הורים דוחפים להישגים בספורט

הורים דוחפים להישגים בספורט

הורים דוחפים להישגים בספורט או בכול תחום אחר זה לרוב דבר חיובי. עם זאת כאשר ההורים עוברים גבול מסוים הם עלולים להזיק לילד. הורים בעלי מוטיבציית יתר לגבי הישגי ילדיהם על המגרש עלולים לפגוע בהתפתחותו. התופעה של הורים דוחפים להישגים בספורט מוכרת למאמנים ולצוותים של הספורטאים צעירים.

הצוותים המקיפים את הספורטאים צעירים מכירים את הלחצים שמטילים ההורים על ילדם:

  • הילד על המגרש, רץ, משחק ומזיע
  • הוא לא נינוח. הוריו יושבים ביציע מביטים בו בעיניים מלאי ציפיות
  • הילד חייב לנצח, חייב להצטיין
  • הוא חייב למלא את הצפיות

הרבה פעמים הורים כאלה גם נוזפים במאמנים על שגיאות טקטיות ו/או בילד שלהם שהכזיב. יש לציין שהורים דוחפים עלולים לגרום לילדם לגלוש לאימון יתר וכתוצאה מכך לגרום:

ילדים רבים סובלים מפגיעות בגלל מוטיבציית יתר הנגרמת לעתים בגלל הדחיפה הקיצונית של ההורים. בין ההפרעות שעלולות להיגרם מסיבות אלה נציין:

בדקו את עצמכם, האם ניצחון ילדכם חשוב לכם יתר על המידה?

הורים דוחפים להישגים בספורט – רקע

הורים המעודדים את ילדם לעסוק ובספורט ולהגיע להישגים בספורט יכולים להציב אותו על הדרך להצלחה. ספורט היא דרך נפלאה ללמד את הילדים להתמודד עם קשיים. הורים המגוננים על ילדם וחוששים שהילד שלהם עלול לסבול מכאבים פיזיים ונפשיים בגלל השתתפותו בפעילות גופנית מכשילים את ילדם. עם כל היתרונות שציינו כאן ישנו גבול שאסור לעבור בכל הנוגע לעידוד הילד. הורים דוחפים להישגים בספורט צריכים לדעת מתי הם גולשים אל מעבר לרצוי. עידוד הילדים לעסוק בספורט כרוך בין היתר ביתרונות הבאים:

הכנה לחיים

עד לרמה מסוימת (מאוד אישית) כאבים נפשיים, תסכולים וכאבים פיזיים הנגרמים מאימונים ומשחקים מחשלים את אופיו של הילד שלכם ומכינים אותו לחיים. להמשיך ולהתאמן למרות התסכולים, העייפות והלחצים הנפשיים יכינו את ילדכם לחיים בעולם המודרני שהוא עולם תחרותי.

הכנה לעולם האקדמאי

הילד שלכם יתמיד בלימודיו ובעבודה קשה גם כאשר יהיה לו קשה, גם כאשר הוא יהיה עייף וגם כאשר כל החברים שלו ילכו לישון. מתברר שהישגים בספורט והישגים אקדמאים הולכים יד ביד. ילדים המעורבים בספורט נוטים לעבוד קשה יותר בלימודים, להיות ממוקדים יותר, תחרותיים יותר בכל הנוגע להישגים אקדמאים ויעילים יותר בניהול לוחות הזמנים.

הערכה עצמית גבוהה

לעודד את הילד שלכם לפעילות גופנית ולהישגים בספורט יאפשרו לו לפתח גם אמונה ביכולות שלו וביטחון עצמי. אלה מהווים כלי יעיל להשגת הישגים בלימודים. ביטחון עצמי, הערכה עצמית גבוהה ויכולת התמודדות עם קשיים יעלו את הסבירות שהילד שלכם יהיה יזם ו/או מנהל מוצלח. היכולת להתמודד עם כישלונות הן אבן בוחן ליזמים מוצלחים.

ילד שלא נכשל בחייו ושלא התמודד עם קשיים משמעותיים לא ידע להתמודד עם הסירוב הראשון שהוא יקבל בתור יזם או עם הקונפליקט המשמעותי הראשון שאתו התמודד בתור מנהל. לא פחות חשוב ביטחון עצמי והערכה עצמית גבוהה משחקים תפקיד גם בחיים האישיים. מערכות היחסים והחיים החברתיים של הילד שלכם צפויים להיות בריאים יותר.

