לעתים קרובות הם מגיעות עם סיכונים משמעותיים. כך למשל, בשל אי הסלקטיביות שלו קטאפלם עלול:
- לגרום לתופעות לוואי במערכת העיכול ובמערכת הקרדיווסקולרית.
ארקוקסיה היא אנטי דלקתי חזק המעכב באופן סלקטיבי את האנזים COX-2. הסלקטיביות הזאת מפחיתה אך לא מנטרלת את הסיכונים של התרופה למערכת העיכול. מאידך הסיכונים של ארקוקסיה למערכת הקרדיווסקולארית נותרו:
- גבוהים ומסיבה זאת הוא נאסר לשימוש בארצות הברית.
כאן נשאלה השאלה למה לא להתחיל עם טיפולים חלופיים בכאב. חלק מהטיפולים הללו ובכללם פעילות גופנית, שינויים באורח חיים וכמובן הטיפול הכירופרקטי הם יעילים ובטוחים. במאמר הנוכחי "קטאפלם או ארקוקסיה" נעסוק בתרופות הללו וגם:
- נחקור את היתרונות של הטיפולים החלופיים ובעיקר של הטיפול כירופרקטי. נראה כיצד הכירופרקט לא רק מקל על הכאב אלא גם מקדם בריאות לטווח ארוך. לא פחות חשוב היא העובדה שיתרונות אלה מגיעים ללא תופעות הלוואי השליליות הקשורות בדרך כלל לתרופות המדוברות.
קטאפלם – תעודת זהות
קטאפלם (דיקלופנק, וולטרן אביטרן, בטרן ועוד) היא תרופה אנטי דלקתית לא סטרואידית (NSAIDs). תרופה זאת נמצאת בשימוש נרחב לצורך הפחתת דלקת וכאב. קטאפלם מומלצת לרוב עבור מגוון רחב של תנאים המשפיעים על המפרקים, השרירים, והעצמות.
שימושים
קטאפלם מפחית כאב, נפיחות ונוקשות בין היתר במצבים בריאותיים כגון:
- דלקות מפרקים כגון דלקת פרקים שגרונית, דלקת מפרקים ניוונית, דלקת חוליות מקשחת ועוד.
- נקעים ומתחים בשרירים.
- פציעות ספורט.
- כאבים בעמוד השדרה כגון כאב גב תחתון, כאב גב עליון וכאב צוואר.
- כאב שיניים.
- מיגרנה.
- שיגדון.
- וסת כואבת.
מנגנון פעולה
קטאפלם מעכב באופן לא בררני את האנזימים Cox1 וגם Cox2. אלה בתורם מעכבים את הייצור של מתווכי דלקת שנקראים פרוסטגלנדינים (prostaglandins). ללא או עם פחות פרוסטגלנידים הדלקת מאטה או נבלמת ויחד איתה הכאב, החום ושאר התסמינים. חשוב לציין שפעולה זו מסייעת להקל על הסימפטומים אך אינה מרפאת את המצב הבסיסי.
תופעות לוואי
בין תופעות הלוואי הנפוצות של קטאפלם נציין תופעות כגון:
- כאבי בטן או אי נוחות
- בחילות והקאות
- שלשולים או עצירות
- כאב ראש
- סחרחורת
- פריחה בעור
תופעות לוואי חמורות יכולות לכלול:
- דימום במערכת העיכול.
- אירועים קרדיווסקולריים כגון התקף לב או שבץ.
- נזק לכליות.
חיוני להשתמש במינון היעיל הנמוך ביותר למשך הזמן הקצר ביותר הדרוש לניהול תסמינים.
אמצעי זהירות ואינטראקציות
קטאפלם מגיב עם תרופות שונות ובכך עלול להגביר את הסיכון של דימום ו/או כיבים במערכת העיכול. בין התרופות נמנה:
- NSAIDs אחרים (למשל, אספירין, איבופרופן).
- נוגדי קרישה (למשל, קומדין).
- תרופות נוגדות דיכאון מסוימות (למשל, SSRI).
- מטוטרקסט, דיגוקסין, ציקלוספורין.
- מדכאי חיסון (למשל, cyclosporine).
חשוב ליידע את ספקי שירותי הבריאות על כל התרופות הנלקחות כדי למנוע אינטראקציות פוטנציאליות. הטיפול בקטאפלם אינו מומלץ במקרים הבאים:
- במהלך הריון במיוחד לאחר 30 שבועות בשל סיכונים פוטנציאליים לעובר.
- בזמן הנקה (עלול לעבור לחלב אם, ולסכן את התינוק).
- קשישים עלולים להיות בסיכון מוגבר לדימום במערכת העיכול ובעיות בכליות.
