עצם בולטת בכף הרגל בצד החיצוני נקראת גם הלוקס ולגוס (Hallux valgus) או בוניון (bunion). הפרעה זאת, המאופיינת בסטייה של הבוהן הגדולה, משפיעה על מיליוני אנשים ברחבי העולם. כאשר הבוהן הגדולה נעה בהדרגה לכיוון הבוהן השנייה, היא יוצרת בליטה כואבת בצד כף הרגל. ללא טיפול, הלוקס ולגוס עלול להוביל לכאב, למגבלות תנועה משמעותיות ואף לקושי למצוא נעליים מתאימות. במאמר הנוכחי "עצם בולטת בכף הרגל בצד החיצוני":
- נבהיר מהו הלוקס וולגוס.
- נחקור את הגורמים השונים שלו.
- נפרט את התסמינים.
- נלמד כיצד מאבחנים את הבעיה הזאת.
- ונדון במגוון אפשרויות הטיפול הזמינות.
ברוב המקרים די בטיפול כירופרקטי כדי לשפר את מצב הרגל. בחלק מהמקרים אין מנוס מתיקון כירורגי על מנת ליישר את העיוות.
עצם בולטת בכף הרגל בצד החיצוני – רקע
עצם בולטת בכף הרגל בצד החיצוני זה התיאור שנותנים מטופלים רבים לתופעה שנקראת הלוקס ולגוס. שמות נוספים כוללים בוהן קלובה או בוניון. אך רבים נשארים לא מודעים להשלכותיו של מצב נפוץ זה עד שהוא גורם לכאב. למעשה, מדובר באחד הגורמים השכיחים ביותר לכאבים בכף הרגל. הלוקס ולגוס מתפתח כאשר הבוהן הגדולה בכף הרגל סוטה בהדרגה לכיוון הבוהן השנייה. כתוצאה מכך נוצרת הבליטה הכואבת בבסיס הבוהן. הלוקס ולגוס הוא מצב שכיח, במיוחד בקרב מבוגרים:
- כ-36% מהמבוגרים בני 65 ומעלה סובלים מעיוות זה.
- המצב שכיח יותר אצל נשים מאשר אצל גברים. ניתן לייחס זאת חלקית לבחירות נעליים כגון נעלי עקב מחודדות.
הבנת האופי הרב-גוני של הלוקס ולגוס היא חיונית לכל מי שסובל מהפרעה זאת. גם מי שרוצה למנוע את ההפרעה או את החמרתה צריך לדעת כל מה שאפשר לגביה. במאמר "עצם בולטת בכף הרגל בצד החיצוני", נעמיק בהלוקס ולגוס. נלמד על הגורמים הבסיסיים למצב זה, נפרט את התסמינים ונבהיר את תהליך האבחון. נתייחס גם לאפשרויות הטיפול שונות שעשויות לכלול, החל ממדרסים וכירופרקטיקה ועד להתערבויות כירורגיות.
מה זה הלוקס וולגוס?
הלוקס ולגוס, או בוניון, הוא עיוות המאופיין באמצעות בליטה חיצונית של הבוהן הגדולה במפרק. עיוות זה נגרם מסטיית הבוהן לכיוון הבוהן השנייה, מה שמוביל לבליטה בצד כף הרגל. הלוקס ולגוס יכול להשפיע על אנשים בכל הגילאים, אבל:
- זה שכיח יותר בקרב נשים.
- שכיחות מוגברת זאת מיוחסת לגורמים כגון נעילת נעלי עקב צרות או לא מתאימות.
הלוקס ולגוס מתפתח בהדרגה ולאורך זמן. כך גם לגבי התסמינים שמופיעים בהדרגה. אלה מתחילים באי נוחות וגולשים לכאב באזור הבליטה. נעילת נעליים שאינן מתאימות לעצם הבולטת בכף הרגל מחמירה או מעוררת את הכאבים הללו. בנוסף לעיוות הנראה לעין, הלוקס ולגוס יכול להוביל לתסמינים שונים, כולל:
- נפיחות, אדמומיות ורגישות סביב העצם הבולטת בכף הרגל בצד החיצוני.
