כאב במפרק הלסת

כאב במפרק הלסת

כאב במפרק הלסת (TMJ) הוא מצב נפוץ אך לעתים קרובות לא מובן ולא מאובחן. לכאבים אלה יכולת להשפיע באופן משמעותי על איכות החיים של הפרט. עבור רבים, אי הנוחות מתבטאת בכאבי לסת, כאבי ראש או רגישות בפנים. לעיתים נלווים לתסמינים האלה גם קשיים בפעילויות יומיומיות כמו אכילה, דיבור ואפילו שינה. לנוכח שיעורי השכיחות הגבוהים חשוב להבין את הגורמים וגורמי הסיכון להתפתחות ההפרעה. עוד חשוב לדעת כיצד מאבחנים כאב במפרק הלסת ומה הן אפשרויות הטיפול היעילות. במאמר זה נתייחס בדיוק לכך:

  • נעמיק במורכבויות של כאב TMJ
  • נחקור את שכיחותו
  • נזהה גורמי סיכון נפוצים
  • נתווה את תהליך האבחון
  • ונדגיש מגוון טיפולים יעילים שיעזרו להתמודד טוב יותר עם הבעיה.

מאמר זה נועד להעניק לכם את הידע הדרוש כדי לנווט את המסע לעבר הקלה והחלמה של מפרק הלסת. עבור אלה החווים כאב במפרק הלסת, התייעצות עם כירופרקט יכולה להיות צעד כדאי לקראת הקלה ואיכות חיים משופרת.

כאב במפרק הלסת – רקע

מפרק הלסת הוא אחד ממפרקים הכי נחוצים והכי לא מובנים בגופנו. מבין תפקידיו החיוניים של המפרק הזה  נמנה לעיסה, דיבור, נשימה ואפילו נשיקה. לכל אדם יש שני מפרקי לסת אחד בכול צד של הפנים הממוקמים מעט‏ לפני כל אוזן. המפרקים מחברים את עצם הלסת התחתונה לעצמות הרקתיות של הגולגולת. השרירים השולטים במפרקים מחוברים ללסת התחתונה ומאפשרים ללסת לנוע בשלושה כיוונים: למעלה ולמטה, מצד לצד וקדימה ואחורה. במצב תקין שני מפרקי הלסת פועלים באופן ייחודי ומסונכרן כיחידה אחת.‏

בפתיחת הפה עצמות המפרק של הלסת התחתונה מחליקות בתוך שקע המפרק בבסיס הגולגולת. בסגירה של הפה עצמות המפרק מחליקות חזרה בתוך השקע ושבות למקומן המקורי. דיסק סחוסי שממוקם בין עצמות המפרק לשקע שומר על חלקות התנועה. הפרעות טמפורומנדיבולאריות (TMD) מתפתחות בעקבות פגיעה במפרק הלסת עצמו ו/או ברקמות הסובבות אותו ומפעילות אותו. תסמינים שכיחים בשל הפרעות אלה כוללים כאב במפרק הלסת, הגבלה בתנועות הלסת ועוד. כאב במפרק הלסת, משפיע על חלק ניכר מהאוכלוסייה. מחקרים מצביעים על כך שכמעט:

  • שליש מהאמריקאים סובלים מסימן או תסמין אחד לפחות של הפרעה במפרק הלסת.
  • חלק מהמחקרים מצאו שנשים נמצאות בסיכון גבוה יותר מגברים לחוות הפרעות במפרק הלסת.

טיפול כירופרקטי מציע גישה לא פולשנית מבטיחה לניהול כאב במפרק הלסת. הכירופרקט עושה שימוש בטכניקות כגון התאמות ידניות וטיפול ברקמות רכות. אלה מפחיתים ביעילות את הכאב ומשפרים את תפקוד הלסת. מטופלים המחפשים חלופה לטיפולים תרופתיים וכירורגיים עשויים למצוא את הטיפול הכירופרקטי מועיל.

‏מה גורם להפרעות TMJ?‏

‏מה שמוסיף למורכבות של הפרעות TMJ הוא שישנן סיבות רבות ולא תמיד מובנות להתפתחותן. להלן כמה סיבות ידועות:‏

  • מחלות אוטואימוניות
  • ‏זיהומים‏
  • ‏פגיעות טראומטיות באזור הלסת‏
  • ‏טיפולי שיניים (אפילו פתיחת פה ממושכת במהלך טיפול שיניים)‏
  • ‏פתיחת יתר של הלסת בעת החדרת צינור נשימה לפני ניתוח‏
  • דלקת פרקים‏

‏תופעות לוואי של תרופות המגבירות הידוק לסתות או ברוקסיזם, מזיקות ומחמירות כאב במפרק לסת. תרופות אלה כוללות למשל תרופות SSRI המשמשות לטיפול בחרדה, OCD, דיכאון והפרעות פאניקה, תרופות אנטי פסיכוטיות, תרופות להפרעות קשב ופרקינסון, ותרופות לאוסטאופורוזיס/ביספוספונטים‏.

