נקודות הדק מה גורם להן

נקודות הדק מה גורם להן

נקודות הדק מה גורם להן? גורמים שכיחים לכך כוללים בין היתר עומסי יתר ופציעות טראומטיות. כאבים ומגבלות תנועה שמקורם מערכת שריר ושלד מהווים גורם שכיח לפגיעה באיכות חיים. נקודת הדק (Myofascial trigger points) בודדה או מספר נקודות דלקתיות כאלה הן סיבה אפשרית לכך. חשוב לבצע אבחנה מבדלת יסודית.

נקודות דלקתיות הנוצרות בשריר מהוות את פציעות הספורט השכיחות ביותר. נקודות אלה הן למעשה אזורים דלקתיים ממוקדים, עם כאב מקומי ובעלי יכולת להשליך כאב. אזורים דלקתיים אלה מתפתחים עקב חבלה גופנית טראומטית או בגין נזקים מצטברים. נזקים מצטברים נגרמים בגלל התנהלות לקויה (יציבה לקויה, ארגונומיה לקויה), עומסי יתר ועוד.

נקודות הדק מה גורם להן – רקע

נקודות טריגר מיופציאליות (MTrPs) הן מקורות נפוצים לכאב ולתפקוד לקוי באזורי הצוואר והכתפיים. בגוף האדם יש מאות שרירים כל אחד מהם עלול להינזק ולפתח נקודת הדק או יותר. אז מה זה נקודת הדק? מישוש של שריר בריא רפוי יגלה מרקם רך וגמיש. במישוש שריר המכיל נקודות הדק נחוש בהתקבצות של סיבי שריר מכווצים וצמודים ("קשרים" או "כבלים"). התקבצות סיבי השריר תהיה:

  • קופצנית
  • כואבת למגע וללא מגע
  • ובעלת יכולת להשליך כאב למקום מרוחק בגוף

הקרנת הכאב היא תבניתית וניתן על סמך המיקום שאליו מושלך הכאב לזהות את נקודת ההדק ולהפך. שריר המכיל נקודות הדק אינו יכול לתפקד באופן מיטבי. נקודות ההדק מייצגות סיבי שריר הנמצאים במצב של כיווץ מלכתחילה ולכן משבשות את תפקוד השריר. השכיחות של MTrPs בחולים עם הפרעות צוואר וכתפיים משתנה בהתאם למצב, קריטריוני האבחנה והשרירים שנבדקו. סקירה שיטתית של הספרות מצאה:

  • השכיחות של MTrPs פעילות נעה בין 30% ל-93%. נקודת הדק פעילה (Active) תגרום לכאבים גם אם לא נלחץ או נמשש אותה
  • והשכיחות של MTrPs סמויות נעה בין 22% ל-71%. נקודת הדק רדומה (Latent) תגרום לסימפטומים רק בעת לחץ ישיר עליה. גם ביצוע תנועה שמפעילה או מותחת את השריר המעורב תגרום לסימפטומים.

עם זאת, הערכות אלה התבססו על מחקרים באיכות נמוכה עם מדגם קטן ומגבלות מתודולוגיות. לכן, יש צורך במחקר קפדני יותר כדי לקבוע את השכיחות האמיתית של MTrPs בהפרעות צוואר וכתפיים שונות.

אלו שרירים חשופים להתפתחות נקודות ההדק?

סביר להניח שנקודות ההדק תתפתחנה בשרירים הנתונים לעומסים ממושכים עקב תמיכה בשלד. האזורים האנטומיים הפגיעים ביותר להתפתחות נקודות הדק בשריר כוללים את:

  • אזור הצוואר
  • השכמות
  • הגב העליון
  • והאגן

השרירים הפגיעים ביותר להתפתחות נקודות הדק כוללים:

  • את שריר הטרפז העליון (upper trapezius)
  • שריר המעלות (Scalene)
  • השריר סובב הראש (Sternocleidomastoid)
  • שריר מרים שכמה (Levator scapulae)
  • והשריר המרובע של המותן (Quadratus lumborum) ועוד

סימנים ותסמינים

חולים עם נקודות הדק יתלוננו לרוב על:

  • כאבים מקומיים בנקודת ההדק. הכאבים יכולים להופיע בעת שאנו מותחים או מכווצים את השריר המעורב אך יכולים להיות גם קבועים וללא קשר לעבודת השריר.
  • השלכות כאב מוגדרות על פי השרירי המעורב. הכאבים אינם מושלכים על פי החלוקה של דרמטומים (דרמטום – רצועת עור המעוצבבת באמצעות שורש עצב תחושתי שדרתי מסוים) או על פי העיצבוב של שורש עצב.
  • מגבלות תנועה