זה יכול להפוך הליכה או עמידה לפרקי זמן ממושכים למאתגרת במיוחד. מעבר לאי הנוחות הפיזית, הלוקס ולגוס עלול גם להוביל לבעיות משניות. אלה יכולות להחמיר את הבעיה ולסבך את הטיפול. בעיות משניות אלה יכולות להיות בין היתר מצבים כגון:
- בהונות פטיש
- דלקת פרקים במפרק הבוהן הגדולה.
אבחון מוקדם של הלוקס ולגוס והתערבות מהירה יכולים לשפר באופן משמעותי את התוצאות. טיפול בהלוקס ולגוס, שמרני או כירורגי, יאפשר לאנשים לחזור לפעילות היומיומית ללא כאב בכף הרגל.
מה גורם להלוקס ולגוס?
האטיולוגיה של הלוקס וולגוס היא רב גורמית. הבנת הגורמים התורמים להפרעה זאת היא חיונית למניעה וניהול יעיל. בין יתר הגורמים התורמים נמנה:
גנטיקה
אחד התורמים העיקריים להתפתחות הלוקס ולגוס הוא גנטיקה. היסטוריה משפחתית של עיוותים ברגל יכולה להגדיל באופן משמעותי את הסיכוי של הפרט לפתח בוניון.
שינויים אנטומיים
בנוסף, מבנה כף הרגל משחק תפקיד קריטי. הלוקס ולגוס עשוי להתפתח בקרב:
- אלה עם רגליים שטוחות או רצועות גמישות.
- ליקויים מבניים כגון עצם קצרה של מסרק כף הרגל וכפות רגליים עקומות מלידה כגון מטטרסוס אדוקטוס (Metatarsus adductus).
- הפרעות ברקמת חיבור כגון תסמונת מרפן ותסמונת אהלרס-דנלוס, כמו גם בתסמונת דאון.
- ליקויים תפקודיים כגון, מכניקה לא תקינה של כף הרגל ותנועתיות יתר במפרקים.
נעליים
בחירות הנעלה הן גורם משמעותי נוסף. עקבים גבוהים ונעליים צרות ומחודדות יכולים להפעיל לחץ מוגזם על אצבעות הרגליים, מה שמוביל לחוסר התאמה לאורך זמן. נעליים מסוג זה מאלצות לעתים קרובות את הבוהן הגדולה לתנוחה לא טבעית, מה שמחמיר את הסיכון להיווצרות העיוות. לא כל הנשים שנועלות נעלי עקב סובלות מהפרעה זאת ולכן חשוב לציין שמדובר בגורם משפיע בלבד.
מצבים רפואיים
גורמים אחרים שיכולים לתרום להתפתחות הלוקס ולגוס כוללים מצבים רפואיים מסוימים. אלה עשויים לכלול מצבים כגון דלקת פרקים ניוונית, גאוט, דלקת מפרקים פסוריאטית ודלקת מפרקים שגרונית.
נזקים טראומטיים
טראומה או פציעה, עשויים לשנות את התפקוד הרגיל ואת המנח של הבוהן.
גורמי אורח חיים
גם גורמי אורח חיים משחקים תפקיד. עמידה ממושכת, משקל מופרז והיעדר תמיכה נאותה לכף הרגל יכולים כולם לתרום להתפתחות הבעיה.
