כאבי גב תחתון מה הם הגורמים? רובם המכריע של בני האדם צפויים לסבול מכאב בגב התחתון. כאבים אלו נגרמים לרוב בגלל עומסי יתר חוזרניים הנלווים לפעולות כמו ישיבה לקויה, הרמת משאות לקויה, עמידה ממושכת ועוד. גם מחלות ראומטיות, נזקי חבלה, דלקות זיהומיות, מחלות סרטן, מחלות פנימיות ועוד עלולים להוביל להתפתחות כאב בגב התחתון.
גורמי סיכון להתפתחות כאב בחלק התחתון של הגב כוללים בין היתר גיל, ליקויי יציבה, ליקויים מבניים (הבדלים באורך רגליים) ועוד. כאבי גב תחתון יכולים להיות חריפים או כרוניים להתמקד באזור מסוים בגב התחתון ו/או להקרין כאב לרגליים. תסמינים שעלולים להתלוות לכאבים הללו כוללים נימול וחולשת שרירים. במאמר "כאבי גב תחתון מה הם הגורמים" נדון בנושא. ברוב המקרים הטיפול הרצוי בהפרעות המוצגות כאן הוא שמרני כגון טיפול כירופרקטי.
כאבי גב תחתון מה הם הגורמים לכך?
כאבי גב תחתון יכולים להיגרם על ידי אטיולוגיות שונות, החל מסיבות מכניות שפירות ועד מחלות מערכתיות קשות או כאב מופנה מאיברים שונים. אבחנה מבדלת של כאבי גב תחתון היא צעד מכריע בניהול חולים עם מצב שכיח זה. כאב גב תחתון תפקודי הוא אבחנה של הדרה המתייחסת לכאב שאינו מיוחס לסיבה אורגנית ספציפית, ועשוי להיות קשור לגורמים פסיכולוגיים. להלן פירוט גורמים אפשרי:
כאב בגלל פגיעה ברקמות בגב התחתון
אורח החיים המודרניים גורם לעומסי יתר על הגב בכלל ועל רקמות הגב התחתון בפרט. העומסים העצומים הכרוכים בישיבה ממושכת ולקויה מעלים דרמטית את הסיכון של הגב התחתון להיפצע ולהתפתחות כאב גב תחתון.
כאבי נקיעה או מתיחה
כאבי גב תחתון יכולים לנבוע מנזק לשריר בגב התחתון (Back Strain) או נזק לרצועה (Ligament sprain) באזור הגב התחתון. חומרת הנזק לשריר או לרצועה יכול לנוע בין מתיחה קלה וגירוי דלקתי קל ועד לקרע חלקי או מלא של הרקמה. תסמינים אופייניים (תלוי בנזק) כוללים:
- כאב גב תחתון שמחמיר בפעילות המערבת את הגב ופוחת במנוחה
- התכווצות שרירים
- מגבלות תנועה ועוד
בלט או פריצת דיסק
הדיסק היא רקמה סחוסית המצויה בין חוליות עמוד השדרה. עומס חוזר או עומס חד פעמי עלולים לגרום למגוון נזקים כולל פריצת דיסק (Herniated Disc) או בלט דיסק (Disc bulge). נזקים אלו עלולים לגרום לשינוי במקומו האנטומי של הדיסק וללחץ על אחד העצבים היורדים במורד הרגל. הסימפטומים האופייניים עלולים לכלול חלק או את כל התסמינים הבאים:
- כאב גב תחתון
- כאבים לאורך הרגל
- שינויים תחושתיים ברגל
- חולשת שרירים
- התכווצות שרירים חריפה
- הכאב מחמיר בפעילות
- כאב מחמיר בעת שיעול, עיטוש ובהתכופפות או בקימור של הגב התחתון
- במקרים קשים עלול להיווצר מצב קליני מסוכן שבו יש פגיעה ביכולת לשלוט בסוגרי שלפוחית השתן ופי הטבעת. זהו מצב חרום המחייב הגעה מהירה לחדר מיון.
סיאטיקה
סיאטיקה (Sciatica) היא למעשה אוסף סימנים ותסמינים הנגרמים עקב פגיעה בעצב מפגיעה בעצב הסיאטי (Sciatic nerve). הגורם להתפתחות סיאטיקה הוא בדרך כלל דיסק בין חולייתי מותני שניזוק (בלט דיסק, בקע דיסק או פריצת דיסק) ש"צובט" את אחד מחמשת שורשי עצבי המותן התחתונים (L4 – S3) המרכיבים את העצב הסיאטי. סימנים ותסמינים אופייניים לסיאטיקה כוללים בין היתר:
- כאבי גב תחתון
- מגבלות תנועה קשות (תלוי בשלב)
- כאבי ישבן
- כאבים המושלכים במורד הרגל
- נימול
- חולשה ועוד.
