עמוד שדרה צווארי שתומך במשקל הראש ומאפשר לנו לנוע בחופשיות מורכב משבע חוליות (C1-C7). האזור האנטומי הזה מועד לפציעות ומחלות הגורמות לכאבים, מגבלות תנועה ופגיעה באיכות חיים. האמריקאים מוציאים על כאבים הקשורים לעמוד השדרה סכום מדהים של 134.5 מיליארד דולר בשנה. עמוד השדרה הצווארי תורם רבות לנטל הבריאותי הזה.
קלינאים שעיסוקם כולל אבחון וטיפול באזור האנטומי של עמוד שדרה צווארי צריכים להכירו היטב. הם צריכים להכיר היטב את אנטומיה של עמוד השדרה הצווארי ואת ההפרעות הבריאותיות שפוגעות בו. המטופלים צריכים לדעת על כל אפשרויות הטיפול העומדות לרשותם, החל מטיפול שמרני ועד ניתוח. חשוב שידעו גם שמחקרים אחרונים מראים כי מצבם של מטופלים שמבקרים תחילה אצל כירופרקטורים בגלל כאבים הקשורים לעמוד השדרה טוב יותר מאלה שבוחרים בטיפול רפואי מסורתי.
אנטומיה של עמוד שדרה צווארי
עמוד השדרה הצווארי הוא מבנה יוצא דופן המשמש כבסיס לניידות וליציבות הצוואר שלנו. מאמר זה בוחן את האנטומיה המורכבת של עמוד השדרה הצווארי, הפרעות נפוצות, שיטות אבחון ובחירות טיפול. תוכלו למצוא מידע חשוב על ניהול רדיקולופתיה צווארית, מחלת דיסק ניוונית ומצבים אחרים בעמוד השדרה. ידע זה יעזור בהכרת אפשרויות הטיפול היעילות.
חוליות עמוד שדרה צווארי
שבע חוליות מרכיבות את עמוד השדרה הצווארי, המסומנות מ-C1 עד C7. החלק העליון כולל שתי חוליות מיוחדות – האטלס (C1) וחוליית הציר (C2). חוליות אלה נועדו לסייע לתנועת ראש נרחבת. האטלס מתחבר לגולגולת שמעל ולציר שמתחת, מה שמאפשר 50% מיכולת הסיבוב של הצוואר. גופי החוליות הצוואריים אינם צריכים להיות גדולים ו"טווח תנועה מוגבר מקבל עדיפות על פני גודל החוליות וקשיחותם". עם זאת, בגלל טווח התנועה המוגבר, קיים סיכון מוגבר לפגיעה בחוט השדרה ובמבנים הנוירו-וסקולריים הקשורים אליו.
תכונות בולטות:
- האטלס (C1) חסר גוף חולייתי אך בעל קשתות קדמיות עבות ואחוריות דקות.
- חוליית הציר (C2)מכילה את האודונטואיד (dens), שהוא חיוני לסיבוב הראש.
- C3-C7 הם מבני חוליות נורמליים.
דיסקים בין-חולייתיים בצוואר
הדיסקים הבין חולייתיים מהווים 25% מגובה עמוד השדרה כולו. עם זאת, באזור הצוואר, הם מהווים 40% מהגובה. גובה מוגבר זה ביחס לגובה גוף החוליה מספק יתרון תנועתי. הגרעין של דיסקי צוואר הוא ג'לטיני אצל ילדים וצעירים. עד גיל 30 הוא מתייבש והופך לסחוס פיברוטי מוצק יותר. מאפיינים של הדיסקים הבין חולייתיים בעמוד השדרה הצווארי:
- הדיסק מעובה יותר בחלק הקדמי מאשר בחלק האחורי.
- תנועת הדיסק מוגבלת על ידי הזיזים האונקליים (uncinate).
- גלישה קדמית אחורית אכן מתרחשת.
אספקת דם
רשת כלי הדם של עמוד השדרה הצווארי אחראית על אספקת דם לאזור. הרשת הזו כוללת תרומות מעורקים שונים. העורקים העיקריים לעמוד השדרה הצווארי כוללים את:
עורקי החוליות (vertebral arteries):
מקורם של צמד עורקי החוליות בעורקים התת-בריחיים (subclavian). העורקים הללו עולים דרך הפורמינה של חוליות הצוואר C6 עד C1. בשלב הזה עורקי החוליות נכנסים דרך נקב העורף הגדול (foramen magnum) הפורמן כדי לספק דם לגזע המוח ולמוח הקטן. באזור של החולייה C3 מסתעפים העורקים העולים הקדמיים והאחוריים הזוגיים מעורקי החוליות. כלי דם אלה תורמים לאספקת כלי הדם של הקומפלקס האטלנטואקסיאלי (C1-C2).
