טיפול כירופרקטי בכאבי ירך הוא שמרני לא פולשני ויעיל. כאב במפרק הירך יכול להשפיע באופן משמעותי על איכות החיים של האדם ועל יכולתו לבצע פעילויות יומיומיות. הירך, אחד המפרקים הגדולים בגוף, יוצר ציר בין האגן לעצם הירך, וממלא תפקיד מכריע בהליכה, ריצה, כיפוף, ישיבה ועמידה. נזקים במפרק הזה עלולים להתפתח בגלל עומסי יתר חוזרניים, נזקי חבלה ונזקי מחלות. הבנת הגורמים והתסמינים של כאבי מפרק הירך חיונית לניהול וטיפול יעילים.
באמצעות גישה מקיפה לטיפול כירופרקטי ישנה השפעה משמעותית על ניהול כאבי מפרק הירך. כדי לשפר את תפקוד הירך ולהפחית את הכאב הכירופרקט עושה שימוש במגוון טכניקות, אמצעים ותרגילי שיקום. בשום שלב, הטיפול הכירופרקטי אינו כולל תרופות, זריקות או ניתוחים. שיטה הוליסטית זו לא רק מטפלת בסימפטומים הקיימים אלא גם פועלת למניעת בעיות עתידיות. הכירופרקט מעניק למטופלים את הכלים לשמור על בריאות הירך שלהם לטווח ארוך.
טיפול כירופרקטי בכאבי ירך – רקע
כאבי מפרק הירך יכולים להיות מצב מתיש המשפיע על איכות חייהם ועל פעילותם היומיומית של החולים. הפרעה כאב זאת היא נחלתם של אנשים רבים בכל הגילאים ובכל העיסוקים. אמנם, השכיחות של כאבי מפרק הירך משתנה בהתאם לאוכלוסייה הנחקרת ולקריטריונים השונים, אך ניתן לסכם כמה ממצאים מרכזיים:
- שכיחות כאבי מפרק הירך באוכלוסייה הכללית מוערכת בכ-10%.
- 14.3% מהמבוגרים בגילאי 60 ומעלה דיווחו על כאבי מפרק ירך משמעותיים ברוב הימים במהלך 6 השבועות האחרונים.
- גברים דיווחו על כאבי מפרק הירך בתדירות נמוכה יותר מנשים.
- בקרב מבוגרים בארה"ב, 18.4% מאלה שלא השתתפו בפעילות גופנית בשעות הפנאי בחודש הקודם דיווחו על כאבי ירך עזים, לעומת 12.6% מאלה שכן עסקו בפעילות גופנית.
- 8.55% מהאוכלוסייה ברחבי העולם סובלת מדלקת מפרקים ניוונית בירך.
טיפול כירופרקטי בכאבי ירך זכה להכרה כגישה יעילה לטיפול בבעיית שרירים ושלד נפוצה זו. על ידי התמקדות ביכולת הטבעית של הגוף לרפא את עצמו, כירופרקטורים מציעים טכניקות לא פולשניות כדי להקל על אי הנוחות ולשפר את תפקוד הירך.
מאמר זה בוחן את הגישה שבה משתמשים כירופרקטורים לטיפול בכאבי מפרק הירך. הוא מתעמק בסיבות ובתסמינים של אי נוחות בירך, מתאר את תהליך האבחון, ומפרט טכניקות כירופרקטיות שונות המשמשות לטיפול בבעיות הקשורות לירך. על ידי הבנת שיטות אלה, הקוראים יכולים לקבל תובנה כיצד טיפול כירופרקטי עשוי לעזור לנהל את כאבי הירך שלהם ולשפר את רווחתם הכללית.
סיבות שכיחות לכאבי מפרק הירך
כאבי מפרק הירך יכולים לנבוע ממקורות שונים, ביניהם:
פציעות
נפילות, תאונות דרכים או תקריות הקשורות לספורט עלולות לגרום:
- לשברים, שטפי דם, מתיחה או קרע של שרירים וגידים.
שימוש חוזר
פעילויות הכוללות תנועות חוזרות ונשנות, כגון משחק כדורגל או גולף, יכולות להוביל לבעיות כמו:
- קרע לברום – זהו קרע בטבעת הסחוסית המסייעת להחזיק את מפרק הירך במקום.
- דלקות גידים.
- דלקת בבורסה (בורסיטיס בירך) מתרחשת כאשר הבורסה, שק קטן מלא נוזל המרפד את מפרק הירך, הופך מגורה ונפוח.
דלקות פרקים
כאבים בירך עלולים להתפתח בגלל דלקות פרקים ובכלל אלה:
- שימוש חוזרני ו/או הזדקנות מובילים לדלקת מפרקים ניוונית. עלולה לגרום לכאבי מפרק הירך כאשר הסחוס נשחק, ומאפשר לעצמות להתחכך זו בכאב.
- דלקות פרקים אוטואימוניות כגון דלקת מפרקים שגרונית, אנקילוזיס ספונדיליטיס, דלקת מפרקים פסוריאטית.