היצרות תעלת חוט השדרה המותנית
תעלת חוט השדרה מעבירה דרכה את חוט השדרה ואת העצבים היוצאים מבין החוליות לכל חלקי הגוף. היצרות תעלת השדרה (Spinal stenosis) עלולה להתפתח בגלל:
- נטייה גנטית
- ניוון (מעל גיל 50)
- חבלה חד פעמית ועוד
בשל היצרות תעלת השדרה עלול להיווצר לחץ על חוט השדרה ו/או על אחד משורשי העצבים. העצב או העצבים הלחוצים יכולים ליצר מגוון סימפטומים בעיקר ברגליים. הסימפטומים האופייניים כוללים חלק או את כל התסמינים הבאים:
- כאב גב תחתון
- מגבלות תנועה
- כאבים לאורך הרגליים
- שינויים תחושתיים ברגליים
- חולשת שרירים
- התכווצות שרירים חריפה
- הכאב מחמיר לרוב בפעילות ונירגע במנוחה.
תסמונת זנב הסוס
תסמונת זנב הסוס (Cauda Equina Syndrome) הוא מצב חירום קליני הנובע מפגיעה בשורשי העצבים הבוקעים מקצה חוט השדרה מחלק הקרוי קונוס הלשדי (Conus medullaris) ויוצרים מראית עין של זנב סוס (Cauda equina). ברוב המקרים הפגיעה בעצבי זנב הסוס נגרמת בגלל פריצת דיסק גדולה אשר יוצרת לחץ מסיבי על השק הדוראלי (Dural sac) – השק העוטף את חוט השדרה ועל והעצבים עצמם. סיבות אפשריות נוספות כוללות גם תהליך תופס מקום. תסמינים אופייניים כוללים:
- כאבים בגב התחתון
- מגבלות תנועה
- סימנים ותסמינים נוירולוגיים שונים. אלה עלולים לכלול חולשת גפיים, פגיעה בשליטה על הסוגרים, קשיים בתפקוד מיני, נימול והירדמות בישבנים ובחלק הפנימי של הירכיים בצורת אוכף (Saddle anesthesia).
בורסיטיס
בורסיטיס (Bursitis) הוא מצב של דלקת בשק נוזלים דק הקרוי בורסה או בעברית "אמתחת". רקמה זו מפרידה בין סוגי רקמה שונים בגוף ומונעת בעד רקמה אחת כמו שריר להתחכך עם רקמה אחרת כמו עצם. פעילות חוזרת של הנעת הרגל או ישיבה על משטח קשה עלולה לגרום לדלקת באחת הבורסות (האמתחות) המצויות באזור האגן: דלקת באמתחת הירך (Trochanteric Bursitis) הממוקמת מעל תל הירך הגדול או דלקת באמתחת השת (Ischial bursitis) הממוקמת על גבששת השת. תסמינים אופייניים:
- כאב מקומי חד שמחמיר בביצוע התנועות שצוינו ויכול להקרין לגב התחתון
- לפעמים גם נפיחות ואדמומיות
- כאב בשינה
דלקות פרקים
כאבי גב תחתון יכולים לנבוע גם מדלקות פרקים כאשר הנפוצה שבהן היא מחלת פרקים ניוונית (Degenerative Spinal Disorders). מחלה ניוונית זו פוגעת בכול בני האדם בשלב זה או אחר של התבגרותם ונזקיה ממשיכים להחמיר עם השנים. סימן ההיכר של מחלת הפרקים הזאת הוא שחיקה ובלאי של הסחוסים העוטפים את המפרקים כולל את סחוסי פרקי השטחה בעמוד השדרה. בשלב מתקדם יותר פוגעת המחלה ביתר חלקי המפרק ומשבשת את תפקודם. הסימפטומים האופייניים לדלקת פרקים ניוונית כוללים:
