כאב בברך לאחר מאמץ הוא תלונה נפוצה בקרב חובבי כושר ומתאמנים מזדמנים כאחד. ברוב המקרים מדובר בכאב זמני ובר חלוף אך גם עלול להעיד על התחלה של הפרעה משמעותית. הברך היא מפרק מורכב הכולל עצמות, רצועות, מניסקוס, שרירים וגידים שכולם תומכים ומניעים את המפרק. פעילויות גופניות רבות, כגון כיפוף, קפיצה, ריצה ומתיחות, יכולות להשפיע או לאמץ את הרקמות הללו.
כאבים בברכיים גם אלו המופעים לאחר מאמץ מצביעים על נזק לאחד או יותר מהרכיבים הללו. ואכן, כאבי ברכיים לאחר מאמץ משפיעים על כ -25% מהמבוגרים. ישנן מספר סיבות אפשריות לכאב הזה, החל מפציעות שימוש יתר כגון דלקת גידים ועד להפרעות בריאותיות כמו דלקת פרקים. מהלך הטיפול יהיה תלוי באבחון המדויק. במאמר הנוכחי "כאב בברך לאחר מאמץ", נחקור את הסיבות וגורמי הסיכון לכאבי ברכיים לאחר אימון. בנוסף, נתעמק באפשרויות טיפול יעילות ואסטרטגיות לניהול הכאב כגון כירופרקטיקה.
כאב בברך לאחר מאמץ – רקע
כאב בברך לאחר מאמץ הוא בן לוויה לא רצוי עבור ספורטאים מנוסים ומתחילים כאחד. מחקרים מצביעים על כך ש- 25% מהאנשים הפעילים גופנית חווים כאב בברך לאחר מאמץ גופני. שכיחות זו בולטת במיוחד בקרב ספורטאים העוסקים בענפי ספורט בעלי השפעה גבוהה, כגון ריצה, כדורסל וכדורגל. בפעילויות אלה, המאמץ החוזר עלול להחמיר בעיות בסיסיות.
עם זאת, כאבי ברכיים אינם מוגבלים לספורטאים. אנשים רבים שמבצעים תרגילים שגרתיים כמו הליכה, רכיבה על אופניים או אימוני כוח יכולים למצוא את עצמם מתמודדים עם כאב כזה. הסיבות מאחורי הכאב שלאחר האימון יכולות להשתנות במידה רבה. אלה עשויות לכלול החל משימוש יתר ועד למצבים בריאותיים בסיסיים. לאחר אימון מתגמל, הכאב בברך הוא הדבר האחרון שאתה רוצה להרגיש. לעיתים קרובות, כאב בברך לאחר מאמץ, משאיר את האנשים מבולבלים ומתוסכלים לגבי מקורותיו. בין אם אתה ספורטאי חובב או מקצועי הבנת הגורמים הבסיסיים לכאבי הברכיים חיונית לשמירה על אורח החיים הפעיל. במאמר הנוכחי "כאב בברך לאחר מאמץ":
- נעמיק בסיבות העיקריות ובגורמי הסיכון לכאבי ברכיים לאחר מאמץ.
- נברר כיצד ניתן לאבחן את מקור הכאב.
- נחקור טיפולים יעילים ואסטרטגיות מניעה שיעזרו לשמור על בריאות הברך.
סיבות נפוצות לכאבי ברכיים לאחר אימונים
כאב בברך לאחר מאמץ יכול להיות חוויה מתסכלת ומגבילה, המשפיעה על היכולת להישאר פעילים. הבנת הגורמים הנפוצים לכאב הזה חיונית לניהול ומניעה יעילים. להלן הסיבות העיקריות להופעת כאבי ברכיים לאחר פעילות גופנית:
פציעות שימוש יתר
שימוש יתר היא סיבה שכיחה לפציעות ברכיים. אלה מתרחשות לרוב כאשר מגבירים את העצימות, משך או התדירות של האימונים מהר מדי. הפרעות בריאותיות שעלולות להתפתח בשל כך כוללות בין היתר:
- בורסיטיס – דלקת של הבורסה סביב הברך, כגון prepatellar או pes anserine bursitis, עלולה לגרום לכאב ונפיחות. בורסיטיס קשורה לעיתים קרובות לכיפוף חוזר ונשנה או טראומה ישירה לברך.
