כאב חזק מה לעשות? כאשר חווים כאב חזק, בין אם חריף או כרוני, זה מחייב תגובה מהירה ורבת פנים. התגובה צריכה לשלב טיפול מידי, שינויים באורח החיים ואסטרטגיות פסיכולוגיות. ממצאים עיקריים מהנחיות קליניות ומחקרים עדכניים מדגישים את החשיבות של טיפול תרופתי בזמן, טיפולים לא תרופתיים כגון כירופרקטיקה, פעילות גופנית ומיינדפולנס.
עבור פציעות אקוטיות, פרוטוקולים כמו שיטת RICE ומתן משככי כאבים הם רצויים. אסטרטגיות ארוכות טווח לניהול כאב כרוני כוללות טיפול כירופרקטי, טיפול פסיכולוגי ושינויים באורח חיים. לשינוי באורח חיים כמו שינה, פעילות גופנית ותזונה יש תפקיד קריטי בשיכוך כאב ובמיוחד כאב כרוני. ההכרה מתי לפנות לעזרה מקצועית – למשל כאשר הכאב נמשך מעבר לשלושה חודשים או מפריע לתפקוד היומיומי – חיונית באותה מידה. במאמר זה "כאב חזק מה לעשות" נדון בנושא בהרחבה.
כאב חזק מה לעשות – רקע
כאב הוא תחושה או חוויה לא נעימה הקשורה לנזק ממשי או פוטנציאלי לגוף. הכאב, מתפקד כמערכת אזהרה שאומרת לאנשים להתרחק מדברים שעלולים לפגוע בהם ולכן חשוב להישרדות. הפרעות כאב מהוות בעיה בריאותית עולמית משמעותית. לכאב יש השלכות חברתיות ובריאותיות משמעותיות, כולל דיכאון, חוסר יכולת לעבוד ושיבוש מערכות יחסים חברתיות. טיפול בכאב כבעיה עולמית של בריאות הציבור הוא חיוני לשיפור איכות החיים של אלה שנפגעו. הכאב הכרוני – כאב שנמשך יותר משלושה חודשים מהווה אתגר גדול במיוחד לבריאות הציבור. סוג זה של כאב קשור למצבים שונים כגון סרטן, דלקת פרקים והפרעות בעמוד השדרה. לפי מחקר (.Goldberg, D.S et al) השכיחות העולמית של כאב היא:
- 20% מהמבוגרים ברחבי העולם סובלים מכאב.
- 10% מאובחנים עם כאב כרוני מדי שנה.
עם זאת, שכיחות מצבי הכאב משתנה מאזור לאזור. בישראל, למשל (שוורצמן, פסח), מחקר מדגמי שבוצע בקרב 3,739 משתתפים מצא כי 46% מהאוכלוסייה סובלים מכאב כרוני.
חיוני להבין כאב טוב יותר, במיוחד במסגרות רפואיות שבהן טיפול לקוי עלול להוביל לבעיות ארוכות טווח או לבעיות רגשיות. הערכת כאב יסודית היא המפתח לתוכניות טיפול יעילות (Matthew J Page et al., p. 160-160). חלק ממצבי הכאב קשורים לסיכונים בריאותיים גדולים יותר, ומדגישים את הצורך להקלה על הכאב. במאמר זה "כאב חזק מה לעשות":
- יבחן את הצדדים הרבים של הכאב ואת שיטות הערכה והניהול הנכונות.
- יאפשר לקבל החלטות מושכלות שיובילו להקלה, ריפוי ושיפור איכות חיים.
סקירה כללית של סוגי הכאב (אקוטי לעומת כרוני)
הכרת ההבדל בין כאב אקוטי לכרוני חשובה לניהול כאב היטב. הדברים הללו נכונים, במיוחד כאשר אנשים מחפשים עזרה עם כאב חמור:
כאב חריף
הכאב החריף מגיע בדרך כלל מפציעות או ניתוחים ופועל כמערכת אזהרה לגוף. לרוב, הכאב החריף מתפוגג ונעלם ככל שהגוף מחלים.
