עמוד שדרה גבי המורכב מ -12 חוליות, הוא החלק האמצעי של עמוד השדרה. הוא מתחיל בבסיס הצוואר ומסתיים בחלק התחתון של הצלעות. תפקידיו כוללים תמיכה, ייצוב ותרומה לתנועתיות. האזור הגבי בגוף האנושי הוא נוקשה ויציב ולכן חסין יחסית לפציעות ביחס לאזור הצוואר והמותן. עם זאת, למרות חסינותו היחסית הפרעות בריאותיות עלולות להשפיע עליו.
הפרעות כאלה עלולות לכלול פריצת דיסק, היצרות תעלת השדרה ועוד. מאמר זה ייתן לכם מבט מפורט על האנטומיה של אזור ייחודי זה, על ההפרעות שאליהן הוא חשוף והאופן שמטפלים בו. יש להעדיף טיפול שמרני תחילה על פני טיפולים רפואיים שעלולים להיות כרוכים בתופעות לוואי שליליות. על פי מחקרים רבים, הטיפול הכירופרקטי נמצא יעיל ובטוח לצורך טיפול בסוג זה של הפרעות בריאותיות.
עמוד שדרה גבי – רקע
עמוד השדרה הוא למעשה רצף ארוך וגמיש של חוליות המגן על חוט השדרה. הוא מתחיל בבסיס הגולגולת ומסתיים בעצם הזנב. בין החוליות ישנם דיסקים המספקים ריפוד לחוליות וגמישות. התכונות של האזור הגבי מאפשרות הגנה על חוט השדרה תוך שמירה על היכולת לסובב ולהסתובב. האדם הממוצע נולד עם 33 חוליות שמתחברות ביניהן באמצעות מפרקים פצטלים. עם התבגרותנו, חלק מהחוליות בקצה התחתון של עמוד השדרה (בעצם העצה ובעצם הזנב) מתמזגות ואנו נותרים עם 24 חוליות:
- שבע חוליות צוואר (C7 – C1).
- 12 חוליות גביות (T12 – T1).
- חמש חוליות בגב התחתון (L5 – L1).
עמוד השדרה הגבי שוכן בין חוליות הצוואר וחוליות המותן ומשמש כעוגן לכלוב הצלעות. מיקומו ותכונותיו מאפשרות לו להגן על איברים חיוניים ולהיות גורם מרכזי בתנועתיות, ביציבה ואפילו ביעילות הנשימה. לעתים קרובות בדיונים על בריאות הגב מתעלמים מעמוד השדרה הגבי. עם זאת, הפרעות באזור הזה שכיחות באופן מפתיע ויכולות להשפיע משמעותית על איכות החיים. מחקרים מראים כי:
- כ 15% – 20% מהאוכלוסייה הכללית חווים כאבים הקשורים לחוליות הגביות בשלב כלשהו בחייהם.
- מצבים כגון פריצות דיסק, עקמת ודלקת מפרקים ניוונית הם האשמים השכיחים.
במאמר זה:
- נלמד על האנטומיה והתנועתיות של אזור ייחודי זה.
- נדון בהפרעות שכיחות הנוטות לפגוע בו.
- נברר כיצד הרפואה והכירופרקטיקה מטפלת בבעיות אלה.
הצטרפו אלינו לקבלת תובנות הנוגעות לעמוד השדרה הגבי. מידע זה רלוונטי עבור אלה הסובלים מתסמינים באזור הזה, עבור אנשי מקצוע בתחום הבריאות ועבור סקרנים לגבי גוף האדם.
מבנה אנטומי של עמוד שדרה גבי
עמוד השדרה הגבי הכולל שתים עשרה חוליות המסומנות T12 – T1, ממוקם בין בסיס הצוואר ועד האזור מותני. דיסקים בין חולייתיים ממוקמים בין כל שתי חוליות, פועלים כבולמי זעזועים ומאפשרים תנועה במהלך פעילויות יומיומיות. מגוון רחב של שרירים, עצבים, גידים ורצועות מסייעים לאזור זה בתפקודיו השונים. עמוד השדרה הגבי הוא גם ביתו של חוט השדרה, העובר דרך תעלה מרכזית המוקפת בגופי החוליות. חוט השדרה מספק מסלול חיוני לאותות עצביים בין המוח לשאר הגוף לשליטה בתפקודי הגוף.