- תסמונת הרצועה האיליוטיביאלית (ITBFS) – מאופיינת בכאבי ברכיים לטרליים עקב דלקת ברצועה האיליוטיביאלית הדיסטלית. זה נראה לעתים קרובות אצל ספורטאים המבצעים כיפוף והארכה חוזרים ונשנים של הברך, כגון רצים ורוכבי אופניים. הכאב הוא בדרך כלל מקומי להיבט הצידי של הברך והוא יכול להחמיר על ידי פעילות מתמשכת.
- דלקת גידים – כגון דלקת שריר הארבע ראשי או דלקת בגיד הפטלרי, יכולה לנבוע משימוש יתר ומעומס חוזר ונשנה על הגידים סביב הברך. מצב זה מתבטא בדרך כלל בכאב מקומי שמחמיר עם הפעילות ומשתפר עם מנוחה.
- תסמונת כאב פטלופמורלי (PFPS) – היא סיבה שכיחה לכאבי ברכיים קדמיים, במיוחד אצל אנשים העוסקים בפעילויות הכוללות כיפוף ברכיים חוזר, כגון ריצה או כריעה. הכאב מוחמר בדרך כלל על ידי פעילויות כמו ישיבה ממושכת, כריעה או ירידה במדרגות.
- שבר מאמץ - יש לשקול שברי מאמץ בחולים עם כאבי עצמות מקומיים ורגישות, במיוחד אם חלה לאחרונה עלייה בפעילות גופנית. האבחנה מאושרת באמצעות הדמיה, כגון MRI או סינטיגרפיה של העצם, אם צילומי הרנטגן הראשוניים שליליים.
הפרעות בריאותיות
מגוון הפרעות בריאותיות יכולות להיות מקור לכאבי ברכיים. כאבים על רקע זה מוחמרים לעתים קרובות על ידי תרגילים בעלי עומס גבוה. הפרעות שעלולות לגרום לכאב בברך לאחר מאמץ כוללות בין היתר:
- דלקת פרקים ניוונית או שגרונית.
- דלקת זיהומית בברך – דלקת מפרקים ספטית היא אבחנה קריטית שיש לשלול בחולים עם כאבי ברכיים חריפים, נפיחות ותסמינים מערכתיים כגון חום. האבחנה מאושרת עם ניתוח נוזל סינוביאלי המראה ספירת תאי דם לבנים גבוהה ותרבות חיובית.
- פקקת ורידים עמוקים (DVT) - DVT יכול להופיע עם כאבי ברכיים ונפיחות, במיוחד בהקשר של חוסר תנועה ממושך או ניתוח לאחרונה. האבחנה מאושרת באמצעות בדיקת אולטרה-סאונד דופלקס או בדיקת D-dimer בהתאם להנחיות המכללה האמריקאית לרופאי חזה.
נזקים טראומטיים
כאב בברך לאחר מאמץ עלול להתפתח גם לאחר נזק טראומטי לרקמות המרכיבות ומניעות את הברך. נזק טראומתי עלול להתפתח בגלל נפילה, תאונה פציעת ספורט ועוד. זה יכול להוביל למצבים כגון:
- קרעים ברצועה – גורם לכאב, מגבלות תנועה, נפיחות, תחושת חוסר יציבות.
- שברים, נקעים, פריקות ועוד.
- קרעים במיניסקוס – קרעים מניסקליים עלולים לגרום לכאבי ברכיים, במיוחד בתנועות סיבוביות או כפיפות ברכיים עמוקות. הסימפטומים עשויים לכלול רגישות בקו המפרקים, נפיחות ותחושת תפיסה או נעילה בברך. דמעות אלה קשורות לעתים קרובות לפעילויות הכוללות סיבוב או שינויי כיוון פתאומיים.
גורמי סיכון להופעת כאב בברך לאחר מאמץ
הכרת גורמי הסיכון לכאבי ברכיים חיונית לכל מי שמעוניין לשמור על אורח חיים פעיל ולמנוע פציעות ברכיים. בין יתר גורמי הסיכון נציין:
טכניקה לא נכונה
אחד מגורמי הסיכון המשמעותיים ביותר הוא טכניקה לא נכונה במהלך הפעילות. בין אם אתם מרימים משקולות, רצים או משתתפים בספורט בעל השפעה גבוהה, טכניקה לא נכונה עלולה להפעיל לחץ מופרז על הברכיים, ולהוביל לכאב ולפציעה.