כאבים ומיחושים

נקודות הדק עלולות לגרום, תלוי במיקום של נקודת ההדק, למגוון רחב של סימפטומים:

  • נקודת הדק בשריר המרובע (Quadratus lumborum) תגרום לכאבי גב תחתון עם או בלי הקרנות כאב לרגל
  • נקודות הדק בשרירים התת גולגולתיים (Subocupital muscles) תגרומנה כאבי צוואר עם או בלי כאב ראש מתחי (Tension headache). סימנים ותסמינים אפשריים נוספים כוללים: הזעות, טנטון (Tinnitus), סחרחורת, פיק ברכיים, כאבים במפרק הלסת, טורטיקוליס – עווית צוואר (Torticollis), כאבים בשכמה, כאבים בישבן (פיריפורמיס סינדרום) ועוד.

טווחי תנועה

נקודת הדק עלולה לגרום לפגיעה בטווחי תנועת השריר המעורב. כמובן שקיימת פגיעה בטווח התנועה של המפרק או החוליות שמונעים על ידי השריר:

  • נקודת הדק באחד או יותר משרירי הצוואר תפגע בטווחי התנועה של עמוד השדרה צווארי
  • נקודות כאלה בשרירי הגב התחתון יפגעו בטווחי התנועה של עמוד השדרה המותני
  • ונקודות דלקתיות כאלה בשרירי הלעיסה (Muscles of mastication) יפגעו בטווחי התנועה של מפרק הלסת

חולשה

יש לציין שיעילותו של שריר המכיל נקודת הדק פחותה יותר ועל כן יש לצפות שיהיה חלש יותר והתעייף מהר יותר.

גורמים וגורמי סיכון להפרעה

נקודות הדק מה גורם להן
נקודות הדק מה גורם להן

הגורמים העיקריים להתפתחות נקודות הדק כוללים:

  • חבלה טראומתית לשריר יכולה להתרחש בשל פציעת ספורט, נפילה, או תאונת דרכים.
  • נזקים מצטברים לשריר מתפתחים עקב תהליכי ניוון, יציבה לקויה ואורח חיים יושבני היוצר עומסי יתר.

מספר גורמי הסיכון עלולים לחשוף אותנו להתפתחות נקודות הדק. להלן רשימה חלקית:

גיל

בין הגורמים הללו ניתן למנות גיל. תהליכי הבלאי והניוון שעובר כול אחד מאתנו במהלך השנים חושף אותנו לנזקים ועל כן ככול שאנו מתבגרים עולים הסיכונים להתפתחות נקודות הדק.

מחלות רקע, פציעות רקע וניתוחים

סובלים או סבלתם בעבר ממחלות פרקים, פציעות מפרקים, פציעות שרירים או ניתוחים? כול אלה עלולים לשבש את עבודת השריר ולעלות את הסיכון להתפתחות נקודות הדק.

ליקוי מבני וליקוי תפקודי

ליקויים מבניים ותפקודיים עלולים לגרום להתפתחות נקודות הדק. בין הליקויים המבניים שעלולים לגרום לנזקים שריריים ולנקודות הדק נציין:

  • הבדלים באורך הרגליים
  • עקמת
  • שיבושים בקעורים ובקימורים של עמוד השדרה ועוד

בין הליקויים התפקודיים שעלולים לגרום לעומס יתר, נזקים מקומיים ונקודות הדק נציין:

  • תפקוד מפרקי או שרירי לקוי עקב חוסר איזון שרירי
  • טכניקת משחק לקויה ועוד
  • תבנית תנועה לקויה ועוד

חוסר או יותר מידי פעילות גופנית או פעילות גופנית לקויה

חוסר פעילות גופנית גורם לנזקים גופניים חמורים לא פחות ולפעמים יותר מפעילות יתר. הניוון השרירי גורם לכך שאפילו עומסים זניחים עלולים לגרום להתפתחות נקודת הדק או יותר בשריר. מצד שני קיימים כמובן הנזקים הנגרמים מפעילות גופנית יתרה או מפעילות לא נכונה. פעילות גופנית שאינה מתבצעת באופן הדרגתי ומקפידה על זמני התאוששות מעלים את הסיכון להיפצע ולפתח נקודות הדק בשריר.

עודף משקל והשמנה

עודף משקל והשמנה יוצרים גם הם עומסי יתר על שרירי השלד ועלולים להוביל בין היתר להתפתחות נזקים ונקודות הדק בשריר.