ארקוקסיה – תעודת זהות
הארקוקסיה (Etoricoxib) מוגדרת כתרופה נוגדת דלקת לא סטרואידית (NSAID) מהדור החדש. הכינוי הזה ניתן לה בשל עיכוב סלקטיבי של האנזים COX-2 (ולא של COX-1). בהשוואה לתרופות מהדור הקודם כמו הקטאפלם התרופות מהדור החדש גורמות לפחות תופעות לוואי במערכת העיכול. העיכוב הסלקטיבי של האנזים COX-2 מקנה לארקוקסיה את השפעותיה האנטי דלקתיות. גם תרופה זאת משמשת לניהול כאב ודלקת הקשורים למצבים שונים.
שימושים של ארקוקסיה
ארקוקסיה מפחיתה כאב, נפיחות ונוקשות בין היתר במצבים בריאותיים כגון:
- דלקת מפרקים ניוונית.
- דלקת מפרקים שגרונית.
- דלקת חוליות מקשחת.
- שיגדון.
- כאבי גב תחתון כרוניים וכאבי שרירים ושלד.
- כאב צוואר.
- כאב שיניים לאחר ניתוח.
מנגנון פעולה
ארקוקסיה עובד על ידי עיכוב סלקטיבי של האנזים (COX-2) שאחראי על הייצור של פרוסטגלנדינים (prostaglandins). פרוסטגלנדינים הם כימיקלים המקדמים דלקת, כאב וחום. על-ידי הפחתת הייצור שלהם, ארקוקסיה מקל ביעילות על כאב ודלקת.
מגוון תופעות לוואי
בין תופעות הלוואי הנפוצות של ארקוקסיה נמנה:
- הפרעות במערכת העיכול כגון קלקול קיבה, כאבי בטן, שלשולים וגזים.
- בצקת היקפית (נפיחות).
- עייפות וחולשה.
- בחילה וכאב ראש.
- לחץ דם גבוה ודופק לא סדיר.
תופעות לוואי חמורות שיכולות להתרחש כוללות:
- דימום במערכת העיכול.
- אירועים קרדיווסקולריים כגון אוטם שריר הלב ושבץ מוחי.
- בעיות כבד.
אמצעי זהירות ואינטראקציות
לפני תחילת הטיפול בארקוקסיה יש ליידע את הרופא על כל:
- אלרגיות, אסטמה, כאבי בטן, או בעיות לב
- התרופה אינה מומלצת לאנשים מתחת לגיל 16 או לנשים הרות או מניקות.
ארקוקסיה עשוייה לקיים אינטראקציה שלילית עם:
- נוגדי קרישה (למשל, קומדין).
- אנטיביוטיקה (למשל, rifampicin).
- מדכאי מערכת חיסון (למשל, methotrexate).
- תרופות נוגדות יתר לחץ דם.
- תרופות משתנות.
- תרופות להסדרת קצב הלב.
מצב בטיחות ותקינה
ארקוקסיה אושר על ידי ה- FDA בשנת 2004 אך הוסר מהשוק האמריקאי בשנת 2007. הדבר נעשה בשל חששות לגבי סיכונים קרדיווסקולריים מוגדלים. עם זאת, הוא עדיין מאושר ביותר מ-60 מדינות, כולל הודו, לטיפול בדלקת פרקים ובמצבים אחרים הקשורים לכאב.
טיפולים חלופיים לקטאפלם או ארקוקסיה
כאשר שוקלים אפשרויות טיפול במצבים הכוללים כאב, חשוב לשקול את היתרונות והחסרונות של כל טיפול. יש לקחת בחשבון גם את תופעות הלוואי האפשריות של תרופות כמו קטאפלם או ארקוקסיה מול גישות חלופיות כגון טיפול כירופרקטי, פעילות גופנית ושינויים באורח החיים.
הטיפול הכירופרקטי
טיפול כירופרקטי מציע מספר יתרונות על פני שימוש בתרופות כגון קטאפלם או ארקוקסיה:
גישה ללא תרופות
טיפול כירופרקטי מספק אפשרות טיפול לא תרופתית. אפשרות זאת מבטלת את הסיכון לתופעות לוואי הקשורות לתרופות ואת הסיכון לפגיעה בריפוי. זה יתרון במיוחד עבור אנשים שעשויים להיות רגישים לתרופות או שיש להם התוויות נגד NSAIDs עקב מצבים בריאותיים אחרים.
בטיחות
התאמות כירופרקטיות נחשבות בטוחות והוכחו כבטוחות משמעותית משימוש ארוך טווח בתרופות אנטי דלקתיות. מחקרים מראים כי טיפול כירופרקטי בטוח יותר מטיפול בתרופות אנטי דלקתיות לטיפול בכאבי גב וצוואר.