עודף משקל והשמנה
גורם קריטי נוסף הוא משקל הגוף. עודף משקל והשמנה יכולים להפעיל עומס נוסף על הברכיים, במיוחד במהלך פעילויות בעלות השפעה גבוהה כמו ריצה או קפיצה.
חוסר איזון שרירים או חולשת שרירים
חולשה ו/או חוסר איזון של השרירים סביב הברכיים מעלים את הסבירות לפציעות וכאב. התמקדו בתרגילים המחזקים ומאזנים . אימוני כוח לא רק מחזקים את השריר הארבע ראשי, שרירי המיתר ושרירי השוקיים אלא גם מייצבים את מפרק הברך, ומפחיתים את הסיכון לפציעה.
ליקוי מבני ו/או ביומכני
ביומכניקה ירודה ו/או ליקוי מבני בברכיים עלולים לגרום לחוסר התאמה של מפרק הברך ולהוביל לפציעות.
אי הקפדה על עקרונות האימון הנכון
אי הקפדה על חימום לפני אימון, עלייה הדרגתית ברמות הקושי ועוד יכול להפעיל לחץ מופרז על הברך.
גנטיקה
היסטוריה משפחתית של בעיות ברכיים לעתים קרובות מצביעה על סיכון גבוה יותר.
סוגים מסוימים של פעילויות גופניות
ענפי ספורט בסיכון גבוה לפציעות ברכיים כוללים עצירות פתאומיות, סיבובי ציר או קפיצות, כגון כדורסל, כדורגל או סקי.
גיל
הסיכון לכאבי ברכיים נוטה לעלות אצל אנשים מעל גיל 40, בין היתר בשל ניוון טבעי של סחוס ומפרקים לאורך זמן.
פעולות חוזרניות
פעילויות הכוללות תנועות חוזרות ונשנות, כגון ריצה או רכיבה על אופניים, יכולות לגרות את מבני הברכיים. כתוצאה מכך עלול להתפתח כאב בברך לאחר מאמץ.
פציעות קודמות בברכיים
רקע של פציעות קודמות בברכיים יכול לתרום באופן משמעותי להתפתחות בעיות ברכיים.
נעליים לא נכונות
נעליים לא מתאימות או לא מותאמות לפעילות הספציפית שלכם מעלות את הסבירות להתפתחות כאב בברך לאחר מאמץ.
אבחון כאבי ברכיים לאחר אימון
חשוב להבדיל בין כאב רגיל לאחר אימון לבין כאב שמאותת על בעיה פוטנציאלית. פנו לאבחון וטיפול מקצועיים כאשר:
- כאבי הברכיים נמשכים יותר מכמה ימים או מחמירים בפעילות.
- הכאבים מלווים בנפיחות או נעילה של המפרק.
- ישנם שטפי דם משמעותיים.
- קיימת ירידה ניכרת בטווח התנועה.
- הכאב מונע לבצע פעילויות יומיומיות.
אבחון כאב בברך לאחר מאמץ כולל למידה של היסטוריה רפואית ובדיקה גופנית. במידת הצורך נפנה את המטופל לבדיקות הדמיה ואחרות:
היסטוריה רפואית
האבחון מתחיל בהערכה יסודית של ההיסטוריה הרפואית של המטופל והערכה של הסימפטומים שחווה. הרופא יתחיל בדרך כלל בשאלות על:
- תחילת הכאב, מיקומו ועוצמתו, כמו גם כל פעילות שאולי תרמה לכאב. חשוב לפרט את התרגילים או התנועות הספציפיים שמעוררים את הכאב, שכן זה יכול לספק תובנות חשובות לגבי הבעיה הבסיסית.
בדיקה גופנית
לאחר הייעוץ הראשוני מתבצעת בדיקה גופנית להערכת יציבות הברך, טווח התנועה וכל נפיחות או רגישות. הכירופרקט עשוי לתפעל את הברך כדי לבדוק תגובות כאב ולבדוק אם יש סימנים לפציעה, כגון חוסר יציבות או חריקות ורעשים תחושת נעילה שיכולה להתרחש במהלך התנועה.
הדמיה
במידת הצורך ניעזר בבדיקות הדמיה:
- צילומי רנטגן הם לעתים קרובות הצעד הראשון. אלה מאפשרים לכירופרקט לשלול שברים או שינויים ניווניים כגון דלקת מפרקים ניוונית.