כאב כרוני
הכאב הכרוני נמשך זמן רב יותר ממה שנדרש לריפוי נורמלי. לעתים קרובות הכאב הכרוני נמשך על פני שלושה עד שישה חודשים. גורמים אפשריים לכאב כרוני כוללים בעיות שונות, כגון דלקת פרקים או נזק עצבי. האופי המורכב של כאב כרוני מודגש על ידי מחקרים המראים כיצד גורמים פסיכולוגיים וחברתיים משפיעים על האופן שבו אנשים מרגישים, כאשר הם מתמודדים עם נושאים כמו סטיגמה והמשקל הרגשי של כאב מתמשך. בנוסף, כאב כרוני יכול להופיע כתסמונת נוירופתית, שיש לה תכונות מיוחדות המקשות על טיפולים טיפוסיים.
בסופו של דבר, הבנת שני סוגי הכאב הללו היא המפתח ליצירת שיטות התמודדות וטיפולים יעילים.
הבנת הגורמים לכאב
כאב הוא תחושה מורכבת שיכולה לנבוע מסיבות רבות ושונות, כגון פציעות פיזיות או בעיות נפשיות. לדעת מה גורם לכאב חשוב ליצירת שיטות טיפול טובות. מחקרים הראו כי קיים קשר מורכב בין בעיות נפשיות לכאב. זה מדגיש את הצורך באסטרטגיות ניהול המסתכלות הן על הצד הפיזי והן על הצד הנפשי. כאבי גב תחתון הם בעיה נפוצה מאוד המראה כיצד אי ניהולם היטב עלול להוביל לנכות ארוכת טווח. מצב זה מקשה על הבנת מקור הכאב וכיצד לנהל אותו (Buchbinder R et al., p. 57-64).
גורמים פיזיים לכאב (פציעות, מחלות)
כאב מתפתח לרוב כאשר מישהו נפגע, בין אם מדובר בפציעה פתאומית או בבעיה ארוכת טווח. הדבר נובע מהתגובה הדלקתית של הגוף לנזק באמצעות נפיחות ופעילות עצבית. כאבים כרוניים יכולים להתפתח בגלל דלקות פרקים, מחלות סרטן, טראומה, ניתוח, פגיעה עצבית ועוד. רבים מהמקרים של כאבי גב תחתון, כאבי ראש, וכאבי פרקים נמשכים מעל 3 חודשים ומוכרים ככרוניים. מסיבות אנטומיות ובגלל פעילות הורמונלית שונה לנשים יש נטייה לחלות במחלות כרוניות יותר מגברים. תסמונות כאב כרוניות הייחודיות לנשים כוללות מיגרנות, פיברומיאלגיה, כאבי וסת.
כאב פתאומי יכול לנבוע מנפילות, חבלות, תאונות, פציעות ספורט ועוד. הבנת כמה רע ומאיפה הכאב מגיע היא חיונית כי זה עוזר לקבוע שיטות טיפול ומונע פציעות חוזרות או החמרה של הבעיות הנוכחיות. לכן, הכרת הסיבות הגופניות הבסיסיות לכאב יכולה לעזור הן למטופלים והן לספקי שירותי הבריאות להתמודד טוב יותר עם אתגרי ניהול הכאב.
גורמים פסיכולוגיים התורמים לכאב (מתח, חרדה)
הקשר בין מתח וחרדה משפיע על חוויית הכאב, ומדגיש את הצורך להתייחס לנושא בניהול הכאב. מתח, חרדה, דיכאון ומצבים נפשיים נוספים יכולים להעצים את תחושת הכאב. השפעה זאת יוצרת מעגל מזיק שבו הכאב גורם להחמרת החרדה והדיכאון, שמחמירים את הכאב וכך הלאה. במחקרים מסוימים נמצא כי מעל 70% מהפונים למרפאות כאב, הם סובלים גם מדיכאון מז'ורי. בסופו של דבר, הבנת ההיבטים הפסיכולוגיים של הכאב חיונית ליצירת דרכי התמודדות יעילות.