טיפול בסיבות השורש
בניגוד לתרופות, המנהלות בעיקר את התסמינים, הטיפול הכירופרקטי נועד לטפל בגורמים הבסיסיים לכאב, כגון חוסר תיאום בעמוד השדרה. זה יכול להוביל להקלה בת קיימא יותר בכאב ולשיפור התפקוד.
טיפול מקיף
כירופרקטורים מספקים לעתים קרובות טיפול הוליסטי. זה עשוי לכלול תוכניות פעילות גופנית וייעוץ לאורח חיים, התורמים לבריאות ולרווחה הכללית.
פעילות גופנית
פעילות גופנית סדירה מומלצת באופן נרחב לניהול מצבים כמו דלקת פרקים. זה עוזר לשמור על תפקוד המפרקים, הפחתת נוקשות, ושיפור הבריאות הגופנית הכללית. פעילות גופנית צריכה להיות מותאמת ליכולות הפרט ולמצבו הבריאותי, באופן אידיאלי בהנחיית איש מקצוע בתחום הבריאות.
שינויים באורח החיים
מגוון מרכיבים באורח החיים, כגון תזונה וניהול מתחים, יכולים לשחק תפקיד משמעותי בניהול מצבים כרוניים. שינויים אלה יכולים לסייע בהפחתת ההסתמכות על תרופות והסיכונים הקשורים אליהן.
לסיכום
בעוד שתרופות כגון קטאפלם או ארקוקסיה יעילות להקלה זמנית בכאב, הן עלולות לגרום לתופעות לוואי שליליות. בהשוואה לארקוקסיה, לקטאפלם יש סיכון מוגבר לתופעות לוואי חמורות במערכת העיכול. בהשוואה לקטאפלם, לארקוקסיה יש סיכון מוגבר לתופעות לוואי חמורות במערכת הקרדיווסקולרית. מסיבה זאת ארקוקסיה אסורה לשימוש בארצות הברית. טיפול כירופרקטי מציע אלטרנטיבה בטוחה יותר על ידי הימנעות מסיכונים אלה והתמקדות בטיפול בסיבות השורש לכאב.
שילוב של כירופרקטיקה, פעילות גופנית ושינויים באורח החיים יכול להועיל בניהול מצבי כאב ועשוי ליתר את הצורך בתרופות אלו. מתן עדיפות לטיפולים החלופיים הללו על פני תרופות כמו קטאפלם או ארקוקסיה מאפשר גישה הוליסטית לבריאות. גישה זאת לא רק מקלה על הכאב אלא גם משפרת את הרווחה הכללית. חלופות אלה:
- מאפשרות לטפח חיים בריאים ופעילים.
- מפחיתות הסיכון לתופעות לוואי שליליות הקשורות לעתים לתרופות.
עם זאת, הבחירה בין טיפול תרופתי לטיפולים אלטרנטיביים צריכה להיות מותאמת אישית, תוך התחשבות בחומרת המצב, העדפות המטופל והסיכונים הפוטנציאליים. במידה ואתם סובלים מכאב גופני התייעצו עם המרפאה שלנו.
References for NASIDs:
lfaro RA, Davis DD. Diclofenac. [Updated 2023 May 22]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2024 Jan-.
Schmidt M, Sørensen H T, Pedersen L. Diclofenac use and cardiovascular risks: series of nationwide cohort studies BMJ 2018; 362 :k3426
Isola G, Matarese G, Alibrandi A, et al. Comparison of Effectiveness of Etoricoxib and Diclofenac on Pain and Perioperative Sequelae After Surgical Avulsion of Mandibular Third Molars: A Randomized, Controlled, Clinical Trial. Clin J Pain. 2019 Nov;35(11):908-915.
da Costa BR, Pereira TV, Saadat P, Rudnicki M, et al. Effectiveness and safety of non-steroidal anti-inflammatory drugs and opioid treatment for knee and hip osteoarthritis: network meta-analysis. BMJ. 2021 Oct 12;375:n2321.
Zerbini, Cristiano & Ozturk, Z & Grifka, J & Maini, et al. (2006). Efficacy of etoricoxib 60 mg/day and diclofenac 150 mg/day in reduction of pain and disability in patients with chronic low back pain: Results of a 4-week, multinational, randomized, double-blind study. Current medical research and opinion. 21. 2037-49.
Wong JJ, Côté P, Ameis A, Varatharajan S, et al. Are non-steroidal anti-inflammatory drugs effective for the management of neck pain and associated disorders, whiplash-associated disorders, or non-specific low back pain? A systematic review of systematic reviews by the Ontario Protocol for Traffic Injury Management (OPTIMa) Collaboration. Eur Spine J. 2016 Jan;25(1):34-61.