סימפטומים אופייניים
זיהוי הסימפטומים של הלוקס ולגוס חיוני להתערבות מוקדמת וניהול יעיל. על ציר הזמן הם יכולים להחמיר ולהשפיע על תפקוד כף הרגל. אם אתם חווים אחד מהסימנים הללו, מומלץ להתייעץ עם איש מקצוע בתחום הבריאות להערכה מקיפה. זיהוי מוקדם לא רק מסייע בהפחתת הכאב, אלא גם במניעת סיבוכים נוספים הקשורים הלוקס ולגוס. התסמינים עלולים לכלול:
סטייה של הבוהן
אחד האינדיקטורים העיקריים למצב זה הוא סטייה ניכרת כלפי חוץ של הבוהן הגדולה. התוצאה היא עצם בולטת בכף הרגל בצד החיצוני סביב המפרק המטטרסופלנגאלי הראשון.
אי נוחות וכאב
עיוות זה עשוי להיות מלווה באי נוחות וכאב או רגישות סביב המפרק המטטרסופלנגאלי הראשון. הכאב עשוי להיות מתמשך או לסירוגין ולהחמיר כאשר נועלים נעליים הדוקות או עוסקים בפעילות גופנית.
נפיחות, אדמומיות ודלקת
אנשים עשויים גם לחוות נפיחות אדמדמה ודלקת סביב המפרק בבסיס הבוהן הגדולה. מצב זה יכול להוביל לקשיים במציאת נעליים נוחות.
מוגבלות תנועה ותפקוד
ככל שהמצב מתקדם, ייתכן שתבחין בתנועה מוגבלת של הבוהן הגדולה. מוגבלות זאת הופכת את זה למאתגר לבצע פעילויות מסוימות או אפילו ללכת מבלי לחוות אי נוחות.
הפרעות משניות
בנוסף, אנשים מסוימים עלולים לפתח יבלות על כף הרגל בשל הלחץ והחיכוך הנגרמים על ידי חוסר התאמה. במיוחד נכונים הדברים בנקודת החיכוך בין הבהונות הראשונה והשנייה.
אבחון
אבחון הלוקס ולגוס, כולל למידה של ההיסטוריה הרפואית, בדיקה גופנית ובמידת הצורך מחקרי הדמיה:
היסטוריה רפואית
בשלב הזה נלמד את ההיסטוריה המפורטת של בריאות כף הרגל של המטופל, כולל:
- תסמינים כגון כאב, נפיחות או אי נוחות, כמו גם כמה זמן בעיות אלה נמשכות.
- נשאל גם על בחירות הנעליים של המטופל
- נלמד על ההיסטוריה המשפחתית של יבלות, שכן גורמים גנטיים יכולים לשחק תפקיד משמעותי בהתפתחות מצב זה.
בדיקה גופנית
בשלב הבא נערוך בדיקה גופנית שמטרתה להעריך את חומרת הבעיה והשפעתה על תפקוד כף הרגל:
- נעריך חזותית את יישור כף הרגל, נחפש את הבליטה החיצונית האופיינית בבסיס הבוהן הגדולה.
- נמשש את כף הרגל ואת הבליטה כדי להעריך את חומרת הדלקת
- נבצע מגוון של בדיקות תנועה כדי להעריך את גמישות הבוהן ולקבוע אם יש אי נוחות קשורה בעת הזזת המפרק.
מחקרי הדמיה
במקרים רבים, יש צורך בהדמיה אבחנתית כדי לאשר את האבחנה ולהעריך את מידת העיוות. צילומי רנטגן הם טכניקת ההדמיה הנפוצה ביותר בשימוש, המספקת תמונות ברורות של עצמות כף הרגל. תמונות אלה חושפות את זווית הבוהן הגדולה ויכולות לסייע בזיהוי בעיות מבניות בסיסיות אחרות, כגון:
- דלקת פרקים או שינויים במפרק הבוהן.
- צילומי רנטגן נושאי משקל מועילים בהערכת יישור כף הרגל בזמן עמידה. צילום זה מציע תובנה לגבי האופן שבו הבוניון משפיע על הליכה ושיווי משקל.
