גלי הלם ולייזר רך לטיפול בכאב במערכת שריר שלד עשוי להיות פרוצדורה פורצת דרך. הפרעות שרירים ושלד מהוות בעיה בריאותית עולמית מרכזית, המשפיעה על יותר ממיליארד אנשים ומובילה לנכות משמעותית ולנטל כלכלי. התמודדות עם אתגר זה דורשת אסטרטגיות מקיפות למניעה, אבחון מוקדם, טיפול יעיל ושיקום לשיפור איכות החיים של הנפגעים.
השימוש בגלי הלם יחד עם לייזר בעוצמה נמוכה עשוי לתרום את חלקו במאבק כנגד המגפה של פגיעות שריר ושלד. טיפול כל אחד מהמכשירים הללו הוכח כיעיל לצורך טיפול בהפרעות שריר ושלד שונות. השילוב של שניהם מהווה מכפיל כוח בכל הנוגע ליעילות הטיפול בכאב. במאמר "גלי הלם ולייזר רך לטיפול בכאב" נדון בנושא בהרחבה.
גלי הלם ולייזר רך לטיפול בכאב – רקע
הפרעות שרירים ושלד מקיפות מגוון רחב של מצבים המשפיעים על השרירים, העצמות, המפרקים ורקמות החיבור. מצבים אלה גורמים לכאב, נכות ותפקוד לקוי. הפרעות שרירים ושלד אלה שכיחות מאוד ומייצגות נטל בריאותי עולמי משמעותי. על פי ארגון הבריאות העולמי (WHO):
- 1.71 מיליארד אנשים ברחבי העולם סובלים מבעיות שרירים ושלד.
- תנאים אלה הם הגורם המוביל לנכות ברחבי העולם, ותורמים באופן משמעותי לשנות חיים עם מוגבלות.
בין יתר הסוגים הנפוצים ביותר של הפרעות שריר ושלד נמנה:
- כאבי גב תחתון, דלקת מפרקים ניוונית, כאבי צוואר, כאבי ברכיים, כאבים בכפות רגליים ועוד.
בין השנים 1990-2020, מספר האנשים שנפגעו מהפרעות שרירים ושלד גדל ב -123.4%. מגמה זו צפויה להימשך, כאשר התחזיות מצביעות על עלייה של 115% במספר המקרים עד שנת 2050, ותגיע לכ-1.06 מיליארד בני אדם. יותר ויותר אנשים מחפשים חלופות יעילות לניהול הבריאות של השלד והשרירים. בין החלופות בולט הטיפול המשולב והלא פולשני עם גלי הלם (ESWT) ולייזר בעוצמה נמוכה (LLLT). השילוב הזה מסתמן כהבטחה שיכולה לשנות אסטרטגיות של שיכוך כאבים.
טיפול בגלי הלם משתמש בגלים אקוסטיים כדי לעורר ריפוי ולהפחית דלקת. הטיפול באמצעות LLLT משתמש באורכי גל ספציפיים של אור כדי לקדם תיקון והתחדשות תאית. שילוב של שני המכשירים לטיפול בכאבי שרירים ושלד ממנף את מנגנוני הפעולה הייחודיים של שניהם. הטיפולים האלה מציעים הקלה בכאב, שיפור הניידות ושיפור איכות החיים הכוללת. במאמר זה, נעמיק במדע שמאחורי טיפולים אלה. נחקור את מנגנוני הפעולה הייחודיים שלהם ונבחן את גוף הראיות המתרחב שתומך ביעילותם המשולבת.
המדע מאחורי הטיפול באמצעות גלי הלם חוץ-גופיים
טיפול בגלי הלם, פועל באמצעות העברת גלי ההלם באנרגיה גבוהה לאזור הפגוע באופן לא פולשני. הפגיעה הממוקדת של גלי ההלם מגרה ומעודדת את תהליכי הריפוי הטבעיים של הגוף. התוצאה היא קידום ריפוי והקלה על כאבים בהפרעות שרירים ושלד. טיפול זה נמצא בשימוש נרחב בין היתר עבור מצבים כגון:
- פלנטר פשיאיטיס.
- דלקות גידים כולל גיד אכילס, גידים בברכיים, בכתף ובמרפק.
- תסמונת כאב מיופציאלית.
- שברי מאמץ.
- בצקת לשדית בעצם.
- דלקת פרקים ניוונית.
- אוסטאיטיס פוביס.
- לכידה של עצבים פריפריים.
- נמק כלי דם.
מנגנוני פעולה:
הטיפול בגלי הלם פועל באמצעות מספר מנגנונים מרכזיים:
אפקט משכך כאבים
טיפול בגלי הלם מטפל בכאב באמצעות נוירומודולציה. הטיפול יכול לשבש אותות כאב המועברים למוח, לספק הקלה מיידית ולהפחית את הרגישות לכאב באזור הפגוע. זה מועיל במיוחד עבור מצבי כאב כרוניים שבהם מערכת העצבים עלולה להיות במצב של רגישות יתר.