עורקי החוליות מספק 20% מזרימת הדם למוח (עורק התרדמה מספק את 80% האחרים). הפורמינות דרכם עוברים עורקי החוליות ב- C1-C6 משתנים בגודל ובצורה. הבדלים אנטומיים אלה יכולים להשפיע על דפוסי זרימת הדם ולהשפיע על גישות כירורגיות. אם עורק חולייתי מתחיל להידחס עקב ניוון או פציעה בעמוד השדרה, זה יכול לגרום לכאבי צוואר, כאבי ראש ו / או אולי סחרחורת.
חורים קטנים בחוליות עמוד השדרה הצווארי C1 עד C6 מספקים מסלול הגנה לעורקי החוליות לשאת דם למוח שלך. זהו החלק היחיד של חוליות בעמוד השדרה כולו המכיל חורים בעצם כדי לאפשר לעורקים לעבור.
עצבים בעמוד השדרה הצווארי
שמונה זוגות של עצבי עמוד השדרה יוצאים דרך פתחים קטנים (פורמן) בין כל זוג חוליות בעמוד השדרה הצווארי. עצבים אלה מסומנים C1 עד C8. הם מעוררים תנועת שרירים בצוואר, בכתף, בזרוע וביד, ומספקים תחושה.
עצבי צוואר C1, C2 ו- C3
שולטים בתנועות הראש והצוואר קדימה, אחורה ולצד. עצב C2 מספק תחושה לאזור העליון של הראש; C3 נותן תחושה בצד הפנים ובחלק האחורי של הראש.
עצב צווארי C4
שולט בתנועת הכתף כלפי מעלה והוא אחד העצבים השולטים בסרעפת (שריר בתחתית כלוב הצלעות המסייע לך לנשום). C4 מספק תחושה לחלקים של הצוואר, הכתפיים והזרועות העליונות.
העצב הצווארי C5
שולט בשרירי הדלטואיד של הכתפיים ושרירי הזרוע. C5 מספק תחושה לחלק העליון של הזרוע העליונה עד המרפק.
עצב צווארי C6
שולט על השרירים המתרחבים של שורש כף היד ומעורב בשליטה על שרירי הזרוע שלך. C6 מספק תחושה בצד האגודל של האמה והיד.
העצב הצווארי C7
שולט על שרירי התלת ראשי ועל שרירי הרחבת שורש כף היד. C7 מספק תחושה לחלק האחורי של הזרוע לתוך האצבע האמצעית.
עצב צווארי C8
שולט בידיים ונותן תחושה לצד הזרת של היד והאמה.
ביומכניקה של עמוד השדרה הצווארי
המכניקה של עמוד השדרה הצווארי מציגה תצוגה יוצאת דופן של דיוק הנדסי המחבר בין מבנה לתפקוד. בין משימותיו של עמוד השדרה הצווארי נמנה תפקידים כגון:
הגנה על חוט השדרה
העצבים של חוט השדרה שלך עוברים דרך תעלה מוארכת. כל החוליות המוערמות של עמוד השדרה יוצרות תעלה מרכזית שמגנה על חוט השדרה. המסלול של התעלה:
- מבסיס הגולגולת דרך מרכז החוליות הצוואריות, הגביות וכלה בחוליות המותניות הראשונה והשנייה.
תומך בראש ומאפשר תנועה
עמוד השדרה הצווארי תומך במשקל הראש. הוא גם מאפשר לראש ולצוואר:
- לכפוף לפנים, לפשוט לאחור, לסובב את הצוואר מצד לצד, לכופף את הצוואר לצדדים.
טווח תנועה ודפוסי תנועה
עמוד השדרה הצווארי מראה ניידות יוצאת דופן דרך המקטעים המיוחדים שלו. מספר דרגות התנועה הממוצע של עמוד שדרה צווארי הוא:
- כיפוף – 50 מעלות
- פשיטה – 80 מעלות
- כיפוף לצד ימין – 45 מעלות
- כיפוף לצד שמאל – 45 מעלות
- סיבוב ימינה – 80 מעלות
- סיבוב שמאלה – 80 מעלות
כמובן ROMs אלה הם עבור מבוגר צעיר בריא והם לעתים קרובות פוחתים ככל שאנו מזדקנים.
עמוד השדרה הצווארי העליון (C0-C2) מבצע:
- 50% מסיבוב הצוואר מכפיפת הצוואר ופשיטת הצוואר.
השפעת היציבה על בריאות עמוד השדרה הצווארי.
