ישיבה מפחיתה את זרימת הדם למוח

ישיבה פוגעת בזרימת דם למוח

ישיבה מפחיתה את זרימת הדם למוח! הנזקים שישיבה ממושכת מעוללת לגוף האנושי מתועדים בהרחבה בין היתר אצלי באתר. מחקרים רבים מצאו קשר בין ישיבה ממושכת לבין מגוון רחב של פגיעות ומחלות קטלניות בחלקן. בגלל הנזקים הבריאותיים הכרוכים בישיבה ממושכת ישנם מומחים המגדירים את הישיבה כסרטן החדש. לפי המחקר הנוכחי יש הוכחות לכך שישיבה ממושכת מפחיתה את זרימת הדם אל המוח.

אורח החיים המודרני מתנהל רובו ככולו בישיבה. עובדה זאת הופכת את הפגיעה הבריאותית בגלל ישיבה לרחבה ביותר. רוב בני האדם בעולם המודרני:

  • יושבים כדי לבצע את עבודתם או כדי ללמוד
  • ואחר מכן נוהגים בישיבה כדי להגיע הביתה
  • ושוב יושבים כדי לאכול ולצפות בטלוויזיה וחזר חלילה

מחקרים שונים מצאו שהאדם הממוצע יושב מעל – 8 שעות מידי יום. ואכן רוב בני האדם סובלים מפגיעות, מחלות ומוות מוקדם בגלל ישיבה ממושכת. ומה לגבי המוח האם גם הוא ניזוק? האם לישיבה ממושכת ישנה השפעה כלשהי על המוח? על פי המחקר הנוכחי ישיבה מפחיתה את זרימת הדם למוח על כל המשתמע מכך. הקפדה על התנהלות ארגונומית עשויה לצמצם את הנזקים.

ישיבה מפחיתה את זרימת הדם למוח – רקע

הסכנה הכרוכה בישיבה ממושכת ידועה לרוב בני האדם. אנשים המנהלים אורח חיים יושבני חשופים למגוון פציעות במערכות שרירי ושלד ומחלות שונות. בין יתר הפציעות נציין:

  • פציעות של עמוד השדרה ובשל כך התפתחות כאבי גב תחתון, כאבי צוואר, כאב ראש ועוד
  • ליקויי ביציבה הגורמות למגוון פציעות

אורח החיים היושבני מעלה את הסבירות להתפתחות מגוון מחלות ובכלל זה:

  • סוכרת, מחלות לב וכלי דם, סרטן, השמנה, הפרעות נפשיות ועוד

מחקרים אלו ואחרים טענו שבסיכומו של דבר ישיבה ממושכת מקצרת לנו את החיים. המחקר הנוכחי מדגים כיצד אנשים אלו חשופים גם לפגיעה בזרימת הדם למוח.

חשיבות אספקת הדם למוח

יחסית למשקלו של המוח שהוא בממוצע רק 2% ממשקל הגוף הצריכה האנרגטית שלו היא אדירה. לצורך תפקודו המוח צורך כ-20 אחוז מהחמצן וכ-25 אחוז מסך כל האנרגיה שהגוף שלנו מייצר. החמצן והאנרגיה מגיעים אל המוח באמצעות זרם הדם. הדם עושה דרכו מהלב דרך העורקים הצווארים כוללים שני עורקי תרדמה (carotid) ושני העורקים השידרתים (vertebral arteries) מטפסים משני צדי עמוד השדרה הצווארי, יוצרים את העורק הבזילארי (basilar artery) ולאחריו את המעגל המפורסם על שם ויליס המספק דם לחלקי המוח השונים. חשוב לציין שעל פי הידוע פגיעה מתמשכת באספקת הדם למוח מעלה את הסיכון להתפתחות הפרעות נוירולוגיות כגון דמנציה. הדרך להתמודד עם נזקי הישיבה כוללת צמצום פרקי זמן הישיבה בין היתר על ידי שימוש בשולחן בעל יכולת לשנות גובה, הקפדה על ישיבה נכונה (זקופה) וקימות תכופות לטובת הליכות קצרות.

