כאבים בעקב הרגל מהווים הפרעה שכיחה. מדובר בהפרעה שיש לה השלכות נרחבות על איכות החיים של החולה. מאמר זה מאיר את הגורמים השונים לכאבים אלה. אלה כוללים החל ממחלות נפוצות כמו דלקת בחיתולית הכפית ועד מצבים מורכבים כגון מחלות סיסטמיות. אנו דנים באסטרטגיות אבחון ומגוון אפשרויות הטיפול תוך הדגשת האמצעים השמרניים כאבן הפינה של הניהול. חשוב לשמור על ניתוח כמוצא אחרון ממצב של כאבים בעקב הרגל.
לשינויים באורח חיים והנעלה נכונה ישנה השפעה עצומה על בריאות הרגל ומניעת כאבים בעקב הרגל. אימוץ אסטרטגיות אלה, ישפרו את איכות חיי החולים וימתנו את ההשפעה המגבילה של כאבי עקב. לסיכום, ברור כי הבנה והתייחסות לאופי הרב-גוני של כאבי עקב חיוניים לניהול ומניעה יעילים. יש מקום למחקרים נוספים שהתמקדו בשיפור האבחון, הטיפול והתוצאות עבור חולים הסובלים מהפרעה טורדנית זאת.
כאבים בעקב הרגל – רקע
כאבים בעקב הרגל, תלונה נפוצה שמביאה מטופלים רבים לאנשי מקצוע רפואיים מדי שנה. הפרעה בריאותית זאת משפיעה על חלק ניכר מהאוכלוסייה. במיוחד סובלים מכך מבוגרים ואלה עם גורמי סיכון מסוימים. סיבות בסיסיות שונות לכאבים הללו בעקב כוללות דלקת בפלנתר פאשייה, דלקת בגיד אכילס והפרעות נוספות. התמודדות עם כאב בעקב כרוכה בהבנת הגורם השונים לו ויישום אסטרטגיות טיפול מתאימות. השכיחות הכללית במבוגרים:
- נעה בין 17% ל-24%, ועולה עד 42% במבוגרים מעל גיל 65.
מחקרים מצביעים על כך:
- שמעל 1 מכל 8 מבוגרים בגילאי 50 ומעלה חווים כאבים בעקב האחורי.
- בין 5% ל -18% מהספורטאים מדווחים על כאבי עקב פלנטריים .
לא מדובר בכאב שגורם לסתם אי נוחות. כאבים בעקב הרגל יכולים להשפיע באופן משמעותי על פעילויות היומיום ואיכות החיים הכללית. חולה עם כאבים בעקב הרגל יתקשה ללכת, לעבוד ולהתרועע חברתית. זה יכול גם להוביל לבעיות משניות כגון עלייה במשקל ודיכאון עקב ניידות מופחתת. הפרעה בריאותית זאת יכולה לנבוע ממגוון סיבות, החל מפציעות שימוש יתר ועד מחלות מערכתיות. ולכן, אבחון מדויק ואבחנה מבדלת חיוניים לטיפול יעיל. הבנת המנגנונים הבסיסיים של כאבים בעקב היא הצעד הראשון לקראת ריפוי כף הרגל. במאמר זה "כאבים בעקב הרגל" נדון בגורמים להם, בתהליך האבחון, באפשרויות הטיפול ובמניעת כאבים אלה.
סיבות נפוצות לכאב בעקב
העקב הוא כרית מרופדת ברקמת שומן המקיפה את עצם העקב (קלקנאוס). אזור זה נועד לספוג את ההשפעות של פעילויות יומיומיות כגון הליכה, ריצה וקפיצה. בין הגורמים השכיחים להתפתחות כאבים בעקב הרגל נמנה:
מחלת חיתולית הכפית (plantar fasciitis)
מחלת חיתולית הכפית היא הגורם השכיח ביותר לכאבים בעקב. הפרעה זאת נגרמת בשל דלקת בחיתולית הכפית (plantar fascia). מדובר ברצועה עבה של רקמת חיבור העוברת לאורך תחתית כף הרגל מהעקב ועד אצבעות הרגליים. התסמינים כוללים לעתים קרובות:
- כאב חד בעקב, במיוחד עם הצעדים הראשונים בבוקר או לאחר תקופות של מנוחה.
הפרעה זאת קשורה לעתים קרובות לדורבן בעקב. הדורבן נובע מקרע ודימום בעקב, שעם הזמן מסתייד לגידול גרמי. גורמי סיכון לכך כוללים סגנונות הליכה חריגים, כגון פרונציה מוגזמת, השמנת יתר, נעליים לא מתאימות ועמידה ממושכת על משטחים קשים. פלנטר פשיאיטיס משפיעה על עד 10% מהאוכלוסייה הבוגרת הכללית. בקרב מטופלים המבקשים טיפול בתלונות כף הרגל, השכיחות של פלנטר פשיאיטיס היא סביב 57.8%.