- כאב גב תחתון
- נוקשות
- הכאב לרוב נרגע בפעילות
דלקות פרקים נוספות שעלולות להיות הגורם לכאבי גב תחתון כוללות:
- דלקת חוליות מקשחת (Ankylosing Spondylitis)
- מחלת רייטר (Reiter's Disease)
- דלקת פרקים פסוריאטית (Psoriatic Arthritis) ועוד
שחיקת פרקי שטחה
השחיקה של הסחוסים בפרקי השחיקה יכול להיות טבעי בשל דלקת פרקים ניוונית או נרכש. שחיקה נרכשת של הסחוסים בפרקי השטחה עלולים להיות תוצאה של:
- פציעה
- ליקוי יציבה כגון יתר לורדוזיס
- "שחרור" חוזר ונשנה (טיק) של קליקים (קנאקים) מהגב
ספונדילוליסטזיס
מצב שבו קיימת גלישה של חוליה אחת על פני חברתה נקרא "ספונדילוליסטזיס" (Spondylolisthesis). מצב זה נגרם לרוב בגלל שבר מולד או נרכש (Spondylolysis) בחלק מסוים של החולייה. הסימפטומים האופייניים עלולים לכלול:
- כאב גב תחתון
- השלכות כאב לאורך הרגל
- שינויים תחושתיים ברגל
- חולשת שרירים בגפה התחתונה ועוד
כאבים במפרק האגן
מפרק העצה והכסל (Sacroiliac joint) הוא אחד המקורות העיקריים לכאבים בגב התחתון. חוקרים טוענים שנזק ודלקת במפרק העצה והכסל – סקרואילאיטיס (Sacrolilitis) מהווה את סיבה לכאבי גב תחתון בקרב שליש מהמקרים. נזק במפרק הזה עלול להתרחש מסיבות מכניות של עומס יתר או חבלה אך גם בגלל מגוון רחב של דלקות פרקים ש"אוהבות" את המפרק הזה במיוחד (Ankylosis spondylitis, Psoriatic arthritis, Rheumatoid arthritis, Sexually acquired reactive arthritis). כאבים בפרק האגן שכיחים במיוחד בקרב נשים בהריון בגלל פעילות הורמונלית מוגברת של הורמון ה"רלקסין" וחוסר היציבות של המפרק שנגרמת עקב כך. גורמים נוספים שעלולים לפגוע במפרק כוללים בין היתר דלקות זיהומיות, סרטן ראשוני או גרורתי ועוד.
כאבים בעצם הזנב
כאבים בעצם הזנב (Coccydynia) נגרמים לרוב בגלל נפילה על עצם הזנב, פגיעה בעצם הזנב במהלך הלידה או פגיעה חוזרת ונשנית בעצם הזנב על ידי פעילות כזו או אחרת (אופניים, מכשיר חתירה ועוד). המשיכו לקרוא אודות כאבים בעצם הזנב.
נזקים טראומטיים
גם נזקים טראומטיים עלולים לגרום לכאבים בגב התחתון. בין הנזקים הטראומטיים השכיחים בגב התחתון נמנה:
- שבר דחיסה (Compression fracture) באחת מהחוליות
- שבר בעצם הזנב (Coccygeal Fractures) ועוד
בין גורמי הסיכון לנזקים טראומטיים בעמוד השדרה נציין את מחלת דלדול העצם.
צליפת שוט
גורם אפשרי לכאבי גב תחתון הוא צליפת שוט (Whiplash). ברוב המקרים הנזקים מתאונת צליפת שוט יתרכזו בחוליות הצוואר. כוחות ההאצה וההאטה הפתאומיים המופעלים על הצוואר עלולים לגרום לנזקים קשים לרקמות הצוואר. עם זאת בחלק מהמקרים הכוחות הללו עלולים לגרום נזק גם לרקמות של הגב התחתון.