בחירות אורח חיים שעלולות להחמיר כאב (דיאטה, פעילות גופנית)
אורח החיים יכול להחמיר את הכאב, ולהשפיע על הרווחה (.Nijs J et al). דוגמאות לכך:
- אכילת מרובה של מזון מעובד, סוכרים ושומנים רעים יכולה להגביר דלקת. הגברת תהליכים דלקתיים בגוף מובילה להחמרת דלקת פרקים וכאב כרוני. מצד שני, אכילת מזונות אנטי דלקתיים, כמו פירות, ירקות וחומצות שומן אומגה -3, עשויה לעזור להפחית כאב.
- חוסר בפעילות גופנית יכול להוביל לשרירים חלשים ונוקשים, אשר יכול להחמיר את הכאב. עיסוק בפעילות גופנית סדירה, המתאימה ליכולתו של כל אדם, יכול לשפר את הגמישות, לחזק את השרירים ולשפר את מצב הרוח, ולסייע בניהול כאב.
על ידי מודעות לבחירות מזון ופעילות גופנית, אנשים יכולים להפחית באופן פעיל את הכאב שלהם. שינוי כזה מוביל לדרכי התמודדות משופרים עם אתגרים בריאותיים ושיפור ניכר באיכות חייהם.
כאב חזק מה לעשות? צעדים מיידיים שיש לנקוט
כאשר חווים כאב חזק, בין אם חריף או כרוני מומלץ להגיב במהירות. התגובה צריכה להיות רבת פנים ולשלב טיפולים מהירים, שינויים באורח החיים ואסטרטגיות פסיכולוגיות. ראשית, אנשים צריכים להסתכל על כמה חמור הכאב והיכן הוא כואב. מידע כזה יכול לעזור להנחות את בחירות הטיפול. פעולות מיידיות עשויות לכלול:
- מציאת תנוחה נוחה כדי להקל על הלחץ על נקודות כואבות ונטילת משככי כאבים ללא מרשם אם מתאים.
ממצאים עיקריים מהנחיות קליניות ומחקרים עדכניים מדגישים את החשיבות של טיפול תרופתי בזמן, טיפולים לא תרופתיים כגון פעילות גופנית ומיינדפולנס, ואת התפקיד הקריטי של גורמי אורח חיים כמו שינה ותזונה (.Nijs J et al).
למרות העדויות הסותרות (.Scialoia, D et al) עבור פציעות אקוטיות, עדיין מומלץ להיעזר בשיטת RICE. במידת הצורך גם משככי כאבים מהירים עשויים לעזור. ניהול כאב כרוני צריך להיעזר באסטרטגיות ארוכות טווח, כולל טיפול קוגניטיבי התנהגותי ופעילות גופנית מתמשכת. ההכרה מתי לפנות לעזרה מקצועית – למשל כאשר הכאב נמשך מעבר לשלושה חודשים או מפריע לתפקוד היומיומי – חיונית באותה מידה.
הערכת חומרת הכאב
הערכת כמה כאב רע הוא באמת חשוב כדי להבין את הדרך הטובה ביותר לעזור לאלה שמרגישים אותו. כאשר מסתכלים על כאב, יש צורך לחשוב על דברים שונים, כגון:
- כמה אינטנסיבי הוא, כמה זמן הוא נמשך, ומה עשוי לגרום לו.
לדוגמה:
- כאבי אגן מיופציאליים (MFPP) יכולים לגרום לכאב מתמשך, אך לעתים קרובות הרופאים מתעלמים מהם. מציאת נקודות טריגר מיופציאליות בשרירי רצפת האגן היא סימן עיקרי המסייע באבחון. נקודות אלה יכולות להפיץ כאב לאזורים סמוכים, ובכך להקשות על האבחון (.Katzman et al).
גישה מלאה לבדיקת כאב יכולה לכלול אנשי מקצוע שונים בתחום הבריאות העובדים יחד כדי למצוא ולטפל בגורמים העיקריים. על ידי הערכה נכונה של חומרת הכאב, חולים יכולים לחפש טיפולים ספציפיים, אשר יכולים להוביל לאיכות חיים טובה יותר.