אזור ייחודי זה, ממלא תפקיד מכריע הן בשלמות המבנית והן בפונקציונליות של גוף האדם. בכל חוליה גבית נקודות חיבור לצלעות ובכך מתאפשר קיום כלוב הצלעות. כלוב צלעות זה לא רק מספק יציבות, אלא גם תורם להגנה על איברים חיוניים בחזה, כולל הלב והריאות. בנוסף, אזור בית החזה מספק עוגן מוצק לחגורת הכתפיים, התומך בתנועות הזרועות.
החוליות הגביות גדולות וחזקות יותר מחוליות הצוואר. המבנה המאסיבי שלהן, נועד לשאת את משקל פלג הגוף העליון תוך מתן אפשרות לגמישות ותנועה. בנוסף, עמוד השדרה החזי מתאפיין בעקמומיות ייחודית, המכונה קיפוזיס. הקיפוזיס מאפשר איזון אופטימלי בין חוזק לגמישות. עקמומיות זו לא רק מסייעת לשמור על יציבה זקופה, אלא גם מסייעת בתהליך הנשימה.
כיצד עמוד השדרה הגבי משפיע על התנועה והיציבה
עמוד השדרה הגבי, ממלא תפקיד מרכזי בביומכניקה ובפונקציונליות הכוללת שלנו. הוא תומך בפלג הגוף העליון, מעניק יציבות וגמישות תוך מתן אפשרות למגוון תנועות. בניגוד לחוליות הצוואר, המאפשרות טווח תנועה רחב, או לחוליות המותן, המספקות כוח להרמה וכיפוף, עמוד השדרה הגבי נועד לאזן בין יציבות וגמישות.
השפעות בית החזה וכלוב הצלעות
כלוב הצלעות, המעוגן לעמוד השדרה הגבי, לא רק מגן על איברים חיוניים אלא גם תורם לניידות הגוף. החיבור של כלוב הצלעות עם חוליות בית החזה מאפשר:
- מידה מסוימת של סיבוב וכיפוף החיוני לפעילויות כמו הושטת יד, פיתול ואפילו נשימה.
בפעילויות יומיומיות
היחס בין גובה הדיסק לגובה גוף החוליות באזור הגבי הוא הנמוך ביותר בהשוואה לאזור המותני ולאזור הצווארי. זה מפחית באופן משמעותי את הניידות באזור הגבי. ובכל זאת, עמוד השדרה הגבי ממלא תפקיד מכריע באופן שבו אנו מבצעים פעילויות יומיומיות. לדוגמה, כאשר אנו מנסים להגיע לאובייקט:
- עמוד השדרה הגבי עובד יחד עם אזור המותן והאגן כדי ליצור תנועה זורמת. ליקוי תפקודי של החוליות הגביות עלול להוביל לתנועות פיצוי באזורים אחרים ולגרום לכאב ופציעה.
בנשימה
עמוד השדרה הגבי הוא חלק בלתי נפרד ממעגל הנשימה שלנו. ההתרחבות וההתכווצות של כלוב הצלעות במהלך שאיפה ונשיפה מושפעות ישירות מתנועת החוליות הגביות. חוליות גביות בריאות שמתפקדות כראוי:
- מאפשרות קיבולת ריאות אופטימלית, ומבטיחות נשימה עמוקה ויעילה. נוקשות או תפקוד לקוי של החוליות הגביות יכולים להוביל לדפוסי נשימה רדודים ולהשפיע על הבריאות הכללית והחיוניות.
בהקשר של יציבה ויציבות
עמוד השדרה הגבי, ממלא תפקיד מרכזי בשמירה על היציבה והיציבות בגוף האדם. שלא כמו אזורי צוואר והמותן, המיועדים לניידות, האזור הגבי מספק בסיס קריטי הן לתמיכה והן להגנה. יישור נכון של האזור הגבי חיוני ליציבה אופטימלית. כאשר האזור הגבי מתפקד ומיושר כראוי הוא מאפשר:
- עמידה זקופה עם חלוקת משקל באופן שווה על פני הגוף.