כאב בגלל מחלות
כאשר נשאלת השאלה "כאבי גב תחתון מה הם הגורמים?" חשוב לזכור גם את המחלות השונות כגורם. מגוון רחב יחסית של מחלות בחלקן מסכנות חיים עלולות לגרום גם כאבים בגב התחתון. בכול אחת מהמערכות גוף הבאות:
- מחלות עמוד השדרה
- חולי של מערכת הרבייה
- מחלות לב וכלי הדם
- מחלה שמערכת העיכול
- חולי ריאתי
- מחלות בדרכי השתן ועוד
בין המחלות שעלולות להוביל להתפתחות כאב בגב התחתון נמנה:
פיברומיאלגיה
גם תסמונת הכאב פיברומיאלגיה (Fibromyalgia) עלולה לגרום בין היתר לכאבי בגב התחתון. הגורמים לתסמונת כאב זאת הקרויה גם בשמות נוספים כולל "פיברוסיטיס", "ראומטיזם שרירי" ועוד אינם ידועים. אחד מסימני ההיכר העיקריים של מחלה זאת הוא:
- נקודות כאב מפוזרות בכל חלקי הגוף
מלבד נקודות כאב אלו יכול החולה בפיברומיאלגיה לדווח על:
- עייפות
- קשיי שינה
- כאבים בראש
- סחרחורות
- ליקויים במערכת העיכול
- אלרגיות
- דיכאון
- חרדות
- הפרעות במחזור החודשי ועוד
שלבקת חוגרת
כאבים בגב התחתון יכולים להתפתח גם בגלל דלקת ויראלית הנקראת שלבקת חוגרת. שמות נוספים למחלה זאת כוללים בין היתר הרפס זוסטר (Herpes Zoster). נגיפי ההרפס (Varicella Zoster) הם שאחראים להתפתחות דלקתית זאת בעצבים התחושתיים. מדובר למעשה בדלקת חוזרת. הנגיף גורם – לרוב במהלך הילדות – למחלה הקרויה אבעבועות רוח (Chickenpox). גם לאחר ההחלמה מהמחלה הווירוס ממשיך לשכון בתאי העצבים ופורץ שוב במהלך החיים. וירוס הגורם לשלבקת חוגרת נוטה להתפרץ כאשר המערכת החיסונית חלשה יחסית. תסמינים אפשריים כוללים:
- כאבים במקום הדלקת
- חום
- כאבי ראש והפרעות תחושתיות לרוחב רצועה שאותה מעצבב העצב הנגוע
- בשלב מתקדם יותר תופיע באזור תחושת גירוד וצריבה
- ימים ושבועות לאחר תחילת המחלה תופענה שלפוחיות באותה רצועת העור
מחלות בעמוד השדרה
מחלות בעמוד השדרה עלולות לגרום להתפתחות כאב בגב התחתון ובכלל זה בין היתר:
- גידול סרטני בחוט בשדרה (Spinal Cord Tumors)
- סרטן בעמוד השדרה (Multiple Myeloma)
- דלקת זיהומית בעמוד השדרה (Spinal Infections)
כלי דם
בעיה שכיחה יחסית – מפרצת באב העורקים (Aortic Aneurysm) עלולה להשליך כאב לגב התחתון
מחלות במערכת העיכול
מחלות במערכת העיכול עלולות לגרום להשלכת כאב אל הגב תחתון. בין המחלות נציין:
- דלקת בלבלב (Pancreatitis)
- כיב פפטי (Peptic ulcer)
- דלקת בכיס המרה (Cholecystitis) ועוד
מחלות באגן ומחלות אחור-צפקיות
מחלות נוספות שעלולות לגרום להשלכת כאב אל הגב התחתון כוללות בין היתר:
- אנדומטריוזיס (Endometriosis)
- מחלה דלקתית של האגן (Pelvic inflammatory disease)
- דלקת בפרוסטטה (Prostatitis)
- דלקת בשלפוחית השתן (Cystitis)
- דלקות זיהומית בדרכי השתן (Urinary Infection)
- סרטן בשלפוחית השתן (Bladder Cancer)
- אבנים בכליות (Kidney Stones)
- סרטן בפרוסטטה (Prostate Cancer)
- גידול סרטני באשכים (Testicular Cancer) ועוד
References:
Casazza BA. Diagnosis and treatment of acute low back pain. Am Fam Physician. 2012;85(4):343-350.
Sieper J and Braun J. Ankylosing spondylitis. Lancet. 2007;369(9570):1379-1390.
Berbari EF and Steckelberg JM. Osteomyelitis. In: Mandell GL et al., eds. Mandell, Douglas and Bennett's Principles and Practice of Infectious Diseases. 8th ed. Philadelphia: Elsevier Saunders; 2015:1323-1342.
Holve RL and Barkan AL. Spinal disorders associated with skeletal fragility. Osteoporos Int. 2007;18(5):571-578.
Fourney DR et al. Spinal instability neoplastic score: an analysis of reliability and validity from the spine oncology study group. J Clin Oncol. 2011;29(22):3072-3077.
Deyo RA et al. Low back pain. N Engl J Med. 2001;344(5):363-370.
Waddell G et al. A concept of nonorganic signs in low-back pain. Spine (Phila Pa 1976). 1980;5(2):117-125.
Chou R et al. Diagnosis and treatment of low back pain: a joint clinical practice guideline from the American College of Physicians and the American Pain Society. Ann Intern Med. 2007;147(7):478-491.
Wheeler SG et al. Evaluation of low back pain in adults. UpToDate. https://www.uptodate.com/contents/evaluation-of-low-back-pain-in-adults. Accessed February 11, 2024.
Henschke N et al. Red flags to screen for malignancy and fracture in patients with low back pain: systematic review. BMJ. 2013;347:f7095.