תרופות ביתיות וטכניקות טיפול עצמי
אנשים שסובלים מכאב חזק, מחפשים לרוב תרופות ביתיות ושיטות טיפול עצמי כדי להקל על סבלם. שיטות אלה יכולות לעזור למטופלים על ידי מתן אפשרויות ניהול עצמי יחד עם טיפולים סטנדרטיים. לדוגמה:
אמצעי עזרה ראשונה ותגובה ראשונית
ישנם מומחים הטוענים שקומפרסים של קרח פוגעים ביכול ההחלמה של רקמות מסוימות (.Scialoia, D et al). למרות הדברים האלה, פרוטוקול RICE (מנוחה, קרח, חבישה, הרמה) נותר הדרך לנהל פציעות אקוטיות:
- מנוחה של האזור הפגוע מונעת נזק נוסף
- קומפרסים קרים מפחיתים נפיחות ומקהים כאב.
- חבישה עם תחבושות אלסטיות מייצבת רקמות פגועות
- הגבהה מפחיתה את זרימת הדם לאזור, ומקלה על דלקת.
התערבויות פרמקולוגיות
לטיפול ראשוני בכאב קל עד בינוני מומלץ ליטול תרופות ייעודיות ללא מרשם. אלה עשויות לכול נוגדי דלקת שאינם סטרואידים (NSAIDs) כגון, איבופרופן, נפרוקסן ואצטמינופן. התרופות האלה מפחיתות דלקת וחוסמות אותות כאב במקום הפציעה.
ניטור והסלמה
הערכה מחודשת של עוצמת הכאב לאחר הטיפול הראשוני היא קריטית. כאב מתמשך או מחמיר למרות התערבויות קו ראשון מצדיק טיפול רפואי מידי. מחלקות לרפואה דחופה נותנות עדיפות לתיעוד כאב לצד סימנים חיוניים, ומבטיחות הערכה רציפה מהמיון ועד השחרור.
מתי לפנות לעזרה מקצועית?
דגלים אדומים ותסמינים מתמשכים
כאב חזק יכול להיות סימן חשוב לכך שייתכן שאתם צריכים לקבל עזרה מקצועית. פנו לקבלת עזרה מקצועית במקרים הבאים:
- הכאב נמשך יותר מכמה ימים, מחמיר.
- כאב פתאומי וחמור עם חום או ירידה בלתי מוסברת במשקל עשויים להצביע על פתולוגיה הדורשת הדמיה ובדיקות מעבדה.
- מלבד הכאב חשים גם בתסמינים חמורים אחרים כמו חום, נפיחות או קשיי נשימה.
- הכאב מלווה בתסמינים כמו חוסר תחושה, גפיים קרירות או נפיחות בלתי פוסקת.
זה חשוב במיוחד בגלל שהמתנה לקבלת טיפול עלולה להחמיר בעיות בריאותיות או לגרום לבעיות חדשות. איתור סימנים אלה מסייע בקבלת אבחון וטיפול בזמן, אשר תומך בדרך פרואקטיבית להתמודד עם כאב, המוביל לתוצאות בריאותיות טובות יותר ובריאות כללית.
כאב חזק מה לעשות? אסטרטגיות לשיכוך כאב חזק
כאב כרוני, יכול להשפיע מאוד על חיי היומיום ועל הרווחה הנפשית. תוכניות ניהול לטווח ארוך חשובות להקלה על כאב חשובות כדי לעזור לאנשים עם כאב מתמשך. כדי למנוע זאת, יש צורך בהערכה וניהול יסודיים (Dowell D et al., p. 1-49). מחקרים מראים כי חולים רבים, כולל אלה עם סרטן, לעתים קרובות אינם מקבלים הקלה מספקת בכאב. מצב זה מצביע על הצורך הדחוף בהנחיות המתמקדות הן בטיפולים תרופתיים והן בטיפולים שאינם תרופתיים. תוכניות טיפול בכאב חזק עשויות לכלול:
טיפולים רפואיים לניהול כאב חזק
הניהול הרפואי של כאב חזק עשוי לכלול (.Abdolrazaghnejad A, et al):
- תרופות כגון משככי כאבים ותרופות נוגדי דלקת שאינם סטרואידים הן בדרך כלל הבחירה הראשונה לכאב חזק.