מחלות ירך מולדות
אנשים מסוימים נולדים עם:
- ליקויים מבניים במפרקי ירך עלולים לגרום להתפתחות תסמונת התפס (הצביטה). תסמונת זאת יכולה לגרום לכאב במהלך הילדות ולדלקת פרקים ניוונית בהמשך החיים.
הפרעות בריאותיות בעצם הירך
במקרים מסוימים, כאבי מפרק הירך עשויים לנבוע מהתפתחות:
- דלקת זיהומית במפרק.
- נמק במפרק הירך.
- סרטן בעצמות סביב הירך (נדיר).
סימנים ותסמינים של הפרעה בריאותית בירך
כאבי מפרק הירך יכולים להתבטא בדרכים שונות, כולל:
- כאב חד או כאב במפרק הירך או בשרירים הסובבים אותו.
- כאב במפשעה, בירך החיצונית, בירך או בישבן.
- קושי להזיז את הירך או הרגליים.
- רעשים וחריקות הנובעים מהירך (crepitus).
- קושי לישון על הירך הפגועה.
- רגישות או כאב במפרק הירך.
מתי לפנות לעזרה מקצועית
חשוב להתייעץ עם רופא אם כאבי הירך נמשכים או מפריעים לפעילות היומיומית. פנה לטיפול רפואי מידי אם אתה חווה:
- כאב פתאומי ועז.
- בליטה או עיוות אחר באזור.
- חוסר יכולת של הירך או הרגל לתמוך במשקל הגוף.
- קושי או חוסר יכולת להזיז את הרגל או הירך.
- כאב המלווה בצמרמורות, חום, פריחה או סימנים אחרים של זיהום אפשרי.
- במקרים של טראומה, כגון תאונת דרכים או נפילה, חיוני לבקר בחדר המיון או להתקשר לשירותי החירום אם אינכם יכולים להזיז את הירך או הרגל, או אם אתם חושדים בעצם שבורה.
אבחון כירופרקטי של כאבי מפרק הירך
אבחון כירופרקטי של כאבי מפרק הירך כולל גישה מקיפה לזיהוי שורש אי הנוחות. כירופרקטורים משתמשים בטכניקות אבחון שונות כדי להעריך את מצבו של המטופל ולפתח תוכנית טיפול מתאימה.
היסטוריה רפואית
הכירופרקט מתחיל בדיון על הסימפטומים של המטופל, ההיסטוריה הבריאותית שלו ומטרות הטיפול .
בדיקה גופנית
הבדיקה הגופנית היא שלב מכריע באבחון כאבים בירך. היא כוללת בדרך כלל:
- בדיקה חזותית – המטפל מתבונן במטופל לסימנים של עיוות גרמי, ליקוי יציבתי, הפרעות הליכה, בעיות נשיאת משקל ועוד.
- מישוש – הכירופרקט בודק את אזור הירך, כולל עמוד השדרה המותני, האגן, הטרוכנטר הגדול והמבנים שמסביב, כדי לבדוק רגישות, נפיחות או שינויי טמפרטורה.
- הערכת טווח התנועה אקטיבי ופסיבי של הירך.
- בדיקות אורתופדיות – בדיקות ספציפיות מבוצעות כדי להעריך את תפקוד הירך ולזהות בעיות פוטנציאליות. אלה עשויות לכלול:
- מבחן גלגול יומן המשמש להערכת פגיעה פוטנציאלית בירך.
- בדיקת דחיסה המבוצעת בכף הרגל, בברך או בירך הצידית כדי להעריך כאבי ירך ושברים פוטנציאליים.
- בדיקת FABER מסייעת בזיהוי כאבי מפרקים סקרואיליאק.
הערכה נוירולוגית
המטפל מבצע בדיקה נוירולוגית הכוללת בחינת דרמטומים, מיוטומיים ורפלקסים כדי לשלול בעיות הקשורות לעצב.
בדיקות הדמיה
כירופרקטורים עשויים בעת הצורך להפנות מטופלים לבדיקות הדמיה:
- צילומי רנטגן מהווים לעתים קרובות הבחירה הראשונה להדמיה. הצילומים הללו יכולים לחשוף מבנים גרמיים והם שימושיים באבחון מצבים כמו דלקת מפרקים ניוונית או שברים.
- דימות תהודה מגנטית (MRI) מספק תמונות מפורטות של רקמות רכות, סחוס וגידים. MRI נחשב תקן הזהב להערכת הסחוס המפרקי ושלמות הלברום.
- טומוגרפיה ממוחשבת (CT) מציעה מידע מפורט יותר מאשר צילומי רנטגן קונבנציונליים. עם זאת, יש לה תועלת מוגבלת באבחון כאבי מפרק הירך בשל המבנים המורכבים הקיימים בירך.
- אולטרסאונד משמש לתנאים ספציפיים וכדי להנחות הליכים כגון זריקות.
על ידי שילוב גישות אבחון אלה, כירופרקטורים יכולים לזהות ביעילות את הגורמים הבסיסיים לכאבי מפרק הירך ולפתח אסטרטגיות טיפול ממוקדות.
