סיאסטה עושה טוב ללב. שינה היא רכיב חשוב בבריאות האדם. יחד עם זאת בעידן המודרני שנת הצהריים הטובה והישנה הולכת ונעלמת מהנוף האנושי. לחץ הזמנים שבו מתנהל אורח החיים המודרני לא מותיר זמן לכך. מתברר שההפסד כולו שלנו. על פי המחקר הנוכחי שינה קצרה בשעות הצהריים תורמת לבריאות.
שנת הצהריים, לרוב, לאחר ארוחה היוותה חלק חשוב מסדר היום של אנשים ותרבויות שונות בעולם. בספרד טבעו את המונח סיאסטה שמשמעותו בלטינית השעה השישית מעלות השחר שהיא שעת הצהריים. להרגל החשוב הזה שהולך ונעלם מאורח החיים המודרני ישנה השפעה על הבריאות שלנו כולל:
- הפחתה של לחץ הדם ושיפור מצב הלב וכלי הדם.
סיאסטה עושה טוב ללב – רקע
שנת צהריים נהוגה במספר מדינות חמות לרוב כמו פורטוגל, איטליה וספרד. עם זאת גם בקרב מדינות קרות כמו גרמניה ואוסטריה ניתן למצוא את המנהג הזה. שנת צהריים נהוגה גם במדינות שונות בדרום אמריקה ובמזרח הרחוק והייתה נהוגה עד לפני שנים מועטות גם בארץ. המנהג של שנת הצהריים נתון להתקפות חוזרות ונשנות על ידי המצדדים בכלכלה הקפיטליסטית ואחרים. לטענת המתנגדים המזגנים פותרים כיום את בעיית החום ומאפשרים עבודה רצופה.
מחקרים בנושא מעידים על כך שסיאסטה שאינה גולשת לשינה ארוכה מידי תורמת לבריאות שלנו. המשפט נפש בריאה בגוף בריא מדגיש את הקשר שבין בריאות הגוף לבריאות הנפש. שנת צהריים בת חצי שעה עד שעה גורמת בין היתר להפחתה של לחצים נפשיים, הפחתה במחלות לב וכלי דם, שיפור בערנות, שיפור הזיכרון. ממצאים אלו נתמכים על ידי מחקר שערכה סוכנות החלל האמריקאית שהגיעה למסקנה שטייסים שהורשו לחטוף תנומה למשך 26 דקות במהלך שעות העבודה שלהם שיפרו את היעילות שלהם ב34%.
המחקר
החוקרים בדקו אחר ההשפעה שיש לשעת שינה באמצע היום על 400 אנשים בגיל ממוצע של 61 הסובלים מלחץ דם גבוה.
ממצאי המחקר
קבוצת הנבדקים שישנה את שנת הסיאסטה הורידה את לחץ הדם בממוצע ב5% לעומת קבוצת הביקורת שלא ישנה את שנת הצהריים. נמצאה גם קורלציה בין שנת הצהריים לבין הגודל של הפרוזדור השמאלי של הלב (היפרטרופיה). עיבוי זה המציין את הקשיים של שריר הלב וכלי הדם ואת מעלה את הסבירות לסיבוכים כולל שבץ מוחי ואוטם שריר הלב. בקרב קבוצת הבדיקה נמדדה גם ירידה בשל 10% במהירות גל הדופק (Pulse wave velocity).
מדובר בקצב שבו גלי הלחץ נעים בתוך כלי הדם. מהירות גל דופק נמוכה מעידה על אלסטיות של העורקים בעוד שמהירות גל דופק גבוהה מהווה גורם סיכון לאירוע מוח ולמחלת לב כלילית. המחקר גם מצא שאנשים שנוהגים לישון שנת צהריים צרכו פחות תרופות להורדת לחץ דם מקבוצת הביקורת שלא ישנה שנת צהריים.
מסקנות החוקרים
סיאסטה עושה טוב ללב! למרות שהירידה בלחץ הדם נראית קטנה הרי שמדובר בירידה משמעותית ביותר ובעלת השפעה. ירידה של 2 יחידות מילימטר כספית (mmHg) בלבד בלחץ הדם הסיסטולי מפחיתה את הסיכון למחלות במערכות הלב וכלי הדם ב10%.
European Society of Cardiology, Aug. 2015