- חגורת כתפיים מאוזנת.
- מניעת בעיות הנפוצות הקשורות ליציבה לקויה, כגון כתפיים מעוגלות ותנוחת ראש קדמית.
עמוד השדרה הגבי משמש כעוגן מרכזי לשרירי הגב, הבטן והכתפיים. כאשר החוליות הגביות יציבות, הן מאפשרות:
- יציבות במהלך התנועה.
- העברת כוח יעילה יותר בין פלג הגוף העליון והתחתון ותפקוד יעיל של הגפיים העליונות.
- יכולות ההעמסה של עד פי שלושה על אזור זה.
- שמירה על שלמות הליבה, מכיוון שהיא תומכת בסרעפת וברצפת האגן, ותורמת לחוזק התפקודי הכולל.
הפרעות נפוצות
למרבה הצער, עמוד השדרה הגבי חשוף להפרעות בריאותיות שונות ובכללן:
הפרעות ניווניות
ניוון דיסק בין החוליות הגביות והיווצרות זיזים גרמיים (אוסטאופיטים) עלולים לגרום למגוון תסמינים כולל:
- כאב, נוקשות, מגבלות תנועה ורדיקולופתיה (דלקת של שורש עצב מקומי).
פריצת דיסק
הפרעה נפוצה אחת היא פריצת דיסק גבית. זו מתרחשת כאשר המרכז דמוי הג'ל של הדיסק בולט או נקרע מבעד לשכבה החיצונית. תסמינים אפשריים, תלוי במיקום פריצת הדיסק עלולים לכלול:
- כאב, חוסר תחושה או חולשה שמקרינים לידיים או לרגליים.
היצרות תעלת השדרה
היצרות תעלת עמוד השדרה הגבי היא דאגה נוספת. בהפרעה זאת תעלת חוט השדרה מוצרת ועלולה לדחוס את חוט השדרה והעצבים. תסמינים אפשריים כתוצאה מכך כוללים:
- שינויים תחושתיים כגון נימול ועקצוץ, כאב וקושי בהליכה.
עקמת
עקמת היא גם הפרעה בולטת המשפיעה על עמוד השדרה הגבי וגורמת לעקמומיות חריגה שלו. מצב זה יכול להוביל לגובה לא אחיד של הכתפיים והאגן. תסמינים אפשריים עלולים לכלול:
- כאבי גב כרוניים. במקרים חמורים יותר, עקמת עשויה לדרוש מעקב או התערבות כדי למנוע סיבוכים בתפקוד הנשימה.
קיפוזיס
קיפוזיס, או עקמומיות חיצונית מוגזמת של עמוד השדרה, יכולה להתרחש עקב הזדקנות, מחלות ניווניות או טראומה. אנשים עם קיפוזיס עלולים לחוות כאבי גב, נוקשות ותנוחה כפופה, אשר יכולים להשפיע על הניידות הכללית וההערכה העצמית.
פציעות טראומטיות
שברים בעמוד השדרה הגבי, הנובעים לעתים קרובות מטראומה, אוסטאופורוזיס או נפילות. גם שברים קלים עלולים להוביל לאי נוחות משמעותית ולהצריך התערבות רפואית, החל מבלימה ועד ניתוח במקרים חמורים יותר. מחקרים מראים כי באזור L2 – T11 מתרחשים 60% – 70% מהשברים באזורים אלה. תסמינים אפשריים עלולים לכלול:
- כאב חריף, מגבלות תנועה ועוד.
תסמונת מוצא בית החזה
בעיה נפוצה נוספת היא תסמונת מוצא בית החזה, מצב המתרחש כאשר העצבים או כלי הדם בין עצם הבריח לצלע הראשונה נדחסים. הסימפטומים עשויים לכלול:
- כאב, חוסר תחושה ועקצוץ בזרועות ובידיים, המוחמרים לעתים קרובות על ידי תנועות מסוימות או תנוחות מתמשכות.
אנקילוזינג ספונדיליטיס
הפרעה אוטואימונית שנקראת אנקילוזינג ספונדיליטיס עלולה להשפיע על אזור זה ועל המפרקים הסקרואיליאקים, ולעתים קרובות גורמת:
- כאבים, מגבלות תנועה קשות, שינויים ביציבה ועוד.