דלקת בגיד אכילס
דלקת בגיד אכילס מתרחשת עקב שימוש יתר או מאמץ של גיד אכילס, המחבר את שרירי השוק לעצם העקב. שיעור ההיארעות של טנדינופתיה אכילס בפרקטיקה הכללית ההולנדית הוא 1.85 לכל 1,000 אנשים. מצב זה גורם בדרך כלל:
- לכאב ונוקשות בחלק האחורי של העקב ויכול להחמיר על ידי פעילות גופנית.
דורבן בעקב
דורבן בעקב הם גידולים גרמיים המתפתחים בחלק התחתון של עצם העקב. לעתים קרובות הם קשורים למחלת החיתולית הכפית ועלולים לגרום:
- לכאבים משמעותיים, במיוחד בעת הליכה או עמידה.
בורסיטיס
בורסיטיס בעקב היא בדלקת של הבורסה, שק קטן מלא נוזל שמרפד את עצם העקב. מצב זה עלול לגרום:
- לאדמומיות, נפיחות וכאב עמום וכואב בעקב.
שבר קלקניאלי
שבר קלקניאלי הוא שבר בעצם העקב, הנובע לעיתים קרובות מפציעה בעוצמה גבוהה כגון נפילה או תאונת דרכים. סוג זה של שבר גורם:
- לכאב פתאומי וחד, נפיחות וקושי בהליכה.
מחלת סבר (Sever's disease)
מחלת סבר, או אפופיזיטיס קלקניאלית, היא סיבה שכיחה לכאבי עקב אצל ילדים ובני נוער. זה קורה עקב דלקת של צלחת הצמיחה בעקב והוא מופעל לעתים קרובות על ידי מתח חוזר ונשנה או שימוש יתר במהלך פעילות גופנית.
סיבות אחרות
- תסמונת התעלה הטרסלית (Tarsal Tunnel Syndrome) – דחיסה של העצב הטיביאלי בזמן שהוא עובר דרך התעלה הטרסלית ליד הקרסול עלולה לגרום לכאבים בעקב.
- דלקת מפרקים שגרונית ומצבים אחרים של דלקת פרקים שיכולים להוביל לדלקת וכאב בעקב.
- לכידה עצבית במצבים כמו סיאטיקה יכולים לגרום לכאב מופנה לעקב.
גורמי סיכון
מספר גורמים קשורים לסיכון מוגבר לפתח כאבים בעקב:
השמנת יתר
מדד מסת גוף גבוה יותר (BMI) הוא גורם סיכון משמעותי הן למחלת החיתולית הכפית והן לגיד אכילס.
פעילות גופנית
רמות נמוכות וגבוהות של פעילות גופנית יכולות להשפיע על שכיחות הכאבים בעקב. אורח חיים בלתי פעיל וענפי ספורט מסוימים בעלי השפעה גבוהה מגבירים את הסיכון.
גורמים תעסוקתיים
עיסוקים שגרתיים וידניים קשורים לשכיחות גבוהה יותר של כאבים בעקב, ככל הנראה עקב עמידה או הליכה ממושכת ומאמץ גופני.
מכניקה ומבנה כף הרגל
מכניקה לא תקינה של כף הרגל ובעיות מבניות יכולות לתרום לכאבים בעקב.
נעליים לא נכונות
נעילת נעליים ללא תמיכה מתאימה או ספיגת זעזועים עלולה להחמיר כאבים בעקב.
תסמינים וסיבוכים
תסמיני כאב בעקב יכולים להשתנות אך בדרך כלל כוללים:
- כאב, כאב או רגישות מתחת או בחלק האחורי של העקב.
- הכאב עלול להחמיר במהלך פעילויות המטילות לחץ מוגבר על כף הרגל, כגון ריצה או קפיצה.
- מנוחה ארוכה עלולה לגרום לכאב אינטנסיבי במיוחד.
אם לא מנוהלים כראוי, כאבים בעקב יכולים להוביל לסיבוכים שונים. אלה עלולים לכלול דלקת כרונית והתפתחות דורבן בעקב שניתן לזהותו רק באמצעות רנטגן. במקרים חמורים, מצבים כגון דלקת בגיד אכילס שאינה מטופלת יכולים להתקדם לניוון גידים או אפילו לקרע של הגיד. סיבוכים אלה עשויים לדרוש התערבות כירורגית. הבנת הגורמים הספציפיים וזיהוי הסימפטומים של כאבים בעקב הם צעדים חיוניים לקראת טיפול וניהול יעילים. על ידי טיפול מוקדם בגורמים אלה, אנשים יכולים להפחית את הסיכון לסיבוכים ולשפר את הבריאות הכללית של כף הרגל.