שמירה על יציבה טובה חיונית לבריאות הכללית, במיוחד עבור עמוד שדרה צווארי. יציבה לקויה עלולה להוביל לשורה של בעיות, כולל כאבים בעמוד השדרה הצווארי. במונח יציבה מתייחסים ליישור הגוף בזמן עמידה, ישיבה או שכיבה. כאשר היציבה טובה העומס המופעל על החוליות, השרירים, הרצועות ועוד הוא הקטן ביותר.
מנח ראש קדמי
מיקום הראש הרחק ממרכז הכובד שלו יוצר עומסים מוגברים שפוגעים במפרקי הצוואר וברקמות התומכות ומניעות. במצב של "תנוחת ראש קדמית" חוליות הצוואר התחתונות, כולל C5, C6 ו-C7, מתמודדות עם העומס הרב שנוצר ממשקל הראש. ככל שהראש מוחזק קדימה, עומס זה רק גדל. כתוצאה מכך החלק התחתון של הצוואר, ממש מעל הכתפיים, מהווה מקור שכיח לפציעה וכאבים. במצב של תנוחת ראש קדמית:
- כוחות הדחיסה על חוליות C5-6 של עמוד שדרה צווארי עולים.
- הדיסקים הבין חולייתיים ומפרקי הפצט בגובה הזה עמוד השדרה נתונים לכוחות גזירה כאשר החוליות נמשכות לכיוונים שונים זו ביחס לזו.
- החוליות הללו נתונות לטראומות חוזרות ונשנות שעלולות לגרום לכאב ולתסמינים אחרים.
תנוחת ראש קדמית יכולה לעורר מספר הפרעות בריאותיות, כגון:
- רדיקולופתיה צווארית.
- כאבי ראש צווארי.
יישור לורדוזיס צווארי
לעמוד השדרה הצווארי יש עקמומיות לורדוטית בצורת C בטווח של 20 – 40 מעלות. התנוחה הלורדוטית מפחיתה את הלחץ על החוליות ומאפשרת לעמוד בפני עומסי דחיסה גדולים. עומסי דחיסה מועברים באופן שונה בעמוד השדרה הצווארי מאשר בעמוד השדרה החזי והמותני. בעמוד השדרה הצווארי, העמוד הקדמי סופג 36% מהעומס, והמפרקים האחוריים (זיגאפופיסיאל) סופגים 64%. יישור של הלורדוזיס בצוואר, משמעותו שהצוואר הופך ישר מדי. כאשר עמוד השדרה הצווארי ישר מדי הביומכניקה שלו משתבשת. שיבוש זה מוביל:
- פגיעה ביכולת לתמוך כראוי במשקל הראש.
- לחץ נוסף על הדיסקים הצוואריים (מגביר את קצב ניוון הדיסק).
- הגברת המתח בשרירים ובמפרקים.
בסיכומו של דבר מצב של יישור עמוד השדרה הצווארי עלול להוביל:
- לסיכון מוגבר לפציעה.
- למתח מוגבר בשרירי הצוואר, שכמות והכתפיים.
- לכאבים ותחושת תפיסות בצוואר, שכמות והכתפיים.
- סיכון מוגבר להתפתחות בלט או פריצת דיסק בצוואר.
הפרעות נפוצות בעמוד השדרה הצווארי
הפרעות בעמוד השדרה הצווארי משפיעות על מיליוני אנשים ברחבי העולם. תנאים אלה זקוקים להבנה שיטתית כדי להבין כיצד הם משפיעים על בריאות המטופל.
מצבים ניווניים
ספונדילוזיס צווארי או דלקת מפרקים ניוונית בצוואר כוללת ניוון ספונטני של הדיסק הצווארי ומפרקי הפצט. מצב זה מתפתח בדרך כלל באופן שווה אצל גברים ונשים כאחד. התלונות של החולה עשויות לכלול תסמינים כגון:
- כאבי צוואר ונוקשות.
- טווח תנועה מופחת.
- כאבי ראש או כאבים עורפיים.
- שינויים במוטוריקה עדינה.
פציעות טראומטיות
מחקרים מראים שהשכיחות של פגיעות בעמוד השדרה הצווארי בקרב מטופלי טראומה הייתה מהוות 3.7%. מנפגעי הטראומה הקהה. בסך הכול, 41.9% מכלל הפגיעות הטראומטיות בעמוד השדרה הצווארי הפגינו חוסר יציבות. אנשים מעל גיל 65 נמצאים בסיכון גבוה יותר לפציעות האלה. סיבות שכיחות לפציעות טראומטיות בעמוד השדרה הצווארי כוללות נפילות, תאונות, פציעות ספורט ועוד. נזקים אפשריים כוללים:
- נקעים.
