ניוון של עמוד השדרה יכול להיות הסיבה לכאב ולמגבלות התנועה שלכם. כאבים בגב או בצוואר וקשיי תנועה ותפקוד עלולים להתפתח בגלל גורמים שונים. בין הגורמים האפשריים נמנה פציעות, נזקים הנובעים משימוש חוזרני ונזקי מחלות. אחת המחלות השכיחות ביותר של עמוד השדרה היא מחלת הפרקים הניוונית.
במקרה של כאב ומגבלות תנועה ותפקוד של עמוד השדרה יש לערוך הליך של אבחנה מבדלת. בהליך זה חשוב לקחת בחשבון את האפשרות שהתסמינים הללו נובעים מחולי ניווני של עמוד השדרה.
ניוון של עמוד השדרה – רקע
דלקת פרקים ניוונית של עמוד השדרה היא מצב שכיח המשפיע על המבנה והתפקוד של עמוד השדרה. הפרעה זאת יכולה לגרום לכאב, נוקשות, וניידות מופחתת באזורים הפגועים. ניוון עמוד השדרה יכול לערב מרכיבים שונים בעמוד השדרה, כגון הדיסקים, החוליות, הרצועות והמפרקים.
השכיחות של אבחון ניוון עמוד השדרה לפי סוג, גיל, מין והשמנת יתר נחקרה באמצעות נתוני Medicare בארצות הברית. המחקר מצא:
- השכיחות הכוללת של מחלה ניוונית בעמוד השדרה שאובחנה הייתה 27.3% ועלתה עם הגיל.
- שכיחות מחלת דיסק ניוונית הייתה גבוהה פי 2.7 בקרב חולים שעברו אבחון רדיולוגי.
- המחקר מצא גם כי לנשים הייתה שכיחות גבוהה יותר של ניוון בעמוד השדרה מאשר לזכרים.
- השמנת יתר הייתה קשורה לשכיחות מוגברת של סוגים מסוימים של ניוון עמוד השדרה.
מחקרים אחרים העריכו את ההיארעות והנפח העולמי של מחלות ניווניות בעמוד השדרה המותני באמצעות מטא-אנליזה ונתונים ממסד הנתונים Global Burden of Disease 2015. המחקר מצא:
- 266 מיליון אנשים (3.63%) ברחבי העולם סובלים ממחלה ניוונית של עמוד שדרה המותני ומכאבי גב תחתון מדי שנה.
- השכיחות הגבוהה ביותר והנמוכה ביותר נמצאו באירופה (5.7%) ובאפריקה (2.4%), בהתאמה.
- מדינות בעלות הכנסה נמוכה ובינונית יש פי ארבעה מקרים מאשר במדינות בעלות הכנסה גבוהה.
ניוון בעמוד השדרה הוא בעיה בריאותית מרכזית המשפיעה על מיליוני אנשים ברחבי העולם. היא עלולה לפגוע באיכות החיים ולהגדיל את נטל הנכות של הנפגעים. הבנת השכיחות וגורמי הסיכון של ניוון בעמוד השדרה יכולה לסייע באסטרטגיות מניעה, טיפול ותוצאה למצב זה. במאמר זה נסביר את הסיבות, הסימפטומים ואפשרויות הטיפול בניוון עמוד השדרה.
מה הם הגורמים לניוון בעמוד השדרה?
חולי ניווני בעמוד השדרה הוא מצב שכיח המשפיע על אנשים רבים ככל שהם מזדקנים. הפרעה זאת יכולה להשפיע על כל חלק בעמוד השדרה, אך היא שכיחה יותר:
- בגב התחתון (עמוד השדרה המותני) ובצוואר (עמוד השדרה הצווארי).
הליך הניוון קורה כאשר הדיסקים המרפדים את החוליות בעמוד השדרה מתחילים להתבלות, גרימת כאב, נוקשות וניידות מופחתת. דיסקים בעמוד השדרה עשויים מליבה רכה המכילה מים ושכבה חיצונית קשיחה המגנה עליה. ככל שאנו מתבגרים:
- הדיסקים מאבדים מים.
- נעשים דקים יותר.
- גמישים פחות.