גורמי סיכון נפוצים להפרעות TMJ

הפרעות מפרקים טמפורומנדיבולרים (TMJ) משפיעות על מיליוני אנשים ברחבי העולם. בין גורמי הסיכון להתפתחות כאב במפרק הלסת נמנה:

מתח נפשי

אנשים תחת לחץ מוגבר עלולים באופן לא מודע להדק את הלסתות או לחרוק שיניים, מצב המכונה ברוקסיזם. תנועה חוזרת ונשנית זו עלולה להוביל לעייפות שרירים ולמאמץ בלסת, ובסופו של דבר לתרום לכאבי TMJ.

היסטוריה של פציעות

גורם סיכון שכיח נוסף הוא היסטוריה של פציעות בלסת. אלה שחוו טראומה ללסת, בין אם מתאונות, פציעות ספורט או הליכים כירורגיים, עשויים להיות רגישים יותר להפרעות TMJ.

מצבים רפואיים

בנוסף, מצבים רפואיים מסוימים יכולים להחמיר בעיות TMJ; לדוגמה, דלקת מפרקים – במיוחד דלקת מפרקים ניוונית ודלקת מפרקים שגרונית – יכולה להשפיע על המפרקים בלסת, מה שמוביל לדלקת ואי נוחות.

גיל ומגדר

גם גיל ומין משחקים תפקיד. מחקרים מצביעים על כך שהפרעות TMJ שכיחות יותר בקרב נשים, במיוחד בגילאי 20 עד 40. תנודות הורמונליות עשויות להשפיע על שכיחות כאב TMJ בדמוגרפיה זו.

ליקויים מבניים

אי סדרים אנטומיים, כגון יישור לקוי של הלסת או של השיניים, יכולים להגביר את הסיכון לפתח הפרעות TMJ.

אורח חיים

לבסוף, גורמי אורח חיים כגון צריכת קפאין מופרזת, יציבה לקויה ואפילו בחירות תזונתיות מסוימות יכולים לתרום לסיכון לכאבי TMJ.

תסמינים של הפרעה במפרק הלסת

הסימפטומים של הפרעה במפרק הלסת עשויים לכלול את הדברים הבאים:‏

  • ‏כאב במפרק הלסת ו/או בשרירי הלסת‏
  • ‏כאבים בצוואר ובכתפיים‏
  • ‏כאבי ראש כרוניים‏
  • ‏נוקשות שרירי הלסת‏
  • ‏תנועה מוגבלת או נעילה של הלסת‏
  • ‏כאבי אוזניים, לחץ, מלאות, צלצולים באוזניים (טינטון)‏
  • ‏חריקות ורעשים במפרק הלסת בעת פתיחה או סגירה של הפה‏
  • ‏‏סחרחורת‏
  • ‏בעיות ראייה‏

כיצד מאבחנים כאב במפרק הלסת

אבחון כאב במפרק הלסת כרוך בהערכה מקיפה המשלבת את ההיסטוריה של המטופל, בדיקות גופניות, ולעתים קרובות, מחקרי הדמיה. התהליך מתחיל בדרך כלל עם:

היסטוריה רפואית

הכירופרקט אוסף היסטוריה רפואית מפורטת כדי לזהות סימפטומים וכל בעיה קודמת הקשורה לשיניים או ללסת. מטופלים התבקשו לתאר:

  • את תסמיניהם כולל דרגות שונות של אי נוחות, כאב בלסת, קושי בזמן לעיסה, כאבי ראש ואפילו כאבי אוזניים.
  • מתי החלו התסמינים הללו ומה גרם להם ועוד
  • רקע בריאותי אישי ומשפחתי, תחביבים ועוד

בדיקה גופנית

לאחר איסוף היסטוריה יסודית, מתבצעת בדיקה גופנית שבמהלכה הכירופרקט:

  • התבוננות בתנועת מפרק הלסת וחיפוש חריגות ומגבלות.
  • ימשש את מפרקי הלסת ושריריה, ויבדוק רגישות, נפיחות או קולות נקישה במהלך תנועת הלסת.
  • בחינה של טווחי התנועה אקטיביים ופסיביים

הדמיה

במקרים מסוימים, ניתן להשתמש בטכניקות הדמיה כדי לקבל תמונה ברורה יותר של מבנה הלסת ותפקודה. צילומי רנטגן משמשים בדרך כלל כדי לבדוק כל חריגות עצם, בעוד טכניקות מתקדמות יותר כמו MRI (הדמיית תהודה מגנטית) או CT (טומוגרפיה ממוחשבת) סריקות עשוי לשמש כדי לדמיין רקמות רכות ולהעריך את מצב המפרק עצמו.

