היצרות פורמינלית מה זה? הפורמינות הם הפתחים בעמוד השדרה שדרכם יוצאים עצבי עמוד השדרה אל חלקי הגוף השונים. היצרות פורמינלית היא מצב המאופיין בהיצרות של פתחים אלה. במצב שבו הפורמינות צרות מידי עלול להיווצר לחץ על שורשי העצבים. לחץ על שורשי העצבים עלול לגרום לכאב ולתסמינים אחרים.
השכיחות של היצרות פורמינלית משתנה, אך היא שכיחה יותר בקרב מבוגרים. נטייה זאת למבוגרים נובעת מהשינויים הניווניים המתרחשים בעמוד השדרה עם ההזדקנות. הסימפטומים יכולים לכלול כאב, חוסר תחושה, עקצוץ וחולשת שרירים באזור הפגוע. גורמי סיכון להתפתחות היצרות פורמינלית כוללים הזדקנות, גנטיקה, גורמי אורח חיים ועיסוקים שונים.
היצרות פורמינלית מה זה – רקע
היצרות פורמינלית, הופכת רלוונטית יותר ויותר ככל שהאוכלוסייה מזדקנת במיוחד לאחר גיל 50. במצב זה מצטמצמים הפתחים קטנים בעמוד השדרה שמהם יוצאים שורשי העצבים. הצטמצמות הפורמינות עלולה להוביל לצביטה של שורשי העצבים ולהתפתחות שורה של תסמינים מתישים. תסמינים אלה עלולים לכלול בין היתר, כאב, חוסר תחושה וחולשה בגפיים.
אבחון היצרות פורמינלית כולל בדרך כלל היסטוריה רפואית, בדיקה גופנית ובדיקות הדמיה. סריקות MRI או CT יכולות לשקף את מידת ההיצרות של הפורמינות חומרת הלחץ על העצבים. אפשרויות הטיפול כוללות גישות שמרניות ועד להליכים פולשניים. אם הטיפולים השמרניים כגון כירופרקטיקה כושל לספק הקלה ניתן לבחון אפשרויות פולשניות כגון ניתוח. בגלל השפעתה על איכות החיים והשכיחות הגבוהה שלה הבנת היצרות פורמינלית היא חיונית עבור כולנו. במאמר זה "היצרות פורמינלית מה זה":
- נעמיק בשכיחות מצב זה
- נחקור את הסימפטומים וגורמי הסיכון שלו
- נדון בשיטות האבחון ואפשרויות הטיפול העדכניות ביותר הקיימות.
מהי היצרות פורמינלית?
עצבי חוט השדרה יוצאים מתעלת השדרה דרך פתחים זעירים שנקראים פורמינות. הפורמינות מהווים פתחי מעבר קריטיים לשורשי העצבים, הנושאים אותות בין חוט השדרה לשאר הגוף. היצרות פורמינלית היא מצב המאופיין בהיצרות של הפתחים הללו. כאשר הפתחים האלה מצטמצמים זה עלול להוביל ללחץ על עצבי עמוד השדרה ולהתפתחות מגוון תסמינים.
בעוד שאנשים מסוימים עשויים לחוות אי נוחות קלה, אחרים עשויים לסבול מכאב עצבי חמור. במצבי קיצון הכאב יכול להקרין במורד הידיים או הרגליים, ולהפוך אפילו פעילויות יומיומיות פשוטות קשות. היצרות פורמינלית יכולה להתרחש באזורים שונים בעמוד השדרה, כולל בצוואר ובגב התחתון. כל מיקום מציג אתגרים ותסמינים ייחודיים משלו. ברוב המקרים הצטמצמות הפורמינות נגרמת בגלל גורמים כגון אוסטאופיט, פריצת דיסק או ניוון של עמוד השדרה.
היצרות פורמינלית היא לעתים קרובות תוצאה של שינויים הקשורים לגיל בעמוד השדרה, אך היא יכולה להיות מושפעת גם מגנטיקה, גורמי אורח חיים ופציעות קודמות. זיהוי מוקדם של הסימנים והתסמינים יכול להוביל לאפשרויות טיפול יעילות יותר, למנוע את התקדמות המצב ולהבטיח כי אלה שנפגעו יכולים לשמור על איכות חיים טובה.
תסמינים נפוצים של היצרות פורמינלית
היצרות פורמינלית, עלולה לגרום למגוון תסמינים מטרידים. חשוב לציין כי הסימפטומים יכולים להשתנות במידה רבה בין אנשים ועשויים להתפתח בהדרגה, מה שמוביל לעתים קרובות לבלבול ותת-דיווח. בין יתר התסמינים נציין:
כאב ושינויים תחושתיים ומוטוריים
אחד הסימפטומים השכיחים ביותר שחווים אנשים עם היצרות פורמינלית הוא כאב מקומי. הכאב עשוי להיות מורגש בצוואר או בגב התחתון, בהתאם לאזור הפגוע בעמוד השדרה. בהתאם לשורשי העצבים הלחוצים הכאב יכול להקרין לידיים או לרגליים. מטופלים מתארים את הכאב המוקרן כחד, שורף או מעקצץ, ומלווה לעיתים בחוסר תחושה או חולשה בגפיים. אי נוחות זו בדרך כלל מחמירה עם תנועות מסוימות או תנוחות ממושכות, כגון ישיבה או עמידה לפרקי זמן ממושכים.