הבנת הבעיות הנפוצות הללו חיונית לזיהוי הסימפטומים ולחיפוש טיפול מתאים. טיפולים אפשריים כוללים החל מכירופרקטיקה ועד טכניקות לניהול כאב ואפשרויות כירורגיות.
גורמים וגורמי סיכון להפרעות הללו
גורמים התורמים לעלייה בהפרעות בעמוד השדרה הגבי כוללים:
- אורח חיים יושבני.
- יציבה לקויה.
- עומסי יתר.
- תנועות חוזרות ונשנות.
- גיל. ככל שאנשים מזדקנים, הסיכון עולה.
- ספורטאים ועובדי כפיים.
סימפטומים אופייניים
תסמינים נפוצים הקשורים להפרעות בעמוד השדרה הגבי כוללים:
- כאב מקומי שעלול להקרין סביב כלוב הצלעות.
- תחושה של לחץ או נוקשות בגב.
- קושי לשמור על יציבה נכונה.
- כאב מוקרן לכתפיים, גב העליון, במורד הזרועות.
דחיסה של חוט השדרה עלולה להוביל:
- חוסר תחושה, עקצוץ חולשת גפיים.
- תפקוד לקוי אפשרי של המעי/שלפוחית השתן.
- חולשת שרירים בגפיים וקשיי הליכה.
מחקרים מצביעים על כך:
- 52% מהאנשים עם פריצת דיסק סימפטומטית בבית החזה שחווים רדיקולופתיה.
- 70% מפתחים מיאלופתיה.
אבחון הפרעות בריאותיות באזור הזה
אבחון הפרעות בעמוד השדרה הגבי מתחיל לרוב בהיסטוריה רפואית מקיפה ובדיקה גופנית. במידת הצורך יופנה החולה לבדיקות הדמיה ומעבדה:
היסטוריה רפואית
בשלב הזה יברר הקלינאי את כלל הפרטים על:
- התסמינים כולל מתי החלו, מה משפיע עליהם ועוד.
- הרקע הבריאותי והגנטי של החולה ועוד.
בדיקה גופנית
במהלך הבדיקה הגופנית, הקלינאי:
התבונן, ימשש ויניע את עמוד השדרה הגבי בחיפוש אחר מגבלות כאב ועוד.
הדמיה
במידת הצורך נפנה את החולה להדמיה אבחנתית, כגון:
צילומי רנטגן, MRI או סריקות CT. הדמיה עשויה לזהות בעיות כגון פריצות דיסק, שברים או מחלות ניווניות.
מעבדה
יתכן שיהיה צורך בבדיקות מיוחדות כגון:
- מחקרי הולכה עצבית או אלקטרומיוגרפיה כאשר יש חשד לנזק עצבי.
- בדיקות דם כאשר יש חשש לדלקת פרקים אוטואימונית ואחרת.
טיפול עצמי בהפרעות הללו
הטיפול העצמי בתסמינים שמקורם בעמוד שדרה גבי עשויים לכלול:
הקפדה על יציבה וארגונומיה
שמירה על יציבה נכונה היא המפתח למניעת בעיות בעמוד השדרה הגבי. כיסאות ארגונומיים ושולחנות עמידה יכולים לסייע בתמיכה ביציבה בריאה בזמן העבודה.
שלבו תרגילי מתיחה וחיזוק
מתיחות קבועות וחיזוק שרירי הליבה של עמוד השדרה הגבי יכולים:
- לשפר את הגמישות להפחית את הנוקשות.
- לספק ייצוב ותמיכה טובה יותר.
הישאר פעיל
עיסוק בפעילות גופנית סדירה, כגון הליכה, שחייה או יוגה, מקדם את בריאות עמוד השדרה על ידי:
- שיפור זרימת הדם
- שמירה על השרירים חזקים.
שימו לב לתנוחת השינה שלכם
תנוחת השינה יכולה להשפיע על בריאות עמוד השדרה. אם אתם ישנים על הגב, הניחו כרית מתחת לברכיים כדי לשמור על הקימורים הטבעיים. אם אתם מעדיפים לישון על הצד, נסו להניח כרית בין הברכיים. בחירת מזרן וכרית תומכים חיונית גם לשנת לילה נינוחה.