- סדקים או שברים בחוליות.
- קרעים של רקמות רכות כולל חוט שדרה וסיבי עצב.
תלונות של החולה עשויות לכלול תסמינים כגון:
- כאבים.
- מגבלות תנועה.
- שינויים תחושתיים, חולשת גפיים ועוד.
סיבוכים נוירולוגיים
סיבוכים נוירולוגיים מייצגים את הדאגה החמורה ביותר עם הפרעות בעמוד השדרה הצווארי. מחקרים מדווחים כי סיבוכים נוירולוגיים מתרחשים בקרב 18.9% מהחולים עם הפרעות צוואר. החדשות הטובות הן ש-90.9% מהמטופלים מחלימים מהסיבוכים האלה, ורוב השיפורים מתרחשים תוך שישה חודשים. סיבוכים נוירולוגיים עשויות לכלול:
רדיקולופתיה צווארית
רדיקולופתיה צווארית נובעת מדחיסה של שורש עצב בעמוד השדרה הצווארי. הפרעה זאת בולטת כסיבוך הנוירולוגי השכיח ביותר. רדיקולופתיה צווארית יכולה להתפתח בהדרגה בגלל תהליכים ניווניים או בגלל נזקי חבלה. תסמינים אפשריים:
- כאב המקרין מהצוואר לזרועות ולידיים.
- חולשה וחוסר תחושה.
מיאלופתיה צווארית
מיאלופתיה צווארית נובעת מדחיסה של חוט השדרה עצמו. מחקרים מראים שמיאלופתיה צווארית כתוצאה מדחיסת חוט השדרה יוצרת שתי קטגוריות סימפטומים נפרדות. תסמינים ספציפיים לצוואר כוללים בין היתר:
- כאב ונוקשות
- טווח תנועה מוגבל.
- יורה כאב במורד עמוד השדרה.
השפעות על כל הגוף כוללות בין היתר:
- בעיות קואורדינציה ואיזון.
- קושי בהליכה.
- חולשה בידיים או ברגליים.
גישות אבחון
שיטות הערכה שונות מסייעות לקלינאים לאבחן מצבים בעמוד השדרה הצווארי במדויק:
היסטוריה רפואית
בשלב הראשוני הזה הקלינאי יברר פרטים בין היתר לגבי:
- תסמיני החולה ואופן התפתחותם.
- הרקע הבריאותי האישי והמשפחתי של החולה.
בדיקה גופנית
הבדיקה הגופנית של עמוד שדרה צווארי כוללת:
- התבוננות בצוואר בחיפוש אחר מנח לקוי או חריגות מבניות נראות לעין.
- מישוש של עמוד השדרה הצווארי בחיפוש אחר ליקויים כגון מוקדי כאב, נפיחות ועוד.
- בדיקת התנועתיות של הצוואר בחיפוש אחר ליקויי כגון תנועה לקויה או מוגבלת.
- בדיקות מיוחדות לזיהוי לחץ עצבי בצוואר כגון בדיקת ספרלינג מראה ספציפיות גבוהה באבחון רדיקולופתיה חריפה. הבדיקה של הופמן מדגימה רגישות למיאלופתיה צווארית ומסייעת לזהות דחיסה פוטנציאלית של חוט השדרה.
- בדיקות נוירולוגיות הכוללות הערכת כוח השרירים בזרועות, בידיים ובאצבעות, הערכת תחושת מגע ורפלקסים.
שיטות הדמיה
במידת הצורך נפנה את החולה להדמיה כגון:
- צילום רנטגן לזיהוי שינויים ניווניים (אוסטאופיט), יישור כללי (לורדוזיס?), לשלול מצבים חמורים.
- MRI לזיהוי דחיסת עצבים וחוט שדרה, פגיעה ברקמות רכות.
- סריקת CT לזיהוי של נזקים גרמיים כגון שברים.
- מיאלוגרפיה לנראות משופרת של שורש העצב.
הליכי בדיקה מיוחדים
בדיקות מיוחדות משלימות כוללות:
- אלקטרומיוגרפיה (EMG) המודד פעילות חשמלית בעצבים. מעריך את תגובת השרירים במהלך כיווץ ומנוחה.
- מחקרי הולכה עצבית שמעריך את עוצמת האות העצבי ואת מהירותו.