הליך זה מוביל להיסדקותם ולקריעתם ועלול לחשוף את העצבים ללחץ ולגרום כאב ודלקת. לפעמים, הדיסקים יכולים לבלוט ממקומם או להיקרע, ולהפעיל לחץ על חוט השדרה או שורשי העצבים.
ניוון עמוד השדרה יכול גם להוביל להתפתחות הפרעות אחרות, כגון:
- פריצות דיסק, היצרות עמוד השדרה, ספונדילוליסטזיס ועקמת.
הגורמים לניוון עמוד השדרה אינם מובנים במלואם, אך כמה גורמים שעשויים לתרום לכך כוללים:
גיל
דלקת מפרקים ניוונית בעמוד השדרה שכיחה בקרב אנשים מבוגרים. שכן הסחוס נוטה להתנוון עם הגיל.
עיסוק
עבודות הכרוכות בלחץ חוזר, הרמת משאות כבדים או כיפוף עמוד השדרה עלולות להגביר את הסיכון לדלקת מפרקים ניוונית בעמוד השדרה.
מגדר
נשים נוטות יותר לפתח דלקת מפרקים ניוונית בעמוד השדרה מאשר גברים.
השמנת יתר
עודף משקל גוף יכול להפעיל לחץ רב על עמוד השדרה ולהאיץ את השחיקה של הסחוס.
גנטיקה
היסטוריה משפחתית של דלקת מפרקים ניוונית בעמוד השדרה יכולה לגרום לנטייה לרשת מפרקים או סחוס פגומים.
פציעה קודמת
טראומה קודמת או פגיעה בעמוד השדרה עלולה לפגוע בסחוס ולעורר דלקת.
עישון
מסיבות שונו גם עישון מהווה גורם סיכון לחולי ניווני בעמוד השדרה.
תסמינים של חולי ניווני בעמוד השדרה
הסימפטומים של ניוון עמוד השדרה משתנים בהתאם למיקום ולחומרת המצב. התסמין השכיח ביותר הוא:
- כאב כרוני בצוואר או בגב התחתון שעלול להקרין לכתפיים, לזרועות, לישבן או לרגליים.
- הכאב עלול להחמיר עם תנועות מסוימות, כגון כיפוף, הרמה או פיתול.
תסמינים אחרים עשויים לכלול:
- חוסר תחושה, עקצוץ, חולשה או התכווצויות שרירים באזורים הפגועים.
במקרים מסוימים, ניוון בעמוד השדרה יכול להשפיע על העצבים השולטים בתפקוד שלפוחית השתן או המעיים, ולגרום:
- לבריחת שתן או צואה.
אבחון של חולי ניווני בעמוד השדרה
ניתן לאבחן דלקת מפרקים ניוונית בעמוד השדרה על ידי בדיקה גופנית, היסטוריה רפואית ובדיקות הדמיה כגון צילומי רנטגן או סריקות MRI. בדיקות אלה יכולות לעזור לקבוע את מידת אובדן הסחוס, נזק לעצם ודחיסת העצבים בעמוד השדרה.
הטיפול בחולי ניווני בעמוד השדרה
הטיפול בניוון עמוד השדרה תלוי בגורם ובהיקף הנזק. המטרות העיקריות של הטיפול הן להקל על הכאב, לשפר את התפקוד ולמנוע הידרדרות נוספת. חלק מאפשרויות הטיפול הן:
טיפול תרופתי
מגוון תרופות שבהן משתמשים במקרים הללו כוללים:
- תרופות נוגדות דלקת לא סטרואידיות (NSAIDs), כגון איבופרופן או נפרוקסן. יכולות לסייע בהפחתת דלקת וכאב.
- מרפי שרירים, כגון cyclobenzaprine או baclofen, יכולים לעזור להקל על התכווצויות שרירים.
- זריקות סטרואידים, כגון קורטיזון או פרדניזון, יכולות לסייע בהפחתת נפיחות וגירוי עצבי.
- אופיואידים, כגון קודאין או אוקסיקודון, יכולים לעזור להקל על כאב חמור שאינו מגיב לתרופות אחרות.
טיפולים גופניים כגון כירופרקטיקה
טיפולי כירופרקטיקה כוללים:
- טכניקות טיפול ידניות לשיפור טווחי התנועה.