שחקן קבוצתי

ילד שעוסק בספורט קבוצתי:

  • לומד להעריך את הכוח שיש בקבוצה
  • לעריך את המאמץ הקבוצתי המשולב עשוי להעניק יתרונות שאין ליחיד
  • להתנהל בתוך ארגון באופן מתחשב עם סדרי עדיפות קבוצתיים ולא אישיים.

הורים דוחפים מה החשיבות שלהם?

הורים רוצים שילדם יצליח בעולם תחרותי זה בכל תחום אפשרי. הם רוצים ילד חזק מבחינה רגשית, מבחינה פיזית ומבחינה אקדמית. אלא שלפעמים הדחיפה הזאת עלולה להשיג תוצאות הפוכות מהמצופה. חשיבותם של הורים מעודדים ומשקיעים להתפתחות ילדם בכלל וכספורטאי הישגי בפרט היא עצומה. מחקרים רבים והגיון בסיס מאששים את הקשר שבין השיגי הילד בכל התחומים להתנהלות תומכת של ההורים. אלא שהרבה הורים כושלים במידתיות הדרושה וחוצים את הגבול דק שבין עידוד לדחיפה. הורים דוחפים עלולים ליצור לחץ אדיר על ילדם להצליח בכול מחיר ולגרום בכך לנזקים נפשיים וגופניים.

בשנים האחרונות מאמנים ואנשי מקצוע אחרים נתקלים בהורים בעלי מוטיבציית יתר. הורים אלו מתערבים בעבודתם ולעתים אף נוהגים באלימות. לעיתים אף מבחינים בתופעה שבה הילדים במקום לצפות ליחס מבין ותומך מההורים שלו הוא מגן עליהם מפני אכזבות.

למה אסור להורים לדחוף מידי את ילדם בספורט?

הורים דוחפים להישגים בספורט
הורים דוחפים להישגים בספורט

בעוד שזה טבעי שהורים יתלהבו מהמאמצים הספורטיביים של ילדיהם, חיוני לאזן בין עידוד למעורבות יתר. הנה כמה השלכות אפשריות של הורים שדוחפים את ילדיהם בכוח רב מדי בספורט:

פציעות

פציעות עלולות להתרחש כאשר הורים דוחפים את ילדיהם חזק מדי כדי להצטיין בספורט. רמות קיצוניות של השתתפות, כולל שעות תרגול יומיות, עלולות להוביל לפציעות פיזיות שעלולות להיות להן השפעות ארוכות טווח על בריאותו של הילד.

לחיות בעקיפין

חלק מההורים עשויים לבקש להגשים את חלומותיהם הספורטיביים שלא התגשמו באמצעות ילדיהם. גישה זו מפחיתה מחשיבותו של הילד ומעדיפה את מטרות ההורה על פני מטרות הילד. חשוב מאוד שהורים יכירו בכך שילדם עשוי שלא לחלוק את אותן מטרות ורצונות.

מעורבות יתר

מעורבות יתר עלולה להוביל הורים להשתלט על הספורט ולהעביר את האחריות מהילד לעצמם. במקרים קיצוניים, ילד עשוי להמשיך להשתתף אך ורק כדי לשמח את ההורה, גם אם הוא איבד עניין.

זהות חברתית מוטה

כאשר הורים משבחים יתר על המידה את ביצועי הספורט של ילדם, זה יכול להוביל את הילד להצמיד הערכה עצמית וזהות להישגים. טעויות הופכות לפגיעה קשה בערך העצמי, וריצוי הורים הופך להיות קריטי יותר מאשר הנאה מהספורט.

כיצד ההורים צריכים לנהוג עם ילדם בספורט?

כדי לשמור על איזון בריא, שקול את הגישות החיוביות הבאות:

  • הבן את המטרות של ילדך לספורט ותקשר עליהן בפתיחות.
  • התאם את התמיכה שלך בהתאם לרמת ההשתתפות של ילדך.
  •  הכירו בכך שגם הנאה וגם ביצועים חשובים, בהתאם להקשר.
  • טיפוח סביבה חיובית שבה ילדים נהנים מספורט חיוני לרווחתם הכללית ולהתפתחותם

חיוני שהורים יאזן בין עידוד ללחץ, ויאפשר לילדיהם לחקור ספורט תוך שמירה על רווחתם ואושרם. הקשבה לרצונות הילדים, כיבוד גבולותיהם וטיפוח סביבה חיובית חיוניים להשתתפות בריאה בספורט . זכרו שכל ילד הוא ייחודי, ומה שעובד עבור אחד לא יכול לעבוד עבור אחר.