קשיי קואורדינציה ואיזון
אנשים רבים עלולים לחוות קושי בקואורדינציה ובאיזון, במיוחד אם ההיצרות משפיעה על עמוד השדרה הצווארי. זה יכול להוביל לסיכון מוגבר לנפילות או תאונות, מה שמסבך עוד יותר את הפעילות היומיומית. חלקם עשויים גם להבחין בשינוי ברפלקסים שלהם, עם תגובות מופחתות במהלך הערכות גופניות.
זיהוי סימנים נפוצים אלה של היצרות פורמינלית חיוני לקבלת טיפול רפואי בזמן, שכן אבחון מוקדם יכול להשפיע באופן משמעותי על תוצאות הטיפול ואיכות החיים.
שכיחות
היצרות פורמינלית, משפיעה על חלק ניכר מהאוכלוסייה, במיוחד ככל שהם מזדקנים. מחקרים מצביעים על כך שמצב זה הופך נפוץ יותר ויותר בקרב אנשים מעל גיל 50, כאשר כמה מחקרים מצביעים על כך:
- למעלה מ -30% מהמבוגרים עשויים לחוות מידה מסוימת של היצרות פורמינלית.
שכיחות זו מתואמת לעתים קרובות עם ניוון טבעי של עמוד השדרה. הליכי ניוון אלה כוללים ההשפעות של דלקת מפרקים ניוונית וניוון הדיסק הבין חולייתי שיכולים להצר את הפורמינות.
השפעה על חיי היומיום
ההשפעה של היצרות פורמינלית על חיי היומיום יכולה להיות משמעותית. אנשים הסובלים ממצב זה מדווחים לעתים על תסמינים שמגבילים מאוד את הניידות ומפריעים לפעילות יומיומית. משימות פשוטות, כגון הליכה, כיפוף או אפילו ישיבה ממושכת, יכולות להפוך למאתגרות, מה שמוביל לתסכול ולירידה באיכות החיים. מטופלים רבים מוצאים את עצמם נמנעים מפעילות גופנית שנהנו ממנה בעבר. חלקם מסתמכים יותר על שיטות לשיכוך כאבים, שיכולות לטפח תחושת תלות ובידוד. יתר על כן, ההשלכות הפסיכולוגיות של חיים עם כאב כרוני וניידות מוגבלת יכולות להוביל:
- לחרדה ודיכאון, ולהחמיר את ההשפעה הכוללת של היצרות פורמינלית על הרווחה.
מכאן, שטיפול במצב זה לא צריך רק להתמקד בניהול הסימפטומים הפיזיים. חשוב לשים דגש גם על שיפור איכות החיים הכוללת של החולים.
גורמי סיכון מרכזיים להתפתחות היצרות פורמינלית
גורמי הסיכון העיקריים הקשורים להתפתחות היצרות פורמינלית כוללים:
גיל
אחד מגורמי הסיכון הבולטים הוא גיל. ככל שאנשים מתבגרים, עמוד השדרה עובר שינויים ניווניים טבעיים, כולל דילול דיסקים וצמיחת אוסטאופיטים. השינויים האלה מצרים בהדרגה את מעברי העצבים וועלולים לגרום להיצרות פורמינלית, היצרות תעלת השדרה ועוד.
גנטיקה
גורם סיכון מכריע נוסף הוא גנטיקה. היסטוריה משפחתית של הפרעות בעמוד השדרה מעלה את הסבירות להתפתחות מצבים כמו היצרות פורמינלית. דבר זה מצביע על כך שתכונות תורשתיות עשויות לשחק תפקיד בשלמות המבנית של עמוד השדרה.
עיסוקים ופעילויות
בנוסף, אנשים עם עיסוקים מסוימים עשויים להיות בסיכון מוגבר. העיסוקים הללו כוללים הרמת משאות כבדים, תנועות חוזרות או תקופות ממושכות של ישיבה. הלחץ המופעל על עמוד השדרה בנסיבות אלה יכול להאיץ שינויים ניווניים ולהחמיר את היצרות הפתח.
מחלות
אנשים עם מצבים בריאותיים כגון דלקת מפרקים ניוונית או דלקת מפרקים שגרונית מעלים את הסבירות להתפתחות היצרות פורמינלית.