אפשרויות טיפול
יש להעדיף את הטיפולים השמרניים לטיפול במצבים בריאותיים שונים בעמוד השדרה הצווארי. בין יתר הגישות השמרניות היעילות ביותר נמנה אפשרויות כגון:
טיפול עצמי
טיפול עצמי בכאבי צוואר עשוי לכלול:
- מנוחה מכל פעילות שמחמירה את הכאב.
- פעילות גופנית מתונה שאינה מגרה את הכאב בצוואר.
- הקדה על תנוחות שינה על הגב או על הצד.
- תכנון נכון של עמדת העבודה כמו גם אופן העבודה.
- שמירה על יציבה נכונה.
טיפול רפואי
הטיפול הרפואי בהפרעות צוואר משתנה על פי חומרת הנזק. טיפולים אפשריים עשויים לכלול:
- תרופות נוגדות דלקת שאינם סטרואידים (NASIDS) כגון קטפלם.
- משככי כאב למיניהם כגון אופיואידים.
- זריקות סטרואידים.
- ניתוחים.
התערבות כירורגית הופכת לשלב הבא במצבים בעמוד השדרה הצווארי כאשר טיפולים שמרניים אינם עובדים. העיתוי הנכון וסוג הניתוח הנכון ייתן תוצאות אופטימליות עבור המטופלים. ההליכים הנפוצים ביותר הם:
- כריתת דיסק צוואר בגישה קדמית (ACDF) להפחתת דחיסה עצבית.
- למינקטומיה צווארית – הסרת עצם אחורית להפחתת דחיסה עצבית.
- ארתרופלסטיקה להחלפת דיסק מלאכותית.
טיפול כירופרקטי
מחקרים רבים מאשרים את היעילות של טיפולי כירופרקטיקה בעמוד השדרה הצווארי. כירופרקטורים מפחיתים דלקת וכאב בצוואר באמצעות:
- מניפולציות לשיפור התפקוד של המפרקים בעמוד השדרה.
- ייעוץ לגבי סוג ואופן ביצוע של פעילות גופנית.
- אמצעים אלקטרונים כגון לייזר רך לשיכוך כאבים ודלקות.
- טיפול ברקמות רכות כגון שרירים, פאשיה, רצועות ועוד.
- ייעוץ בנושאים רלוונטיים כגון יציבה וארגונומיה.
מחקרים מצאו שביקורים אצל כירופרקטיים עשויים להפחית את הצורך בתרופות כגון משככי כאבים אופיואידים. המחקר ציין כי מבוגרים שביקרו אצל כירופרקט היו בעלי סיכוי נמוך יותר לקבל מרשם אופיואידי מלא מאשר אלו שלא ביקרו אצל כירופרקט.
References:
Freburger JK, Carey TS, Holmes GM, Wallace AS, Castel LD, Darter JD, Jackman AM. Exercise prescription for chronic back or neck pain: who prescribes it? who gets it? What is prescribed? Arthritis Rheum. 2009 Feb 15;61(2):192-200.
Kim DH, Kim CJ, Son SM. Neck Pain in Adults with Forward Head Posture: Effects of Craniovertebral Angle and Cervical Range of Motion. Osong Public Health Res Perspect. 2018 Dec;9(6):309-313.
Mazanec D, Reddy A. Medical management of cervical spondylosis. Neurosurgery. 2007 Jan;60(1 suppl 1):S43-50.
Torretti JA, Sengupta DK. Cervical spine trauma. Indian J Orthop. 2007 Oct;41(4):255-67.
Roland Bryans, et al. Evidence-Based Guidelines for the Chiropractic Treatment of Adults With Neck Pain, Journal of Manipulative and Physiological Therapeutics, Volume 37, Issue 1, 2014, Pages 42-63.
Trager, Robert J., Geronimo Bejarano, Romeo-Paolo T. Perfecto, Elizabeth R. Blackwood, and Christine M. Goertz. 2024. "Chiropractic and Spinal Manipulation: A Review of Research Trends, Evidence Gaps, and Guideline Recommendations" Journal of Clinical Medicine 13, no. 19: 5668.
Vindigni, D., Zark, L., Sundberg, T. et al. Chiropractic treatment of older adults with neck pain with or without headache or dizziness: analysis of 288 Australian chiropractors’ self-reported views. Chiropr Man Therap 27, 65 (2019).
Chaibi A, Stavem K, Russell MB. Spinal Manipulative Therapy for Acute Neck Pain: A Systematic Review and Meta-Analysis of Randomised Controlled Trials. J Clin Med. 2021 Oct 28;10(21):5011.
Fenton, Joshua J. MD, et al. Longitudinal Care Patterns and Utilization Among Patients With New-Onset Neck Pain by Initial Provider Specialty. Spine 48(20):p 1409-1418, October 15, 2023.