אבחון כאבים בעקב הרגל
הערכה ראשונית
ההערכה הראשונית לאבחון כאבים בעקב כוללת:
- היסטוריה מפורטת של המטופל ובדיקה גופנית.
ההיסטוריה צריכה לפרט את הופעת הכאב, מיקומו ומאפייניו, כולל גורמים מקלים או מחמירים ושינויים בפעילות. במהלך הבדיקה הגופנית, אנו בודקים את כף הרגל הן במנוחה והן בזמן נשיאת משקל, ומחפשים סימנים כגון נפיחות, עיוותים גרמיים או שינויים בעור. מישוש כל כף הרגל בכלל ואזור העקב בפרט מסייע בזיהוי אזורים של רגישות או פגמים. בנוסף, הערכת טווח התנועה במפרקי כף הרגל והקרסול, יחד עם התבוננות בהליכה של המטופל, מציעה רמזים נוספים לסיבה הבסיסית לכאבים בעקב.
בדיקות אבחון
אם הכאבים בעקב נמשכים למרות הטיפול השמרני הראשוני, ייתכן שיהיה צורך בבדיקות אבחון מתקדמות יותר. בדיקות כאלה עשויות לכלול:
- רדיוגרפיה נושאת משקל, MRI ואולטרה-סאונד.
אלה משמשים בדרך כלל כדי לשלול סיבות אחרות לכאבים בעקב. טכניקות הדמיה אלה יכולות לחשוף מצבים כגון שברי מאמץ קלקניאליים, אשר עשויים שלא להיראות בצילומי רנטגן רגילים. MRI שימושי במיוחד לאיתור הפרעות ברקמות רכות והוא השיטה המועדפת לאבחון מצבים כמו תסמונת התעלה הטרסלית. במקרים בהם יש חשד למעורבות עצבית, ניתן להשתמש:
- בדיקות הולכה עצבית ובאלקטרומיוגרפיה.
לחולים עם מצבים כמו סוכרת, שבהם הסיכון לזיהום גבוה יותר, ניעזר בשיטות רגישות וספציפיות כגון:
- סריקת עצם רדיונוקלידים או MRI המומלצים לאבחון אוסטאומיאליטיס.
אפשרויות טיפול
טיפולים שמרניים
רוב האנשים הסובלים מהתפתחות כאבים בעקב הרגל, יכולים להשיג הקלה משמעותית באמצעות טיפולים שמרניים. גישות לא פולשניות אלה כוללות:
- כירופרקטיקה יכולה להקל על הכאב ולהפחית את הדלקת במגוון שיטות וטכניקות. אלה עשויות לכלול טכניקות טיפול ידניות, אמצעי עזר מודרניים כגון לייזר רך מקצועי ותרגילים שונים. להפחתת הלחץ מעל העקב הכירופרקט ימליץ על תרגילי גמישות וכוח עבור כף הרגל והרגל התחתונה. טכניקות כגון מתיחת החיתולית הכפית וגיד אכילס מומלצות בדרך כלל.
- אורתוטיקה (תמיכות קשת) מפזרת את הלחץ באופן שוויוני על פני כף הרגל ומקלה על הכאב.
- לבישת סדים למשך הלילה יכולה לשמור על החיתולית הכפית וגיד אכילס במצב ממושך, ולסייע בהקלה על הכאב לאורך זמן.
- תרופות כגון משככי כאבים ללא מרשם כמו פרצטמול ואיבופרופן או נוגדי דלקת כגון אטופן עשויים להקל על הכאב והדלקת.
- טיפול בהזרקות כולל קורטיזון ופלזמה עשירה בטסיות, משמשות להפחתת דלקת ולקידום ריפוי. עם זאת, זריקות סטרואידים חוזרות ונשנות אינן מומלצות בשל סיכונים פוטנציאליים של נזק לרקמות.
- טיפול בגלי הלם המשתמשת בגלי קול כדי לעורר ריפוי בעקב. שיטה זאת מועילה במיוחד במקרים כרוניים שאינם מגיבים לטיפולים שמרניים יותר.
אפשרויות כירורגיות
ניתוח נחשב מוצא אחרון לכאבים בעקב ומוצע רק לאחר שנוסה טיפול שמרני נרחב לתקופה מספקת. בדרך כלל מקובל לאפשר עד 12 חודשים של טיפול שמרני לפני שניגשים לניתוח. ניתוחים אפשריים כוללים:
- שחרור חיתולית הכפית הכולל חיתוך חלק מרצועת החיתולית הכפית כדי להפחית מתח ודלקת. זה מבוצע לעתים קרובות כאשר אמצעים שמרניים נכשלים להקל על כאב חמור.
- הסרת דורבן עקב בשילוב עם שחרור החיתולית הכפית. ניתוח זה מתבצע במקרים שבהם הדורבן תורם משמעותית לכאב ונגיש במהלך ההליך.