- במקרים מורכבים יותר, אופיואידים (.Deborah D, et al) או תרופות אחרות כגון נוגדי דיכאון ונוגדי פרכוסים.
- פיזיותרפיה להפחתת הכאב, לשיפור התנועה ולחיזוק האזורים הפגועים.
- יחידות לגירוי עצבי חשמלי טרנסעורי (TENS) המשבשות את העברת אותות הכאב הכרוני.
- אפשרויות כירורגיות וזעיר פולשניות ובכללן החלפות מפרקים או הליכי אבלציה עצבית.
חשוב לציין את הנזקים האפשריים מטיפול רפואי כולל תופעות לוואי שליליות ללב, לכלי הדם ולמערכת העיכול. אין לשכוח גם את סכנת ההתמכרות לאופיואידים ונזקים פוטנציאליים בעקבות טיפולים כירורגיים.
כירופרקטיקה לניהול כאב
הטיפול הכירופרקטי בכאב חזק בצוואר (.Trager, RJ et al), בגב התחתון (.Amir Q, et al) ובחלקי גוף נוספים כולל:
- מניפולציה בעמוד השדרה כדי לסייע בהפחתת הכאב על ידי תיקון חוסר תיאום בעמוד השדרה ושיפור תפקוד הגוף (.Souza D et al).
- שימוש בתרגילים לשיפור ולשיקום האזור הכואב.
- עידוד והכוונה לאורח חיים פעיל ולהקפדה על תזונה נכונה, ארגונומיה ויציבה.
- אמצעי עזר נוגדי דלקת כגון לייזר רך וגלי הלם.
חשוב לציין את בטיחות ויעילות הטיפול הכירופרקטי בהשוואה לכול מקצוע בריאותי אחר. כמו כן הטיפול הכירופרקטי בהפרעות כאב בעמוד השדרה זול יותר מהטיפול הרפואי (.Farabaugh, R et al). במידת הצורך יופנה החולה לקבלת עזרה פסיכולוגית, פיזית וחברתית המתאימה למצבו של כל מטופל.
על ידי הכללת הערכות כאב קבועות, לימוד מטופלים ועידוד תקשורת פתוחה בין עובדי הבריאות למטופלים, ניתן ליצור תוכנית טיפול אכפתית המטפלת ביעילות בכאב תוך התחשבות באתגרים הנפשיים והחברתיים של חיים עם כאב כרוני.
גישות פסיכולוגיות לניהול כאב
מגוון שיטות פסיכולוגיות (.Bushnell MC, et al) הוכחו כמועילות בניהול האופן שבו אנו מרגישים כאב. אלה כוללות שיטות כגון:
טיפול קוגניטיבי התנהגותי (CBT)
CBT מטפל בדפוסי חשיבה לא מסתגלים, כגון קטסטרופליזציה, המגבירים את תפיסת הכאב. על-ידי ניסוח מחדש של מחשבות שליליות, מטופלים מדווחים על ירידה של 20% – 30% בהפרעה לכאב בפעילויות יומיומיות. פגישות טיפול קבוצתיות משפרות עוד יותר את התוצאות על ידי טיפוח תמיכה חברתית.
שינויים באורח החיים לניהול כאב
שינוי הרגלי חיים חשוב מאוד לניהול נכון גם של כאב חזק. שינויים אלה צריכים לכלול (.Nijs J et al):
להיות פעיל גופנית
פעילות גופנית סדירה מסייעת לשפר את תפקוד הגוף הכללי וגם מאפשרת לגוף לשחרר אנדורפינים. האנדורפינים הם משככי כאבים טבעיים שיכולים לעזור להפחית את תחושת הכאב. ביצוע פעילויות בעלות השפעה נמוכה כמו שחייה או רכיבה על אופניים יכול לשמור על אדם פעיל מבלי להפעיל לחץ רב מדי על הגוף. לדוגמה, טיפול במים מפחית את הלחץ הכבידתי על המפרקים, מה שהופך אותו לאידיאלי עבור הסובלים מדלקת פרקים.