- סריקות MRI יכולות לספק תצוגה מפורטת של הרצועות, הגידים והסחוס בתוך מפרק הברך, ולעזור לזהות בעיות כמו קרעים או דלקת.
- במקרים מסוימים, בדיקות נוספות כגון אולטרסאונד דופלקס לחשד ל-DVT או סריקות CT עשויות לשמש להערכה מקיפה יותר.
בדיקות מעבדה
- בדיקות דם יכולות להתבצע גם כדי לשלול מצבים דלקתיים, כגון דלקת מפרקים שגרונית.
- ניתוח נוזלים סינוביאלי לחשד לדלקת מפרקים ספיגה.
לאחר קביעת האבחנה, ניתן לפתח תוכנית טיפול מותאמת אישית, המשלבת הן אפשרויות מיידיות להקלה בכאב והן אסטרטגיות ניהול ארוכות טווח כדי למנוע כאבי ברכיים עתידיים ולשפר את בריאות המפרקים הכללית.
טיפולים רפואיים וכירופרקטיים יעילים לכאבי ברכיים
כשמדובר בטיפול בכאבי ברכיים לאחר אימונים, שילוב של טיפולים רפואיים וכירופרקטיים יכול להציע הקלה משמעותית ולקדם ריפוי. הבנת הסיבה השורשית לאי נוחות בברכיים היא חיונית לבחירת אפשרויות הטיפול המתאימות ביותר.
טיפולים רפואיים
הטיפול הרפואי בהופעת כאב בברך לאחר מאמץ עשוי לכלול:
טיפול תרופתי
- תרופות נוגדות דלקת לא סטרואידיות (NSAIDs) ללא מרשם או עם מרשם.
- או תרופות חזקות יותר או זריקות סטרואידים.
ניתוח
במקרים בהם כאבי הברכיים חמורים ומתמשכים, וטיפולים אחרים נכשלו, ניתן לשקול אפשרויות ניתוחיות כגון:
- ארתרוסקופיה כדי לתקן או להסיר סחוס פגום.
- שחזור רצועות ועוד.
טיפולי כירופרקטיקה
כירופרקט עשוי לטפל בהופעת כאב בברל לאחר מאמץ באמצעות:
- התאמות כירופרקטיות כדי ליישר מחדש את הברך ולשפר את תפקוד המפרק הכולל.
- טיפול ברקמות רכות כולל טכניקות שחרור מיופציאלי או עיסוי רקמות עמוק.
- תוכניות אימון מותאמות אישית שנועדו לחזק את הברך ואת השרירים הסובבים אותה. תרגילים המתמקדים בשרירי הארבע ראשי, שרירי האמסטרינג ושרירי השוק, שכולם ממלאים תפקידים מכריעים ביציבות הברך.
- ייעוץ לגבי שינויים באורח החיים, כגון, יציבה נכונה, ארגונומיה נכונה, פעילות גופנית מתאימה, שמירה על משקל תקין ושילוב מזונות אנטי דלקתיים בתזונה.
- שילוב אמצעי עזר נגד דלקות וכאב כגון לייזר רך מקצועי או גלי הלם.
References:
Patellofemoral Pain Syndrome. Gaitonde DY, Ericksen A, Robbins RC. American Family Physician. 2019;99(2):88-94.
Iliotibial Band Syndrome: A Common Source of Knee Pain. Khaund R, Flynn SH. American Family Physician. 2005;71(8):1545-50.
Medial Meniscus Tear Morphology and Related Clinical Symptoms in Patients With Medial Knee Osteoarthritis. Kamimura M, Umehara J, Takahashi A, Aizawa T, Itoi E. Knee Surgery, Sports Traumatology, Arthroscopy : Official Journal of the ESSKA. 2015;23(1):158-63.
Stress Fractures: Diagnosis, Treatment, and Prevention. Patel DS, Roth M, Kapil N. American Family Physician. 2011;83(1):39-46.
Does This Adult Patient Have Septic Arthritis?. Margaretten ME, Kohlwes J, Moore D, Bent S. Jama. 2007;297(13):1478-88.
Diagnosis of DVT: Antithrombotic Therapy and Prevention of Thrombosis, 9th Ed: American College of Chest Physicians Evidence-Based Clinical Practice Guidelines. Bates SM, Jaeschke R, Stevens SM, et al. Chest. 2012;141(2 Suppl):e351S-e418S.