הורים דוחפים להישגים בספורט – המחקר

במחקר הנוכחי שפורסם בירחון הבריטי לרפואת ספורט עקבו Gould ועמיתיו אחר 132 שחקני טניס צעירים והוריהם. המאמנים שלהם נתבקשו לדרג את מידת החיוביות או השליליות של מעורבות ההורים. הממצאים היו:

59% מההורים היו בעלי מעורבות והשפעה חיובית על ההתפתחות של הילד שלהם. הורים אלה סייעו לילד באופן לוגיסטי, כלכלי ובתמיכה רגשית וחברתית מאוזנת.

36% מהורים שמעורבותם והשפעתם על התפתחות הילד שלהם הייתה שלילית. הורים אלה דחפו לניצחון בכול מחיר, היו ביקורתיים והיו בעלי ציפיות לא הגיוניות מהילד. הסיכוי של ילדים הנדחפים באופן קשוח על ידי ההורים מהסוג הזה, לסבול מפציעות ספורט או מנזקים נפשיים גדולים לאין שיעור.

Main reference:

Gould D, Lauer L, Rolo C, Jannes C, Pennisi N. Understanding the role parents play in tennis success: a national survey of junior tennis coaches. Br J Sports Med. 2006 Jul;40(7):632-6; discussion 636. doi: 10.1136/bjsm.2005.024927. Epub 2006 May 15. PMID: 16702176; PMCID: PMC2564313.

 More references:

Lindstrom, Karin. (2012). Parental Involvement, Pressure, and Support in Youth Sport: A Narrative Literature Review. Journal of Family Theory & Review. 4. 10.1111/j.1756-2589.2012.00129.x.

Bonavolontà V, Cataldi S, Latino F, Carvutto R, De Candia M, Mastrorilli G, Messina G, Patti A, Fischetti F. The Role of Parental Involvement in Youth Sport Experience: Perceived and Desired Behavior by Male Soccer Players. Int J Environ Res Public Health. 2021 Aug 17;18(16):8698.

Domingues, Marcio & Gonçalves, Carlos. (2013). The Role of Parents in Talented Youth Sport. Does Context Matter?. Polish Journal of Sport and Tourism. 20. 10.2478/pjst-2013-0011.

Åse StrandbuKari StefansenIngrid Smette & Morten Renslo Sandvik (2019) Young people’s experiences of parental involvement in youth sport, Sport, Education and Society, 24:1, 66-77,

Tessitore A, Capranica L, Pesce C, De Bois N, Gjaka M, Warrington G, MacDonncha C, Doupona M. Parents about parenting dual career athletes: A systematic literature review. Psychol Sport Exerc. 2021 Mar;53:101833.

שימו סוף לכאב.

לאבחון מקצועי וייעוץ,
התקשרו: 03-6430372
או השאירו פרטים:

שימו סוף לכאב!

לאבחון מקצועי וייעוץ, התקשרו: 03-6430372
או השאירו פרטים ומיד נחזור אליכם:

קראו עוד באותו נושא:

קליקים בברך

קליקים בברך אבחון וטיפול

קליקים בברך?, אבחון וטיפול עשויים למנוע נזקים קשים יותר במפרק הזה. אם גם המפרק שלכם משמיע לעתים רעשים בעת הליכה או כפיפה? סביר להניח שלא מדובר נזק משמעותי ואינכם צריכים להיות מוטרדים מכך. עם זאת, רעש תכוף או קבוע עלולים להעיד על דלקת פרקים ניוונית.

קרע במיניסקוס תסמינים

קרע במיניסקוס תסמינים

קרע במיניסקוס? תסמינים אופייניים עשויים להועיל באומדן חומרת הפציעה. שסע ברקמה סחוסית זאת הפועלת כבולם זעזועים מהווה גורם שכיח לסימנים ותסמינים בברך. גורמים אפשריים כוללים טראומה ובלאי מצטבר. לרוב שינויים ניווניים יקדימו את השסע. 

שוקולד טוב ללב ולכלי הדם

שוקולד טוב ללב ולכלי הדם

שוקולד טוב ללב ולכלי הדם! אכילת שוקולד מטיבה עם חוש הטעם וגם עם הלב, כלי הדם, לבלב ועוד. אכילת שוקולד או קקאו מידי יום למשך שבועות עד חודשים יכולה לשפר את התפקוד של הלבלב וכלי הדם ואפילו להוריד את לחץ הדם על כול המשמע מכך.