לאכול נכון
תזונה אנטי דלקתית עשירה בחומצות שומן אומגה-3 (למשל, סלמון, אגוזי מלך) ונוגדי חמצון (למשל, פירות יער, עלים ירוקים) מקלה על דלקת מערכתית הקשורה לכאב כרוני. למידה על תזונה חשובה מאוד, במיוחד בתחומי בריאות הקהילה, שבהם תוכניות ספציפיות יכולות לעזור לאנשים לעשות בחירות מזון טובות יותר (.Beckius H et al).
ניהול משקל
משקל גוף עודף מחמיר כאבים במפרקים נושאי משקל. ירידה של 5-10% במשקל הגוף יכולה לשפר את הסימפטומים של דלקת מפרקים ניוונית בברך על ידי הפחתת מתח מכני.
היגיינת שינה
שינה לקויה מגבירה את הרגישות לכאב באמצעות חוסר ויסות של קורטיזול וסרוטונין. אסטרטגיות כמו שמירה על לוח זמנים עקבי לשינה והימנעות מקפאין אחרי הצהריים משפרות את איכות השינה, ומפחיתות בעקיפין את חומרת הכאב.
הימנעות מחומרים
אלכוהול וטבק פוגעים בריפוי ומגבירים את הכאב. ניקוטין מכווץ את כלי הדם, מעכב תיקון רקמות, בעוד אלכוהול משבש את שנת REM, ומחמיר עייפות הקשורה לכאב.
טכניקות להפחתת מתח
סטרס כרוני מעלה ציטוקינים מעודדי דלקת, ומחמיר מצבים כמו דלקת מפרקים שגרונית. תרגולים כגון מיינדפולנס, נשימות עמוקות ויוגה מורידים את הורמוני הלחץ, ויוצרים לולאת משוב חיובית המפחיתה כאב:
- תרגילי נשימה עמוקה מנטרלים את הנשימות הרדודות והמהירות הקשורות לחרדה הנגרמת על ידי כאב, מקדמים הרפיה ומפחיתים את עוצמת הכאב הנתפסת.
- טכניקות כמו דמיון מודרך ומדיטציה מסיטות את המיקוד מאי-נוחות, וממנפות את הגמישות המוחית של המוח כדי לווסת מסלולי כאב.
- תוכניות להפחתת מתח המבוססות על מיינדפולנס (MBSR) מפחיתות את חומרת הכאב ב-30% – 40% במצבים כרוניים כמו פיברומיאלגיה.
סיכום – כאב חזק מה לעשות
ניהול כאב חזק דורש גישה הוליסטית המתייחסת למרכיביו הביולוגיים, הפסיכולוגיים והחברתיים של הכאב. הצעד הראשון צריך להיות הערכה מפורטת כדי לגלות מה גורם לכאב כי פתרונות יעילים תלויים באבחנה נכונה. התערבויות מיידיות כמו שיטת RICE ו- NSAIDs מספקות הקלה ראשונית, בעוד אסטרטגיות ארוכות טווח מונעות הישנות ומשפרות את איכות החיים. גישה צוותית הכוללת טיפולים כירופרקטיים, רפואיים ופסיכולוגיים יכולה לשפר מאוד את התוצאות.
אנו מעודדים את המטופלים לשתף פעולה עם ספקי שירותי בריאות כדי להתאים התערבויות, ולהבטיח תוצאות אופטימליות הן בתרחישי כאב אקוטי והן בתרחישי כאב כרוני. הנחיות עדכניות מדגישות את הצורך בשינויים באורח החיים ואסטרטגיות פסיכולוגיות כדי להקל על סוגים מסוימים של כאב. המלצה זאת עולה בקנה אחד עם עצות ארגון הבריאות העולמי לגבי היתרונות של תנועה לכל קבוצות הגיל (Bull F et al., p. 1451-1462).