Tripathy S, Dash SC. Etoricoxib-induced life-threatening hyperkalemia and acute kidney dysfunction against the background of telmisartan and a low sodium diet. Int J Emerg Med. 2010 Aug 20;3(4):443-6.
References for Chiropractic treatments:
for low back pain
Amir Qaseem, Timothy J. Wilt, Robert M. McLean, et al; for the Clinical Guidelines Committee of the American College of Physicians . Noninvasive Treatments for Acute, Subacute, and Chronic Low Back Pain: A Clinical Practice Guideline From the American College of Physicians. Ann Intern Med.2017;166:514-530.
Goodman DM, Burke AE, Livingston EH. Low Back Pain. JAMA. 2013;309(16):1738.
Goertz, Christine M.; Long, Cynthia R.; Hondras, Maria A, et al. Adding Chiropractic Manipulative Therapy to Standard Medical Care for Patients With Acute Low Back Pain: Results of a Pragmatic Randomized Comparative Effectiveness Study. Spine 38(8):p 627-634, April 15, 2013.
Kelsey L Corcoran, Lori A Bastian, Craig G Gunderson, et al. Association Between Chiropractic Use and Opioid Receipt Among Patients with Spinal Pain: A Systematic Review and Meta-analysis, Pain Medicine, Volume 21, Issue 2, February 2020, Pages e139–e145.
Goertz CM, Long CR, Vining RD, Pohlman KA, Walter J, Coulter I. Effect of Usual Medical Care Plus Chiropractic Care vs Usual Medical Care Alone on Pain and Disability Among US Service Members With Low Back Pain: A Comparative Effectiveness Clinical Trial. JAMA Netw Open. 2018;1(1):e180105.
Schneider, Michael; Haas, Mitchell; Glick, Ronald; Stevans, Joel; Landsittel, Doug. Comparison of Spinal Manipulation Methods and Usual Medical Care for Acute and Subacute Low Back Pain: A Randomized Clinical Trial. Spine 40(4):p 209-217, February 15, 2015.
For neck and thoracic
Dunning, J.R., Butts, R., Mourad, F. et al. Upper cervical and upper thoracic manipulation versus mobilization and exercise in patients with cervicogenic headache: a multi-center randomized clinical trial. BMC Musculoskelet Disord 17, 64 (2016).
Mitchell Haas, Gert Bronfort, Roni Evans, et al. Dose-response and efficacy of spinal manipulation for care of cervicogenic headache: a dual-center randomized controlled trial, The Spine Journal, Volume 18, Issue 10, 2018, Pages 1741-1754.
Brent Leininger, Christine McDonough, Roni Evans, Tor Tosteson, Anna N.A. Tosteson, Gert Bronfort. Cost-effectiveness of spinal manipulative therapy, supervised exercise, and home exercise for older adults with chronic neck pain, The Spine Journal, Volume 16, Issue 11, 2016, Pages 1292-1304.
Gert Bronfort, Roni Evans, Alfred V. Anderson, et al. Spinal Manipulation, Medication, or Home Exercise With Advice for Acute and Subacute Neck Pain: A Randomized Trial. Ann Intern Med.2012;156:1-10.
For cost efective
Weeks WB, Leininger B, Whedon JM, Lurie JD, Tosteson TD, Swenson R, O'Malley AJ, Goertz CM. The Association Between Use of Chiropractic Care and Costs of Care Among Older Medicare Patients With Chronic Low Back Pain and Multiple Comorbidities. J Manipulative Physiol Ther. 2016 Feb;39(2):63-75.e2.
Eric L. Hurwitz, Dongmei Li, Jenni Guillen, et al. Variations in Patterns of Utilization and Charges for the Care of Neck Pain in North Carolina, 2000 to 2009: A Statewide Claims’ Data Analysis, Journal of Manipulative and Physiological Therapeutics, Volume 39, Issue 4, 2016, Pages 240-251.
Satisfaction with Care
Weigel PA, Hockenberry JM, Wolinsky FD. Chiropractic use in the Medicare population: prevalence, patterns, and associations with 1-year changes in health and satisfaction with care. J Manipulative Physiol Ther. 2014 Oct;37(8):542-51.
Use of chiropractic care
Adams, Jon; Peng, Wenbo; Cramer, Holger, et al. The Prevalence, Patterns, and Predictors of Chiropractic Use Among US Adults: Results From the 2012 National Health Interview Survey. SPINE 42(23):p 1810-1816, December 1, 2017.