תיקון רקמות
האנרגיה המכנית הנוצרת על ידי גלי ההלם מעוררת תגובה ביולוגית ברקמות. תגובה זו כוללת זרימת דם מוגברת, אשר משפרת את אספקת החומרים המזינים ומאיצה את תיקון הרקמות. גלי ההלם גם מעודדים ייצור קולגן, חלבון חיוני לשמירה על שלמות מבנית של שרירים, גידים ורצועות.
אנטי דלקתי
גלי ההלם מפחיתים רמות של מתווכי דלקת כגון IL-1 ו-TNF-α, ולכן מפחיתים דלקת מקומית.
סיכום
מחקרים קליניים הראו כי טיפול בגלי הלם יכול לטפל ביעילות במגוון בעיות שרירים ושלד. מטופלים חווים לעתים קרובות הפחתת כאב משמעותית וניידות משופרת לאחר מספר טיפולים. טיפול בגלי הלם מציג אלטרנטיבה יעילה לניהול כאבי שלד ושרירים ללא הסיכונים הכרוכים בתרופות וניתוח.
המדע מאחורי טיפול באמצעות לייזר בעוצמה נמוכה
טיפול לייזר בעוצמה נמוכה, הידוע גם בשם לייזר קר, הוא שיטת טיפול לא פולשנית. בשיטה זאת משתמשים בלייזרים בעוצמה נמוכה או דיודות פולטות אור (LED) כדי להפחית דלקת וכאב. כוחם של אורכי גל ספציפיים של אור הם אלו שמקדמים את הריפוי ואת ההקלה בכאב. המדע הבסיסי מושרש בפוטוביומודולציה שבו פוטונים של אור מתקשרים עם רקמות ביולוגיות. ההתקשרות הזאת שנעשית ברמה התאית מעוררת תהליכים ביוכימיים המקדמים ריפוי. טיפול זה נמצא בשימוש נרחב בין היתר עבור מצבים כגון:
- נקעים ומתיחות כולל פציעת צליפת שוט
- כאבים לאחר ניתוח
- כאבי צוואר וגב כולל רדיקולופתיה צווארית או מותנית
- דלקת גידים כולל בכתף ובמרפק (מרפק טניס)
- כתף קפואה
- דלקת מפרקים ניוונית ודלקת מפרקים שגרונית
- תסמונת התעלה הקרפלית
- מחלת החיתולית הכפית
מנגנוני פעולה:
הטיפול באמצעות לייזר רך פועל באמצעות מספר מנגנונים מרכזיים:
אנטי דלקתי
LLLT מפחית דלקת ובצקת על ידי ויסות מסלולים דלקתיים.
אפקט משכך כאבים
ללייזר בעוצמה נמוכה השפעה על הולכה עצבית והפחתת הרגישות של קולטני כאב. LLLT גם מווסת את הפעילות של מספר מתווכי דלקת. ויסות זה עוזר להפחית כאב על ידי הורדת רמות החומרים המאותתים על אי נוחות. מחקרים הראו כי LLLT יכול להשפיע על תפקוד העצבים, מה שמוביל לירידה בתפיסת הכאב. יכולת זאת הופכת אותו לאופציה משמעותית עבור אלה הסובלים מבעיות שרירים ושלד כרוניות.
תיקון תאי
כאשר LLLT מוחל על אזור של כאבי שרירים ושלד, האור חודר לעור ונספג על ידי המיטוכונדריה בתוך התאים. ספיגה זו מובילה לעלייה בייצור אדנוזין טריפוספט (ATP), שהוא חיוני להעברת אנרגיה ולתיקון תאים. הרמות הגבוהות של ATP:
- מגבירות את חילוף החומרים בתאים.
- מקדמות צמיחת תאים ורקמות חדשים.
- תוך הפחתת דלקת.
סיכום
הטיפול בלייזר בעוצמה נמוכה בטוח ועם תופעות לוואי מינימליות. מאפיינים אלה הופכים אותו מתאים למגוון רחב של חולים, כולל אלה שעשויים להיות רגישים לתרופות או הליכים פולשניים. בין אם נעשה שימוש לבד או בשילוב עם טיפולים אחרים, כגון טיפול בגלי הלם, LLLT בולטת כגישה מבטיחה לשיפור ההתאוששות ושיפור איכות החיים של אנשים המתמודדים עם כאבי שרירים ושלד.