ישיבה מפחיתה את זרימת הדם למוח – המחקר

ישיבה מפחיתה את זרימת הדם למוח
ישיבה מפחיתה את זרימת הדם למוח

החוקרים במחקר הנוכחי בדקו מה השפעות השיבה על זרימת הדם למוח של עובדי משרד בריאים. החוקרים הישוו את ההשפעות על זרימת הדם הנגרמות מישיבה רציפה בהשוואה לישיבה בהפסקות. האם ישיבה מפחיתה את זרימת הדם למוח?

15 מתנדבים מתוכם 10 גברים ו-5 נשים. כל המתנדבים היו צעירים ובעלי משקל נורמלי עד עודף משקל קל נדרשו להשלים בימים נפרדים ובסדר אקראי 3 משימות שנמשכו 4 שעות כל אחת: משימה ראשונה – ישיבה רציפה ללא הפסקה, משימה שנייה – ישיבה עם הפסקות של 2 דקות שהוקדשו להליכה בקצב קל כל חצי שעה, ומשימה שלישית – ישיבה עם הפסקות של 8 דקות שהוקדשו להליכה בקצב קל כל שעתיים.

ממצאי המחקר

החוקרים נעזרו בדופלר ובאולטרה סאונד כדי למדוד את מהירות זרם הדם ומדדים של הפחמן הדו חמצני בכלי הדם בראש. החוקרים מצאו ירידה גורפת בזרימת הדם למוח של כל 15 המתנדבים ובכל אחת מהמשימות. עם זאת החוקרים גם מצאו שהליכה החזירה את זרימת הדם במוח למצב נורמלי. זרימת הדם הטובה ביותר נמדדה אצל המתנדבים שעסקו במטלה שחייבה קימה כל חצי שעה והליכה בת שתי דקות בקצב קל.

מסקנות החוקרים

המחקר מוכיח: ישיבה מפחיתה את זרימת הדם אל המוח! ובעיקר נכונים הדברים לגבי ישיבה ממושכת ללא הפסקות. יחד עם זאת הפגיעה הזאת באספקת הדם אל המוח מנוטרלת כאשר הישיבה מופסקת לעתים קרובות ובמהלכה מתבצעת הליכה קצרה. אלו שסגנון חייהם הוא יושבני ועיסוקם מחייב ישיבה ממושכת חשוב להקפיד על קטיעות חוזרניות של הישיבה לטובת הליכות קצרות. הפסקות אלה עשויות להניב תוצאות רצויות בכל הנוגע לבריאות המוח.

J Appl Physiol (1985). 2018 Sep 1;125(3):790-798

שימו סוף לכאב.

לאבחון מקצועי וייעוץ,
התקשרו: 03-6430372
או השאירו פרטים:

שימו סוף לכאב!

לאבחון מקצועי וייעוץ, התקשרו: 03-6430372
או השאירו פרטים ומיד נחזור אליכם:

קראו עוד באותו נושא:

קרע לברום בכתף אבחון וטיפול

קרע לברום בכתף אבחון וטיפול

קרע לברום בכתף? אבחון וטיפול מהירים עשויים למנוע את החמרת הקרע וצורך עתידי בפתרון כירורגי. הלברום במפרק הזה היא רקמה סחוסית התומכת בראש עצם הזרוע בשקע הגלנואידי. הגורם לקרע יכול להיות טראומה או עומס יתר על המפרק בגלל מאמצים חוזרניים.

ספורט עוזר למנוע סוכרת היריון

ספורט עוזר למנוע סוכרת הריון

ספורט למניעת סוכרת היריון היא אסטרטגיה נבונה שחייבת להיות משולבת עם שמירה על משקל גוף עוד לפני הכניסה להיריון ועל הקפדה על אורח חיים פעיל לאורך כול ההיריון. היתרונות של פעילות גופנית בכול הנוגע לבריאות כוללים בין היתר גם מניעת סוכרת היריון.

האם שימוש במחשב פוגע בבריאות

כיצד משפיע עלינו השימוש במחשב

האם השימוש במחשב פוגע בבריאות? סקר שנערך באתרנו ושאל את השאלה הזאת העלה שישנה מודעות ציבורית נרחבת לכך שאכן השימוש במחשב מסוכן לבריאות שלנו. המחשב מהווה רכיב מרכזי בחיי אנשים רבים לצורך לימודים, עבודה, תקשורת ובידור.