הפניה לרופא שיניים

במידת הצורך הכירופרקט יפנה את המטופל לרופא שיניים כדי לשלול הפרעות במנשך ואחרות שעלולות לתרום לכאב TMJ.

על ידי שילוב שיטות אבחון אלה, הכירופרקט יכול לאבחן באופן מדויק את מהות ההפרעה בלסת. אבחון מדויק מהווה בסיס לתוכניות טיפול מותאמות אישית כדי להקל על הכאב ולהחזיר את התפקוד. הבנת תהליך האבחון היא המפתח עבור אלה שחווים סימפטומים, שכן היא מעצימה אותם לחפש התערבויות רפואיות מתאימות ולמצוא הקלה מכאב TMJ.

טיפולים יעילים ואסטרטגיות ניהול

כאב במפרק הלסת
כאב במפרק הלסת

כשמדובר בניהול כאב TMJ, גישה רבת פנים היא לעתים קרובות היעילה ביותר. אסטרטגיות הטיפול יכולות להשתנות במידה רבה בהתאם לחומרת הכאב ולסיבות הבסיסיות, אך שילוב של טיפולים יכול לספק הקלה משמעותית ולשפר את איכות החיים.

‏טיפול כירופרקטי בכאב TMJ‏

טיפול כירופרקטי התגלה כאפשרות טיפול לא פולשנית ויעילה לניהול כאב TMJ. הטיפול הכירופרקטי בתלונות על כאב במפרק הלסת עשוי לכלול:

  • התאמות ידניות לשיפור התפקוד של הלסת ועמוד השדרה הצווארי. גישה זו מסייעת לשחזר את המיקום הנכון של הלסת ולהפחית את הלחץ הנגרם על ידי חוסר התאמה.
  • טיפול ברקמות רכות סביב הלסת כדי לשחרר מתח ולשפר את זרימת הדם. טכניקות כגון טיפול בנקודת טריגר יכולות להיות יעילות במיוחד בהפחתת מתיחות שרירים וכאב.
  • טכניקות כגון טיפול עם לייזר רך, טיפול בחום ועיסוי יכולות גם לעזור להקל על הכאב ולהפחית דלקת.
  • המלצות על תרגילים לחיזוק ומתיחה של שרירי הלסת, על שינויים באורח החיים ותרגול יציבה טובה.

יעילות הטיפול הכירופרקטי

מחקרים וסדרות מקרים הוכיחו את יעילות הטיפול הכירופרקטי בניהול תסמיני TMJ. לדוגמה, סדרת מקרים רטרוספקטיבית שכללה 14 מטופלים הראתה ירידה משמעותית בכאב, כאשר ציוני הכאב הממוצעים ירדו מ-8.3 ל-1.4 במהלך הטיפול. מחקר אחר הדגיש את היתרונות של מניפולציה בעמוד השדרה וטיפול ידני במנדיבולרית בשיפור כאב, פתיחת פה מקסימלית ונכות בחולי TMD.

יתרונות הטיפול הכירופרקטי עבור TMJ

  • לא פולשני – טיפול כירופרקטי מונע את הצורך בניתוח או תרופות, שעלולות להיות להם תופעות לוואי.
  • גישה הוליסטית – כירופרקטורים מתייחסים לא רק ללסת אלא גם לאזורים קשורים כמו עמוד השדרה הצווארי והגב העליון, שיכולים להשפיע על תפקוד TMJ.
  • טיפול מותאם אישית – כל מטופל מקבל תוכנית טיפול מותאמת אישית המבוססת על הסימפטומים הספציפיים שלו והגורמים הבסיסיים.

טיפולים נוספים במפרק הלסת

  • משככי כאבים ללא מרשם כמו איבופרופן או פרצטמול להקלה בכאבי TMJ קלים. תרופות עבור כאב במפרק הלסת חמור יותר עשויות לכלול מרפי שרירים, נוגדי דלקות, או סטרואידים. במקרים מסוימים, תרופות נוגדות דיכאון עשויות להיות מומלצות, במיוחד אם הכאב קשור ללחץ או חרדה.
  • טיפולי שיניים עשויים להיות נחוצים עבור מנשך לקוי, כתרים, או שימוש בסד ומגני לילה כדי למנוע חריקת שיניים. מכשירים אלה מסייעים לשמור על יישור לסת תקין ולהפחית את המאמץ במהלך השינה.
  • שינויים באורח החיים יכולים להשפיע עמוקות על ניהול תסמיני TMJ. אלה עשויים לכלול טכניקות להפחתת מתח נפשי כגון יוגה, מדיטציה או תרגילי נשימה עמוקה. מומלץ להימנע ממזונות לעיסים או קשים שעלולים להעמיס על הלסת, ולבחור במקום זאת במזון רך יותר.
  • טיפולים אלטרנטיביים כגון ביופידבק עשויים לתרום לניהול כאב במפרק הלסת.
  • ניתוח נחשב כמוצא אחרון, אך עשוי להיות נחוץ עבור חלק מהחולים עם הפרעה חמורה. הליכים כגון ארתרוסקופיה או ניתוח מפרק פתוח יכולים לעזור לתקן או להחליף את מפרק הלסת.