עייפות וחוסר שינה

עייפות וחוסר שינה הם גורמי סיכון להתפתחות פציעות ובכלל זה פציעות שרירים והתפתחות ונקודות הדק. היכולת שלנו לפעול נכון כאשר אנחנו עייפים מוגבלת וביצוע מרושל של מטלות פשוטות עלול לגרום להתפתחות נקודות הדק.

יציבה לקויה, ארגונומיה לקויה

גם יציבה לקויה מהווה גורם סיכון משמעותי. יציבה לקויה מעלה באופן דרסטי את רמת העומסים על השרירים שתפקידם לתמוך בשלד. עומסים אלו עלולים להיות עומסי יתר ולהוביל להתפתחות נקודת הדק או יותר. מקצועות שונים עלולים להגביר את העומסים על מערכת השרירים ועימם את הסיכון להתפתחות נקודות הדק. כך למשל ישיבה ממושכת מידי יום (כמעט כולנו), עמידה ממושכת מידי יום, הרמת משאות חוזרת ונשנית מידי יום ועוד מעלה את הסיכון שנקודת הדק או יותר תתפתחנה.

הריון

שינויים ביציבה ובמרכז הכובד המאפיינים את גופה של האישה במהלך ההיריון מעלים את העומסים על קבוצות שרירים מסוימות ובכך מעלים גם את הסיכון להתפתחות נקודות הדק.

סיבות נפשיות

גם סיבות נפשיות עלולות לעמוד בבסיס התפתחותן של נקודות הדק. אדם המצוי במתחים עלול בין היתר לגרום להתכווצות בלתי רצונית כרונית של שרירי הצוואר והגב העליון ו/או שרירי הלעיסה (הידוק לסתות ו/או חריקת שיניים). כיווץ כרוני עלול לגרום לנזקים בשריר ולהתפתחות נקודות דלקתיות בשריר.

References:

Simons DG, Travell JG, Simons LS. Travell and Simons’ Myofascial Pain and Dysfunction: The Trigger Point Manual. Vol 1. 2nd ed. Baltimore, MD: Williams & Wilkins, 1999

Trigger Points – Physiopedia. https://www.physio-pedia.com/Trigger_Points

Ribeiro DC et al. The prevalence of myofascial trigger points in neck and shoulder-related disorders: a systematic review of the literature. BMC Musculoskelet Disord. 2018;19:252. https://bmcmusculoskeletdisord.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12891-018-2157-9

Solar core – Wikipedia. https://en.wikipedia.org/wiki/Solar_core

שימו סוף לכאב.

לאבחון מקצועי וייעוץ,
התקשרו: 03-6430372
או השאירו פרטים:

שימו סוף לכאב!

לאבחון מקצועי וייעוץ, התקשרו: 03-6430372
או השאירו פרטים ומיד נחזור אליכם:

קראו עוד באותו נושא:

כתפיים מורמות

כתפיים מורמות

כתפיים מורמות באופן בלתי רצוני במשך שעות ארוכות מידי יום היא תופעה שכיחה. הלחצים הנלווים לאורח החיים שלנו מהווים את אחת הסיבות השכיחות לכך. כתוצאה מלקוי יציבתי זה אנו עלולים לחשוף את הצוואר והכתפיים למצב של עומס יתר, כאבים בצוואר, כאבי ראש ועוד. 

תנו לילדים לישון

תנו לילדים לישון

תנו לילדים לישון! בריאות תקינה נסמכת בין היתר על אכילה נכונה, פעילות גופנית וכמובן על שינה מספקת. השינה חשובה לבריאות הגופנית, המנטלית והרגשית. תלמיד בית ספר בגלל גילו והמצאותו בתקופת התפתחות צריך לישון לפחות 8 שעות שינה כול לילה.

קפאין משפיע על השעון הביולוגי

קפאין משבש את השעון הביולוגי

קפאין משפיע על השעון הביולוגי ועלול לגרום לנו לתחושה של ג'טלג. השפעה זאת מצטרפת להשפעות אחרות שיש לקפאין על הגוף, חלקן טובות וחלקן פחות טובות. הגוף שלנו מצויד בשעון ביולוגי שקובע מתי אנו הולכים לישון ומתי אנו מתעוררים. קפאין יכול לשנות זאת. 

לחץ נפשי גורם למחלות לב

לחץ נפשי גורם גם למחלות לב

לחץ נפשי ומחלות לב אינם זרים זה לזה. אין חולק על ההשפעה השלילית שיש למתחים נפשיים על הבריאות שלנו. מחקרים מצאו שמתח נפשי ובעיקר מתח נפשי כרוני מעלה את הסיכון לחלות במגוון מחלות שבחלקן נחשבות למחלות קטלניות ובכללן מחלות לב ושבץ מוחי.