גורמי אורח חיים
לבחירות אורח חיים יש השפעה מצטברת על קצב הבלאי של עמוד השדרה ולהתפתחות היצרות פורמינלית. דוגמאות לכך כוללות:
- עישון יכול לעכב את זרימת הדם ואת אספקת החומרים המזינים לרקמות עמוד השדרה. על ציר הזמן השפעות אלה עלולות לפגוע בבריאות ובחוסנו של עמוד השדרה.
- השמנת יתר היא גורם סיכון משמעותי נוסף. משקל גוף עודף מטיל עומס נוסף על עמוד השדרה ומוביל לשחיקה מוגברת.
- חוסר או עודף פעילות גופנית.
אבחון
האבחנה של היצרות נוירופורמינלית כוללת בדרך כלל:
היסטוריה רפואית ובדיקה גופנית
רופא יסקור את הסימפטומים וההיסטוריה הרפואית של המטופל. לאחר מכן יבצע בדיקה גופנית כדי לבדוק סימנים של לחץ עצבי.
מחקרי הדמיה
- MRI: זוהי שיטת ההדמיה העיקרית המשמשת להערכת היצרות נוירופורמינלית. תמונות משוקללות T1 המציגות שומן פרי עצבי מוגבל סביב שורש העצב יכולות להצביע על היצרות.
- סריקות CT: אלה מספקות תמונות מפורטות של מבני עצם ויכולות לסייע בזיהוי גורמים להיצרות כמו אוסטאופיט.
- צילומי רנטגן: בעוד שהם פחות מפורטים מאשר MRI או CT, צילומי רנטגן יכולים להראות יישור החוליות ואוסטאופיטים.
טיפול
אפשרויות הטיפול בהיצרות נוירופורמינלית נעות בין גישות שמרניות להתערבויות כירורגיות:
גישות שמרניות
- תרופות ובכללן NSAIDs עבור כאב ודלקת, מרפי שרירים, תרופות מרשם נגד כאבים במקרים מסוימים.
- כירופרקטיקה הכוללת טכניקות טיפול ידניות, תרגילים לשיפור הגמישות, הכוח וזרימת הדם, תיקון יציבה וארגונומיה ועוד.
- שינוי אורח חיים כולל שינוי סביבות העבודה והבית, לימוד טכניקות הרמה נכונות, ניהול משקל גוף, הפסקת עישון, פעילות גופנית.
- זריקות קורטיקוסטרואידים אפידורליות להפחתת דלקת.
- במקרים מסוימים, ייתכן שיומלץ על סד לתמיכה.
טיפולים כירורגיים
אם טיפולים שמרניים אינם מצליחים לספק הקלה, ניתן לשקול ניתוחים כגון:
- פורמינוטומיה – הליך להרחבת הפתח ולהקלת הלחץ על העצבים.
- במקרים של חוסר יציבות משמעותי או היצרות מורכבת, ניתן לשלב דקומפרסיה עם איחוי עמוד השדרה.
References:
Cavazos DR, Higginbotham DO, Nham F, et al. Neuroforaminal Stenosis in the Lumbosacral Spine: A Scoping Review of Pathophysiology, Clinical Manifestations, Diagnostic Imaging, and Treatment. SMRJ. 2023;8(1).
Hallett A, Huntley JS, Gibson JN. Foraminal stenosis and single-level degenerative disc disease: a randomized controlled trial comparing decompression with decompression and instrumented fusion. Spine (Phila Pa 1976). 2007 Jun 1;32(13):1375-80.
The natural history of the cervical foramen in symptomatic and asymptomatic individuals aged 20-60 years as measured by magnetic resonance imaging. A descriptive approach. Spine (Phila Pa 1976). 1998 Oct 15;23(20):2180-4.
Schell A, Rhee JM, Holbrook J, Lenehan E, Park KY. Assessing Foraminal Stenosis in the Cervical Spine: A Comparison of Three-Dimensional Computed Tomographic Surface Reconstruction to Two-Dimensional Modalities. Global Spine Journal. 2017;7(3):266-271.
Stuber K, Sajko S, Kristmanson K. Chiropractic treatment of lumbar spinal stenosis: a review of the literature. J Chiropr Med. 2009 Jun;8(2):77-85.
Gevers-Montoro C, Provencher B, Descarreaux M, Ortega de Mues A, Piché M. Clinical Effectiveness and Efficacy of Chiropractic Spinal Manipulation for Spine Pain. Front Pain Res (Lausanne). 2021 Oct 25;2:765921.
Schneider MJ, Ammendolia C, Murphy DR, et al. Comparative Clinical Effectiveness of Nonsurgical Treatment Methods in Patients With Lumbar Spinal Stenosis: A Randomized Clinical Trial. JAMA Netw Open. 2019;2(1):e186828.
CHU, E., LIM, T., MAK, K.. Cervical Radiculopathy Alleviating by Manipulative Correction of Cervical Hypolordosis. Journal of Medical Cases, North America, 9, may. 2018.