נוגדי דלקת מזיקים לקיבה! תרופות נוגדות דלקת שאינם סטרואידים המנטרלות במיוחד את האנזים COX-2 הנן פיתוח חדשני. התרופות הללו נחשבו עד לאחרונה לבטוחות לשימוש מבחינת מערכת העיכול. במשך תקופה ממושכת נרשמו תרופות אלו וחולקו לכול דורש.
ובכן האם התרופות החדישות הללו בטוחות יותר? האם מערכת העיכול אכן בטוחה עם השימוש בתרופות הללו. מחקרים אישרו שאכן תרופות נוגדות דלקת מהדור החדש גורמות לפחות תופעות לוואי במערכת העיכול. עם זאת, השימוש בהן עדיין כרוך בתופעות לוואי משמעותיות שבחלקן מסוכנות. תרופות נוגדות דלקת ניתנות לרוב בגלל תסמונות כאב כמו:
- תסמונת מפרק הלסת
- כאבים בגב
- כאב בצוואר
- כאבי ברכיים
- כאבים בשוקיים ועוד
מומלץ לנסות תחילה טיפול שמרני ללא תרופות על ידי כירופרקט ורק אם הטיפול הזה כשל לפנות לערוץ התרופתי.
נוגדי דלקת מזיקים לקיבה – רקע
מיליוני חולים בעולם מטופלים באמצעות תרופות נוגדות שאינם סטרואידים (Non Steroidal Anti inflammatory Drugs). מאות אלפים מקרב החולים הללו סובלים מתופעות לוואי. חלק מתופעות הלוואי הללו הפוגעות בעיקר במערכת הלב וכלי הדם ובמערכת העיכול עלולות להיות קטלניות. בבתי חולים בארצות הברית מטופלים כול שנה 100,000 חולים בגלל תופעות לוואי מנטילת תרופות אלה. 15,000 חולים מתים כל שנה בארצות הברית כתוצאה מתופעות הלוואי הללו. המוות במקרים אלו נגרם בשל:
- אי ספיקת הלב ואוטם שריר הלב
- דימומים במערכת העיכול ועוד
תופעות לוואי נוספות עקב שימוש בתרופות נוגדות דלקת כוללות:
- פגיעה בשמיעה
- סיכון גבוה להפלות
- אלרגיות ועוד
מלבד העובדה שנתונים אלו מפחידים חשוב לזכור פגיעות אלה עולים כסף רב. תרופות נוגדות דלקת שאינם סטרואידים המנטרלות את האנזים COX-2 פותחו בעקבות תופעות הלוואי קשות של כיבים ודימומים במערכת העיכול ובמקרים נדירים אפילו של מוות כתוצאה משימוש בתרופות מהדור הקודם.
על פי המחקר הנוכחי (Arthritis Res Ther. 2013;15 Suppl 3:S3) רמת הסיכון לתופעות לוואי במערכת העיכול (מלבד תופעות לוואי אחרות) אכן פוחתת כאשר משתמשים בתרופות אלה לעומת תרופות נוגדות דלקת שאינן על בסיס סטרואידים מהדור הקודם. יחד עם זאת הסיכון עדיין נותר גבוה. השימוש בתרופות נוגדות דלקת שאינן על בסיס סטרואידים בשילוב עם אספירין (לדילול הדם) מעלה אף יותר את הסיכון לכיבי קיבה, דימומים ואף למוות.
מהו כיב קיבה?
כיב קיבה, המוכר בשם אולקוס, הוא פצע בשכבת הריר הפנימית המצפה את הקיבה או את התריסריון. הכיב נוצר כאשר ההגנה הטבעית של הרירית נפגעת. אויביה העיקריים של השכבה הרירית הם: חומצה והאנזים פפסין – שניהם מופרשים על-ידי תאים שונים ברירית הקיבה לצורך פירוק חלבונים. חומרי הגנה המופרשים על ידי רירית הקיבה כגון פרוסטגלנדינים מגנים עליה מנזק.
אלא שלתרופות נוגדי דלקת יש את הדרך להתגבר על ההגנה הזאת. תרופות מסוג נוגדי דלקת לא סטרואידים (לדוגמה אספירין) ותרופות סטרואידים – הן הגורם השני בחשיבותו לאחר החיידק הליקובקטר פילורי להתפתחות כיב. התרופות הללו פוגעות ביצור פרוסטגלנדינים שהן כזכור החומר המגן על הרירית, מסירות את ההגנה מעל הרירית, וסוללות את הדרך להתפתחות כיב.
אחת מחובותיו הראשונים של הרופא
הוא ללמד את ההמונים לא לקחת תרופות!
(סר ויליאם אוסלר)