חרדות ודלקות מעי? מה הקשר. דלקות מעי וחרדות מתקיימות לעתים קרובות יחדי. המחקר הנוכחי מוצא שחולים במחלות אלו ובעיקר נשים נוטים גם לסבול מחרדות. מחלות מעי דלקתיות פוגעות באיכות חייהם של אנשים רבים בגילים שונים בכול רחבי העולם. התסמינים של המחלות הללו הם פיזיים בעיקרם אך כוללים גם תסמינים נפשיים כגון דיכאון וחרדות.
מחלות מעי דלקתיות (Inflammatory Bowel Disease) כוללות שתי מחלות מרכזיות:
- מחלת קרוהן (Crohn’s disease)
- קוליטיס כיבית (ulcerative colitis)
שתי המחלות הללו הן מחלות אוטואימוניות. אם לא די בסבלם של החולים מתברר שדלקות מעי מהוות גם גורם סיכון לחרדות.
חרדות ודלקות מעי – רקע
מחלות מעי דלקתיות גורמות למגוון רחב של סימנים ותסמינים פיזיים ונפשיים בקרב חולים בכול הגילים אך בעיקר בגיל הצעיר. מדובר במחלות כרוניות שמחמירות ונסוגות לעתים קרובות באופן לא ברור וצפוי. הגורם למחלות הללו אינו ברור ועל פניו נראה שיש פה שילוב של נתונים גנטיים עם גורמים סביבתיים שונים. ישנם הבדלים בשכיחות המחלה בקרב ארצות שונות כאשר הארצות בצפון אירופה מובילות בשכיחות.
סימנים ותסמינים של דלקות מעי
דלקות מעי גורמות לסימנים ותסמינים ברמות חומרה שונות בעיקר במערכת העיכול. בין הסימנים והתסמינים הללו נמנה:
- שלשול דמי
- אנמיה (קוליטיס כיבית)
- שלשול ממושך שעלול גם להיות דמי
- כאבים בבטן
- אובדן משקל
- חום ואנמיה (מחלת קרוהן)
שתי המחלות עלולות לגרום גם להתפתחות:
- דלקת פרקים
- מחלה דלקתית של העיניים
- מחלות כבד
- דלקת בדרכי המרה
- פריחות בעור
הפרעת חרדה
הפרעת חרדה מוגדרת כתחושה של חוסר נוחות, דאגה ופחד שאין לו שליטה. החרדה כוללת רכיבים שונים ובכלל זה:
- רכיב נפשי – למשל פחד
- מרכיב מחשבתי – למשל מחשבות ודאגות חוזרניות
- רכיב גופני – למשל כיווץ בלתי רצוני של שרירים ומפרקים כמו מפרק הלסת והצוואר, שלשולים, הזעות
- מרכיב ההתנהגותי – למשל נטייה להתרחק מגורם לחרדה
התחושות הללו יכולות להיות קלות או חמורות ולהימשך חודשים ארוכים. רמות חרדה גבוהות נמצאו בקרב כמעט מחצית מהחולים במחלות אלה. דוגמאות להפרעות חרדה כוללות:
- חרדה מטיסות
- חרדה ממקומות גבוהים
- פחד בחינות
- פחד קהל
- חרדות ממעליות
- חרדות מזריקות
- פחד מנחשים ועוד
תסמינים של חרדה מיוחסים תדיר להחמרה בתסמינים של מחלות המעי אך לעתים קרובות נותרים גם בתקופה של נסיגה במחלה. ישנו קושי לאתר את התסמינים של מחלות והפרעות נפשיות בקרב חולים במחלות מעי שכן בהרבה מקרים אלו נבלעים בתוך התסמינים האחרים של המחלה ועשויים להיות מיוחסים לה ולא למצב הנפשי. להפרעות נפשיות ישנה השפעה ענקית על איכות החיים של החולה וגם על מצבו הגופני (נפש בריאה בגוף בריא). מכאן שישנה חשיבות לאבחן ולטפל בהפרעות אלה. בין ההשפעות נציין:
- פגיעה ביכולת שלו לעבוד
- השפעה על היכולת שלו לנהל אורח חיים זוגי ומשפחתי
- כאבי גוף ובכללם כאבי ראש, כאבי לסתות, כאבי גב עליון ועוד
המחקר
הקשר שבין דיכאון לבין מחלות מעי דלקתיות ידוע אבל הרבה פחות ידוע על הקשר שבין מחלות מעי דלקתיות לחרדות. במטרה להבהיר את הקשר ולענות על השאלה: דלקות מעי וחרדות מה הקשר? צוות החוקרים יצא ללמוד האם אכן יש קשר בין שני הגורמים אלו. החוקרים עקבו אחר 269 גברים ונשים קנדיים החולים באחת ממחלות המעי דלקתיות.
ממצאי המחקר
הגברים בקרב קבוצת חולים זאת נמצאו סיכון כפול לסבול מחרדות במהלך חייהם בהשוואה לאוכלוסייה בריאה בעוד שהסיכון של הנשים בקרב קבוצת חולים זאת עמד על פי 4. ממצא נוסף: אנשים שבקרב קבוצת חולים זאת שסבלו במהלך ילדותם מניצול מיני נמצאו בסיכון גבוה פי 6 לסבול מחרדות.
מסקנות החוקרים
כפי שמדגים המחקר הזה דלקות מעי וחרדות הולכות יחדיו. תוצאות המחקר מדגישות את החשיבות שיש בסקירה שגרתית של אנשים הפגיעים לפתח תסמונת מעי דלקתי ובעקבות זאת גם חרדות על מנת לטפל ולנהל במקרים אלו באופן יעיל יותר. המחקר, טוענים החוקרים, מדגיש את הקשר שבין הגוף והנפש.
Journal of Inflammatory Bowel Diseases, July 2015