טיפול
אין בנמצא טיפול שיכול "לרפא" הלוקס ולגוס. טיפול יעיל הוא טיפול שיכול להאט או לעצור את העיוות ולשפר את התסמינים. אפשרויות הטיפול בהלוקס ולגוס נעות בין התערבויות שמרניות להתערבויות כירורגיות. בחירת הטיפול מושפעת מחומרת העיוות, תסמיני המטופל ובריאותו הכללית. השיקום שלאחר הניתוח מתמקד בהחזרת ההליכה והתפקוד התקין של כף הרגל. אפשרויות הטיפול עשויות לכלול:
טיפול עצמי
- הימנעו מנעלי עקב או נעליים צרות. נעלו נעליים עם תא אצבעות רחב או לחילופין נעל או סנדל שאינו מתחכך בבליטה הגרמית.
- השתמשו במדרסים לכפות הרגליים ובסד לצורך יישור הבוהן הגדולה.
- נהלו את משקל גופכם.
טיפול כירופרקטי
כירופרקטיקה יכולה להיות מומלצת גם כדי לשפר את תפקוד כף הרגל. הטיפול הכירופרקטי עשוי לכלול:
- לייזר וגלי הלם שיכולים לטפל בהידבקויות של הרקמות הרכות, ולהפחית כאב ודלקת.
- טכניקות וטיפול ידניות לשיפור התפקוד של כף הרגל והבוהן.
טיפול רפואי
הטיפול הרפואי בהלוקס ולגוס עשוי לכלול:
- טיפולים תרופתיים כגון נוגדי דלקת שאינם סטרואידים.
- זריקות סטרואידים. שימוש מוגזם עלול להזיק וכך גם לגבי הזרקה ישירה למפרק.
- ניתוח עולה כאפשרות כאשר אמצעים שמרניים נכשלים לספק הקלה. בהליך זה מסירים את הבליטה הגרמית ומחזירים את הבוהן הגדולה למנח מיושר.
References:
Cai Y, Song Y, He M, He W, Zhong X, Wen H, Wei Q. Global prevalence and incidence of hallux valgus: a systematic review and meta-analysis. J Foot Ankle Res. 2023 Sep 20;16(1):63.
Wei Shao Tung and Mani Eftekhari and Christopher P. Miller. Treatment of Hallux Valgus with Metatarsus Adductus, Techniques in Foot \& Ankle Surgery, 2023, 23, 78 – 84.
Mann TS, Fayed AM, Mansur NSB, et al. High-Heel Wearing Does Not Change The Forefoot Alignment In Non-Frequent Users Without Hallux Valgus: 3D Weight-Bearing Scan Study. Foot Ankle Orthop. 2023 Dec 23;8(4):2473011423S00159.
Manz WJ, Goel RK, Zaldumbide JA, Kadakia RJ, Coleman MM, Bariteau JT. Improvement of Depressive Symptoms Following Surgical Correction of Hallux Valgus and Hallux Rigidus via 1st MTP Fusion. Foot Ankle Orthop. 2022 Jan 21;7(1):2473011421S00347.
Kwolek K, Gądek A, Kwolek K, Kolecki R, Liszka H. Automated decision support for Hallux Valgus treatment options using anteroposterior foot radiographs. World J Orthop. 2023 Nov 18;14(11):800-812.
Hurn S, Vicenzino B, Smith M. A podiatry survey: how do we treat hallux valgus conservatively? J Foot Ankle Res. 2015 Sep 22;8(Suppl 2):O19.
Clarke GR, Thomas MJ, Rathod-Mistry T, et al. Hallux valgus severity, great toe pain, and plantar pressures during gait: A cross-sectional study of community-dwelling adults. Musculoskeletal Care. 2020 Sep;18(3):383-390.
Domiziano T, Stefano P, Felice S, Bruno C. Hallux valgus deformity: Treatment options, post-operative management, and return to sport, Journal of Human Sport and Exercise – 2021 – Spring Conferences of Sports Science, 2021.