היתרונות של שילוב טיפול בגלי הלם ולייזר בעוצמה נמוכה
השילוב של טיפול בגלי הלם וטיפול לייזר בעוצמה נמוכה מייצג גישה פורצת דרך להקלה על כאבי שרירים ושלד. גישה משולבת זאת מספקת אפקט סינרגטי המשפרת את תוצאות הטיפול. כאשר משתמשים בהם יחד, טיפולים אלה רותמים את המנגנונים הייחודיים שלהם כדי לטפל בכאב ולקדם ריפוי בצורה יעילה יותר מאשר כאשר משתמשים בהם בבידוד. להלן פירוט יתרונות אפשרי:
תהליך הריפוי המואץ
- טיפול בגלי הלם פועל על ידי העברת גלים אקוסטיים לאזורים ממוקדים, ממריץ את זרימת הדם ומקדם התחדשות רקמות. תהליך זה יכול לפרק רקמת צלקת והסתיידויות, מה שמקל על התאוששות מהירה יותר מפציעות.
- LLLT משתמש באורכי גל ספציפיים של אור כדי לחדור עמוק לתוך רקמות, להפחית דלקת ולקדם תיקון תאי.
כאשר שני טיפולים אלה משולבים, חולים חווים לעתים קרובות הפחתה משמעותית בכאב ובדלקת, מה שמוביל לשיפור הניידות והפונקציונליות.
טיפול במגוון רחב יותר של הפרעות
הגישה הכפולה יכולה לספק מגוון רחב יותר של תנאים. ההשפעות המשולבות של טיפול בגלי הלם ולייזר בעוצמה נמוכה יכולות לטפל באופי הרב-גוני של הפרעות שרירים ושלד.
הימנעות מתופעות לוואי
האופי הלא פולשני של שני הטיפולים פירושו שהמטופלים יכולים להימנע מתופעות הלוואי הקשורות בדרך כלל לתרופות או ניתוחים. עם זאת, השילוב צריך להיות מנוהל על ידי אנשי מקצוע מיומנים כדי להבטיח יישום נאות ולמנוע סיבוכים פוטנציאליים.
חסכון בזמן
טיפול משולב זה הוא גם חסכוני בזמן. המפגשים מהירים יחסית, ומטופלים רבים מדווחים על תחושת הקלה זמן קצר לאחר הטיפול, מה שמאפשר להם לחזור לפעילות היומיומית שלהם עם זמן החלמה מינימלי.
מסקנה
השילוב של ESWT ו- LLLT ממנף את המנגנונים המשלימים של שני הטיפולים. הראיות הקיימות מצביעות על היתרונות הפוטנציאליים של השילוב בהפחתת כאב ובריפוי רקמות. נדרשים מחקרים נוספים כדי לבסס את יעילות הגישה המשולבת, אך גוף הולך וגדל של ראיות תומך בשילוב של הטיפול משולב בפרוטוקולי טיפול לניהול כאבי שרירים ושלד.
References:
Schmitz, C. Improving Extracorporeal Shock Wave Therapy With 904 or 905 NM Pulsed, High Power Laser Pretreatment. Preprints 2021, 2021010138.
De la Corte-Rodríguez H, Román-Belmonte JM, Rodríguez-Damiani BA, Vázquez-Sasot A, Rodríguez-Merchán EC. Extracorporeal Shock Wave Therapy for the Treatment of Musculoskeletal Pain: A Narrative Review. Healthcare (Basel). 2023 Oct 26;11(21):2830.
Gökhan K, Ayhan K, Nedim K, Halil H. Efficacies of extracorporeal shockwave therapy and low-level laser therapy in patients with plantar fasciitis, Foot and Ankle Surgery, Volume 29, Issue 3, 2023, Pages 223-227.
Armagan Alpturker K, Cerrahoglu ABL, Orguc IS. Evaluation Effects of Laser Therapy and Extracorporeal Shock Wave Therapy with Clinical Parameters and Magnetic Resonance Imaging for Treatment of Plantar Fasciitis in Patients with Spondyloarthritis: A Randomized Controlled Trial. Int J Rheumatol. 2020 Aug 27;2020:4386361.
Liu K, Zhang Q, Chen L, Zhang H, Xu X, Yuan Z, Dong J. Efficacy and safety of extracorporeal shockwave therapy in chronic low back pain: a systematic review and meta-analysis of 632 patients. J Orthop Surg Res. 2023 Jun 24;18(1):455.
Vongvachvasin, P., Phakdepiboon, T. ., Chira-Adisai, W., & Siriratna, P. (2024). Efficacy of focused shockwave therapy in patients with moderate-to-severe carpal tunnel syndrome: a preliminary study. Journal of Rehabilitation Medicine, 56, jrm13411.
Burton I. Combined extracorporeal shockwave therapy and exercise for the treatment of tendinopathy: A narrative review. Sports Med Health Sci. 2021 Nov 11;4(1):8-17.
Turgay T, Günel Karadeniz P, Sever GB. Comparison of low level laser therapy and extracorporeal shock wave in treatment of chronic lateral epicondylitis. Acta Orthop Traumatol Turc. 2020 Nov;54(6):591-595.
Li S, Yang M, Tang L, Zhou Y,. The synergistic effects of applying low-level laser therapy plus ultrasound on pain and muscle function in patients with knee osteoarthritis: A protocol of a randomized double-blind study. Medicine 100(10):p e24764, March 12, 2021.