- הסרה ממוקדת של רקמות פגועות דרך חתכים קטנים בניתוח זעיר פולשני. ניתוח זה מאפשר התאוששות מהירה יותר בהשוואה לניתוח פתוח מסורתי.
התערבויות כירורגיות אלה בטוחות בדרך כלל, אך כמו כל הניתוחים, הן מגיעות עם סיכונים פוטנציאליים. ולכן, יש לשקול אותן בזהירות תוך התייעצות עם איש מקצוע בתחום הבריאות.
מניעה וניהול כאבים בעקב הרגל
שינויים באורח החיים
כדי למנוע הישנות של כאבים בעקב, אנשים צריכים לשקול מספר התאמות באורח החיים. בין יתר ההתאמות נמנה:
- ניהול משקל הוא חיוני. משקל גוף עודף מגביר את הלחץ על כפות הרגליים, מה שעלול להוביל למחלות כמו פלנטר פשיאיטיס.
- שילוב של תרגילים בעלי השפעה נמוכה כגון שחייה או רכיבה על אופניים. פעילויות אלה יכולות למנוע את הופעת הכאב בעקב תוך קידום הבריאות הכללית של כף הרגל.
- צמצום פעילויות בעלות השפעה גבוהה שיוצרות עומסים קיצוניים על כפות הרגליים, כמו ריצה וקפיצה.
- תרגילי מתיחה לשוקיים ולכפות הרגליים המשפרים את הגמישות והכוח.
הנעלה נכונה
בחירת הנעליים הנכונות היא חיונית לניהול ומניעת כאבים בעקב. נעליים צריכות:
- לספק ריפוד הולם ותמיכה בקשת.
- יש להחליפם באופן קבוע כדי לשמור על תמיכה נאותה לכף הרגל.
- מומלץ להשתמש בנעליים תומכות גם בבית. במיוחד חשוב לעשות זאת בצעדים הראשונים בבוקר, כאשר הכאב במחלת החיתולית הכפית הוא חריף יותר.
- לאנשים עם בעיות ספציפיות בכף הרגל, כמו כפות רגליים שטוחות או קשתות גבוהות, יש צורך בנעליים מותאמות אישית. אלה מציעות את התמיכה הנכונה כדי למנוע החמרה של מחלת החיתולית הכפית.
- נעליים עם סוליה מוצקה ותמיכת קשת מתאימה חיוניות מכיוון שהן עוזרות לפזר את לחץ כף הרגל באופן שווה. המשמעות היא הפחתת העומס על חיתולית הכפית.
- מומלץ להימנע גם מנעליים תומכות בצורה גרועה, כגון כפכפים או נעלי בלט. אלה לא מספקות את התמיכה הדרושה לחיתולית הכפית ועלולות להחמיר כאבים בעקב.
- בנוסף, בעת בחירת נעליים, יש לקחת בחשבון תכונות כמו קופסת אצבעות רחבה וריפוד המסייע במניעת מחלות כף הרגל והבטחת נוחות במהלך התנועה.
References:
Chatterton BD, Muller S, Roddy E. Epidemiology of posterior heel pain in the general population: cross-sectional findings from the clinical assessment study of the foot. Arthritis Care Res (Hoboken). 2015 Jul;67(7):996-1003.
Goweda, Reda & Filfilan, Roaa & Alfalogy, Enas. (2015). Prevalence and Risk Factors of Plantar Fasciitis among Patients with Heel Pain Attending Primary Health Care Centers of Makkah, Kingdom of Saudi Arabia. Journal of High Institute of Public Health 2015;45(2):71-75.. 45. 71-75. 10.21608/jhiph.2015.20247.
Thomas, M.J., Whittle, R., Menz, H.B. et al. Plantar heel pain in middle-aged and older adults: population prevalence, associations with health status and lifestyle factors, and frequency of healthcare use. BMC Musculoskelet Disord 20, 337 (2019).
Alqahtani, Turki A. MBBS. The prevalence of foot pain and its associated factors among Saudi school teachers in Abha sector, Saudi Arabia. Journal of Family Medicine and Primary Care 9(9):p 4641-4647, September 2020.
Rasenberg N, Bierma-Zeinstra SM, Bindels PJ, van der Lei J, van Middelkoop M. Incidence, prevalence, and management of plantar heel pain: a retrospective cohort study in Dutch primary care. Br J Gen Pract. 2019 Oct 31;69(688):e801-e808.
Devika B, Karthik Ganesh Mohanraj, & Vishnu Priya V. (2020). Prevalence and Risk Factors of Plantar Fasciitis Among Middle Aged Male and Female Population – A survey Based Study. International Journal of Research in Pharmaceutical Sciences, 11((SPL 3), 1251–1258. Pearls Publishing; 2024 Jan-.