דלקת פרקים מעלה את הסיכוי ליפול! פציעות ואפילו מוות בגיל מבוגר בעקבות מעידה ונפילה היא תופעה שכיחה. על פי הערכות מידי שנה כשליש מהמבוגרים בארצות הברית נפצעים קשות או מתים בעקבות נפילה. תוצאות שכיחות של נפילות כאלה בגיל המבוגר שאינן מסתימות במוות כוללות שבר בירך, פציעות גולגולת ומוח, פגיעה ביכולת התנועה והתפקוד, התבודדות חברתית ועוד. העלויות הרפואיות הישירות הכרוכות בטיפול בבעיה זאת נאמדות בעשרות מיליארדי דולרים לשנה. בין הגורמים לנפילה בקרב מבוגרים נמנה שיווי משקל לקוי, חולשת שרירים, סחרחורות, מחלות רקע ועוד.
מחקר שנערך בארצות הברית הגיעה למסקנה שאחד הגורמים שמעלה את הסיכון לנפילות בגיל המבוגר הוא מחלות פרקים. על מנת לצמצם את רמת הסיכון ממליצים החוקרים למבוגרים בכלל ולמבוגרים עם דלקות פרקים בפרט לנקוט באמצעי זהירות למניעת החלקות ונפילות כמו כן ולבצע פעילות גופנית שתכלול הליכות, תרגילי כוח ותרגילי שיווי משקל.
דלקת פרקים מעלה הסיכוי ליפול – רקע
נפילות הם הגורם השכיח ביותר לפציעות המחייבות אשפוז. נפילות עלולות להסתיים עם פציעות משמעותיות כגון שברים, פריקות מפרקים, נכויות וקרעים של רקמות אך הן עלולות להסתיים גם במוות. לאחר גיל 65 40% ממקרי המוות על רקע פציעה נגרמים בגלל נפילה. בממוצע אדם אחד על שלושה אנשים מעל גיל 65 נופל לפחות פעם אחת בשנה. נפילות שכיחות יותר בקרב נשים מבוגרות מאשר בקרב גברים מבוגרים. נשים גם מפתחות פחד מפני נפילות ונמנעות בגלל זה מפעילות גופנית. התוצאה המשך היחלשותן וסיכון גדל והולך לנפילות. עוד נציין שמלבד הנזקים הפיזית הנגרמים בגלל נפילות אלה אין להתעלם גם מהנזקים המנטליים ובכלל דיכאונות והתבודדות חברתית, תלותיות ועוד. חשוב גם לדעת שנפילות מתרחשות גם בקרב צעירים יותר ולא תמיד הגיל הצעיר מצליח למנוע את הנזקים המפורטים כאן.
למה דלקת פרקים גורמת לנפילות בגיל המבוגר?
מספר גורמי סיכון מובילים לכך שהאדם המבוגר נוטה ליפול. בין הגורמים הבולטים נמנה:
- את דלקת הפרקים
דלקת פרקים פוגעת בעיקר בקבוצת הגיל המבוגרת. על פי מחקרים שונים מעל 50% מכלל האוכלוסייה לאחר גיל 65 סובלת מסימנים ותסמינים של דלקת פרקים. היות שדלקת פרקים היא הגורם המוביל למוגבלות אין פלא שאנשים הסובלים מדלקת פרקים נוטים גם ליפול אחד הגורמים הוא דלקת פרקים. מחקרים שונים מצביעים על כך שמבוגר הסובל מהתפתחות דלקת פרקים מצוי בסיכון גבוה פי 2.4 ליפול.
הסיכון עולה משמעותית כאשר מלבד דלקת פרקים סובל המבוגר ממחלות נוספות כגון מחלות לב וכלי דם, מחלת ריאות כרונית או דיכאון. מה הקשר בין המפרקים לבין הנפילות? ובכן דלקת פרקים פוגעת במגוון הרקמות במפרק ומובילה בין היתר להיחלשות השרירים שמפעילים את המפרק, פגיעה ביכולת חישה עצמית (proprioception), פגיעה בשיווי המשקל ועוד. דלקת הפרקים יוצרת גם מגבלות תנועה.
עלייה וירידה במדרגות יגרמו בהכרח לכאב כאשר אתם סובלים ממחלה או דלקת פרקים ניוונית בברכיים. הכאבים והנפיחות במפרק גורמים לכך שהרבה אנשים מעדיפים לא להניע את המפרקים הדלוקים והתוצאה היא היחלשות השרירים עקב חוסר שימוש. מידע חישה עצמית לא יכול להיות תקין כאשר הוא משודר למוח דרך מפרק פצוע ודלוק. המידע הלקוי הזה אודות המיקום של הרגל עלול לגרום להתנהלות איטית ולקויה בתגובה לאובדן שיווי משקל. גם מערכת שיווי המשקל תלויה במידע הזורם אליה ממקורות שונים.
גורמי סיכון לנפילה בגיל המבוגר
גורמי סיכון לנפילות בגיל המבוגר כוללים:
- חולשת שרירים ותפקוד לקוי של השרירים
- תפקוד עצבי לקוי
- תסמינים כגון סחרחרות
- שיווי משקל לקוי
- מחלות רקע כגון דלקת פרקים, פרקינסון או דיכאון
- חוסר פעילות גופנית המחלישה את הגוף ובכלל זה את הרקמות השונות בגפיים התחתונות
- מגוון בעיות רפואיות בכפות הרגליים
- נעליים לא מתאימות
- ראייה לקויה או שימוש במשקפי ראייה לא מתאימות
- תופעות לוואי לתרופות שעלולות לכלול סחרחורות ואובדן שיווי משקל
- עישון
- שתיית אלכוהול
- תנאים סביבתיים מכשילים ובכלל זה שטיחים שלא מונחים טוב, רהיטים הממוקמים במעברים, כבל מאריך הממוקם לא טוב
מניעת נפילות בגיל המבוגר
מניעת נפילות בגיל המבוגר מחייבת התנהלות השומרת על המפרקים. התנהלות כזאת צריכה לכלול בין היתר שיפור יכולות גופניות ובכלל זה שיפור שיווי משקל וחיזוק שרירי הגוף והגפיים התחתונות. דרך מומלצת לכך כוללת אימונים בטאי צי, ריקודים ועוד. טיפול יסודי במחלות הרקע ובכלל זה טיפול כירופרקטי בכאבים בכפות הרגליים ויתר חלקי הגפיים התחתונות ו/או בעמוד השדרה בשל דלקת פרקים או מסיבות אחרות. סינון התרופות שעלולות להיות הגורם לסחרחורות, ניקוי הסביבה ממכשולים. הקפדה על משקפיי ראייה מתאימים ועל נעליים נוחות ויציבות. הימנעות מעישון ומשתיית אלכוהול.
U.S. Centers for Disease Control and Prevention, May 2014