ניהול מתח
לחץ כרוני עלול להוביל למתח שרירים, במיוחד בגב העליון ובכתפיים. שלבו בשגרת היומיום טכניקות להפחתת מתח כגון נשימות עמוקות, מדיטציה או יוגה עדינה. זה יקדם הרפיה ויקל על המתח בעמוד השדרה הגבי.
טיפול רפואי בהפרעות הבריאותיות הללו
הטיפול הרפואי בכאב ובדלקת בעמוד השדרה הגבי עשוי לכלול:
- תרופות נוגדות דלקת לא סטרואידים (NSAIDs).
- זריקות סטרואידים.
- התערבות כירורגית.
הטיפול הכירופרקטי בהפרעות הבריאותיות הללו
הטיפול הכירופרקטי שממלא תפקיד מרכזי בשמירה על הבריאות והתפקוד של עמוד השדרה הגבי עשוי לכלול:
מניפולציה של החוליות הגביות
זוהי טכניקה שנועדה להחזיר את היישור הנכון, להפחית גירוי עצבי ולשפר את טווח התנועה של עמוד השדרה הגבי.
טיפול בליקויי יציבה כגון קיפוזיס ועקמת
הכירופרקט יכול להועיל לטיפול בהפרעות נפוצות בעמוד השדרה הגבי, כגון קיפוזיס או עקמת. גם כאן הטיפול מתבצע באמצעות מניפולציות ותרגילים טיפוליים המותאמים למצבו הספציפי של האדם.
חינוך המטופל
כירופרקטורים מחנכים את המטופל לגבי בחירות אורח חיים, כגון ארגונומיה, פעילות גופנית ויציבה. הם עשויים להמליץ על תרגילים ספציפיים לחיזוק השרירים סביב עמוד השדרה הגבי. גב חזק ויציב משמעותו הפחתת הסיכון לפציעות עתידיות.
לסיכום
על ידי התמקדות בשיפור התפקוד של החוליות הגביות, כירופרקטורים יכולים:
- להפחית כאב ודלקת ולקדם ריפוי.
- להקל על זרימת הדם.
- לשפר את תפקוד העצבים.
- לשפר את היציבה.
- ולשפר את הבריאות הכללית.
References:
Andrew Olsen, Chase Beal, Chong Kim. Chapter 1 – Anatomy of vertebrae, Editor(s): Alaa Abd-Elsayed, In Atlas of Interventional Pain Management Series, Spinal Fusion Techniques, Elsevier, 2024, Pages 1-25.
Risetti, M., Gambugini, R., Testa, M. et al. Management of non-specific thoracic spine pain: a cross-sectional study among physiotherapists. BMC Musculoskelet Disord 24, 398 (2023).
Louw A, Schmidt SG. Chronic pain and the thoracic spine. J Man Manip Ther. 2015 Jul;23(3):162-8.
Heneghan, Nicola & Webb, Katie & Mahoney, Tom & Rushton, Alison. (2019). Thoracic spine mobility, an essential link in upper limb kinetic chains in athletes: A systematic review. Translational Sports Medicine. 10.1002/tsm2.109.
Nicola R Heneghan, Svein M Lokhaug, Isaak Tyros, Sigurd Longvastøl, Alison Rushton – Clinical reasoning framework for thoracic spine exercise prescription in sport: a systematic review and narrative synthesis: BMJ Open Sport & Exercise Medicine 2020;6:e000713.
Liebsch C, Graf N, Appelt K, Wilke H-J (2017) The rib cage stabilizes the human thoracic spine: An in vitro study using stepwise reduction of rib cage structures. PLoS ONE 12(6): e0178733.
Andrew M Briggs, Jaap H van Dieën, Tim V Wrigley, Alison M Greig, Bev Phillips, Sing Kai Lo, Kim L Bennell, Thoracic Kyphosis Affects Spinal Loads and Trunk Muscle Force, Physical Therapy, Volume 87, Issue 5, 1 May 2007, Pages 595–607.