References:
Goldberg, D.S., McGee, S.J. Pain as a global public health priority. BMC Public Health 11, 770 (2011).
סקר אוכלוסייה ארצי של כאב בישראל. שוורצמן, פסח. In: כתב העת הישראלי לרפואה פליאטיבית ולטיפול בכאב, Vol. 15, 2005, p. 25.
Fiona Bull, Salih S Al-Ansari, Stuart Biddle, Katja Borodulin, Matthew P. Buman, Greet Cardon, Catherine Carty, et al.. "World Health Organization 2020 guidelines on physical activity and sedentary behaviour" British Journal of Sports Medicine, 2020, 1451-1462.
Matthew J. Page, David Moher, Patrick M. Bossuyt, Isabelle Boutron, Tammy Hoffmann, Cynthia D. Mulrow, Larissa Shamseer, et al.. "PRISMA 2020 explanation and elaboration: updated guidance and exemplars for reporting systematic reviews" BMJ, 2021, n160-n160.
Katzman, Wendy B, Pastore, Elizabeth A. "Recognizing myofascial pelvic pain in the female patient with chronic pelvic pain." eScholarship, University of California, 2012.
Scialoia, Domenic & Swartzendruber, Adam. (2020). The R.I.C.E Protocol is a MYTH: A Review and Recommendations thesportjournal.org/article/the-r-i-c-e-protocol-is-a-myth-a-review-and-recommendations.
Nijs J, Reis F. The Key Role of Lifestyle Factors in Perpetuating Chronic Pain: Towards Precision Pain Medicine. J Clin Med. 2022 May 12;11(10):2732.
Hedner Beckius, Mariah, Lutz, Aimee, Restemayer, Anna, Sime, et al.. "Evaluation of Patient Education Materials for the SMMART Clinic" 'Sophia Centre Press', 2023.
Pain management:
Rech MA, Griggs C, Lovett S, Motov S. Acute pain management in the Emergency Department: Use of multimodal and non-opioid analgesic treatment strategies. Am J Emerg Med. 2022 Aug;58:57-65.
Sharon L. Kolasinski, et al.. "2019 American College of Rheumatology/Arthritis Foundation Guideline for the Management of Osteoarthritis of the Hand, Hip, and Knee" Arthritis Care & Research, 2020, 149-162.
Abdolrazaghnejad A, Banaie M, Tavakoli N, Safdari M, Rajabpour-Sanati A. Pain Management in the Emergency Department: a Review Article on Options and Methods. Adv J Emerg Med. 2018 Jun 24;2(4):e45.
Bushnell MC, Frangos E, Madian N. Non-pharmacological Treatment of Pain: Grand Challenge and Future Opportunities. Front Pain Res (Lausanne). 2021 May 28;2:696783.
Deborah Dowell, Tamara M. Haegerich, Roger Chou. "CDC Guideline for Prescribing Opioids for Chronic Pain — United States, 2016" MMWR Recommendations and Reports, 2016, 1-49.
De Souza, LH, Frank, AO. "Conservative management of low back pain" Blackwell Publishing Ltd, 2001.
Trager, Robert J., et al. 2024. "Chiropractic and Spinal Manipulation: A Review of Research Trends, Evidence Gaps, and Guideline Recommendations" Journal of Clinical Medicine 13, no. 19: 5668.
Farabaugh, R., Hawk, C., Taylor, D. et al. Cost of chiropractic versus medical management of adults with spine-related musculoskeletal pain: a systematic review. Chiropr Man Therap 32, 8 (2024).
Amir Qaseem, et al; for the Clinical Guidelines Committee of the American College of Physicians . Noninvasive Treatments for Acute, Subacute, and Chronic Low Back Pain: A Clinical Practice Guideline From the American College of Physicians. Ann Intern Med.2017;166:514-530.