טכניקות טיפול כירופרקטיות לכאבי מפרק הירך
טיפול כירופרקטי מציע טכניקות לא פולשניות שונות לטיפול בכאבי מפרק הירך ולשיפור תפקוד הירך הכללי. שיטות אלה נועדו להחזיר את המיקום הנכון, לשפר את ניידות המפרקים ולהקל על הכאב. להלן כמה מטכניקות הטיפול הכירופרקטיות העיקריות המשמשות לכאבי מפרק הירך:
התאמות ידניות
כירופרקטורים מבצעים התאמות מפרק הירך במגוון טכניקות כדי להחזיר את המיקום הנכון ולשפר את תפקוד המפרקים. במהלך התאמת מפרק הירך, המטופל ממוקם בדרך כלל על שולחן כירופרקטיקה, שוכב על הצד, הגב, הבטן או יושב. הכירופרקט מעריך בקפידה את מפרק הירך כדי לזהות אי התאמות או מגבלות תנועה. ברגע שהאזור הבעייתי זוהה, הם משתמשים בכוח מבוקר כדי לתמרן אותו.
טיפול ברקמות רכות
בנוסף למניפולציה במפרקים, כירופרקטורים עשויים להשתמש בטיפולים ברקמות רכות כדי לשפר את התפקוד והמיקום של הירך. אלה יכולים לכלול:
- עיסוי להרפיית שרירים מתוחים ולשיפור זרימת הדם לאזור הפגוע.
- שחרור נקודת טריגר ספציפיות בשרירים המקיפים את הירך.
- אולטרסאונד עמוק מוחל על השרירים הסובבים כדי לקדם ריפוי ולהפחית כאב.
- לייזר רך מקצועי, ו/או גלי הלם להגברת קצב הריפוי.
טכניקות אלה של רקמות רכות עוזרות לטפל בחוסר איזון בשרירים, להפחית דלקת ולשפר את תפקוד הירך הכללי.
תרגילים טיפוליים
כירופרקטורים ממליצים על תרגילים ומתיחות ספציפיים כדי להשלים את הטיפולים בכאבי ירך. תרגילים אלה מכוונים:
- חיזוק השרירים התומכים במפרק הירך.
- שיפור הגמישות וטווח התנועה של המפרק.
- החזרת האיזון של השרירים הפועלים על המפרק.
- שיפור היציבות של שרירי הליבה.
ניתן להדריך את המטופלים באמצעות תרגילים במהלך מפגשי הכירופרקטיקה שלהם ולקבל הוראות לתרגול ביתי. ביצוע קבוע של תרגילים אלה יכול לעזור לשמור על היתרונות של טיפול כירופרקטי ולמנוע בעיות ירך בעתיד.
במקרים מסוימים, כירופרקטורים עשויים לשתף פעולה עם אנשי מקצוע אחרים בתחום הבריאות כדי ליצור פרוטוקול טיפול מקיף לכאבי מפרק הירך. גישה רב-תחומית זו מבטיחה כי המטופלים יקבלו טיפול מקיף המותאם לצרכיהם הספציפיים.
על ידי שילוב טכניקות כירופרקטיות אלה, מטופלים יכולים לחוות כאבי ירך מופחתים, ניידות משופרת ותפקוד כולל משופר של הירך. עם זאת, חשוב לציין כי תוכנית הטיפול הספציפית עשויה להשתנות בהתאם למצבו של האדם, ההיסטוריה הרפואית והמומחיות של הכירופרקט.
References:
de Luca K, Pollard H, Brantingham J, Globe G, Cassa T. A randomized controlled trial of chiropractic management of the lower limb kinetic chain for the treatment of hip osteoarthritis: a study protocol. J Chiropr Med. 2011 Jun;10(2):86-92.
Ahuja V, Thapa D, Patial S, Chander A, Ahuja A. Chronic hip pain in adults: Current knowledge and future prospective. J Anaesthesiol Clin Pharmacol. 2020 Oct-Dec;36(4):450-457.
Strunk RG, Hanses M. Chiropractic care of a 70-year-old female patient with hip osteoarthritis. J Chiropr Med. 2011 Mar;10(1):54-9.
Jeffrey J. Wisdo. Chiropractic Management of Hip Pain After Conservative Hip Arthroplasty, Journal of Manipulative and Physiological Therapeutics, Volume 27, Issue 7, 2004, Page 479.
Jain A, Clamp K. Adult hip pain. InnovAiT. 2020;13(1):21-27.
Sandell, Jörgen & Palmgren, Per & Björndahl, Lars. (2008). Effect of chiropractic treatment on hip extension ability and running velocity among young male unning athletes. Journal of chiropractic medicine. 7. 39-47. 10.1016/j.jcme.2008.02.003.
Kemp JL, Mosler AB, Hart H, et al. Improving function in people with hip-related pain: a systematic review and meta-analysis of physiotherapist-led interventions for hip-related pain. British Journal of Sports Medicine 2020;54:1382-1394.