- קומפרסים של חום וקור, לייזר רך או גירוי חשמלי שיכול לעזור להקל על כאב ודלקת.
- הנחייה בכל הנוגע לתרגילים ומתיחות שיכולים לחזק את שרירי הליבה, לשפר את היציבה שלך ולהגדיל את הגמישות ואת טווח התנועה שלך.
ניתוח
ניתן לשקול ניתוח אם טיפולים שמרניים אינם מספקים הקלה או אם יש דחיסה עצבית משמעותית או חוסר יציבות בעמוד השדרה. סוג הניתוח תלוי במיקום ובסוג של ההליכים הניווניים בעמוד השדרה. חלק מההליכים הכירורגיים הנפוצים הם:
- כריתת דיסק. פעולה זו כרוכה בהסרת חלק או כל הדיסק הפגוע. בכך מפחיתים את הלחץ על שורש העצב.
- ניתוח לכריתת קשת החולייה. זה כרוך בהסרת חלק או כל קשת גרמית (למינקטומיה) המכסה את תעלת עמוד השדרה. בכך נוצר מקום עבור חוט השדרה או שורשי העצבים.
- איחוי עמוד השדרה. הליך זה כרוך בחיבור שתי חוליות או יותר יחד עם שתלי עצם או מוטות מתכת וברגים. בכך מייצבים את עמוד השדרה ומונעים תנועה לא תקינה.
- החלפת דיסק מלאכותי. מדובר בהחלפת דיסק פגום בדיסק מלאכותי עשוי מתכת או פלסטיק כדי לשחזר את גובה הדיסק ותפקודו.
לסיכום
ניוון עמוד השדרה הוא מצב פרוגרסיבי. מדובר בהפרעה בריאותית שמשפיע על איכות החיים שלכם ומגבילה את הפעילות שלכם. עם זאת, עם אבחון וטיפול נכונים, אתם יכולים לנהל את התסמינים ולמנוע סיבוכים נוספים. אם אתם סובלים מכאבי צוואר או גב כרוניים שאינם משתפרים עם מנוחה או עם תרופות ללא מרשם, עליכם להתייעץ עם הכירופרקט שלכם להערכה יסודית ותוכנית טיפול.
References:
Donnally III CJ, Hanna A, Varacallo M. Lumbar Degenerative Disk Disease. [Updated 2023 Aug 4]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2024 Jan-.
Scarcia L, Pileggi M, Camilli A, Romi A, Bartolo A, Giubbolini F, Valente I, Garignano G, D'Argento F, Pedicelli A, Alexandre AM. Degenerative Disc Disease of the Spine: From Anatomy to Pathophysiology and Radiological Appearance, with Morphological and Functional Considerations. J Pers Med. 2022 Nov 1;12(11):1810.
Nikolai Bogduk, Degenerative Joint Disease of the Spine, Radiologic Clinics of North America, Volume 50, Issue 4, 2012, Pages 613-628.
Murray, K.J., Le Grande, M.R., Ortega de Mues, A. et al. Characterisation of the correlation between standing lordosis and degenerative joint disease in the lower lumbar spine in women and men: a radiographic study. BMC Musculoskelet Disord 18, 330 (2017).
Yu, W., Glüer, C.C., Fuerst, T. et al. Influence of degenerative joint disease on spinal bone mineral measurements in postmenopausal women. Calcif Tissue Int 57, 169–174 (1995).
Mei-Chia Chou, Jing-Yang Huang, Yao-Min Hung, Wuu-Tsun Perng, Renin Chang, James Cheng-Chung Wei, Flat foot and spinal degeneration: Evidence from nationwide population-based cohort study, Journal of the Formosan Medical Association, Volume 120, Issue 10, 2021, Pages 1897-1906.
Kuroda, T., Shiraki, M., Saito, M. et al. Spinal osteoarthritis is a risk of vertebral fractures in postmenopausal women. Sci Rep 14, 3528 (2024).
Fujiwara, A., Tamai, K., Yamato, M. et al. The relationship between facet joint osteoarthritis and disc degeneration of the lumbar spine: an MRI study. E Spine J 8, 396–401 (1999).