References:

Alkhubaizi Q, Khalaf ME, Faridoun A. Prevalence of Temporomandibular Disorder-Related Pain among Adults Seeking Dental Care: A Cross-Sectional Study. Int J Dent. 2022 Sep 5;2022:3186069.

Kapos FP, Exposto FG, Oyarzo JF, Durham J. Temporomandibular disorders: a review of current concepts in aetiology, diagnosis and management. Oral Surg. 2020 Nov;13(4):321-334.

Pavia S, Fischer R, Roy R. Chiropractic Treatment of Temporomandibular Dysfunction: A Retrospective Case Series. J Chiropr Med. 2015 Dec;14(4):279-84.

Chu EC, Lee WT, Chau C, Wong E, Cheng HY. Temporomandibular Disorder Treated With Chiropractic Therapy. Cureus. 2023 Mar 19;15(3):e36377.

James W DeVocht, Cynthia R Long, Deborah L Zeitler, Walter Schaeffer. Chiropractic treatment of temporomandibular disorders using the activator adjusting instrument: a prospective case series, Journal of Manipulative and Physiological Therapeutics, Volume 26, Issue 7, 2003, Pages 421-425.

Li DTS, Leung YY. Temporomandibular Disorders: Current Concepts and Controversies in Diagnosis and Management. Diagnostics (Basel). 2021 Mar 6;11(3):459.

González-Sánchez, B.; García Monterey, P.; Ramírez-Durán, M.d.V.; Garrido-Ardila, E.M.; Rodríguez-Mansilla, J.; Jiménez-Palomares, M. Temporomandibular Joint Dysfunctions: A Systematic Review of Treatment Approaches. J. Clin. Med. 2023, 12, 4156.

שימו סוף לכאב.

לאבחון מקצועי וייעוץ,
התקשרו: 03-6430372
או השאירו פרטים:

שימו סוף לכאב!

לאבחון מקצועי וייעוץ, התקשרו: 03-6430372
או השאירו פרטים ומיד נחזור אליכם:

קראו עוד באותו נושא:

שולחנות עמידה לילדים

שולחנות עמידה לילדים

שולחנות עמידה לילדים? זה רעיון בכיוון הנכון. למגפת ההשמנה בקרב הילדים ישנם אשמים רבים כולל תזונה לקויה, חוסר בפעילות גופנית ואורח חיים יושבני. ישיבה ממושכת גורמת גם לפגיעות ובלאי במערכות עצב שריר ושלד ומובילה להתפתחות מחלות קטלניות. 

כאבים באגן אבחון וטיפול

כאבים באגן אבחון וטיפול

כאבים באגן? אבחון וטיפול הנעשים מהר עשויים למנוע בכייה לדורות. הגורמים האפשריים למיחושים באזור הזה הם רבים וכוללים החל מסקרואילאיטיס וכלה בגידול סרטני.  אבחון מדוקדק שיאפשר זיהוי הבעיה ואומדן חומרתה חייב להקדים את הטיפול.

צריכת יתר של תוספי מזון לשריר

תוספי מזון לפיתוח שרירים

אימוני כוח ותוספי מזון? השילוב הזה אינו הכרחי. ניתן לחזק את הגוף ללא צורך בתוספי מזון ובוודאי לא לאבד את השפיות ולהגזים בכול הנוגע לצריכתם. החוקרים במחקר הנוכחי טוענים לזיהוי הפרעת אכילה בכול הקשור לצריכת תוספי מזון בקרב גברים העוסקים באימוני כוח. 

סטרואידים אנבוליים לפיתוח גוף מסוכן

סטרואידים אנבוליים לפיתוח גוף מסוכן

סטרואידים אנבוליים לפיתוח גוף עשויים לעזור לכם בהגדלת מסת השריר אך עלולים לגרום לנזקים בריאותיים כבדים. לגוף שרירי יתרונות רבים כולל ייצוב של עמוד השדרה והפחתת כאבי גב. צעירים רבים חפצים בגוף שרירי וחלקם נוקטים בצעדים דרסטיים כדי להשיג זאת.