אימון יתר עלול לפגוע בפוריות! פעילות גופנית היא ברכה. כאשר הפעילות הגופנית מתבצעת באופן ראוי כול חלק מגופנו זוכה לעדנה. הרקמות מתחזקות ואדם מעלה את סיכויי להישאר בריא. אלא שהאדם נוטה שוב ושוב לחצות את גבולות המותר והרצוי ולהתאמן בעצימות גבוהה מידי. לפי המחקר הנוכחי אימוני כושר קשים עלולים לגרום מלבד נזקים גופניים גם לפגיעה בפוריות הגבר. החוקרים זיהו ירידה בפוריות הגברים שנחשפו לאימונים גופניים קיצוניים.
עד היום היה נהוג לחשוב שפעילות ספורט אינטנסיבית ומפרכת עלולה לגרום לפציעות ספורט. על ציר השנים הובן שפעילות גופנית קשה עלולה גם לפגוע במערך ההורמונלי ובפוריות של האישה. המערך ההורמונלי והפוריות של הגבר נתפסו כיציבים ובלתי פגיעים בגלל פעילות גופנית. ואכן, מחקרים רבים שבו והתמקדו:
- בנזקים הגופניים שנגרמים, עקב פעילות גופנית בלתי מאוזנת, למערכות שריר ושלד
- ובנזקים הנגרמים למערכות הגוף השונות של המין הנשי
בשנים האחרונות החלו החוקרים ללמוד את ההשפעות של האימון הגופני האינטנסיבי על המערך ההורמונלי הגברי. למרבה "הפלא" אימונים גופניים קיצוניים בעצימותם פוגעים גם בפוריות הגבר.
אימון יתר עלול לפגוע בפוריות – רקע
לפעילות גופנית יתרונות רבים. מומלץ לכולם ללא יוצאים מהכלל להיות במידת האפשר פעילים גופנית. ההנחיה הזאת נכונה לכולם לילדים וילדות, בוגרים ובוגרות מבוגרים ומבוגרות חולים ובריאים. גם לנשים בהריון מומלץ במידת האפשר לא להפסיק להיות פעילות גופנית. עם זאת ההמלצות כאן לא מתייחסות לספורט קיצוני. עצימות גבוהה מידי ולאורך זמן עלולה להזיק.
מתכננים להגדיל את המשפחה? רוצים להביא ילד לעולם? לפני שאתם מתחילים לשנות סגנון חיים קחו בחשבון שספורט מאומץ מידי עלול לפגוע בתוכניות שלכם. פעילות גופנית מוגזמת עלולה לפגוע בפוריות שלכם ולמנוע הריון. על פי מחקרים שונים פעילות גופנית קיצונית:
- משנה את האיזון ההורמונלי בגוף
- משבשת את תהליך הביוץ
- ומשנה את כול המחזור החודשי
נכון, גם אורח חיים יושבני וחוסר בפעילות גופנית עלולים לפגוע בפוריות אז כמו שאמר כבר הרמב"ם מידתיות היא שם המשחק. פעילות גופנית חשובה לפוריות אבל היא צריכה להיות מתונה, מאוזנת ומתנהלת על פי עקרונות האימון הגופני הנכון לנשים בהריון כולל חימום, התאוששות, מתינות, עקביות ועוד.
אימון יתר עלול לפגוע בפוריות בקרב נשים – מחקר
במחקר שהקיף 3000 נשים נורווגיות בדק את ההשפעות של פעילות גופנית על הפוריות שלהן לאורך שנים.
ממצאי המחקר
על פי ממצאי המחקר הנורווגי יש שתי קבוצות סיכון בקרב נשים לפגיעה בפוריות: נשים שהתאמנו כמעט כול יום ונשים שהתאמנו באופן אינטנסיבי מידי.
מסקנות החוקרים
מידתיות היא עניין חשוב גם בכול הנוגע לפעילות גופנית ובעיקר בקרב אלה הרוצים לשמור על הפוריות שלהם.
אימון יתר עלול לפגוע בפוריות בקרב גברים – מחקר
מחקר שפורסם בירחון הבינלאומי לרפואת ספורט, (International J. of Sports Medicine, Sept. 2006) מוצא שגם גברים המתאמנים עד לתשישות חווים שינויים הורמונליים וירידה בספירת הזרע. לצורך המחקר נלקחה קבוצה של גברים צעירים (גיל ממוצע 19) ופוצלה לשתי קבוצות: קבוצה אחת רכבה על אופניים עד לתשישות ארבע פעמים בשבוע והקבוצה השנייה נקטה בפעילות ספורט רגועה.
בקרב הקבוצה המתעמלת נמצאה ירידה בריכוז הזרע, בספירת הזרע, בנפח השפיכה ובאיכות הזרע. כמו כן חלו שינויים הורמונליים כאשר חלה ירידה ברמה של FSH ו LH ועליה ברמה של טסטוסטרון. לאחר שלושה ימים חזרו הערכים ההורמונליים והערכים של הזרע למצב כמעט נורמלי.
למרות העובדה שלאחר שלושה ימים שבו הערכים ההורמונליים לרמה כמעט נורמלית, העירו החוקרים שיתכן ואצל ספורטאים מבוגרים יותר ואצל גברים בעלי ספירת זרע נמוכה מלכתחילה ההתאוששות לא תהייה מהירה ובמקרים אלו יתכן אף נזק מצטבר בלתי הפיך.
הערה אישית
הרבה פעמים אני מוצא את עצמי מנסה לשכנע ספורטאים שהדרך הנכונה להתעמל היא דרכו של הצב ולא זו של הארנבת. במילים אחרות ספורט מתון (הכל יחסית) אבל עקבי, לאורך כל החיים עדיף על פני שבירת שיאים ולאחר מכן השבתה ממושכת או אפילו פרישה לתמיד בגלל פציעה שמסיימת קריירה. נימוק נוסף שמצטרף עתה נגד פעילות מאומצת מידי הוא הפגיעה בפוריות. בואו נראה מי הגבר שיתעלם מהממצא הזה.